Armand Duplantis Pappa Ursprung

Armand Duplantis Pappa Ursprung
Armand Duplantis Pappa Ursprung

Armand Duplantis Pappa Ursprung – Svensk-amerikanske stavhopparen Armand Gustav “Mondo” Duplantis föddes i Lafayette, Louisiana, den 10 november 1999. Han innehar världsrekordet i stavhopp med en höjd på 6,22 meter, som han satte den 25 februari 2023, i Clermont- Ferrand, Frankrike. Han fick sin första VM-titel utomhus vid friidrotts-VM 2022.

Duplantis, då 18 år gammal, slog juniorvärldsrekordet genom att rensa 6,05 meter för att vinna guld vid EM 2018 i Berlin. Det blev en silvermedalj i världsmästerskapen 2019, och efter att ha hoppat 6,02 meter vid olympiska sommarspelen 2020 (som sköts upp till 2021 på grund av coronavirusepidemin) vann han ännu ett mästerskapsguld. Han fick sitt första VM-guld vid 2022 inomhus-VM.

Han vann guld ännu en gång 2022 i München vid EM med höjden 6,06. Duplantis är dubbelmedborgare, men när han tävlar representerar han Sverige. Han tävlade för Louisiana State Universitys friidrottsförbund LSU Tigers samtidigt som han representerade Upsala IF på klubbnivå i Sverige.

Bakgrund

Greg Duplantis, en före detta stavhoppare från USA, och Helena Duplantis, född Hedlund, är föräldrar till Duplantis, som växte upp i Lafayette i den amerikanska delstaten Louisiana. Mamman sökte till en början till USA som sjukampsidrottare på ett stipendium, men hon bytte senare till volleyboll. Duplantis fick svenskt medborgarskap också via henne. Duplantis fars sida av familjen är Cajun.

När Duplantis var fyra år gammal byggde hans föräldrar en stavhoppsbana på gården bakom huset. Hans inneboende förmåga för sporten var uppenbar från en tidig ålder, vilket bevisas av det faktum att han fortsätter att hålla alla (inofficiella) världsrekord för åldersgrupperna sju, åtta, nio, tio, elva och tolv år. Den unga personen som satte varje rekord var en amerikansk medborgare.

Även om Duplantis far gav honom tidig coachning, har han erkänt att han uppmärksamt tittade på YouTube-videor av skickliga hoppare och sedan försökte imitera dem på banan i trädgården. Renaud Lavillenie fungerade som en tidig, beundransvärd förebild.

Armand Duplantis Pappa Ursprung

Åk till Sverige

Alla tävlande svenskar från 14 år loggas rutinmässigt av Svenska Friidrottsförbundet. På grund av det faktum att Duplantis var en dubbel medborgare, registrerades även hans resultat. Sverige tog då kontakt med honom och visade intresse för det unga underbarnet. När Sverige erbjöd sig att låta pappa Greg fungera som en av landslagstränarna ändrade Duplantis uppfattning om att representera sitt älskade USA.

Att Armand Duplantis storebror Andreas fattade samma beslut tidigare och att han genom att spela för Sverige inte skulle behöva oroa sig för att inte gå vidare i svåra urvalsprocesser som de i USA spelade också in. Det gjordes känt för allmänheten att Duplantis har beslutat att börja representera Sverige i tävling i juni 2015. Då representerade han IK Stl, Avesta-klubben som hans mamma tillhörde. Samma år tävlade han för Sverige för första gången vid junior-VM i Colombia, där han tog guld och slog mästerskapsrekord.

2016-2017

Upsala IF blev 2016 Duplantis nya förening och ersatte IK Stl. Med en höjd på 5,50 meter slog han det året inofficiellt rekordet för 16-åringar. Duplantis klarade 5,70 meter för att gå vidare till finalen vid VM 2017 i London. Med 5,50 meter hamnade han på nionde plats i finalen. Han etablerade också juniorvärldsrekord det året med en höjd på 5,75 meter.

2018-2019

Ett nytt juniorvärldsrekord på 5,83 meter sattes i början av 2018, som Duplantis senare sänkte till 5,88 meter. Han slog sitt eget rekord och det svenska rekordet med en distans på 6,05 meter och vann guld i EM 2018 i Berlin. Dessutom indikerade det juniorvärldsrekordet och det femte högsta hoppet i historien. Duplantis tog silver i världsmästerskapen 2019 i Doha, Qatar, med ett hopp på 5,97 meter. Han satte stadionrekord tidigare samma år när han hoppade över 6 meter på Finnkampen i Stockholm. Han fick även märket Big Boys and Girls 2019.

