Nathalie Björn Flickvän

Nathalie Björn Flickvän
Nathalie Björn Flickvän

Nathalie Björn Flickvän – Nathalie Björn, stjärna i det svenska fotbollslandslaget, berättar om de blågula gyllene chanserna, sitt liv i Liverpool med kollegan och livskamraten Aurora Galli, och sin hemliga önskan att bli obducent som upptakt till det kommande VM i Australien och Nya Zeeland. I den mjuka Josef Frank-fåtöljen kopplar en återvändande hjälte av med en cappuccino.

Vi har bestämt oss för att träffas på Soho House, en privat medlemsklubb i en vackert renoverad före detta metodistkyrka på en lugn sidogata i stermalm. Medan hon är i Sverige hoppas Nathalie Björn kunna knyta några bestående kontakter med resten av det svenska landslaget. Jag skulle vilja vinna en medalj. Försvararen, som bara är 26, accepterar detta med ett snett flin.

Efter bara två säsonger med Everton har Nathalie erkänts som klubbens Årets spelare, en ära som gjorts desto mer betydelsefull av det faktum att hennes lagkamrater röstade på henne. Storklubben slutade på en sjätte plats i den engelska Women’s Super League, men istället för att ta en lång semester bytte spelarna helt enkelt ut sina Everton-tröjor mot det blågula i det svenska landslaget och återvände hem för att börja träna inför VM. i Nya Zeeland och Australien.

Även om vi bara hinner med en snabb paus hemma innan vi går på toaletten så hjälper det. Nu när jag har några lediga dagar kan jag koppla av och återgå till mitt vanliga liv innan jag åker till Nya Zeeland och Australien. Sveriges damlandslag har varit bland de bästa i världen sedan slutet av 90-talet, och de har behållit den statusen även när resten av världens lag har förbättrats. Nathalie med resten av Blgult tog sig till semifinal i fjolårets EM, men förlorade mot slutliga mästarna England.

De kämpar för inlösen vid sommarens världsmästerskap, där de har goda chanser att ta medalj. Du är extremt krävande av dig själv och ivrig att fortsätta hela tiden. Ibland måste jag påminna mig själv om att detta är min verklighet. Jag får spela för Sverige inför utsålda publik, precis som i min barndoms fantasier. Det är den största känslan i världen att kliva ut ur spelartunneln inför alla blågula supportrar och sjunga nationalsången tillsammans med några av Sveriges bästa spelare. Den känslan av prestation är oöverträffad.

Tävla mot din lägenhetskompis i fotbolls-VM

Eftersom Australien står som värd för årets turnering kan många av matcherna ses i Sverige över frukost, då de ofta börjar klockan sju på morgonen lokal tid. Eftersom Sverige är i samma grupp som Italien kommer Nathalie att tävla mot sin Everton-lagkamrat och italienska mittfältaren Aurora Galli. Vi skrev båda på med Everton samtidigt, men när jag tävlade i OS i Tokyo kom hon först till klubben. Även om det kan låta banalt, var attraktionen omedelbar.

Nathalie Björn Flickvän

Innan detta år hade jag aldrig dejtat någon. Jag hade bara haft pojkvänner tidigare, men jag visste att jag attraherades av människor med intressanta personligheter oavsett kön. Jag hade nyligen avslutat ett förhållande innan jag kom till England, men mina känslor för Aurora gick snabbt utöver platoniskt. Enkelt uttryckt var det en överväldigande känsla, och vi gav naturligtvis efter för det. Vi har dejtat i cirka 18 månader nu.

Liverpool, den traditionella arbetarstaden i norra England och födelseplatsen för Everton FC, gav oss också The Beatles och den senaste vinnaren av Eurovision Song Contest, Loreen. Liverpool är en trevlig stad. Som en före detta hamn har staden en trevlig närhet till vattnet. Staden har många bra ställen att äta och shoppa på.

Nathalie och Aurora har ett traditionellt brittiskt tvåvåningshus i rött tegel i stadsdelen Huyton i Liverpool. Det är precis vad du föreställt dig. En liten scrub i Harry Potter-stil under trappan där vi kastade skor, väskor och diverse skräp; ett brittiskt radhus med heltäckningsmatta överallt utom badrummet. Konstgräs och staket utgör utomhusutrymmet.

Jag skulle inte kalla det tråkigt, men det är alltid samma sak. Klockan åtta på morgonen går larmet, och vi loggar dagens formulär med hjälp av en mobilapp. Där anges hur många timmar du sovit eller om du har ont i vaden. När det är klart och levererat till klubben har vi vanligtvis redan somnat gott och kan sova ytterligare en timme eller två. Frukost serveras på gymmet, cirka tio minuter från huset, klockan tio varje morgon.

