Christer Lindarw Längd

Christer Lindarw Längd
Christer Lindarw Längd

Christer Lindarw Längd – Christer Lindarw, som heter Lindarv, föddes den 3 mars 1953 i Fors socken i Södermanlands län i Eskilstuna. Han är mest känd som ledare för dragshowensemblen After Dark och som Sveriges mest kända dragartist. Den svenska tidningen har utropat Lindarw till Sveriges vackraste kvinna, trots att han är en kille.

Personlig historia

Efter att ha tillbringat sina uppväxtår i en trång Eskilstunalägenhet med sin mamma, ryckte Christer Lindarw upp sitt liv vid nitton års ålder och bosatte sig i Stockholm. Redan som ung var han en flitig artist på folkparker i Södermanland, ofta i sällskap av den okända Anni-Frid Lyngstad.

Bert Lindarw, som hade en karriär som speedwayförare (1930–2020), blev familjemedlem och gifte sig med mamma Vivi-Anne Jonsson (1932–2013) när Lindarw var sjutton år. Han var gift i tio år med någon annan under hela den tiden. På Stockholms Beckmans finslipade Christer Lindarw sina designkunskaper.

Vid solnedgången

En maskerad med ämnet omvända roller väckte hans intresse för dragshower. På inrådan av en vän vid namn Roger Jönsson debuterade han som Zsa Zsa Shakespeer i en nattklubbsproduktion av Wild Side Story 1976 på Biblioteksgatan i Stockholm tillsammans med Alexandra Charles, vilket markerade hans första framträdande i en transvestitfigur.

Redan från början visades hans och Jönssons förmågor privilegierat för de så kallade insiders i Stockholm, inklusive trendsättare som Sighsten Herrgård och Sten Hedman. Lars Jacobs Monday Night Dragshow var Sveriges första lilla distinkta dragshow, och det var på samma plats som Lindarw, Jönsson och Lasse Flinckman träffades för första gången när den första showen snabbt ställdes in på grund av avhopp.

Imitationer och parodier var en del av de inledande föreställningarna. De startade senare samma år en dragprestationsgrupp vid namn After Dark, uppträdde under några månader på Sankt Eriksbrons nattklubb Shazam och grundade sedan sin egen framgångsrika nattklubb på David Bagares gata i Stockholm med samma namn. 1978 spelades programmet in där för tv.

Christer Lindarw Längd

1980 års föreställning Förför Sverige i tiden på Hamburger Börs var After Darks stora genombrott. Flinckman hoppade av på grund av den klyfta som utvecklades mellan honom och Lindarw som ett resultat av hans ökande offentliga uppmärksamhet. Vi återförenades dock. Vi var ömsesidigt beroende. Delar och delar. 1981 gick Jönsson med i en annan draggrupp; han gick bort 1984.

Lindarw har varit framgångsrik i sin huvudsakliga sysselsättning av modedesign under hela sin internationella scenkarriär, som sammanföll med början av hans solosångkarriär och hans enstaka manliga karaktärsframträdanden. Många av After Darks plagg är hans egen design.

Utöver det designade han det unika plagget som värdinnan Lill Lindfors (avsiktligt) kastade vid Eurovision Song Contest 1985 det som snabbt kom tillbaka till liv när hon tog bort en andra topp. Lindarw med After Dark har inte bara varit med i många TV-program och medverkat i Skandinavien, utan de har också gästspelat i sydeuropeiska och amerikanska produktioner: en åtta månader lång spelning i Madrid 1983, sex månader på San Franciscos Alcazar Theatre, och en fyra månaders förlovning på Harrah’s Lake Tahoe hotel 1987.

Lindarw kom ut som gay i mitten av 1990-talet, ungefär tio år efter den stora hiv-paniken, under vilken många av hans bekanta och vänner dog. I och med att Jonas Gardell, Eva Dahlgren och Efva Attling släpptes minskade effekten av att förstärka “fördomen att alla homosexuella är feminina och vill bära damkläder”, tack vare den planerade väntan.

After Dark firade Lindarws teaterdebut med en speciell show i januari 1996; Pjäsen spelade i två år på Stockholms Börsen, Göteborgs Rondo och Malmös Amiralen, och den var en del av en turné genom Sverige som avslutades med två utsålda hus på Globen 1998.

Revyer och Melodifestivalen

Under pseudonymen “After Dark” framförde Lindarw och Flinckman “La dolce vita” i Melodifestivalen 2004, där de kom trea. En ny musikal med samma namn debuterade på Stockholms Restaurang Tyrol hösten 2004 efter skivsläppet. Under många år har Lindarw varit en integrerad del av hur After Dark sätter ihop sina shower.

