Melker Schörling Sjukdom

Melker Schörling Sjukdom
Melker Schörling Sjukdom

Melker Schörling Sjukdom – Yngve Melker Svenske entreprenören Georg Schörling föddes den 15 maj 1947 i Götlunda i Närke. Schörling kom från en bondfamilj i Götlunda och tog sin ekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg 1970. 1984 till 1987 var han verkställande direktör för Crawford Door och 1987 till 1992 ledde han den snabba expansionen av Securitas AB som dess verkställande direktör och verkställande direktör. Innan han ägnade sig åt investeringar och styrelseuppdrag i flera företag var han VD för Skanska 1993-1997.

Genom strategiska internationella förvärv har han byggt Securitas, AAK, Hexagon och Hexpol till marknadsledare och han är majoritetsägare och aktiv styrelseordförande i det börsnoterade investeringsbolaget Melker Schörling AB som han kontrollerar. Han har varit ordförande för Entreprenörskapsforum vid rebro universitet, som varit värd för Melker Schörlings symposier, och suttit i styrelsen för Hennes & Mauritz i många år. Han har också en betydande andel i både Assa Abloy och Nibe.

2017 avgick han från varje styrelseuppdrag han innehade.Thorbjörn Larsson, journalist, gick bort för ett tag sedan. Han var en titan inom svensk journalistik, och hans banbrytande arbete syns överallt, men speciellt på Aftonbladet. Den ovanliga åkomma han hade, frontallobsdemens, nämns inte i någon av lovtalen. Kända människor som, säg, dör i cancer, gör ingen hemlighet av att de mådde dåligt.

Frågan är varför neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers har en så negativ klang. Finns det en skuldkänsla inblandad? Media. Thorbjörn Larsson är en medialegend som jag har haft nöjet att träffa vid ett flertal tillfällen. Blev fascinerad av hans nästan maniska entusiasm för tidningsprov när jag intervjuade honom på scenen. Torbjörn Larsson var medias mest kompetenta hantverkare, men praktiskt taget alla andra var där uppe med honom.

Hans rykte som gudfar i svensk media de senaste 30 åren är välförtjänt. När Aftonbladet passerade Expressen som Sveriges mest lästa tidning stod Thorbjörn Larsson vid rodret som chefredaktör. Förutom att leda Dagens Nyheter var han även vd för TV4. Till deras förtjänst steg många av hans consiglieres (underordnade chefer) till medias högsta rang. Den senaste tidens beröm för Torbjörn Larsson har varit välförtjänt. Jag är nyfiken på om han hörde dem när han uppträdde. Eller senare i livet, på hösten?

Melker Schörling Sjukdom

Det är mest ens karaktär som blir lidande

Alla berättelser om Thorbjörn Larsson börjar rasa på läsarens nerver någonstans kring hans livs senhöst. För inte en enda gång i något av de artiklar som publicerats under de senaste veckorna har det konstaterats att han har haft frontallobsdemens de senaste fem till sju åren. De flesta människor idag döljer inte det faktum att de har fått diagnosen något allvarligt som cancer, ALS, Parkinsons, MS eller hur många andra sjukdomar som helst. När vi åldras ökar vi alla vår risk att utveckla vissa sjukdomar. Det finns dock ett litet, värdelöst stigma kring demens.

Demens som påverkar hjärnans frontallober kallas för frontotemporal demens och är relaterad till Alzheimers sjukdom i familjen av neurodegenerativa sjukdomar. Men till skillnad från Alzheimers sjukdom är personlighetsdrag snarare än minnesförlust de primära symptomen. En individ med demens sägs agera “otillräckligt och utan omdöme” av Svenskt Demenscentrum. Därför är frontallobsdemens ett skrämmande och utmanande tillstånd att hantera för familjemedlemmar. För om du har flera identiteter, vem är du egentligen?

Skam som inte går att förstå är grunden till stigmat

Många tusen svenskar drabbas omedvetet av denna sjukdom varje år. Och som vi borde vara mer direkta i att diskutera. Ingen finansiering för vetenskap utan öppenhet. Den skuld som är förknippad med att ha en sjukdom som drabbar slumpmässigt och utan uppenbar anledning är roten till stigmat. Mediesamhället i stort var medvetet om Thorbjörn Larssons tillstånd. Hans många nära vänner och hans egen familj hade varit ute om det en tid.

Författaren Nina Gunke talade ut om Alzheimers sjukdom

Icke desto mindre sker många utvecklingar för att normalisera diskussioner om Alzheimers sjukdom och andra former av neurodegeneration.

