Tilda Schönbeck Olycka – När hästen hon red sprang upp och slog Tilda Schönbeck till marken för sju år sedan förändrades hennes liv för alltid. Cyklisten är skyldig Norrköping Dolphins basketlag tacksamhet för att han visade vägen hem. Med dem träffade hon sin fästman Joakim Lindén och tog hem två SM-guld. Jag trodde att mitt liv var slut och att jag inte hade något annat att leva för.
Jag trodde också att det var omöjligt att leva i rullstol, men det övertalade alla andra. Tilda Schönbeck gick på ett hästgymnasium och tillbringade två år med utbildning som legitimerad ryttare och unghästtränare på berömda Flyinge eftersom hon alltid hade drömt om att bli en stor hoppryttare. Efter det väntade förstaplatsen med stjärnan i landslaget Maria Gretzer.
Men den 9 december 2013 gick allt fel på jobbet. Hästen hon red blev rädd, reste sig upp och kollapsade och landade på Tilda. Hennes samtal med SportExpressen Föreningsliv äger rum strax efter årsdagen av den dag då hennes liv abrupt förändrades. Det var riktigt svårt under de första åren, varefter du fortsatte att ha en viss oro när du väntade på dagen.
Sedan kom det, och du kände som om alla dina känslor hade återvänt. Både fysiskt och intellektuellt belastande under de första två åren, och mycket av det kvarstår idag. Det har dock börjat kännas bättre på senare tid. Förra året glömde jag nästan bort att dagen redan hade kommit. Det fortsätter att växa bättre. Vi har nu gjort klart att vi tänker hålla denna dag som en helgdag.
Det var besparingen.
Tilda Schönbeck led av partiell förlamning och fick utstå enorm smärta under de första åren efter olyckan. Hon fortsätter att syssla med denna fråga i dag, trots att det går bättre. På den tiden var det väldigt nytt. Du måste först lära dig att använda din kropp helt annorlunda, varefter du också måste lära dig hur du hanterar din smärta och vänjer din kropp till alla mediciner.
Att konstant vara hög på morfin har inte många positiva effekter. Hon ler och säger: “Jag tar fortfarande morfin, men kroppen har typ vant sig vid det, du är inte så hög som du var då. Hennes liv har inte slutat att involvera hästar. Men efter olyckan började Tildas liv vända när hon blev tillfrågad att gå med i Norrköping Dolphins rullstolsbasketlag. Tilda hade blivit kontaktad av teamet efter att ha läst om henne i Norrköpings Tidningar.
Efter att ha sett truppen spela i SC-finalen ombads hon att återvända när träningen återupptogs. Han sa helt enkelt att jag kommer att vara där vid den tiden och den dagen utan att fråga. Man kunde inte tacka nej, och efter det var jag fast. Det innebar en räddning. Det var avgörande att träffa andra som levde aktiva liv i rullstol och befann sig i jämförbara situationer.
Jag trodde att mitt liv var slut och att det inte längre fanns något att leva för. Jag trodde också att det var omöjligt att leva i rullstol, men det övertalade alla andra. Jag hade inte varit där om inte tränaren, ke Björck, varit så påträngande. Jag skulle aldrig ha gjort det utan att han tvingat mig att försöka.
satsningar mot Paralympics 2024
Med damlandslaget under basketkarriären tog hon två SM-guld och ett B-EM-silver. Hon träffade också Joakim Lindén, hennes nuvarande fästman, genom basket. Han är bland de bästa rullstolsbasketspelarna i Europa för sin åldersgrupp. På grund av att jag inte skulle ha träffat Jocke om jag inte hade blivit skadad, förklarar jag också att jag skulle vilja fira detta tillfälle den 9 december. Det har kommit både bra och hemska saker.
Basketbollen fortsätter inte längre av henne. Hennes lands basketlandslag upplöstes av basketorganisationen; dess mål var att tävla i världscupen och paralympics. Jag upplevde sorg och besvikelse. Sedan, med kroppen trasig redan från start, kan jag fortfarande inte satsa på två sporter på heltid. Jag tänkte då att jag skulle börja satsa på hästarna.
Hon letar just nu efter en ny paradressyrhäst att träna. Hon tog brons i SM i somras på sin tidigare hoppryttare, vilket bevisar att hon har ett otvivelaktigt löfte. Jag gör en liten satsning på Paralympics 2024, men först måste jag hitta en häst innan jag kan fokusera på huvudmålet. Efter den allvarliga skadan som förändrade hennes liv är Tilda Schönbeck tillbaka och rider i en tävlingsmiljö.
Hon tävlade och slutade trea i Paradressyrmästerskapet på Strömsholm förra året. Nu när Paralympics 2024 är i sikte för henne, jagar hon fortfarande efter den ideala tävlingshästen. Att återta sin identitet som tävlingsryttare betyder mycket för Tilda. Händelsen inträffade för åtta år sedan. Tilda undervisade en unghäst när hon arbetade som ryttare när djuret växte upp och föll baklänges, direkt ovanpå henne.
