Thomasine Barnekow Föräldrar

Thomasine Barnekow Föräldrar
Thomasine Barnekow Föräldrar

Thomasine Barnekow Föräldrar – Resan började med en skånsk broderad korg i ett slott och avslutades i en ateljé nära Louvren. Thomasine Barnekow, handskdesigner, intervjuades nyligen av Femina om sin inspiration, Stephen Jones, och hennes erfarenheter av frihet. Solljuset från eftermiddagen strömmar in genom glastaket och studsar mot golvets svartvita kakel. Galleri Véro-Dodat finns i Paris 1:a arrondissement, nära Louvren och den fashionabla Rue Saint-Honoré.

Den neoklassiska byggnaden, med sina vackra marmorpelare och mässingsdetaljer, byggdes på 1820-talet. Det är som att gå tillbaka i tiden för att besöka det nu. Små, exklusiva butiker som säljer unika varor som lädervaror, heminredning, dofter och musikinstrument kan hittas sida vid sida. Ett brett utbud av handskar, från enkla stilar i en regnbåge av nyanser till utarbetade konstverk gjorda av läder, strass och spetsar, kan ses i en butiksutställning.

Butikens namn, THOMASINE, står skrivet ovanför dörren med blanka guldbokstäver. Thomasine Barnekow berättar över rooiboste i ömtåliga porslinsmuggar att vi ska “nypa oss själva i armen” när vi har slagit oss ner i butiken. Det är fortfarande svårt för mig att tro att det här är min verkstad, mitt företag och mitt hem mitt i hjärtat av Paris. Adressen är dock lämplig; Jag ägnar mig åt ett yrke som traditionellt har legat här.

Allt började i ett Skne slott

De som känner till i hennes hemland Skandinavien säger att hon faktiskt inte kommer från den franska staden. Thomasine växte upp på Sinclairsholms slott i den lilla staden Gumlösa, strax utanför Hässleholm, tillsammans med sin yngre bror, föräldrar och farföräldrar. För henne var det alltid “någonstans i ingenstans” när hon var liten.

Hennes föräldrar arbetade på gården, skötte restaurangen och tog emot besökare till den närliggande Gumlösa kyrka. Thomasine hjälpte sin pappa, en av de första i Sverige att producera grön sparris, sälja den på torget när hon var barn på 1980-talet. Roligast hade hon dock när hon var hos sin mormor och de andra gårdsäldstena.

När hon var fem år gammal gav hennes mormor henne en broderikorg och hon fick äta nybakade kakor med dem. Handarbetet omringade henne så småningom som en kokong. Hon skrattar när hon minns: “Det finns bilder på mig från den tiden, och mitt ansikte var detsamma när jag broderade som när jag sitter och syr mina handskar idag.”

Thomasine Barnekow Föräldrar

Thomasine trivdes väldigt bra i skolan och hade aldrig några svårigheter. Hon var tvungen att hoppa över ett betyg, så vid 15 års ålder gick hon ett år på gymnasiet i Nya Zeeland innan hon återvände till Skåne för att skriva in sig på ett tekniskt program.

Hur jag kom hit: Från handskbärare till designer

Hon hade redan satt ner sitt broderi vid det tillfället. Hon tog upp silversmide som ett nytt tidsfördriv. Hon hade dock inte för avsikt att göra karriär inom konsten. Istället, efter gymnasiet, gick hon med huvudet in i sina studier för att bli ingenjör. Men vid halvvägs av sin träning började hon få andra tankar. Kanske längtade hon fortfarande efter att uttrycka sin fantasi.

Hon ansökte så småningom till och blev antagen till både Saint Martins College of Art and Design i London och Design Academy i Eindhoven, Nederländerna, för industriell design. Trots dess mindre rykte valde hon den senare institutionen. Många svenskar, hade jag hört, reser till London, så jag bestämde mig för att besöka Holland istället.

Jag har alltid uppskattat friheten att vara mig själv i okonventionella miljöer. Planen var att studera industridesign för att jobba med tuffa grejer. Hon insåg dock snabbt att textilier var där hon hörde hemma; hon njöt av att kunna ta med sig projektet hem och arbeta med det på sin egen tid. Att bara ha en sax, en nål och lite tråd gjorde att jag kunde göra vad jag ville.

Lammskinnshandskar med skulpturala smyckesaccenter var en del av hennes seniorkollektion. Den är redan på väg till Italien för att tävla i designtävlingen International Talent Support där. Vid 26 års ålder flyttade hon till Paris för ett frilansarbete och startade så småningom eget företag. Målet med företaget var att fylla ett behov på marknaden för handskar och återuppliva en en gång blomstrande sektor inom klädindustrin.

Det finns två akter i Thomasines pjäs. Hennes prêt-à-porter-handskar, gjorda på en ungersk handskfabrik, kan hittas i exklusiva butiker och varuhus över hela Europa, USA och Asien. Hennes haute couture-design ingår i den andra delen. Detta inkluderar visningar eller anpassade beställningar från kunder som operahus och kostymdesigners för filmer.

