Stina Jackson Barn

Stina Jackson Barn
Stina Jackson Barn

Stina Jackson Barn – Den svenska romanförfattaren Stina Jackson föddes Olofsson den 28 juni 1983 i Skellefteå. Hon är mest känd för att ha skrivit deckarromanen Silvervägen. Född 1983, växte Stina Jackson upp i Skellefteå och har de senaste tio åren varit bosatt i Denver, USA. När den släpptes 2018 fick Jacksons högt ansedda debutbok Silvervägen ett ovanligt utbrott och lockade en ansenlig publik i Sverige och utomlands.

Förutom att den distribuerades till tjugonio nationer vann den priserna Årets nordiska kriminalroman, Årets svenska kriminalroman och Årets bok 2019. The Silver Road var finalist till det uppskattade British Petrona Award hösten 2020, specifikt för Årets bästa skandinaviska kriminalroman. Jacksons andra bok, Wasteland, nominerades till både årets bok 2020 och bästa svenska kriminalroman. Den släpptes våren 2020 och har fått positiva recensioner från media. Boken Förenta världen ikväll släpps hösten 2023.

En självbiografi

Jackson växte upp i Skellefteå, där han föddes. Hon avslutade gymnasieutbildningen på Anderstorpsskolan 2002 och två år senare flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig. Hon flyttade till Denver, Colorado 2006, när hon gifte sig med Robert Jackson, en amerikan. Hon studerade juridik vid University of Denver, där hon för närvarande bor med sin make och har dubbelt medborgarskap.

Hennes debut 2018 var kriminalboken Silvervägen, som bland annat vann Glasnyckeln. Boken har kallats en långsam, dyster berättelse om en pappas frenetiska jakt på sin länge försvunna dotter i Västerbotten. Hennes bok Ödesmark, som utspelar sig i samma namngivna lilla samhälle väster om Arvidsjaur, gavs ut 2020.

Tiden verkar stå stilla, men på en plats där små och enorma intriger och konspirationer samsas i fred, går saker långsamt och suggestivt. “Underhållning av hög kvalitet, skriven med en nyanserad och existentiellt finkalibrerad prosa”, var hur recensenten Magnus Persson uttryckte boken. De var nära vänner under hela kuppen och deras debut i Silvervägen och 1793 gjorde dem till det stora hoppet för spänningsskrivandets framtid. Stina Jackson och Niklas Natt och Dag berättar om sin koppling till Fredrik Backman, sin oro över den andra boken och befrielsen av erkännande.

Ett kontorshotell i Stockholm. Raka korridorer, glänsande glasdörrar och kaffebryggare med latte och cappuccino bland möjligheterna är alla prydda med företagslogotyper. Jag tycks minnas att det fanns ljus med dofter och krämer på toaletterna. Tyvärr kan minnet vara en listig allierad. Jag har helt förträngt vagabonden som sov innanför entrén under mitt första besök vid mitt andra besök.

Stina Jackson Barn

Kvinnan, fruktansvärt fet, har en obehaglig lukt som får mina näsborrar att dra ihop sig. Håret är så smutsigt att det ser ut som swinto karnat i slask, trasiga soppåsar och tejpade skor. Innan en man jagar ut henne hinner jag inte bilda mig uppfattningen om barmhärtighet, att kvinnan så uppenbart behöver en stund av värme och avkoppling. Stanken av förtvivlan och fattigdom känns tidlös.

Gick det verkligen till så här i Gustav III:s Stockholm, den period som böckerna 1793 och 1794 av Niklas Natt och Dag så fasansfullt detaljerade? Är det här ensamheten som Stina Jackson så skickligt fångar i Silvervägen och Odesmark, fransarternas ensamhet i ett av världens rikaste länder? Det var minnesfrågan; Jag hade redan glömt kvinnan vid porten när jag gick uppför trappan till femte våningen. Nu väntar ett spännande möte.

Hur lätt förändras våra åsikter som människor. Vi är på Norrtullsgatan 6 och Stina Jackson säger: “Det här är andra gången jag är här.” Hon anlände i går från sin fjortonåriga vistelse i USA. Hon åker på kvällen för att studera en vecka längre norrut. Hon hade på sig en knälång spetsklänning, svarta skor och blått nagellack för den kommande fotograferingen.

Här hade jag, Niklas och Fredrik ett stödsamtal på bokmässan. Min nervositet avtog och de lyssnade och gav insiktsfulla svar. Att prata med dem har varit riktigt meningsfullt. Stina syftar på Fredrik Backman, vars romaner ligger högst upp på både svenska och internationella bästsäljarlistor. Granska en handfull av titlarna: Britt-Marie var här, tillsammans med en man som heter Ove och den petite men charmiga Och bilresan hem blir längre och längre för varje morgon.

Några korridorer ifrån varandra delar Niklas Natt och Dag och Fredrik Backman ett arbetsrum. Fredrik verkar alltid vaka över våra diskussioner om skrivångest, motivationsfaktorer och förväntningar från både oss själva och andra. För mig var Fredrik väldigt viktig, hävdar Niklas. Han erbjöd sig att stå för publiceringskostnaderna efter att mitt första manus avvisades av varje förläggare. Även om jag inte accepterade kommer jag alltid att minnas den generositeten.

