Robert Fux Föräldrar

Robert Fux Föräldrar
Robert Fux Föräldrar

Robert Fux Föräldrar – Den svenska skådespelaren, dragartisten, dramatikern och gayprofilen Robert Claus Johan Fux föddes den 15 maj 1979 i Kalmar. Stockholms stadsteater har inkluderat honom i sin ensemblebesättning permanent. Robert Fux är ett av sex syskon som växte upp på landsbygden runt Kalmar och i Wien, Österrike. Han gick på Stockholms prestigefyllda Teaterhögskola.

Teater

Robert Fux har varit engagerad i Stockholms Stadsteater sedan 2011, och han har varit medlem i Sergels torgteaters fasta ensemble sedan 2015. Bland de många framstående monologer han har framfört på Stadsteatern är Virginia Woolfs Orlando, Ansvaret er vrt/Tingsten, och Svensk premiär för Bertha von Suttners ikoniska antikrigsroman Down with the guns!

Robert Fux har uppträtt med Strindbergs Intima Teater, Teater Brunnsgatan Fyra och Orionteatern, som alla är autonoma teatersällskap. Han har skrivit och turnerat med verken Tro, Hopp och Skönhet – ett ramaskri och Fux & Originalljudet, som han har uppträtt i på Åbo Stadsteater, Södra Teatern och Riksteatern /JAM.

2015 samarbetade han med balettchefen Carolina Frände för att utveckla librettot till baletten “Freuds anatomiska teater” för Kungliga Operan. Fux, en Bergmanstipendiat 2018, forskade i skärningspunkterna mellan filmiska kvinnligheter och Frös ödsliga flora.

Filmer och TV

Robert Fux har medverkat i ett antal TV-program och filmer, inklusive långfilmen Dyke Hard (2014), SVT-programmet Full Patte och C-More-programmet Robssons. I Helena Bergströms film Dancing Queens gjorde han ett kort framträdande. Med start 2023 har han varit värd för den svenska versionen av Drag Race.

Show

När Robert Fux var 17 började han sin dragkarriär. Han började sin karriär som dragartist efter att ha vunnit Miss Pride dragqueen-tävlingen 1999. Han var medlem i den svenska och internationella dragprestandatruppen Cunigunda. Många av bandets medlemmar var också med i After Dark innan de splittrades för att bilda en egen grupp. Cunigundas framträdanden innehöll upprörande kostymer, bultande dansmusik och interaktion på nära håll med publiken.

Som ett sidoprojekt 2002 började bandet “Cunigundas Mammor” sätta på bingospelningar för att samla in pengar till välgörenhet. På Stockholm Pride introducerades “drogbingo” för första gången och har sedan dess blivit en årlig tradition, där alla intäkter går till HIV/AIDS-stöd genom Posithiva Gruppen. Mammorna spelade också in en konstvideo på Millesgården, kurerade en föreställning med bingotema i Stockholms Kulturhuset och gav ut äventyrsromanen Kidnappningen.

https://youtu.be/5Cic6fmztUQ
Robert Fux Föräldrar

Fux var en vanlig artist på Södra Teaterns burleskklubb “Hootchy Kootchy Club” i Stockholm. Taylor Mac, Scotty the blue Bunny och Julie Atlas Muz var bara några av de internationella drag- och burleskartister som uppträdde på klubben. “Burlesque Bastards: The Tale of the Hootchy Kootchy Club and the Odd Family at the End of the Rainbow” publicerades 2011 och berättar historien om klubben och den excentriska familjen som drev den.

Salong Giraff var en varieté av Robert Fux, Viktoria Dalborg och Stina Oscarson som inkluderade svenska och internationella artister. Musikalen blev en stor succé i landets huvudstad, där den främst gick på Orionteatern efter att ha omarbetats. Salong Giraff gjorde också frekventa framträdanden på Parkteatern och Folkoperan.

Dagens Nyheter rankade Robert som nummer fyra på sin lista över 2009 års “Årets 50 största Stockholmshjältar” för sitt arbete som nattlig varietévärd. Han grundade scenkonstsamarbetet “Tre Björnar och en utter” tillsammans med koreografen Carl Olof Bergh, skådespelaren Per ‘hagen och mediepersonligheten Farao Groth. Göteborgsteateruppsättningen “Bögar är inte solidariska” utforskade frågor om identitet och performativitet inom hbtq-gemenskapen. Föreställningen visades på Teater Scenario och Pusterviksteatern.

Fux skapade Stockholm Pride “Burlesque Gala” med producenten Daniel Sallmander. 2019 debuterade “Salong Fux” på Parkteatern och spelade därefter flera gånger i Slakthuskvarteret, med framträdanden av både svenska och internationella musiker. Serien utvecklades med hjälp av produktionsplattformen Follow Rabbit. När den australiska drag- och varietettruppen Briefs International och Riksteatern ger sig ut på vägen 2022 med sin produktion “Brats Carnival” kommer Robert Fux att vara en del av rollistan.