Hennes handskar, kompletta med insydda lysdioder, kan ses i den franske regissören Luc Bessons science fiction-thriller Valerian. Thomasine sköter alla couture-beställningar själv. För mig är handarbetet – att konstruera en form med mina händer – liknande det med yoga. Det lugnar mitt oroliga sinne.

Kim Kardashian och Beyoncé är bara två av stjärnorna som har burit henne mönster

Hon har arbetat i Paris i över ett decennium och har gjort sig ett stort namn där. Många modetidningar har bett om att få använda hennes handskar i redaktionella fotograferingar. Vid tiden för vårt möte i slutet av september är Paris Fashion Week i full gång, så under hela intervjuns gång stoppas vi gång på gång av budbärare som knackar på butiksdörren för att leverera ett paket handskar eller av en stylist som vill komma och hämta.

Handskar är ständigt utlånade från mitt lager. Billie Eilish var med i brittiska Vogue två gånger i våras. Det ser ut som en bra tid. De största namnen i modebranschen tigger efter hennes design. Hon var Balenciaga-anställd som ansvarade för att sy handskarna på Kim Kardashians helsvarta outfit till höstens Met Gala i New York.

Många märken tävlar om möjligheten att utrusta kändisar. Jag brukar ha tre till fyra dagar på mig att sy efter att jag fått handmåtten. Men när jag arbetar med ett avgörande projekt är jag mycket beroende av adrenalin för att få jobbet gjort. Jag är också medveten om hur många timmars sömn jag behöver för att vara fullt fungerande dagen efter.

Thomasine bosatte sig i ärevördiga Galerie Véro-Dodat hösten 2019. Dessförinnan hade hon tillbringat en ansenlig tid i en lägenhet med två sovrum i Marais. Hon bor för närvarande i en liten lägenhet ovanför sin butik, med utsikt ut i den charmiga gränden. Många av de parisiska haute couture-husen har sina huvudkontor i närområdena. Anmärkningsvärda människor har också gjort passagen till sitt hem genom åren. Christian Louboutins ursprungliga butik låg här. Hon ger dig en medveten blinkning av sitt vänstra öga och säger: “Du måste drömma stort.”

Det senaste året har varit mycket fördelaktigt för henne på grund av mer än bara flytten. Hon gjorde handskar åt Schiaparelli under ett antal år, men de hade ett juridiskt avtal som sa att hon inte kunde prata om det. Hon satte så småningom ner foten och sa att hon var klar med att jobba för alla som inte ville låta henne dela med sig av berättelsen om sina upplevelser.

Det var en lång paus i kommunikationen från modehuset, men i början av 2021 nådde de ut igen och bad henne skapa ett par långa, svarta läderhandskar till en artist vid Grammy Awards. Och med det accepterade de Thomasines villkor. Det var en trevlig överraskning att Beyoncé var den lyckliga mottagaren av handskarna.

Hon säger att det var en vattendelare i hennes liv. Modehusen ska vara så nöjda att jag producerar deras handskar att de skryter om det, precis som Stephen Jones gör med mössorna han gör åt Dior och andra designers. Thomasine bor i Paris, men hon besöker ofta sina hemstäder Skne och Sinclairsholm. Där borta är det hennes syskon som nu bestämmer. Min brors hängivenhet för gården antar jag är det som gör att jag kan leva självständigt i Paris.

Vad är dina förutsägelser för framtiden?

För närvarande är jag den enda anställde på mitt företag. När dina förmågor har uttömts måste du ta hjälp av andra. Det som händer under de kommande fem åren lovar att bli fascinerande.

Thomasine är en berömd handskdesigner vars kunder inkluderar A-lister och stora märken

En svensk handskmakare som öppnade sin butik i hjärtat av Paris, bara ett stenkast från Louvren. Thomasine Barnekow kommer ursprungligen från Skåne och arbetar nu som designer och tillverkare av exklusiva handskar och accessoarer för märken som Schiaparelli och Balenciaga och kändisar som Lady Gaga och Beyoncé. Men hon har också en pret-a-porter-linje som kan köpas i butiken eller på hennes hemsida.

Thomasine beskriver sin uppväxt på gården och hur hon snabbt blev intresserad av konst och hantverk, vilket ledde till att hon gjorde en karriär inom design i Holland. I Paris omfamnar hon sin europeiska identitet till fullo, och hon anser att Sverige är en relativt nära granne. Men Thomasine berättar att det finns betydande skillnader mellan att vara entreprenör i Frankrike och Sverige, och att förmågan att prata franska på ett tryggt sätt med affärspartners är en betydande fördel.

Hon tycker också om chansen att nätverka med andra duktiga svenska kvinnor på SWEA Professional Paris. Nu när vi har lite stillestånd kan vi be Thomasine om hennes insiderrekommendationer för roliga saker att göra och se i Paris.

Thomasine Barnekow Föräldrar
Thomasine Barnekow Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!