Peje Emilsson Förmögenhet

Peje Emilsson Förmögenhet
Peje Emilsson Förmögenhet

Peje Emilsson Förmögenhet – Kreab, Peje Emilssons livsverk, är ett företag med en omsättning på cirka 600 miljoner kronor. Familjen Emilsson är engagerad i en stiftelse som fungerar som mottagare. Enligt Dagens industri har Peje Emilsson valt att skilja sig från Kreab, den globala pr-byrån, efter 53 år som huvudägare. Tre medlemmar av familjen Peje kommer att sitta i styrelsen för Pejestiftelsen, som tar emot gåvan. Kreabs styrelse kommer också att utses av stiftelsen.

Kreab var det banbrytande PR-företaget i Sverige och en stor aktör i landets tidiga ansträngningar att forma opinionen. En stark relation mellan myndigheten och Moderaterna och svensk industri har länge funnits. Trots en nedgång i slagkraften på den svenska marknaden har företaget expanderat till ett globalt kraftpaket, med cirka 600 miljoner kronor i intäkter och ett bra rörelseresultat på 76 miljoner kronor det senaste året. Av de totala intäkterna kommer cirka 15 % från den svenska verksamheten.

Verkligheten med att ärva och förstöra är denna sak. Familjemedlemmar, särskilt barn och barnbarn, bör inte bli föremål för sådana frestelser. Den här verksamheten måste pågå längre än jag. Generationer, snarare än kvartal, har alltid varit tanken för mig. Jag svänger av den upptrampade vägen. Enligt Emilssons intervju med Dagens industri är målet att etablera en firma och sedan bli en hjälte när man säljer.

Omnicom, ett börsnoterat byrånätverk, förvärvade en minoritetsandel i Kreab för fjorton år sedan; Kreab köpte dock tillbaka dessa aktier tio år senare. Byrån kommer att överlåtas successivt och i sin helhet först 2030. Än så länge har Emilsson gett Pejestiftelsen 20 % av aktieinnehavet och planerar att lösa in 1/3 av aktierna. Enligt Peje Emilssons egen uppskattning värderas Kreab till cirka 400 miljoner kronor.

Han satte igång systemet med redan existerande skolmedel samtidigt som han var ordförande för Stockholms kana barnskola, Enskilda gymnasium. Han fortsatte med att grunda Kunskapsskolan, en friskoleorganisation som nu är värd en miljard dollar. Välfärdsvinsterna och individuella val är nu måltavlor för Peje Emilssons lobbyinsatser i riksdagen.

Peje Emilsson Förmögenhet

Välfärdsmiljardärer, del 2 finns nu på DN:s podcast. Peje Emilsson, den mest kända oberoende lobbyisten i Sverige, har inga hemliga kopplingar till några av landets toppolitiker. Mitt i maj, fyra månader före parlamentsvalet, tillägger han, hade jag ett långt samtal med Annie Lööf. Charterskolor och de som förespråkar dem är måltavlor för attacker i denna valcykel. En folkomröstning om “förbjud vinstintag i skolan” kommer att hållas av Socialdemokraterna.

Problemet är att S nu, med undantag för en förändring av samverkanspartiet Centern, inte har stöd av en majoritet i riksdagen för sina idéer. Annie Lööf har dock försvarat vinster i välfärden fram till denna punkt.
Strax innan förra valet var jag och Annie där ute och bråkade. Att hon är på min högra sida är något Emilsson avslöjat.

Peje Emilsson, 76 år, är en uttalad anhängare och uppfinnare av det fria skolvalet. Han tror att S har noll chans att få aktiebolagen sparkade från skolan. Med fyra av tio elever som går i friskolor har grupperna för mycket makt. Men även det första borgerliga partiet, Liberalerna, började diskutera vinstkontroller i skolan under sommaren.

I en intervju med Dagens industri funderar Johan Pehrson på en rad idéer, varav en är att skolföretagen ska tvingas avsätta en del av sitt överskott för att säkerställa verksamhetens hållbarhet i till exempel fem år. Vad blir då resultatet av Johan Pehrsons krav? Att starta en liten skola kommer att vara mycket mer utmanande.

Peje Emilsson hävdar att han pratade med Pehrson ansikte mot ansikte för att uttrycka sin oro. Emilsson hävdar att de råkade korsa vägar av en slump. Större kapitalkrav är nödvändiga för honom. Så, vad är slutresultatet? Att starta verksamheten kommer att vara mycket mer utmanande för mindre skolor.

Kunskapsskolan grundades 1998 av Peje Emilsson. Den har vuxit till 14 500 elever, vilket gör den till den sjunde största friskoleorganisationen i Sverige. Peje Emilsson skulle bli miljardär om ekonomijournalisten och författaren Andreas Cervenka värderade Kunskapsskolan till över två miljarder. Han och hans fru äger tillsammans något mer än hälften av företaget. Resterande andelar förs vidare till de tre vuxna barnen.

Familjen ska behålla ägandet av kunskapsskolan. Så, enligt Emilsson, blir det helt omtumlat att prata om värderingar. Kunskapsskolan har aldrig gett någon vinst för familjen Emilsson. Överlåtelsen av ägarandelar till barnen slutfördes nyligen, även om Emilssons fru och deras gemensamma stiftelse fick 39 miljoner kronor.

