Stefan Nilsson Fru

Stefan Nilsson Fru
Stefan Nilsson Fru

Stefan Nilsson Fru – Stefan Nilsson kom in i världen den 27 juli 1955 i den svenska byn Kukasjärvi. Stefan Nilsson, kompositör och pianist, har avlidit efter en lång kamp med amyotrofisk lateralskleros. Hans ålder angavs till 67. Stefan Nilsson, pianist och kompositör, dog i sömnen i torsdags efter en lång tids sjukdom. Med sina nära och kära vid sin sida dog han hemma.

“Stefan drabbades av den terminala sjukdomen som kallas ALS”, säger hans familj i ett uttalande. När han var ung lämnade Stefan Nilsson sin hemstad Kukasjärvi i Hietaniemi, Norrbotten, för att studera piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm hos Gunnar Hallhagen m.fl. Nilssons musikaliska karriär var full av höjdpunkter, särskilt som arrangör och pianist. Han gick ihop med Tommy Körberg och Björn Afzelius och deltog i jazzgruppen Kornet.

Han började göra filmer i början av 1980-talet och belönades med Sveriges högsta biografpris, Guldbaggen, för sitt nyskapande arbete 1998. Han komponerade partituret till den svenska filmen “S som i himmelen”, som har låten “Gabriellas sång”. Flera “Beck”-filmer har hans originalmusik.
När han fortfarande var i gott skick planerade långvariga vänner och kollegor som Helen Sjöholm, Benny Andersson och Tommy Körberg en hyllningsföreställning efter att ha fått veta om sin ALS-diagnos i mars.

Konsertbesökare i Stockholm bjöds på Stefan Nilssons sista framträdande på flygeln vid hans konsert “Music for Life” den 8 maj i Filadelfiakyrkan. Stefan Nilsson, tonsättare, är mycket kär i sin musikaliska fru Lotta. Deras kärlekshistoria finns dokumenterad på P4 Norrbotten. Stefan Nilsson, ursprungligen från Kukasjärvi, är en musiker och kompositör mest känd för sitt arbete med filmmusiken till Som i Himmelen.

Han är just nu i Kalix för Sommarfesten, där han kommer att framföra Jubelsången med en Kalix barn- och ungdomskör på hemkomstkvällen på fredag. P4 Norrbotten träffar honom och hans fru Lotta, som har en musikaliskt inspirerad kärlekssaga att berätta. Trovärdighet och objektivitet är grunden för vårt arbete.

Stefans musik är som att vara insvept i skogens och vattnets vårdande armar. Stefan fångar och förstorar våra känslor med toner, precis som en poet skulle göra med ord. Stefan lever och andas i tonerna. Hans spännvidd som musiker och låtskrivare saknar motstycke. Detta Norrbotten ser hemma i alla musikgenrer, vare sig det är jazz, klassiskt, pop eller rock.

Stefan Nilsson Fru

En varm dag i juli 1955, i den avlägsna finska staden Kukasjärvi, trädde Stefan in i världen. Han var den sjätte av nio barn. Han minns att han var en blöjbebis och såg hur honkalvarna gick amok i köket. Stefan tittar ut genom fönstret mot världen bortom, nyfiken på vad han kan se. Resan från gården till universitetet var något jobbig. När sjön frös till kunde barnen åka skidor och cykla över den.

Utomhuslek var en stapelvara i min barndom. Arbetsbördan minskade aldrig. Skrattar åt kor, svin och kycklingar; sköta grödor; utfodring av boskap; höing; fiske. När bastun var varm var den som bäst. Selma, hans mamma, tog hand om familjen, huset och djuren. Klockan fem på morgonen hade hon en timme för sig själv på sig att mjölka korna. Johan Emils pappa slet på planen och i skogen, men han hoppades alltid att han en dag skulle bli musiker.

När han blev full i villan dunkade han på pianot tills hans fru och barn vaknade. Sedan fick han dem att sitta i soffan och lyssna på hans galna “musik”. Där återskapade han miljön i ett drogberoende hushåll. Stefan förklarar att det handlar om att släppa på ytspänningar. Stefan hoppade av skolan i nian “för att något måste göras” på grund av sin tristess där. Efter två år bytte han frimärksklockan mot en plats på Pites Framnäs Folkhögskola, där han var musikinriktning och var med och skapade jazzrockbandet Kornet.

Nästa stopp efter Pite var Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Jojje Wadenius, Tommy Körberg och Beppe Wolgers är bara några av de många som snart såg vilken begåvad musiker Stefan var.
Stefans samarbete med Tommy Körberg i föreställningen “Brel” blev början på hans meteoriska uppgång till berömmelse.