Radio

2001 började Robert Fux skriva ett vanligt stycke för Morgonpasset i P3 under pseudonymen “Madame Reuter”, en skvallertant som förvrängde och parodierade de senaste kändisnyheterna från kvällspress och tidningar. Han var en av programmets ursprungliga rollbesättningsmedlemmar och bidrog med valintervjuer, liverapporter, essäer och skisser under hela programmets första upplaga från 2001 till 2005 på P3 Homo.

Fux, tillsammans med Shima Niavarani, Alexander Salzberger, David Rangborg, Emelie Rosenqvist och Magnus Lindman, lanserade satiren P1 visar Surdeghotellet 2012. Innan det blev en ordinarie insats i laguppställningen fungerade showen som sommarens ersättare för det satiriska programmet Public Service. Fux spelade rollen som värd, författare och artist i showen. I P1 har han skrivit manus till och medverkat i nyårsrevyer på Radioteatern.

Fux har förutom Tiina Rosenberg fyllt plats för Lantz på P1. Live på P1 2019-2021 var Robert Fux värd för Litteraturgalan tillsammans med radiojournalisten Marie Lundström. När Nobelpristagaren i litteratur avslöjas är han ordinarie föreläsare i period 1 (P1).

Konferencier

Robert Fux har varit värd för ett flertal uppmärksammade prisuppvisningar och firanden, som Årets Byr, Tidningarnas Braschdagar och Expressens kulturfestival. Han och Tasso Stafilidis har varit de officiella paradutroparna för Stockholm Pride sedan 2007.

Nattliv

Robert Fux är en klubbägare och artist som har arbetat på arenor som Regnbgsrummet, RIO och sin egen “Casa Hysterica” konceptklubb. Han var med och grundade klubbkonceptet Blacklight och skapade den första öppna scenen i Sverige för dragshowen Dragcirkus. Fux var ordinarie artist på Kolingsborgs gayklubb Paradise och klubbens sista värdinna innan rivningen av strukturen för nya Slussen. Robert Fux har använt sig av följande kriterier för att kröna Sveriges första dragracedrottning: mod, ambition, passion och artisteri.

En ung pojkes upptäckt av Kalmars musikskola och teaterkultur var första steget för att få det amerikanska smashformatet till svenska tv-soffor. Enligt Robert Fux är det här “nördarnas hämnd”. På Kungliga Operan i Stockholm är repetitionerna i gång. Premiär för “En midsommarnattsdröm” är i slutet av april. Puck spelas av den 43-årige skådespelaren Robert Fux. Efter en omfattande karriär inom teatern uppträder han nu i det världsberömda Kungliga Operahuset.

Robert Fux gör ett antal debuter i år, bland annat som programledare för “Drag Race Sweden” på SVT i vår. Även om jag har hållit på med drag ganska länge, trodde jag aldrig att det skulle leda till en global tv-serie. Jag har gjort dragarbete för att det har hjälpt mig att komma ur mitt skal och för att det har varit ett roligt sätt att lära mig om mig själv och omvärlden på samma gång. Robert Fux är en av Sveriges mest välkända dragartister, och han har uppträtt sedan han var 19. Allt började med ett litet barn i Kalmar som upptäckte sin passion för teater (och att klä ut sig).

Jag tror att folk har transporterat sina omhuldade kronblad ganska länge. I början är du bara en stickling, och du vet inte vilken sorts blomma som kommer att växa från den. Om du ger plantan tillräckligt med vatten och solljus kan du vara säker på att knoppen inomhus så småningom kommer att blomma ut.

Det är viktigt att hitta sätt att avveckla och utvecklas så starkt som möjligt, även om dina omständigheter inte alltid har varit idealiska, tills ögonblicket kommer att blomma ut. Att uttrycka sig genom drag har för många visat sig vara terapeutiskt och ett utlopp för konstnärliga uttryck. Det har också gjort det möjligt för mig att få kontakt med människor som delar mina ambitioner. Vi kan inte fungera som en art utan förmågan att tänka kreativt och kommunicera effektivt. Det är som en stor lycklig familj, en gemenskap.

Det måste vara en kostnad för det såklart

Termen “drag” frammanar bilder av pråliga kostymer och imponerande scennärvaro. Men det finns också en negativ aspekt. Att vara dragen är ett sätt att skava mot de snäva ramar som vuxenvärlden ofta kan försöka tvinga dig in i, och att relatera till sociala normer är en oundviklig del av livet. Det måste finnas en kostnad, så mycket är uppenbart. Många tävlande på “Drag Race Sweden” har uttalat sig mot mobbning och socialt utanförskap, samt övergrepp.

En av dem uppgav att hon gick till en kyrka där de “drev ut demoner” med hjälp av en exorcism. Mörkret, som inte behöver fruktas, men som ändå är mänskligt, måste också berättas i denna tv-stil. Som människor är vi förvånansvärt lika varandra. Därför är drag queens mästare på att undertrycka sina känslor och kanalisera dem till sina shower.

Robert Fux Föräldrar
Robert Fux Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!