Tilda blev delvis förlamad till följd av olyckan och ett tag kände hon att hon inte hade något annat att leva förr. Hennes snabbt framskridande hoppkarriär var över på en bråkdel av en sekund. Jag hade precis börjat min drömkarriär med en av topphopparna när jag var 21 år gammal, minns Tilda. Jag höll på att sadla en unghäst när den blev rädd och steg snabbt upp. Till och med min tid att fundera var begränsad.
Ingen betalning görs
Tilda fick lära sig att hantera olidlig smärta efter olyckan, och det fortsätter hon med nu. Tildas tillstånd sågs initialt som reversibelt av läkarna. De kunde inte fastställa den exakta etiologin för förlamningen.
Tilda säger att det var särskilt svårt att först ha trott att hon kan bli återställd men att sedan komma överens med verkligheten att det inte skulle gå så.
Det kändes som om man fick ytterligare en smäll i ansiktet. Det hade varit mycket bättre om vi hade vetat från början hur det faktiskt var. Ett annat betydande hinder var interaktionen med försäkringsgivaren. Tildas brist på heltäckande täckning för sin anställning visade sig vara orsaken till att hon aldrig vann en olycksfallsuppgörelse.
När jag först började på jobbet tänkte jag inte kolla upp det, säger Tilda. Jag trodde nog att jag hade tillräcklig försäkring. Det gällde en uppgift med en fantastisk och välkänd ryttare. Eftersom jag var okvalificerad och ung trodde jag helt enkelt att detta var mitt idealiska jobb.
ridning som är välgörande för kroppen
Tilda är tillbaka i aktion som ryttare i paradressyr snarare än hopptävlingar. Tilda fick anpassa sitt sätt att tänka och arbeta efter skadan för att tillgodose kroppens behov. Tilda konstaterar, “Hoppning fungerar inte riktigt för mig, och det finns inga handikapptävlingar i hoppning.” Men i dressyr är det så. Jag var tvungen att lära mig en helt ny ridteknik som är bekväm för min fysik.
Tilda använder två ridstavar i motsats till sina ben för att utföra sina instruktioner. Att ha åkt mycket innan olyckan tycker hon ger henne en fördel. Som hon uttrycker det har hon rätt motivation i hela kroppen. Min häst, Quite Light- “Lily”, har varit lyhörd och verkar ha insett att jag inte längre kan fungera på samma sätt. Trots att hon alltid har haft en kvick personlighet.
letar efter ett tävlingsfäste
Tävlingshästen är en av Tildas hästar. Unghästen Thindra, dotter till Lilly, har också en hoppstam. Lilly har fått ny dressyrinstruktion av Tilda, som informerar henne om att de på grund av hennes nuvarande ansträngning inte kommer att kunna nå toppen tillsammans. Dressyr innebär mer än bara hästens förmåga att utföra en mängd olika manövrar.
Det har också att göra med hur hästarna rör sig. Dressyrtränade hästar är ganska snygga och behöver röra sig mycket attraktivt. Tilda fortsätter att Lilly nu börjar närma sig pensionsåldern. Trots detta har Tilda och Lilly redan tävlat en gång och placerat sig trea i sin klass vid Paradressyr-SM på Strömsholm. Men Tilda måste hitta en häst att träna med för att uppnå sitt huvudmål. Hon är nu på jakt efter sin idealiska hästkamrat. Ett mål kan vara att göra paradressyr till en olympisk sport 2024.
Även om jag är öppen för många typer av partnerskap, säger Tilda att hon främst letar efter en häst som hon kan kalla sin egen. Hon fortsätter, “Men ekonomin går inte bra, så jag är öppen för olika förslag och lösningar.”
Jobbar för delfinerna
Det är tydligt att Tilda är en hårt tävlingsinriktad individ inifrån och ut. Hon satsar helt klart på sig själv när hon har ett mål i åtanke. Hon var tidigare en toppklassig basketspelare för damlandslaget och Dolphins rullstolsbasketlag. Hon var den ensamma kvinnan i baskettruppen för blandade rullstolar under en säsong.
Jag snubblade in i basket av en slump men blev snabbt besatt. Efter en utmanande period då jag i princip var sängliggande och ledsen i mer än ett år, är basket det som vände mitt liv och fick mig att äntligen se framåt. Jag hade aldrig spelat bollsport innan det.
ke Björck, delfinernas instruktör, var medveten om Tildas missöde. Hon blev inbjuden att delta i en match så att han kunde avgöra om hon skulle börja spela rullstolsbasket. Tilda svarar, “Jag hade valt att tacka nej och tacka dig respektfullt för möjligheten.Men efter det instruerade Ke mig helt enkelt vart jag skulle gå och när jag skulle dyka upp.
Som om jag inte hade några andra alternativ. Han gav mig idag, och jag kommer alltid att var tacksam mot honom. Han insåg troligen att jag behövde det just i det ögonblicket. Jag är skyldig honom en tacksamhetsskuld för att jag omorienterat mitt liv i en konstruktiv riktning.