I en deltävling i Melodifestivalen 2007 framförde han “Oh, when you take matters in your own hands” och hamnade på femte plats. Tina Nordström, Ernst Kirchsteiger, Bosse “Bildoktorn” Andersson och Martin Timell var också engagerade i frågan. Efter Flinckmans pensionering arbetade Lindarw med Babsan Wilhelmsson på en ny succéserie från 2009 till 2010, och Wilhelmsson fortsatte med att spela en av de två huvudkaraktärerna i After Dark.

Tv-kanalen TV4 sände en nysändning av Tyrolens föreställning på nyårsafton 2011 under titeln After dark med Babsan. Säsongen 2011–2012 av SVT-programmet Stjärnorna på slotlett var Lindarw deltagare. En gång Lindarw och Wilhelmsson samarbetade återigen 2012 och intog scenen på Malmö Opera, Rondo i Göteborg, Hamburger börs i Stockholm och Cirkus i Stockholm för ett 150-spel som avslutades i januari 2014.

Med låten “Come out like a star” framförd av Lindarw som After Dark tävlade hon i Melodifestivalen 2016 men placerade sig sist i tredje omgången. Det här är mitt liv, Lindarw och Christina Kellbergs memoarer, kom ut 2016. Idag fyller Christer Lindarw 70 år. Den omhuldade After Dark-stjärnan skildrar åldrandet som en sorgeprocess, snarare än en glädjeomfamning. Du kan träna allt du vill, men du kan inte undgå vetskapen om att din tid är begränsad.

Christer Lindarw tog ett språng från gnistrande scendiva till producent och debuterade förra året med sitt Club After Dark-projekt på Stockholms Vasateatern. After Darks populära stjärna, som har blivit kallad “Sveriges vackraste kvinna” flera gånger, njuter faktiskt av sin tid borta från rampljuset. Men hans 70-årsdag är inget han firar med riktigt samma iver.

“Åldrande är inte kul”

Jag tycker inte att det numret är humoristiskt; det gör ett hemskt ljud. Jag är inte negativ bara för att jag inte tror att det är spännande att bli äldre. Även om många hävdar att de helst inte vill bli trettio igen, skulle jag uppskatta möjligheten. Åldrande är inte bara regnbågar och enhörningar. Att veta att det nästan är över ändrar inte det faktum att du bör träna och göra ditt bästa för att hålla dig fräsch.

Jag blir 85 år om jag har 15 år kvar som är allmänt medvetna och friska. Tiden går fort nu för tiden, och det har redan gått femton år. Eftersom du flyr kommer du att uppleva en period av sorg. Men du behöver också mycket tur i den här åldern. Ett tillstånd som cancer eller annan oväntad sjukdom kan inträffa när som helst. Din kropp börjar visa tecken på åldrande, vilket betyder att den sannolikt kommer att bli mer sårbar för dessa typer av problem.

“Jag vill njuta av livet”

Skrämmer det dig? Jag överlämnade det till nästa generation och slutade göra nattshower på grund av det. Jag vill göra det bästa av mina fysiska förmågor medan jag kan. Äntligen har jag bestämt mig för att sluta jobba på kvällarna och börja leva för stunden. Det finns så många saker du inte kan göra när du jobbar. I början av året presenterades SVT-dokumentären “Christer Lindarw ett porträtt”, som firar 45 år sedan After Dark slog igenom.

Att se den efter att jag var klar hjälpte mig att inse hur mycket jag har åstadkommit och hur många underbara individer jag har träffat. Min arm behöver nypa då och då. Alla goda människor som har kommit fram för att tacka mig har min djupaste tacksamhet. Föreställningen sågs av ett gammalt par. När vårt barn kom ut som gay sa de att det var mycket lättare eftersom de hade sett oss på TV. Vår hjälp har inte bara gått till homogemenskapen i landet, utan även till deras föräldrar. Detta påverkar mig djupt.

Lasse Flinckman Hyllning

Trots deras schismer finner Christer Lindarw det fortfarande omöjligt att på ett adekvat sätt uttrycka vad hans eviga vapendragare betyder, även om det har gått sju år sedan Lasse Flinckmans död. Jag hade mycket känslor för Lasse; vi var nästan ett par. Ett litet bråk uppstod dock i början av 1980-talet när föreställningen växte. Han påverkades också av medias beslut att använda mig som galjonsfigur. På vår tioårsjubileum kom han tillbaka efter att ha hoppat av.

Vi ändrade vårt perspektiv på varandra och slutade vara så negativa när saker och ting var frustrerande. Det var mindre avund och skryt när vi var både äldre och klokare. Christer Lindarw beklagade att han aldrig fick möjligheten att bli förälder i en SVT-dokumentär; han är barnlös. Jag tycker att det är hemskt att du inte tänkte så mycket på det eller tog chansen när du var yngre. Ingen du kände fick barn med en lesbisk eller flickvän. Så blev det inte.

Christer Lindarw Längd
Christer Lindarw Längd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!