Anders Thornberg Fru

Anders Thornberg Fru
Anders Thornberg Fru

Anders Thornberg Fru – Anders Ingvar Thornberg är en svensk offentliganställd. Han föddes den 25 juli 1959 i Halmstads församling i Hallands län. Han är sedan 2018 Sveriges rikspolischef.

Biografi

Anders Thornberg har tjänat sitt samhälle som polis sedan 1982 efter genomgången reservutbildning. Efter examen från polishögskolan tjänstgjorde han på Södermalm, Stockholm, som ordningspolis och mot gatugäng. Han började på Säkerhetspolisen 1986 och har sedan dess arbetat i en mängd olika funktioner där, inklusive detektiv, handläggare, utredare och källförare.

Den 1 februari 2018 utsågs Thornberg till landets nya polismästare. Han började officiellt sin tjänstgöring den 15 februari. Under Anders Thornbergs administration var Säpo utsatt för beskjutning för att ha misslyckats med att stoppa en terrorattack på Drottninggatan; den påstådda bombmannen, Rakhmat Akilov, hade varit en klient till byrån vid tidpunkten för komplotten. Senare kom det fram att Transportstyrelsen under Thornbergs tid som chef för Säpo överförde en del av sin IT-verksamhet till IBM. Per Thornberg, jazzmusikern, är hans bror.

Mats Löfving-utredningen

Anders Thornberg, som svar på allmänhetens uppmärksamhet kring Mats Löfvings beslut att ge polisen Linda Staaf utökad befogenhet, anlitade advokat Runar Viksten för att genomföra en utredning i december 2022. Vid en presskonferens den 22 februari 2023 avslöjade Viksten resultatet av sin utredning , vilket innefattade konstaterandet att Löfving varit respektlös och att rikspolischefen borde överväga att avsluta sin anställning. Viksten vidhåller att rikspolischefen inte gjort några misstag.

Thornberg meddelade på en presskonferens att han och Löfving kommer att diskutera arbetsrätt samma dag. Löfvings kropp upptäcktes i hans hus samma natt. Undersökningen, som innehöll privat material, presenterades på presskonferenser innan Thornberg hade pratat med Löfving och det har kritiserats.
Det svenska samhället har en lång historia av att yrka på rikspolischefens avgång. Jag minns att jag hörde belackare säga att ingen någonsin har gjort jobbet.

Detsamma kan sägas om Anders Thornberg. Thornberg får också skulden för sitt bristande engagemang i Löfvingsagan fram till nu. Det förutsätter först och främst att Thornberg var medveten om Löfvings galna, förälskade förföljelse mellan trädstammar. Men kan vi vara säkra på att det var sant? Inget jag har sett hittills har övertygat mig om något annat.

Annars kan HR-avdelningen vara ansvarig för de flesta medarbetarrelaterade frågor. Nej, inte av chefen. Det är värt att notera att Noas underrättelsechef, Linda Staaf, gick med i organisationen tre år innan Thornberg gjorde det. Då arbetade han inte ens på en vanlig polisavdelning. Mats Löfving, nuvarande polismästaren i Stockholm, avlyssnades av Thornberg från Noa, poliskårens centrala operationsbyrå, för att fungera som hans ställföreträdare och högra hand. Till skillnad från Thornbergs hantlangare, som alla säger sig vara från Säpo.

Resultaten av den oberoende granskningsrapport som Anders Thornberg begärde om Löfving-Staaf-frågan har också använts som bevis mot honom. Förslaget att Löfving skulle förflyttas eller sparkas var överdrivet strängt. Informationen släpptes i förtid. Ingen onlinekopia av rapporten skulle göras tillgänglig av polisen.

Du kanske känner så. Hade media dock erkänt att utredaren inte hade dragit några slutsatser? Knappast. Var det värre att rapporten inte bara gavs muntligt utan också skriftligen? Även om det fanns fler detaljer i skrift skulle jag fortfarande inte lita på det. Det går att hävda, som Jomshof gör, att den nuvarande takten av gängkriminalitet helt och hållet är Thornbergs fel.

Men på riktigt, tror någon det? Till att börja med är polisen inte den primära orsaken till kriminellt beteende. Thornberg som har den enorma kapaciteten att vända flera decennier av samhälleliga framsteg under sina fem år som högsta polischef begär för mycket. I förbigående vill jag påpeka att det kraftfulla agerandet från polisen i Stockholm faktiskt satte stopp för den enorma våldsvåg som startade på juldagen förra året.