2020

Efter att ha hoppat 6,17 meter i Toru, Polen, den 8 februari 2020, slog Duplantis Renaud Lavillenies tidigare världsrekord på 6,16 meter, som stod sig i sex år. På sitt andra försök klarade han höjden framgångsrikt. Han slog sitt eget helt nya världsrekord en vecka senare, den 15 februari, under inomhustävlingar i Glasgow, Skottland, med ett språng på 6,18. I sitt första försök klarade han höjden framgångsrikt. Duplantis fick guldpriset (Bragdguldet) av Svenska Dagbladet i december 2020. Dessutom fick han World Athletics Award för Årets manliga friidrottare.

2021

På grund av coronavirus-pandemin 2019–2021 deltog Duplantis i olympiska sommarspelen 2020, som hölls sommaren 2021. Duplantis gick vidare till finalen och triumferade dit smidigt utan att en enda gång gråta. Chris Nilsen från Amerika satte personligt rekord i stavhopp genom att hoppa 5,97 meter, men han kunde inte passera 6,02, vilket Duplantis gjorde på sitt första försök, vilket gav honom och Sverige deras första stavhoppsguld i OS. Efter att ha vunnit gjorde han tre misslyckade försök att slå världsrekordhöjden på 6,19 meter.

2022

Duplantis slog sitt eget världsmärke den 7 mars 2022 i Belgrad, Serbien, under World Athletics Indoor Tour genom att klara 6,19 meter. Hans 51:a försök på höjden resulterade i rekordhoppet. Den 20 mars 2022, bara två veckor senare, tog han förstaplatsen i Belgrads världsmästerskap inomhus. Han lyckades hoppa 6,20 meter på sitt tredje försök och slog sitt eget världsrekord i processen.

Han slog utomhusrekordet den 30 juni 2022 och hoppade 6,16 meter på Stockholms Stadion under Bauhaus-galan och slog därmed sitt tidigare betyg på 6,15 meter. Han satte nytt världsrekord den 25 juli (24 juli i USA) vid friidrotts-VM 2022 i Oregon, USA, och vann sitt första VM-guld utomhus. Dessförinnan, när han klarade 6,06, slog han ett nytt mästerskapsrekord.

Han försökte sedan slå världsrekordhöjden på 6,21, misslyckades på sitt första försök men lyckades på sitt andra försök med 8 centimeters marginal. På 5,94 kom amerikanen Chris Nilsen tvåa och på samma höjd kom filippinen Ernest Obiena på tredje plats. “Mondo” Duplantis överträffar Sergej Bubkas tidigare rekord med 47 på varandra följande tävlingshopp över sex meter med språnget över sex meter. Han försvarade framgångsrikt sin guldmedalj vid EM 2018 samtidigt som han satte en ny standard med ett hopp på 6,06 meter.

Allt började med ett Facebook-meddelande. Den rörde sig sedan snabbt. snabbare än någon trodde. Det här är berättelsen om hur 18-årige Armand Duplantis blev en framträdande plats som Europas främsta låtskrivare och Sveriges nya sångkung. Renaud Lavillenie, innehavare av världsrekordet, tillägger “Jag är stolt över honom.” I ett av hemmen i Lafayette, Louisiana, står en svensk flagga i fönstret.

Armand Duplantis föddes och växte upp där. Han är både amerikansk och svensk. Mamma Helena var en av Sveriges främsta mångkampsidrottare på 1980-talet samtidigt som hon bar efternamnet Hedlund, och pappa Greg är före detta stavhoppare. Det finns en stavhoppsmatta utanför huset. Det är där han växte upp och går under namnet “Mondo”.

Han slog sitt första världsrekord i åldersgruppen när han var 7 år gammal. Han behöll sedan sin position som den bästa spelaren i världen för sin ålder långt upp i tonåren. Om USA ville att han skulle representera deras landslag? Ingen tvekan. Facebookmeddelandet kom dock sedan. Jonas Anshelm, huvudtränare för juniorlandslaget, var medveten om Armand Duplantis avancemang i USA.

Dessutom var han medveten om att “Mondos” mamma var svensk. Ja, för Andreas, hans storebror, hade tidigare tävlat i stavhopp för Sverige. Jag skrev till Andreas på Facebook för att jag trodde att det fanns en chans att den yngre brodern också skulle vara intresserad, sa Anshelm. Armand Duplantis svarade omedelbart. Han sa nej. Ändå höll jag kontakten med Greg, hans pappa, och vi kom bra överens. Enligt Jonas Anshelm tror jag att det var en stor assist.

Samtidigt är jag medveten om att Andreas var ganska entusiastisk när han pratade med “Mondo” om sina erfarenheter av att representera Sverige. Till sist ringde pappa Greg för att säga: “Mondo har bestämt sig. Han vill representera Sverige i tävling. Han deltog i sin första tävling iklädd den blågula dräkten bara några veckor senare. California JVM 2015. Naturligtvis slutade det med ett guld När Armand Duplantis stavhoppar gör den det ofta.

Armand Duplantis Pappa Ursprung
Armand Duplantis Pappa Ursprung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!