Robban Broberg Sjukdom

Robban Broberg Sjukdom
Robban Broberg Sjukdom

Robban Broberg Sjukdom – Fram till sin alltför tidiga död 2015 var Robert Broberg en av Sveriges mest älskade artister och artister. Men han led av melankoli, otrohet och isolering bakom kulisserna. Att vara Robert Broberg var en prövande upplevelse. Hans exfru Eva Bohlin sa i podcasten Hitfabriken att han inte hade några vänner.

Robert Broberg, känd serietecknare och komiker, har gått bort. “Robban”, som han också var känd, hade en ovanlig typ av Parkinsons som plågade honom under lång tid. Enligt hans dotter, Isabella Robertsdotter, var familjen samlad när han gick bort. Under 1970-talet gick Robert Broberg under namnet Zero. Han föddes i Solna 1940.

Hans första stora hit var med “Hylands hörna”, och hans låt “Maria-Therese” toppade Sveriges singellista 1967. Robert Broberg började komponera sin egen musik redan på 1950-talet och han gick på Konstfack på 1960-talet tillsammans med Lasse berg med flera. Robban, som han var allmänt känd, blev berömmelse i Sverige som komiker och trubadur.

Robban Broberg Sjukdom : Parkinsons

Vanliga låtar

Låtar som “Inflatable Barbara”, “Hearse”, “Btlt” och “Killa mig p rygning” av Robert Broberg är alla kända namn. Förutom “Girls” har han även gästspelat i “The Pling & Plong Show”. Robert Broberg hade en framgångsrik 40-årig karriär, vilket resulterade i produktion av över 20 album och ett stipendium från Povel Ramels Karamelodikt-program 1989. Juryns resonemang gick ungefär så här: “Eftersom han, styrd av skarp observation, känslig musikalitet och burlesk humor, framgångsrikt designade och befolkade sin mycket personliga manege”, sa de.

Alla i familjen var där

Robert Brobergs säregna form av Parkinsons sjukdom höll honom borta från rampljuset ett tag. En familjemedlem bekräftade nyheten om artisten och artistens död i går kväll. I natt vid 02:30-tiden gick sångaren, som sedan en tid vårdar palliativ vård, bort omgiven av sina nära och kära. Ett av barnen, Isabella Robertsdotter, förklarar: “Vi var alla tillsammans.”

Robert Brobergs ålder i år var 75. På tisdagskvällen gick 75-årige Robert “Robban” Broberg bort med sina döttrar vid sin sida. De som kände och älskade honom sörjer hans bortgång. Ex-frun Eva Bolin hävdar att för bara några veckor sedan fördes Robert Broberg, som hade Parkinsons sjukdom, till sjukhuset.

Han rörde sig inte bara snabbt utan tänkte också snabbt. Men Parkinsons sjukdom förstörde allt, hävdar hon. Omvänt hade den välkände konstnären förlitat sig på en god man under sina sista år. Robert Broberg, en välkänd artist, avled i natt efter en lång tids sjukdom. Vid 75 år var han en äldre man.

Robban Broberg Sjukdom

I famnen på sina nära och kära drev han iväg för att slumra. Enligt Isabella Robertsdotter, en av hans avkommor, tog han med sig alla sina barn. Parkinsons sjukdom var en ständig kamp för Robert Broberg. Hans ex-fru, Eva Bolin, hävdar att tillståndet hade en djupgående effekt på honom.
Hon hävdar att han lades in på sjukhuset för bara några veckor sedan, på grund av en allvarlig infektion. Det har gått några veckor sedan deras förra träff.

God man satt i ledningen

Han var verkligen en i sitt slag. Jag har aldrig träffat någon med så mycket konstnärlig förmåga. Jag vill inte att hans sjukdom ska bli synonymt med honom. Han överskred det. Han var blixtsnabb, både mentalt och fysiskt. Men Parkinsons sjukdom förstörde allt, hävdar hon. Robert Broberg behövde sjukvård, så han gick på jakt efter medicinsk hjälp.

Enligt protokoll från Stockholms tingsrätt gjorde den kände musikern en ansökan om en anständig man 2011. Ekonomen Klas Weidstam utsågs till god man nästa år och tjänstgjorde i den egenskapen fram till Brobergs bortgång. Han hävdar att Broberg aktivt sökt denna hjälp, men hänvisar i övrigt till nödvändigheten av sekretess. Uffe Börjesson, Brobergs bästa vän och medmusiker, berättar att kompositören fick palliativ vård under sina sista dagar.

Intim koppling

Vår vänskap var oöverträffad. Han var det närmaste jag någonsin haft en förälder eller bror. Det känns fruktansvärt ihåligt nu, säger han, trots att han hade förutsett och internaliserat den stundande förlusten. Uffe Börjesson och Robert Broberg har varit vänner och musikaliska partners sedan de spelade ihop första gången på 1980-talet. Minst en gång i månaden sågs de när Broberg låg på sjukhuset.

Han var den typen av vän och arbetskamrat som någon skulle ha turen att kalla sin egen. Precis som Taube och Bellman var Robert en evig artist och låtskrivare. Börjesson säger om Broberg: “Hans sånger kommer att spelas långt efter att du och jag är borta.” Janne Schaffer, en nära vän, tillägger att trots att han visste att dödsbeskedet skulle komma, är han motstridig.