Emilsson lehar möjligheten öppen att familjen bestämmer hur Kunskapsskolans vinster ska delas upp på vägen. År 2021 gjorde företaget 22 miljoner svenska kronor. Frågar man Emilsson är kunskapsskolan inte precis en public service. Jag satsade hundra miljoner innan Kunskapsskolan avslöjade de olycksbådande siffrorna.

Det skulle vara bra om vi kunde tjäna lite ränta på pengarna vi har att lämna tillbaka. Vi har dock satt koncernens tillväxt före utdelningen hittills. Det, och det faktum att det var onödigt för mig. En nyligen genomförd undersökning av frågan om hur man förhindrar fristående skolföretag från att generera vinst initierades av den socialdemokratiska regeringen.

Vid ett framtida förbud kan staten drabbas av betydande ekonomiska förluster på grund av koncernernas krav på ersättning. Miljontals dollar om vi pratade om familjen Emilsson. Vid ett förverkande kommer naturligtvis företagets värde att stå på spel. Klart uppenbart. Han menar dock att staten skulle kunna fördela skattemedlen mer effektivt.

“Flera tiotals miljoner” har Peje Emilsson samlat på sig genom Silverliv, de äldreboende han etablerat i Nacka, Täby och Upplands Väsby, strax utanför Stockholm. Han sålde resterande 20% av Silver Life till bankiren Conni Jonsson i somras för en ej avslöjad avgift. Peje Emilssons släkthem är Sandhamn i Stockholms skärgård och det är där vi träffar honom.

En av morföräldrarna var en pilot som fortsatte med att driva BP-supermarketen. Som förberedelse för sin pensionering lät Emilsson i våras rusta upp den röda lotsbostaden mittemot ångbåtshamnen. Piloten tittar på när alla går av från fartyget från sin hytt. De hävdar att Sverige är det enda landet med ett fristående skolsystem. Absolut! Allmänrätten är unik. Det är vi verkligen stolta över.

Om så är fallet bör vi vara stolta över vårt system som låter alla elever, oavsett familjens inkomst, välja skola. Emilsson införde ett system för skolfinansiering när han var ordförande för Stockholms privata Enskilda gymnasium i slutet av 1980-talet; Bildtregeringen slog igenom det följande decenniet.

Så Peje Emilsson lät landsbygdskommuner som Sollentuna stå för utbildningen av barn som rest till Enskilda gymnasium i Stockholm, en privat institution där Emilssons dotter Cecilia gick tillsammans med gängbarn och andra. Kan du inte leverera en tillräckligt bra skola så kan du ge pengarna till mig istället, säger Peje Emilsson och syftar på Enskildagymnasiet och tillägger att hon haft specifika dialoger och pressat kommunala tjänstemän hela tiden.

Det var inte ett helt genidrag att föreslå ett skattefinansierat skolbidrag. Carl Bildt, som senare skulle bli statsminister, fungerade som vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet i början av 1970-talet, då Peje Emilsson var ordförande. Deras koncept baserades på idén om skolkuponger som gavs ut av den liberala ekonomen Milton Friedman.

Dessa kuponger skulle göra det möjligt för föräldrar att välja sina barns skolor med hjälp av skattemedel. Modellen för Sveriges 1992 års skolavgiftssystem, som lade grunden för landets fenomenala tillväxt av antalet privata skolor. Det finns dock en växande och allt hårdare kritik mot det unika systemet.

En iögonfallande rapport från slutet av juni av Riksrevisionen, Riksdagens egen kontrollmyndighet, slår fast att kommunala skolor förlorar mot fristående skolor när det kommer till skolbidraget. Mängden pengar skiljer sig också väsentligt från en kommun till en annan. Han hävdar att även Peje Emilsson nu är positiv till att reformera skolavgifterna.

Han tycker att regeringen borde bestämma hur mycket. Att ha en nationell fond för grundläggande utbildning är något jag verkligen tror på. Om lokala myndigheter prioriterade utbildning skulle de kanske finansiera inköp av ytterligare skolbussar och andra lokaler. Å andra sidan är en grund nödvändig.

Per elev varierar skillnaden mellan vad städerna lägger på utbildning från 70 000 till 140 000 kronor. Dessutom kan jag inte se hur det är jämförbart. Finansieringen för friskoleelever var 85 procent av vad den nu är för barn i kommunala skolor när friskolereformen först föreslogs 1992.

Som svar fördubblade Miljöpartiet och Socialdemokraterna friskolebidraget till 100 % och förbjöd praxis att skolor tar betalt av föräldrar för sina barns utbildning, vilket var lagligt för friskolor då. Peje Emilsson har inte helt uteslutit möjligheten till ytterligare sänkningar av undervisningen för privata institutioner. Enligt honom behövs ytterligare utredning.

Är det troligt att friskolornas undervisning blir 85% igen?

Jag är rädd att säga det. Det går dock i riktning mot mer statlig reglering och jämlikhet. Skillnaden i summa pengar som kommunalabanden till vissa barn har blivit för stora, enligt honom.

Peje Emilsson Förmögenhet
Peje Emilsson Förmögenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!