Anders Thornberg är under press att avsätta Mats Löfving från sin tjänst. som underrättelsechef på Noah efter en granskning av Löfvings hantering av tidigare underrättelsechefen Linda Staaf och Löfvings plötsliga och alltför tidiga död. Närmare bestämt SD under ledning av Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet. För en månad sedan re Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har dock uppgett att han litar på Thornberg underförstått.

Det påståendet kan dock vara mer optimistiskt än vad det faktiskt är. Det är ministerbedömningen av hans överordnade. Följande dag kan det ha en helt ny ton. Anders Thornberg, 63 år, har tillbringat hela sitt liv inom brottsbekämpning. Han ledde Säpo Säkerhetspolis innan han befordrades till rikspolischef 2018. Hans mandatperiod som kommissarie går ut om ett år.

Hans belackare hävdar att han bara umgås med andra ja-män från sin tid på Säpo. Men är det ologiskt för en chef att befordra någon som han redan litar på att arbeta för honom? Inte enligt min åsikt. I flera veckor har det inte kommit några nyheter om ett tragiskt skott eller explosion. Delvis på grund av de 250 poliser som togs in från andra regioner i landet. Fantastisk.

Anders Thornberg Fru

Sanningen är att ingen människa är perfekt. Men ingen jag har pratat med har framfört några nämnvärda klagomål på Anders Thornberg. Det finns dock många generella eller tangentiella kritiker som kan framföras. Dessutom avled nyligen rikspolisens biträdande chef Mats Löfving. Är det rättvist att sparka chefen och hans högra hand samtidigt? För mig är det en häpnadsväckande uppvisning av dumhet.

Jag tror tills vidare inte att det är nödvändigt att regeringen avsätter Anders Thornberg från tjänsten som rikspolischef. Han bör stanna kvar tills det har fastställts att han har gjort väsentliga fel i bedömningen eller ledningen. Det har aldrig varit produktivt att kräva folks avgång på ett infall. Det borde vara självklart även för SD.

Det är också priset för mitt medlemskap. För landets politiska elit är medlemskapet i Polisförbundet en fråga om solidaritet och tillhörighet. Det finns ett tvingande behov av att se över Anders Thornbergs roll i denna utredning. Efter vårt möte på flygplatsen kommer vi att göra intervjun så snart som möjligt.

Många gånger, inte bara en. En hälsning till corona först. Politiken är inblandad i planeringen. Att växa upp på en plats med en polisstyrka var en enorm lättnad. Det var förstås en blöt fredagseftermiddag, så det var nog inga hanar på plats. Men plötsligt anländer en sval sommardag till kvarterspoliszonen Norduppland.

Näckrosvattens lugna vatten återspeglas i bruksbyggnaderna i Forsmark. Från vägen syns polisbussen parkerad på en jordbruksgård. Motorcykelförare har dragits åt sidan för att förklara nyanserna av klättringen när ytterligare bilar, både gula och svarta affärsbilar, anländer. Chefen för rikspolisstyrkan är bland de första att lämna.

Polisens pressjour avråder undercoveragenter att inte göra intervjuer under sina egna besök. Anders Thornberg föredrar att interagera med sin personal under dagen, därför är intervjuer inbokade till kvällen. Han söker jobb som kock i området, hävdar han. De regelbundna personalmöten han kallar till för att se till att allt fungerar som det ska är ett sätt att visa detta. Han har besökt 57 av landets 95 polisavdelningar.

Yrke sedan 1986 vid SPD i Stockholm och Södermalms polisstation i S:t Petersburg. Chefen för Rikspoliskåren från och med 2018. Det finns en tidsfrist på sex år för att överklaga. Har varit ledare och sekreterare i Säpos skuggförvaltning. En mamma, en pappa och deras två vuxna avkommor. Hans syskon är båda musiker, och han tycker också om trädgårdsarbete, teckning och fiske.

Han undvek att se partisk ut genom att vänta ett helt år innan han reste till Halmstad, Sveriges födelseort. Att växa upp på en plats med en polisstyrka var en enorm lättnad. Han antar att det inte var en enda hane där eftersom det var en dyster lördagseftermiddag. Ett gruppskott togs efteråt.

Rikspolischefens resa fortsätter till Forsmarks kärnkraftverk. Miljövänner har varit närvarande i området under mer än två decennier. Det krävs en viss kombination av förmågor och kunskaper för att vara en lokal poliszon som också innehåller en kärnkraftsanläggning. Det kommer med all säkerhet att anordnas tävlingar. Polisen uppmärksammar dig inte om du går in på detaljer, så ta ett steg tillbaka. Händelsen i Säpo, där kungens polischef tjänstgjorde som operativ chef, ökade bara hans ryktbarhet.

Anders Thornberg Fru
Anders Thornberg Fru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!