Clara Klingenström Pojkvän

Clara Klingenström Pojkvän
Clara Klingenström Pojkvän

Clara Klingenström Pojkvän – Emma Clara Idun Klingenström är en svensk sångerska och kompositör som debuterade 2015 efter att ha vunnit Region Gotlands final i musiktävlingen Musik Direkt. Hon föddes den 21 februari 1995 i Garde socken på Gotlands län. Klingenströms stora genombrott kom när hennes låt “Nadiger inte dig idag” placerade sig på sjätte plats i finalen i Melodifestivalen 2021.

Klingenström deltog i en onlinetävling 2010 för en chans att uppträda i Melodifestivalen 2011. Hon deltog i tävlingen med låten “Mr. Hennes 2012 singel “It Makes Me Crazy” fick första plats i P4 Gotlands urval/musiktävling för Svensktoppen Näst (numera P4 Näst). Hon släppte sin första singel, “Ensam i en stad”, våren 2019, och sedan “Engelbrekts väg” och “Sthlm, allt är förlorat” senare samma år. Singlar “Sommerminnen” och “S sult” släpptes nästa år.

Ett samarbete mellan Klingenström, Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias, “Nadiger inte dig idag” tävlade i Melodifestivalen 2021. Med start den 27 februari 2021 med tävlingens fjärde omgång gick hon vidare till följande omgång, Second Chance, och vann till slut tävling den 13 mars 2021. Till sist placerade sig låten på sjätte plats. Efter en svår uppväxt bröt Clara Klingenström alla band med sin pappa.

Så, helt plötsligt, ringde pappan henne förra året, och de kunde så småningom gottgöra sig. Beskedet kom från intensivvårdsavdelningen där han var inlagd. Clara Klingenström, den 26-åriga stjärnan i Mello, fick sin barndom ödelagd när hon var mycket ung. I sitt uppriktiga första album, “Claras dagbok”, sjunger hon om övergreppen hon utsattes för i händerna på sin far.

Hon skrev albumets öppningsspår vid elva års ålder, precis när hennes fars missbruk blev allmänt känt, och dess avslutande spår två decennier senare, vid sexton års ålder, när hon bröt banden med honom. Arbetet hon gjorde med skivan betraktar hon nu som en hämndaktion.

Han bröt alla band med sin far.

Hon säger att det inte krävdes mycket eftertanke för att avsluta saker med sin pappa efter att han sårat henne och hennes syskon så ofta. Jag hällde all min ilska i det. Men en ihållande melankoli satte in, säger hon, och så småningom föll jag i depression. Men förra året fick hon ett samtal som i slutändan ledde till att man slutade fred med pappan. Beskedet kom från intensivvårdsavdelningen där han var inlagd. En resa gjordes av henne till den platsen.

Clara Klingenström Pojkvän

Hon fortsätter, “Jag var själv tvungen att gå in till honom, och det första han sa var “Clara, jag älskar dig”, och vi pratade och grät och jag var tvungen att säga att jag hade varit arg på honom, och de kunde inte inte säga om han skulle dö eller inte, men du förstod att när du tog på dig den här coronautrustningen och sedan sa de att “du kan ta av den när du kommer in till honom”, då förstod du att han skulle dö.

Med hänvisning till vad som sades vid senaste sammankomsten

Efter nio års tystnad hörde hon äntligen sin pappa säga att han var väldigt stolt över henne. På kontoret hade han tagit henne totalt. Förra gången vi träffades räddade han mig och mina syskon, hävdar hon. Jag hoppas att han hade det bra innan han gick bort. Och just i det ögonblicket kände jag mig otroligt älskad. Hon var i ett giftigt förhållande där hon utsattes för både fysisk och känslomässig misshandel.

Så småningom blev Clara Klingenström så deprimerad att hon försökte begå självmord. Jag hade noll optimism, så jag överdoserade piller avsiktligt. Innan hon gick in i Melodifestivalen i vintras var oddsen mot henne, och alla förväntade sig att hon skulle sluta död sist. Men 26-åriga Clara Klingenström från Gotland rörde svenska folket med sitt gripande framförande av “Don’t need you today” på Andra chansen, och hamnade slutligen på en femma plats i den stora finalen.

Som hon förutspådde hände Claras stora genombrott – som hon kallar hämnd – och den populära låten hon skrev efter att ha undkommit ett våldsamt förhållande toppade Svensktoppen. Det är konstigt att tänka på att jag för ett år sedan inte ville leva och allt verkade hopplöst, och se nu hur långt jag har kommit. För några dagar sedan, när jag låg i min lägenhet, rann tårarna i ögonen. Det här verkar helt enkelt inte möjligt för mig. Det är ganska overkligt och obehagligt. Jag försöker också att inte sätta press på mig själv genom att insistera på att saker och ting måste förbättras hela tiden.