Förbereder för ett offentligt uttalande

Jag gick ut och väntade på att något skulle hända, så jag var redo för det i mitt huvud. Det var tvungen att hända så småningom, och hans bortgång kommer att kännas djupt av hans nära och kära. Men inte bara för svensk musik. Enligt Janne Schaffer är han en av de bästa musikerna som vårt land någonsin har producerat. För två månader sedan såg Brobergs kompis Mikael Wiehe honom för sista gången. Han säger att Broberg “var trött”, men de pratade länge ändå.

Wiehe säger sig också ha varit redo för dödsbeskedet. Det är dock uppenbart att jag inte längre har en nära vän. Och det har inget numeriskt värde. Som Wiehe uttrycker det, “det är alltid sorgligt.” 2015 gav Robert Brobergs kropp upp under påfrestningen av att leva med Parkinsons sjukdom.

En ny biografi om den multitalentade artisten som gav oss “Inflatable Barbara”, “Boat Song” och “Desert” är nu tillgänglig. Snyggheten och ordspelet i Robert Brobergs kompositioner gav honom många fans. Ändå var Robert Broberg inte utan sina hemligheter. Även om Klas Gustafson framställer Robert Broberg som en trevlig och snäll person i sin bok “Robert Broberg letar efter sig själv”, var Broberg faktiskt notoriskt otrogen och sökte validering från kvinnor hela tiden.

Senare i livet behövde Broberg palliativ vård på grund av sin långvariga kamp med en sällsynt form av Parkinsons sjukdom. På tisdagskvällen strax efter midnatt somnade han. 1989 fick Robert Broberg Karamelodikts stipendium och han har sedan dess gett ut ett 20-tal album.

Låtar som “Inflatable Barbara”, “Btlt”, “Opopoppa” och “I Must Stop Myself” är bland hans mest välkända och omtyckta verk. Videon ovan är ett klipp från en föreställning 1974 på rebro Konserthus. Robert Broberg och rebroområdet har haft ett okrossbart band så länge någon kan minnas. Det var inte en slump att många av premiärerna av hans shower hölls i rebro.

I slutet av 1960-talet bosatte sig han och hans familj i kvarteret Fjugesta. Några av Robert Brobergs mest kända verk är de galna och lustiga Btlten, Uppblsbara Barbara och Eken. Trots sitt rykte om lycka, humor och bluesgitarr, hyste han djup, dold smärta. Efter en lång kamp mot Parkinsons sjukdom gick Robert Broberg bort vid 75 års ålder 2015.

Robert Broberg letar efter sig själv, en omarbetad och kritikerrosad biografi skriven av Klas Gustafson, publicerades fem år senare. Boken täcker inte bara Brobergs yrkesliv som konstnär utan även hans personliga historia. Konstnären blev känd för sina många sexuella möten med kvinnor, vilket ledde till två äktenskap, fem barn och flera otrohetsskandaler.

Broberg har två barn med sin första fru, Eva Myhre, som han gifte sig med 1963 och förblev gift med till 1975. Men Eva fick snart veta att hon inte var den enda kvinnan i konstnärens liv och hon ansträngde sig för att anpassa sig. Så småningom slutade det fungera helt.

När jag fick reda på hur mycket han tyckte om att vara med kvinnor sa jag till honom: “Du gör vad du vill; ta bara inte hem dem till mig och barnen!” Jag kan inte ha dem i det här rummet! Vi kan fortsätta leva som en familj om du placerar det på trappan. “Han var väldigt svag för kvinnor och skulle förmodligen ha velat ha ett harem”, hävdar hon i boken, enligt Aftonbladet.

Samlar in damerna

I början av 1980-talet fick Anastasia von Zweigbergk en dotter med sin sambo Robert Broberg. Konstnärens relationer till kvinnor diskuteras också i boken. Man var tvungen att vänja sig vid att damer strömmade till honom eftersom han var en samlare. Han behövde se det som bevis. Det värkte lite när han försökte hitta tjejer som kanske skulle jobba för en kommande show. Hon förklarar i Robert Broberg letar själv hur folk lätt kunde identifiera Roberts flickvänner genom att bara titta på deras höjd och lockigheten i håret.

Robert “Robban” Broberg, artist, komiker och skådespelare, har avlidit vid 75 års ålder. Enligt dottern Ane Broberg, som pratat med TT, dog hennes pappa medan hans barn sov gott runt honom. Efter det hade Robert Broberg en lång kamp mot en sällsynt form av Parkinsons sjukdom, och han fick till sist palliativ vård. På tisdagskvällen strax efter midnatt somnade han.

Han skrev fler melodier som ingår i den svenska folkandan än de flesta andra, enligt Aftonbladets Jan-Olov Andersson, som stämplar Broberg som “en av våra mest envisa och största artister”. Den mångårige projektledaren för “Allsng p Skansen” Gunilla Nilars minns med glädje Robert Broberg: När han dök upp i “Allsng” var han alltid den mest omtalade gästen, och att få honom att sluta var praktiskt taget omöjligt. Jag kan inte se att det finns en notsamling som inte innehåller honom.

Robban Broberg Sjukdom
Robban Broberg Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!