Markus Torgeby Bror Johan

Markus Torgeby Bror Johan
Markus Torgeby Bror Johan

Markus Torgeby Bror Johan – Den 29 mars 2017 avgick Annika Falkengren som VD och koncernchef för den nordeuropeiska affärsbanken Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB), och hon ersattes av Johan Lennart Torgeby, en svensk företagsledare född den 25 maj 1974. Innan detta var han medchef för bankens division som handlade om stora företag och finansiella organisationer.

Torgeby arbetade för Morgan Stanley i London och Swedbank Robur AB innan han började på SEB 2009. Han gick på Lunds universitet, där han tog sin fil.kand. i ekonomi. Johan Torgeby flydde från London under finanskrisens höjdpunkt för åtta år sedan för att återvända till sitt hemland Sverige och ansluta sig till SEB. Som ny chef för storbanken hamnar han nu i rampljuset.

Det är inget jobb man lägger sig i soffan och jobbar på, förklarar han. När Johan Torgeby erbjöds vd-posten på storbanken SEB, övervägde det bara ett ögonblick innan han tackade ja. Han hade väntat sig denna förfrågan efter flera “förhör” med styrelsen den här veckan. Det är en avslappnad tillträdande vd som tar emot SvD på bankens huvudkontor i Kungsträdgården i Stockholm.

Det är en smältdegel av känslor. Jag är verkligen hedrad över att ha förtjänat ditt förtroende. Johan Torgeby lovar att teamet kommer att fortsätta arbeta i samma optimistiska anda. Johan Torgeby, ny vd för SEB, är småbarnspappa och skingenbor som tycker om att spela trummor på fritiden.

För första gången i torsdags, när storbanken släppte en rapport med utmärkta siffror, var allas ögon riktade mot honom. Enligt honom står banken inför en betydande omställning. Alla kommer inte att vara nöjda. Körsbärsträden vid Kungsträdgrden blommar bakom en stor dekorativ spaljé, gömd för insyn. SEB:s bankpalats är samma mörkgrå sten på insidan som alltid.

Markus Torgeby Bror Johan

Allt och inget förblir detsamma när storbanken offentliggör en delårsrapport som visar en vinst på 5,5 miljarder kronor för årets tre första månader. Efter elva år som vd har svenska bankelitmedlemmen Annika Falkengren hoppat av. Johan Torgeby, vd för SEB sedan mars, har tagit hennes plats, sportigt glänsande hår, en lila slips och en kostym som drar åt något runt den uppknäppta knappen.

Återanvänd 101 år gammalt skrivbord

Han sa till Expressen att han inte hade ändrat sin inställning till sitt jobb på SEB. Det finns en plan där jag spelade en viktig roll. Allt vi gör är att betona de åtgärder som krävs för att uppfylla löftet. Det är mycket fokus på leverans.

Du måste ha gjort en liten justering. Är det inställningen?

Jag har inte ändrat kontorets utseende på något sätt. Ett enda skrivbord har ockuperat samma plats under det senaste och ett halvt århundradet. Torgeby hävdar: “Jag har till och med samma stol.” Marcus Wallenberg, bankens ordförande sedan 2005, sitter bredvid honom i bankslottet.

Ny koncernledning tillkännagavs vid sidan av kvartalsrapporten av Johan Torgeby. Han förklarar att allt handlar om att ta igen förlorad tid, även efter att han har gått. Det är nu mycket uppenbart att dessa byten ger utmärkta chanser att börja bilda din egen trupp.

Jag är en infödd skåning

Johan Torgeby växte upp i den lilla skånska staden hus, belägen nära där Helgenälven mynnar ut i havet. Mamman var från Stockholm och pappan från Göteborg, men de kallar nu Skne hem. Johan Torgeby tog en kandidatexamen i nationalekonomi från Lunds universitet men fick snabbt arbete inom bankbranschen. Han har varit i bankbranschen i nästan två decennier och på SEB i åtta.

Även om han bott länge i Stockholm märks hans uppväxt i södra Sverige i hans brytning. Han är far till två unga damer i åldrarna 2 och 4. Han är verkställande direktör för en stor bank och far till små barn och tycker att de två rollerna kompletterar varandra fint. Flexibilitet att hjälpa till hemma och ändå få det att fungera i tid möjliggörs av moderna tekniska framsteg.