Traditionell engelsk frukost består vanligtvis av vita bönor i tomatsås, stekt tomat, stekt svamp och bröd. Vi ägnar sedan nästa och en halv timme till uppvärmning med olika övningar innan vi beger oss ut för att träna fotboll. Efter det tar vi en dusch, äter lunch, går till gymmet, kommer hem kl 14:00 och duschar igen. Om vi har en match på en söndag kan vi ta en buss till London och bo på hotell över natten. Måndagar och tisdagar är våra lediga dagar. Så är det faktiskt.

Vill köpa en herrgård i SWeden

Nathalie och Aurora är milt sagt ett högpresterande par. När de inte spelar fotboll för en av Englands mest historiska klubbar tillsammans, representerar de sina respektive länder. Trots det, eller kanske på grund av det, när de kommer hem diskuterar de allt annat än fotboll. Ibland på bilresan hem från träningen pratar vi om fotboll, men när vi väl kommer hem vill vi växla och prata om något annat. Det är härligt, faktiskt. Paret hyr för närvarande ett hem av fotbollslaget i Liverpool, medan Nathalie nyligen har köpt en lägenhet i Uppsala, där hon växte upp.

I Sverige hoppas jag någon gång få äga min egen plats. En som inte förändras. När du är van vid att vara självständig kan det vara riktigt frustrerande att bo utanför en resväska eller i dina föräldrars gästrum. Nathalies barndom tillbringades i Uppsalakvarteret Rsta. Far var rörmokare och mamma tog hand om det gamla. Nathalie var länge enda barn efter att hennes föräldrar separerade, men hon har nu yngre syskon från båda föräldrarnas äktenskap. Hennes pappa fick henne att spela fotboll när hon var fyra.

Även om jag fortfarande tycker om att dansa, uppmanade han mig att göra en karriär inom fotbollen eftersom han var en grym veteran i spelet. Pappa reser ofta till England och har deltagit i varje turnering där fram till OS i Tokyo, där vi spelade framför en tom stadion på grund av epidemin. Mamma kan inte göra det så ofta som hon vill, men hon gör det när hon kan. Mina föräldrar kunde inte vara mer nöjda med mig. Det är så jag känner mig på djupet.

Nathalies långsiktiga mål är bland annat att köpa en herrgård i både Sverige och Italien. Inte för att jag har något emot dem, men jag skulle hellre lägga pengarna på en handpenning på ett hus så att jag kan vara närmare mina nära och kära. Två bostäder, ett i Uppsala och ett i Italien, vore idealiskt. Kanske i flickans hemstad Tromello, en liten by i norra Italien ungefär en timme utanför Milano. Flickan hävdar att det är för dyrt att underhålla två bostäder, men vi får se.

Till skillnad från sina manliga motsvarigheter, som kan delegera små uppgifter till sina makar, flickvänner eller barnskötare, måste kvinnor planera i förväg och anstränga sig mer om de vill bilda familj. Nathalie tittar på hur de andra, äldre spelarna i landslaget hanterar situationen. Jag är inte redo att bilda familj än, men jag kanske är det. Hur länge jag kommer att fortsätta spela fotboll är någons gissning. Både Caroline Seger och Hedvig Lindahl har fortfarande mycket liv kvar att leva vid 38 respektive 40 års ålder. Att ha en familj samtidigt som man utövar ett jobb kan vara utmanande.

Det vore fantastiskt om man kunde följa i Elin Rubenssons fotspår och återvända till landslaget efter att ha fått barn. Jag har ingen aning eftersom jag är med en tjej, vilket potentiellt kan sakta ner saker. Min flickvän skämtade om att äktenskapet är det viktigaste. Hon är klassiskt italiensk till sin syn. Du behöver dock inte oroa dig.

En fotbollsspelares åsikt värderas högt

Det råder större politisk spänning i fotbollsvärlden än någonsin tidigare. Protester, bojkotter och hetsiga argument plågade herr-VM i Qatar förra året, som handlade mer om politik än fotboll. Frågan dök upp igen tidigare i år när det blev uppenbart att, liksom herrarnas världscup i Qatar, skulle damturneringen begränsa regnbågsfärgade kaptensarmband.

Fotboll som en icke-politisk arena kan verka mer tilltalande än någonsin, trots att samtalen är rimliga och det är aldrig fel att använda sin plattform för att lyfta fram kritiska problem. För att vara den bästa möjliga spelaren räcker det inte att ägna varje vaket ögonblick åt att träna din kropp och sinne till det yttersta; du måste också ha en åsikt om saker som regnbågsbandage och löneskillnaderna mellan könen, och veta allt som finns att veta om vikten som även små ökenstater ger mänskliga rättigheter.

Som kvinnlig fotbollsspelare förväntas du ha starka åsikter hela tiden. Den senaste tidens samtalsämnen har varit VM-regnbågsslipsar och medföljande prispengar. Det är vanligt att man blir tillfrågad om sin åsikt i politiska frågor utan att ha tänkt så mycket på dem. Om så är fallet kommer ditt medieframträdande att se ut som ett gnäll.

Nathalie Björn Flickvän
Nathalie Björn Flickvän

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!