Du har nämnt att många besöker dig och skickar brev. Finns det en stark koppling till texten? Delvis, ja. Flera mottagare av dessa brev har tackat mig för att jag satte ord på vad de kände. Det är en allvarlig chill. Musik har varit en känslomässig livlina för mig vid många tillfällen. Låten låter som om den är skriven i ett anfall av raseri. Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias och jag hade alltid planerat att träffas och försöka skriva något feller Mello. Vi samlades runt med kaffe och kom på namnet “Don’t need you today” då de framförde en kort demo.

Jag låg på mitt rum hemma hos mamma på Gotland, ville inte äta och kände mig helt nedstämd för jag hade nyligen avslutat ett förhållande som inte gick bra. Jag gick till pianot i det blå en dag, och orden kom bara till mig. Köksbordet är den utsedda platsen för Clara Klingenströms utmärkelse “Årets genombrott” som rockbjörn. Musikern hade ingen annanstans att lägga musikpriset i sin lilla Stockholmslägenhet, och det säger en del. Hon skrev en del av sitt debutalbum, “Claras dagbok”, i sitt barndomshem på Gotland.

Du bosätter dig i en blygsam Stockholmshyra. Hur klarar du dig bara?

Min lägenhet är 17 kvadratmeter och är begagnad, så den har ingen dusch. Det är en duplex lägenhet med separata fram- och bakdörrar. Det är på fjärde våningen och ser ut över ett bostadsområde. Jag känner mig som Kajsa Kavat varje dag på Södermalm. Lägenheten är liten, men ändå varm och inbjudande. Jag vill helst inte ha folk i min säng, därför sover jag i en soffa. Det finns en liten fransk balkong som släpper in härligt ljus och golven är ett fiskbensmönster.

Jag och mina syskon har flyttat in i familjehemmet på Gotland efter min pappas bortgång. Att inneha både Stockholm och Gotland ger en oöverträffad grad av självständighet och lyx. För ett år sedan var mitt liv komplett och fullkomligt förödelse. Jag lyckades inte hitta hyresgäster till mitt förfallna Sollentunakollektiv när jag var sjukledig. Jag gick igenom rådgivning efter ett traumatiskt uppbrott och pappa hade nyligen gått bort. Det är svårt att tro att saker och ting har fungerat på det här sättet.

I vilken del av Gotland bor du?

Bredvid Ljugarn finns den i Gardas socken. En bred, trevlig trädgård och lada sitter där en gång ett galleri gjorde i detta fantastiska vita kalkstenshem. På 1200-talet såg de första invånarna i detta område. Det finns spöken om; vi har hört dem rappa på väggar, öppna dörrar och välta möbler. En pumputrustad brunn finns i trädgården på bakgården. Jag har alltid fått en dålig stämning när jag kommit nära den byggnaden. Vi fick nyligen veta att det var platsen för en drunkning. Jag är verkligen uppmärksam och jag känner energier här.

Vad tillskriver du starten av ditt första fullängdsalbum, “Clara’s diary”?

Den här boken har känslan av en sann dagbok. Som 14-åring klottrade jag “vita väggar” i mitt barndomshem. Det här är ungefär den gången jag slutade prata med min pappa, som hade blivit missbrukare. Att göra det valet var enkelt på grund av min ilska, men jag har sedan dess haft ytterligare känslor och oro över att jag inte har kunnat hantera.

När jag äntligen tappade den var det som om min pappa hade dött. På grund av hur nära vi var var förlusten förödande. I vårt musikrum är det där jag skrev låten. De vita väggarna representerar både de goda tiderna vi hade och musiken vi lyssnade på där, och de dåliga tiderna, när pappa började dricka och så småningom lämnade huset.

Har du slutit fred med din pappa?

Ja. Sommaren 2020 fick jag veta att han var inlagd på intensivvårdsavdelningen. När vi var tvungna att sätta på apparaten på sjukhusets avdelning för att besöka honom visste jag att han inte skulle klara det. Efter att ha pratat med min pappa mådde jag genast bättre. När han gick bort var vi barn precis där med honom. Mitt syskon klappade försiktigt hans panna och uppmanade honom att slappna av och gå vidare. Väldigt trevligt. Det var pappas sista ord till oss: “Natt natt, jag älskar dig.” Detta var hans nattliga mantra innan han lade oss i säng.

Clara Klingenström Pojkvän
Clara Klingenström Pojkvän

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!