Cafer Demirok Bror

Cafer Demirok Bror
Cafer Demirok Bror

Cafer Demirok Bror – Cafer är en man som är född den 2 april 1986 och bor i Linköping på Munkhagsgatan 128 F. Han flyttade till sin nuvarande bostadsrätt för 1 år sedan (2021-11-08). Här bor han ensam, det finns åtminstone inte fler i hushållet som är äldre än 15 år. Kaféer är mycket efterfrågade. Den här månaden har vi hittills släppt information om honom vid 220 tillfällen.

De flesta som söker efter Caféer i denna tjänst finns i Stockholm. Demirok växte upp i Vårby gård med en svensk mamma och en pappa från Turkiet, som kom till Sverige på 1970-talet. 1993–1995 studerade Demirok ekonomi vid Botvidsgymnasiet i Botkyrka kommun. Därefter arbetade han i två år som lokalvårdare på ISS A/S i Stockholm. 1998 blev han student vid Linköpings universitet, där han tog en kandidatexamen i statsvetenskap 2003.

År 2000 studerade han statsvetenskap vid University of Newcastle i Australien. Demirok gick med i Centerpartiet 2002. Han var 2005 till 2013 ledamot i Centerpartiets partistyrelse. Demirok var kommunalråd mellan 2009 och 2022 i Linköpings kommun där han var kommunalråd för miljö- och samhällsplaneringsfrågor samt förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han valdes in i Centerpartiets partistyrelse för andra gången 2019. Han har varit riksdagsledamot sedan riksdagsvalet 2022 . Där han sitter som ersättare i Arbetsmarknadsutskottet och ledamot i utbildningsutskottet. Han var ordförande i Åtvidabergs FF under perioden 2016–2018.

Integritet

Demirok hade tidigare både svenskt och turkiskt medborgarskap. I samband med partiledarvalet 2023 inledde han en process för att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap och meddelade i maj samma år att han inte längre var turkisk medborgare. Han kallar sig “kulturmuslim” men har uppgett att han inte utövar. Han bor tillsammans och har tre barn.

Demirok dömdes 1995 för misshandel till dagsböter och 1999 för misshandel med villkorlig dom samt samhällstjänst och böter. Muharrem Demirok, 46, som föreslås bli ny C-partiledare, bröt mot partiets eget kandidatlöfte när han inte berättade om misshandelsdomarna. Trots att det står i dokumentet, som alla kandidater till förtroendeuppdrag ska skriva under, valde han att tiga länge inför partiledarkandidaturen.

Det här är saker som går långt tillbaka, på 1990-talet. Men som också har varit svårt för mig att prata om, svarade han i söndagens Agenda på frågan om varför han inte tog upp det. Det var bara för några veckor sedan som Muharrem Demirok informerade urvalskommittén om att han har dömts för två fall av misshandel, något som Corren var den första att berätta.

Cafer Demirok Bror

Att inte informera strider mot partiets egna riktlinjer när det gäller att välja kandidat till ett förtroendeuppdrag. Innan Muharrem Demirok blev aktuell som partiledarkandidat har han tackat ja till uppdrag som riksdagsledamot, partistyrelseledamot och att vara utbildningspolitisk talesperson för partiet.

Kommer att underteckna dokument

För att undvika obehagliga överraskningar har Centerpartiet, liksom flera andra partier, rutin att kräva att kandidater skriver under en deklaration om sitt engagemang och förflutna. Enligt Centerpartiets egna riktlinjer ska alla som är kandidater på en valsedel skriva under denna kandidatförklaring i samband med att de accepterar sin nominering.

I förintervjuer, enligt handledningen, “för att få fram bra kandidater”, måste du också svara på frågan om du har “skelett i garderoben”. Den tredje punkten på listan i deklarationen gäller anmälningstvånget “historiska händelser som kan påverka förtroendet”. Detta erkänner Muharrem Demirok att han inte har gjort.