Istället för att vara uppe sent skulle jag hellre gå upp tidigt och gå hem i tid. Den nya chefen för bankens främsta hobby är att trumma. Så länge jag kan spela trummor är jag nöjd. Mina favoritgenrer är dock hårdrock och jazz. Han krediterar Dave Weckl, en trummis som har arbetat med en mängd olika artister som Paul Simon, Madonna och George Benson, som ett inflytande på sitt eget arbete. Han skulle förmodligen välja Red Hot Chili Peppers om han var tvungen att välja ett band.

Missnöje bland kunder

Även om SEB:s enskilda kunder har varit mindre nöjda fortsätter bolagets vinster att öka. Samma mönster kan ses i resten av finanssektorn. Banken står, enligt Johan Torgeby, inför “en stor omvandling” och “olika preferenser”. På grund av detta är banktjänster nu tillgängliga exklusivt online. Mängden människor som kommer för att se SEB har minskat dramatiskt de senaste åren.

Banken hade 200 000 kundmöten på kontor under första kvartalet, medan 50 miljoner finansiella transaktioner behandlades via mobila kanaler. Det är vårt mål att möta behoven hos de människor vi har i uppdrag att hjälpa. Det är en svår uppgift. Johan Torgeby varnar för att alla inte kommer att vara nöjda.

Bolånen ökade med 4 miljarder dollar

Bolån utgivna av SEB till svenskar växte med 4 miljarder kronor bara under årets tre första månader. Banken tjänar mycket pengar på lånen, även om räntorna är på historiska lägsta nivåer. Under årets första tre månader tjänade banken totalt 4,7 miljarder kronor i räntenetto, eller skillnaden mellan in- och utlåning. Icke-bolån ingår också i denna kategori.

Samtidigt som det finns oro över hushållens höga skulder i Sverige tjänar du mycket pengar på bolån. Så vad tycker du?

Skuldkvoten är hög, men det beror delvis på de senaste årens högkonjunktur inom svenskt bostadsbyggande. Det finns många människor som vill köpa sin första bostad eller förbättra sin nuvarande, men det finns inte tillräckligt med hus att gå runt.

Samtidigt stiger fastighetspriserna i ganska hög takt och har gjort det i många år. Enligt Johan Torgeby är tillväxten av SEB:s bolån lägre än hos bankens konkurrenter. Han varnar bolåneinnehavare från att samla på sig för många skulder på en gång.

Söker efter en mer dämpad livsstil

Jag snubblade på den här killens YouTube-kanal och såg att hans videor om vildmarkscamping och matlagning över en vedspis vanligtvis har miljontals visningar. Han gör ingenting förutom att existera. Ändå tittar miljontals människor från sina bärbara datorer. Det är helt löjligt, funderade jag medan jag tittade på flera timslånga videor rakt igenom.

Löparen Markus Torgeby (jag har inte kommit på hur han är släkt med SEB-chefen Johan Torgeby) som bosatte sig i ett tält av Lappkte typ i Jämtlandsskogen kommer att tänka på när jag tänker på detta fenomen. När reportrar började ringa sov han, sprang, högg ved, åt havregrynsgröt och tog alla jobb han kunde hitta för att klara sig. Då resonerade han, jag bara sitter här och gör ingenting.

Så varför sitter vi där bakom våra datorskärmar och surfplattor och tittar på andra live? Jag har inte campat på trettio år och har ingen riktig lust att göra det. Jag har skrivit en del tidigare om människor som har sina husbilar året runt. Även om jag inte har några planer på att göra det, är det möjligt att jag delar det hemliga hoppet för dem som vill ha en enklare tillvaro.

Jag måste överväga det, men mikrovågsugnen slocknade precis och en livestream ska börja på Youtube, och sedan kom det en tweet som jag behövde svara på, och naturligtvis fanns det några e-postmeddelanden jag behövde adressera, och ett värdefullt onlinepokerevenemang och en lovande aktie att undersöka om…

Det antogs att Markus Torgeby skulle gå vidare till stora saker som löpare när han var yngre. Men han slutade gå i skolan och tillbringade i stället fyra år i en skogsloge på en diet av havre. Jag behöver göra sådana saker för att hjälpa mitt huvud att hitta tillbaka till min kropp eftersom jag inte är en balanserad person.

Idag är Markus Torgeby familjefar, ultralöpare, pedagog och nu även författare. Omständigheterna som fick honom att tillbringa fyra år i skogen beskrivs i hans bok “Löparens hjärta”. Trots att rester av det förflutna finns kvar. Innan han medverkade i SVT:s Gomorron Sverige sov han i en sovsäck på Gärdet, en park inte långt från studion. När en reporter från SVT gick för att träffa honom verkade han avslappnad och nöjd.

Markus Torgeby Bror Johan
Markus Torgeby Bror Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!