Stefan var ansvarig för den musikaliska ledningen och utförandet på den lokalen. Stefan bildade familj mitt i karriären med sin första fru Helene och fick döttrarna Martina och Josefina som hans karriär var raket till stjärnorna. Tillsammans med Georg Riedel och körledaren Lena Björk-Franzén har han sedan 1990-talet varit en framstående figur i Barnkörsveckan på Frö.

Där tonsatte han texter av flera av Sveriges mest kända barnboksförfattare, däribland Barbro Lindgren, Stefan Casta och Per Nilsson; många av de barn som fick sina skrifter tonsatta av Stefan var också själva barn. Han tilldelades Guldbaggen 1997 för sina enastående insatser inom film. “Komisk konst har en ton som kompletterar episk mycket väl.” Stefans film- och TV-musik är bland hans mest igenkännliga verk.

Hans musik har varit med i filmerna och TV-programmen Den Goda Viljan, Pelle Erövraren, Jerusalem, Liv och Ingmar, samt sex filmer av Van Veeteren och flera av Beck. I tv-programmet Lorry spelade han piano och regisserade bandet. Skärgrdsdoktorn och Som som i himmelen har båda högt ansedda soundtracks. Vi spelar ofta Gabriellas låt vid speciella evenemang som bröllop, dop och begravningar, och den har cirka 22 miljoner spelningar på Spotify när detta skrivs.

Efter att ha gjort slut med Helene träffade han pianisten och kompositören Lotta Hasselquist Nilsson, som skulle bli hans livs kärlek. De har samarbetat i många musikaliska projekt och turnerat landet som en enhet. Varje dag är en anledning till att fira i deras hus, där exceptionell musik komponeras på flygeln.

Nyligen har Stefan fått i uppdrag att skriva större stycken, som “Ulrica Pia”, som kommer att framföras av Marinens musikkår i Karlskrona för att hedra den svenska marinens 500-årsjubileum 2022. Stefan fick diagnosen Bulbar ALS i februari 2023, den allvarligaste formen av sjukdomen. “Det går inte”, sa Stefan. “Då upphör jag att vara det”, sa hon. Där har han helt fel. Stefan Nilssons låtar kommer att fortsätta i all evighet.

Den 8 maj hålls en stor konsert full av musik och kärlek till Stefans ära av hans många vänner. Han har ingen partner för tillfället. Han är nu singel. Våra register visar att han inte har några avkommor. Den 25 maj avled pianisten Stefan Nilsson i sitt hem. Han är välkänd för sitt arbete som film- och TV-kompositör. Efter att ha varit sjuk ett tag, i februari 2023, fick han den förödande nyheten att han hade ALS, en sjukdom utan bot.

Sedan nådde Stefan Nilsson och hans fru Charlotte Hasselquist Nilsson ut till Tom Alandh, vilket ledde till en öppenhjärtig diskussion om parets personliga liv och bredden i Stefan Nilssons konstnärliga produktion. Bland hans mest kända verk finns noterna till “Skärgårdsdoktorn”, “Pelle Erövraren”, som vann två Oscarsgalan, och “Den goda viljan” av Ingmar Bergman.

Men “Gabriellas sång”, sjungen av Helen Sjöholm, från filmen “S som i himmelen”, är utan tvekan Stefan Nilssons mest kända verk. Sedan mötet 1977 på Dramaten, där de båda arbetade, har Stefan Nilsson och Tommy Körberg varit nära vänner och samarbetspartners.

En minneskonsert var planerad

Några av Stefan Nilssons nära vänner och kollegor bestämde sig för att hålla minneskonserten “Musik för livet” till hans ära efter att sjukdomsbeskedet blev offentligt i början av mars. Stefan Nilssons sista framträdande på flygel ägde rum i Filadelfiakyrkan i Stockholm den 8 maj. Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Benny Andersson var bland artisterna där uppe.

När vi gjorde den konserten märkte jag att Stefan inte hade så mycket ångest förrän han gick upp på scenen för att spela. Och när han var klar vände han sig mot mig och sa: “Nu kan jag dö”, säger en synligt rörd Tommy Körberg och fortsätter efter en liten paus: Nästa vecka satt vi i solskenet hemma hos Stefan för att fortsätta vårt samtal. Sedan insåg jag av ljudet av hans andetag att han inte skulle långt.

Tommy Körberg är centrerad kring vännens lidande

Stefan Nilsson gick och sov i sitt hus med sin hustru Lotta Hasselquist Nilsson och deras närmaste familj bara några dagar efter deras senaste möte. Enligt Körberg hade vännen så ont att inte ens de starkaste smärtstillande medicinerna kunde lindra hans lidande. Stefan och hans fru Lotta nyss diagnostiserad med en dödlig sjukdom bar allt i Tom Alandhs dokumentär “Beskedet”, som sänds på SVT Play.

Stefan Nilsson Fru
Stefan Nilsson Fru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!