Nämn också Niklas Natt och Dags outfit för dagen – en dubbelknäppt jacka, matchande byxor, en dämpad grå slips och bruna skor – i jämställdhetens intresse. innehar ett exklusivt varumärkes portfölj. Jag frågar honom vid kaffebryggaren vilken sort han gillar. “Mäktigt kaffe”, svarar han. Efter att ha värmts upp en hel dag var maten bitter och svart. Hur hanterar en författare den fruktade andraboksångesten när allas förväntningar – litterära och ekonomiska – stiger till nya höjder? Slutförandet av Stina Jacksons arbete på Ödesmark pågår.

Att andra kommer att läsa detta har såklart fått mig att vakna kallsvettig snarare än själva skrivandet. långt om jag var orolig innan Silvervägen, den här gången verkar det mycket mer så. Jag möter motstånd varje gång jag återbesöker texten; är detta tillräckligt? Hon säger sig ha den där sjukdomen som det inte finns något botemedel mot. Allt kan bli bättre.

Att jag hade påbörjat Wasteland innan Silvervägen släpptes bidrog till att minska min oro. Agenterna var intresserade, läsarna uttryckte längtan och familjen Bonniers väntade på tvåan. Hon växte också upp i sin mormors lilla by utanför Arvidsjaur under en betydande del av sin barndom. Hon avslutade sin gymnasieutbildning på Anderstorpsskolan i Skellefteå 2002 och två år senare flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig.

Hon blev kär i en amerikansk kille som hon träffade online vid namn Robert Jackson, och de två flyttade till Denver, Colorado, 2006 för att gifta sig. Hon bor för närvarande i Denver med Robert och har två medborgarskap. I USA började hon juristutbildning, men hon insåg snart att det inte var den karriär hon önskade. Skrivandet lockade fler läsare. Även om hon är avlägset släkt med litterära storheter som Sara Lidman och Per Olov Enquist har hon alltid bibehållit starka sympatier för sina norrländska rötter, skogarna, myrarna, sjöarna och glesbygdens levnadssätt.

Min barndom lämnar ett bestående intryck på oss, och det bär jag med mig. Jag måste leva med saknaden. Men du kommer överens med vem du är, blir starkare och blir mer villig att ta risker när du inte är omgiven av din familj eller den miljön. Hon bestämde sig för att hon ville skriva om människor som stannat i sina norra födelseorter och inte flyttat någon annanstans.

Hon tog också beslutet att skriva kriminallitteratur. Jag är fascinerad av den mänskliga psykologin och motiven bakom mänskligt beteende, och kriminallitteratur är ett underbart medium för att fördjupa sig i konflikten mellan gott och ont i den mänskliga naturen. Under vissa förutsättningar kan vem som helst begå våldsbrott.

Dessutom tycker hon att avlägsna platser utgör en spännande miljö för att undersöka dessa frågor. Naturligtvis är ensamheten stor på landsbygden, men å andra sidan lär invånarna känna varandra och varandras berättelser på en nivå som är ovanlig i stadsmiljöer, på gott och ont. Inte bara kan vänskap och kärlek föras vidare genom generationerna, utan också motsättningar, aggression och olycka.

Hennes första utgivna verk var mordfiktionen Silvervägen 2018. Den handlar om Lelle, som har tillbringat sina nätter med att köra längs väg 95, även kallad Silvervägen, som går genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur och Arjeplog och slutar vid norska gränsen. Hans sjuttonåriga dotter försvann ur sikte för tre år sedan, och medan saknaden tär på Lelle från insidan, kan han inte sätta stopp för jakten på henne.

I ett drama som beskrivs som “mörkt och hypnotiskt om marginaltillvaron i ett stämningsfullt Norrland” (Svenska Deckarakademin) vävs hans saga samman med den om Meja, som är jämnårig med sin dotter som försvann, och Mejas mamma, som nyligen kom. till den lilla byn Glimmersträsk. Boken vann många utmärkelser och blev populär direkt.

Den valdes till 2018 års bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin, och den vann även Glasnyckeln för bästa i Norden. Den nominerades till flera priser och utsågs till Årets bok av Bonniers bokklubbar. Den släpptes i 30 länder och blev snabbt en storsäljare. Hon släppte uppföljaren, Ödesmark, tidigare i år. Den utspelar sig i en fiktiv liten by utanför Arvidsjaur med samma namn, och den är starkt influerad av den faktiska byn där Stina Jackson tillbringar mycket tid med sin mormor.

En av huvudpersonerna är Liv, som föder ett barn när hon är mycket liten och bor i byn med sin tonåringsson Simon och sin ensamma far Vidar. Allt kulminerar i en helt ny lantlig thriller som är både intrikat och gripande, som utforskar den extrema styrkan i mänskliga kopplingar till varandra och till en plats, såväl som utmaningarna förknippade med att bryta dåliga vanor.

Stina Jackson Barn
Stina Jackson Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!