Muhammad Ali Sjukdom

Muhammad Ali Sjukdom
Muhammad Ali Sjukdom

Muhammad Ali Sjukdom – Tornehave växte upp i Danmark efter att hans familj flyttade dit när han var fyra år gammal. Han är född i Stockholm. Tidigt hade han ett musikintresse, plockade upp många instrument och gick med i Kbenhavns Drengekor (Köpenhamns Gosskor), för att sedan gå med i Tivoliorkestern. När han var 18 år åkte han tillbaka till Sverige.

Efter att ha vunnit en sångartävling på Nalen 1954 blev han vän med Charlie Norman och sjöng med hans orkester under några år, inklusive flera turnéer i folkparkerna. Han hade ett par cameos i långfilmer också. Han har blivit döpt till “Sveriges Frank Sinatra” för sin sång. Med Första gngen, den svenska översättningen av den italienska hiten Come Prima, gjorde Carli Tornehave sin inspelningsdebut 1958.

Hans två mest populära skivor, Gotländsk sommernatt och Lykkeliten, fanns båda med på samma EP. Den 15 maj 1960 rankades den som nr 14 på försäljningslistan för facktidningen Show Business, där den nådde sin topp på nr 12. Den låg kvar till den 1 september samma år. På samma lista från 1961 kom Tornehaves svenska översättning av den danska ESC-hitlåten Angelique. Den låg kvar där i fem veckor och nådde en högsta position på 13.

Med Monica Zetterlund var en EP med låtar från Porgy and Bess (1959) en favorit på radiostationen. Han har deltagit i sex bidrag i Melodifestivalen, däribland Anneli och När min vän 1962 och Twist as a Menuet och Once Upon a Time i Stockholm 1963. Den förstnämnda vann tävlingen, men Monica Zetterlund fick äran att representera Sverige i London i Eurovision Song Contest. Han kom tvåa respektive nionde, sjunger Monte Carlo och Härliga söndag 1966.

Den 26 augusti fyller Carli Tornehave 90 år, så det ska vi fira. För att gratulera ringde Micke Cederberg. Carli berättar att han fritt ger inspiration till människor genom sitt arbete som artist och skateboardåkare. Han berättar om sitt samarbete med vinnaren av Melodifestivalen, Monica Zetterlund. Det rimliga i Carlis begärda pris och om detta markerar slutet på hans yrkeskarriär kommer också att avgöras.

Muhammad Ali Sjukdom

I den svenska popmusikens och dess sångares historia är Carli Tornehave ett namn som är så gott som glömt. Han tillhörde den stora 1960-talets skara. Hans halsmandlar flaxade av oro när han kantade sig närmare kanten. Carli Tornehave flög när stormen träffade jorden nedanför. Trots att han var stockholmare tillbringade han sina uppväxtår i Köpenhamn.

Min danske pappa och svenska mamma uppfostrade mig. Carlito kunde inte avsluta sina preliminära inspelningsförsök och kom aldrig in i yrket. Sångare betraktades som opolerade om de överanvände jargong eller en viss dialekt. Carli valde att börja om studierna i svenska efter att ha känt sig usel och blivit berusad. Han hade ägnat sex månader åt att försöka lära sig svenska innan han gav upp och började äta som en Söderkis. Han hade en brantare inlärningskurva än de flesta för språket. Han var glad över att acceptera Charlie Normans erbjudande om en position på hans kommande album.

När Carli var 10 år började han öva på sina stämband och blev anställd på pojkavdelningen på Vesterportskolan. Det var också uppenbart att han skulle bli en naturlig sångare. Mötesfesten är det enda som kan äventyras av hans entusiasm för bilar. Han började arbeta som mekaniker efter examen från college.

Han var otroligt motiverad och energisk när han sprang. Han skulle vara orolig i framtiden eftersom polisen ansåg att han rörde sig för snabbt. Tidningarna gav honom spaltutrymme som ett resultat. större än nödvändigt för sin melodi. Carli Tornehave anställdes av redaktionen. Det stämmer inte alls att han fick ett jobberbjudande av Nalen. Det berömda nöjesställets kock, Topsy Lindblom, ska ha blockerat mannen permanent från köket. Det ryktades att Tornehave kan ha upptäckts berusad eller hög.

Enligt rykten gjorde Carli och Gottlieb-kvartetten ett framträdande på Nalen. Han hade tackat ja till en förfrågan om att få uppträda med Malte Johnsons band på Liseberg i Stockholm. Carli begav sig dit för att skryta med Topsy av vilken anledning han än kände behov av det. P Nalen är avskedad!” Topsy hade en inre tanke.