Han pressades om det i gårdagens sändning av SVT:s Agenda, när programledaren Nike Nylander ställde frågor: För det första berättade du inte detta för valberedningen. Då hänvisade du till den första misshandeln som var under din gymnasietid och pratade inte så mycket om den som hände när du var 22, på universitetet. Hur ser du på risken att du inte uppfattas som riktigt öppen och ärlig?

Jag förstår att folk kan känna, särskilt våra medlemmar, kan känna, tycka att det här inte var helt rätt, det här borde ha kommit mycket, mycket tidigare. Jag ska vara den första att erkänna att det här borde ha kommit mycket tidigare, det här borde ha kommit långt innan den här processen startade.

Berättat innan nomineringen

Punkten i kandidatförklaringen lyder: Jag är medveten om att jag som kandidat och företrädare för Centerpartiet kommer att ses som en offentligfigurera i alla sammanhang och att jag kan komma att bli utsatt för noggrann granskning av allmänheten och media. Jag kommer att redovisa historiska händelser som kan påverka förtroendet för mig som person till valberedningen innan listan fastställs eller innan jag väljs ut för uppdraget.

En annan poäng är att man åtar sig att avsäga sig sina arbetsuppgifter om man döms för brott. Muharrem Demirok har själv sagt att det var först i slutet av kandidatursprocessen som han berättade om misshandelsdomarna. Jag har själv valt att berätta detta i slutet inför detta val, svarade han i söndagens Agenda angående sin bakgrund och vad han berättat och inte berättat för valnämnden.

Tryckt i SVT

SVT:s Nike Nylander ifrågasatte varför han inte var öppen med att han skalperade en kille i ansiktet. – Jo, men jag sa att jag skulle ha berättat det här för länge, länge sedan, det här är en del av historien som har format mig till den jag är. Den föreslagna C-ledaren fick också frågan om han varit våldsam flera gånger men inte blivit dömd. Nej, det har jag inte, säger han.

Nike Nylander undrade då om han blivit dömd varje gång han varit våldsam. Man hamnar i situationer ibland som man löser på ett väldigt dåligt sätt och jag har löst de här konflikterna på värsta möjliga sätt.
Demirok är den kandidat som gynnas av centerkvinnorna. De centristiska kvinnorna säger sig inte ha känt till det men backar upp honom som partiets nästa partiledare.

I mitten av december meddelade Centerns kvinnoförbundsstyrelse att de nominerat Muharrem Demirok till posten som partiledare för Centerpartiet. Med Muharrem Demirok som partiledare tror Centerkvinnorna att partiet kan stärka arbetet med att vara en liberal röst för jämställdhet och för starka lokalsamhällen, skrev Malin Bergman , ordförande i Centerkvinnornas förening, i Altingets nättidning.

Nu berättar Centerkvinnorna för Fempers nyheter att de inte kände till uppgifterna om brotten när de nominerade Muharrem Demirok. Vi är besvikna över att informationen kom till oss så sent som den gjorde och vi hade gärna sett honom prata om domarna i ett tidigare skede. Våld är aldrig acceptabelt – vi vet att Muharrem vet det. Det handlar dock om något han ångrar att han gjorde och som hände för många år sedan.

Han har avtjänat straffen som var lätta eftersom brotten inte ansågs grova och sedan dess har han valt en annan väg. Vi har bedömt Muharrem utifrån vad han gör idag och hur han vill utveckla Centerpartiet framåt. Muharrem har visat att människor utvecklas och kan förändras och han har lärt sig av händelserna. Centerkvinnornas förbundsstyrelse har därmed fortsatt förtroende för Muharrem, säger Kerstin Ågren från centerkvinnornas riksorganisation.

Centerkvinnor stödde nomineringen av Demirok framför de två andra kandidaterna, varför anser Centerkvinnor att han är den bästa kandidaten? Muharrem har visat en stark närvaro i hans sätt att prata, både med människor och om vår politik. Han har en stark förankring i lokalpolitiken, som ligger oss nära, och en tydlig liberal kompass. Vi tror att han har ett lyssnande perspektiv som behövs för en organisation med stark gräsrötter.

Cafer Demirok Bror
Cafer Demirok Bror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!