Den första poddintervjun med drottning Silvia

Den mest revolutionerande var drottning Silvia, som kort efter sin bror Walther Sommerlaths död offentligt meddelade att han och drottningens mor, Alice, hade Alzheimers sjukdom. Drottningen diskuterar uppriktigt sina planer för att hantera sjukdomen i denna podcast med mig. Magdalena Andersson diskuterade effekterna av Alzheimers sjukdom på henne och hennes familj, samt det sista året av hennes pappa Görans liv, i detta avsnitt av vår podcast.

Störst uppmärksamhet väckte skådespelerskan Nina Gunkes uppriktiga erkännande i TV4 att hon hade Alzheimers sjukdom. Hon är nu en förespråkarete för Alzheimers Foundation efter att ha varit med i Alzheimer Life-podden. Andra, både unga och äldre, har kommit fram för att dela med sig av sina erfarenheter av världens mest ökända mystiska sjukdom.

För att inte nämna de många kulturellt benägna avkommorna till drabbade föräldrar som har beskrivit sina upplevelser i tryck. Annie Reuterskiöld, journalist, anslöt sig till poeten J onas Brun och författaren Anna-Karin Palm som nya tillägg till denna lista. Journalisten Martin Wicklin, som är ansvarig för söndagsintervjun i Sveriges Radio, avslöjade allt om sin mamma i ett avsnitt av min show.

När skådespelaren Robin Williams begick självmord efter att ha tagit den felaktiga medicinen för att behandla sin Lewy Body-demens, väckte det mest uppmärksamhet och oro på global nivå. Susan Schneider Williams, Robins fru, betalade för inspelningen av dokumentären i sin helhet. Williams leder nu en kamp mot neurodegenerativa sjukdomar. Och jag tror inte att någon skulle hävda att Robin Williams skådespelarskicklighet försvagades av allmänhetens medvetenhet om hans sjukdom.

Melker Schörlings döttrar har etablerat en välgörenhetsorganisation.

Melker Schörling, chefen för företaget, lider också av frontallobsdemens. För några år sedan blottade Sofia och Märta, hans döttrar, allt om att se sin pappa lida av sjukdomen. Det inträffade under ett privat möte på Karolinska Institutet där endast medicinsk personal deltog. Flickorna har också etablerat en forskningsstiftelse, med medel som går till studier av frontallobsdemens och andra neurologiska störningar. Även om Melker Schörling nu har demens, lever hans arv som framgångsrik affärsman vidare.

Demens blir mindre tabu i allmänhetens ögon för varje ny berättelse som berättas om den. Dessutom är sannolikheten att var och en av oss kan drabbas av demens ganska betydande och växer med åldern. Är det dock inte okej om du nu vill dölja ditt tillstånd av vilka skäl du än kan ha? Uppenbar. De flesta tror jag hellre vill behålla demenssjukdomen inom familjen än att den sprids till andra. Det är väldigt vettigt för mig. Å andra sidan tror jag att kända personer har en speciell möjlighet att öka medvetenheten om de sjukdomar de möter. Det blir allt vanligare.

Av den anledningen tror jag att det finns ett gap i berättelsen om Thorbjörn Larssons liv. Mediasverige planerar att etablera en journalistisk inriktad stiftelse till Thorbjörn Larssons ära. Vilken ädel gest det skulle vara om de ansvariga istället ville finansiera studier av frontallobsdemens. Om jag tillfrågas gör jag gärna en donation.

På grund av Melker Schörlings vikande hälsa tas hans livsverk, värdepappersföretaget Melker Schörling AB, från marknaden. Döttrarna Sofia och Märta, som båda är i allmänhetens ögon, har godkänt flytten.Styrelseordförande Mikael Ekdahl har sagt att teamet fortsätter att arbeta lika passionerat som Melker gjorde. Melker Schörling, en 70-årig finansman och miljardär, har under flera decennier etablerat ett gediget rykte i svenska ekonomiska kretsar.

Men hans hälsa har försämrats snabbt den senaste tiden, och han har avgått från alla sina styrelseposter från och med våren i år. Nu köps även Melker Schörling AB (MSAB) upp från börsen. Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg och deras familj är inköpare, tillsammans med H&M:s Stefan Persson, danska familjen Bek-Nielsen och Mikael Ekdahl.

En “förändrad situation” på Melker Schörling AB

Efter att Melker Schörling slutade tycker de att det blivit bättre. Dina Pengar har tidigare lyft fram de två tjejernas förestående maktövertagande och fortsättningen av deras pappas arv. Sofia Schörling Högberg, 38, och Märta Schörling Andreen, 33, är också styrelseledamöter i MSAB.

Melker Schörling Sjukdom
Melker Schörling Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!