Carli hade många skivor ute på 1960-talet, men “Under ekars djupa gröna” var på den tiden hans mest omfattande. “Europas Frank Sinatra” är monikern som han fått. Han kunde göra jazz, Svensktopp, visir, ballader och till och med de gammaldags svenska julsångerna till semestern. Han arbetade som manusförfattare för allt från barpjäser till musikaler. Han fyllde plats för Karl-Arne Holmsten i komedin “Longt i luften” på Lisebergsteatern i Göteborg och ABC-teatern i Stockholm. Han spelade Frank Butler, antagonisten till Brita Borgs häftiga Annie Oakley, i filmen Annie Get Din pistol.

Traktorer och skördetröskor cirklade ofta runt honom. Han slutade aldrig sjunga helt, men intresset för det ökade sakta. 85 år gammal fiskade han utanför den finska kusten tillsammans med Leif Kronlund och hans enorma band. På senare tid har hans karriärförmögenheter minskat. Han hade potential, så Hasse och Tage bestämde sig för att ta med honom i sin Gröna Lund-debutrevy, passande titeln “Gröna Hund”.

Han utvecklade tidigt ett intresse för musik och gick senare med i Tivoliorkestern och Köpenhamnskören (Copenhagen Gosskor). När han var arton år åkte han tillbaka till Sverige. Han började resa mycket med Charlie Normans band i olika folkparker under åren som följde efter att ha vunnit en rösttävling i Nalen 1954. Även de längsta filmerna hade hans inflytande. Monikern “svenska Frank Sinatra” syftar på hans vokala förmågor.

När Carli Tornehave släppte The First Time 1958 var det en svensk tolkning av den italienska dunderballaden Come Prima. Hans två mest kända låtar, “Lykkeliten” och “Gotländsk sommarnatt”, fanns med på samma EP. Den debuterade på marknaden den 15 maj 1960, på plats fjorton på Show Business-försäljningslistan, och förblev där tills listans debut den 1 september, där den debuterade på plats tolv.

Den svenska versionen av “Angelique” av Tornehave, som ursprungligen var en dansk ESC-hit, finns med på samma lista ännu en gång 1961. Hon kunde stanna på plats i hela fem veckor och slutade på 13:e plats totalt. Svensktoppen har många låtar av Carli Tornehave, bland annat “Under ekars djupa grönska” (rankad som tredje bäst), “Skänk en slant till en fatig speleman” (rankad sjätte bäst), och “Mexican Shuffle” (rankad fjärde bäst).

Musik från musikalen Porgy and Bess från 1959 spelas på en Monica Zetterlund EP. Han deltog i totalt sex låtar i Melodifestivalen, allt från 1962 års “Anneli” och “När min vän” till 1963:s “Twist till menuet” och “En gng i Stockholm”. Den sista mästaren – Monica Zetterlund – flögs till London för att tävla i Eurovision Song Contest på uppdrag av Sverige. Han korsade Medelhavet genom att simma 1966 från Monte Carlo till Happy Sunday.

Han och Lena Ericsson fick det svenska grammofonpriset av Kungliga Musikaliska Akademien 1981 för sitt album “Gershwin – evergreen” från 1980! Mer än 45 singlar och EP:s, varav några finns på danska, har släppts av Tornehave under sin karriär. Han omtalades till och med som “Sveriges Frank Sinatra” eftersom Carli Tornehave var en så stor figur på den tiden. Det är dock möjligt att ungdomar nuförtiden inte är medvetna om honom.

Trots att han är 89 år och inte har några önskningar kommer han alltid minnas en sak. Carli Tornehave, som är född i Sverige, är uppvuxen i Danmark. Vid 18 års ålder flyttade han tillbaka till Sverige och skaffade anställning som skicklig mekaniker, men han gav aldrig upp att tro att hans kärlek till musik skulle leda till något mer.

Han kunde komma in i musikbranschen efter att ha vunnit en sångtävling i Nalen 1954. Med Charlie Normans band började Carli spela i offentliga utrymmen i Sverige. Han var en stor popularitet bland dagens ungdomar och uppträdde i ett antal pubakter, revyer och filmer som Raggar Gang, Wild West Story, Santa Among Wolves och Nobles.

I Melodifestivalen vann Carli Tornehave. Carli har gått in i Melodifestivalen med totalt sex spår. Hans två första böcker, Anneli och När min vän, kom ut 1963. Twist to the Menu och Once Upon a Time in Stockholm var hans två nästa böcker. Många minns honom från tiden då donationer vann musikfestivalen även om Monica Zetterlund, inte han, var den som fick resa till London för att tävla i Eurovision-finalen. För mig är det ganska frustrerande.

Carli har blygsamma önskningar och är nöjd med sin lott i livet. Men det finns ett fall som verkar ha lämnat dig med ett starkare avtryck. På 1960-talet träffade Hasse Alfredsson och Tage Danielsson Carli, Monica och Beppe Zetterlund på Hamburgerbörsen i Stockholm och informerade om en revy de funderade på att sätta upp. Carli var inbjuden, men han nekade Hasse och Tages inbjudan.

Muhammad Ali Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!