
Erik Slottner Familj – Erik Mikael Slottner, född 16 april 1980 i Kalmar, är en kristdemokratisk politiker i Sverige. Regeringen Kristersson har haft honom i personal sedan 2022, först som civilminister och sedan som statsråd i finansdepartementet. Fram till 2022 fungerade Slottner som Stockholms stads äldre- och trygghetsborgarråd. Tidigare ledde han Kristdemokraterna i staden.
Han var vice ordförande i Micasa Fastigheter och som ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Utöver sin tjänst som politisk analytiker på Kristdemokratiska riksdagens kansli var Slottner ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet 2004–2005.
Biografi
Slottner är en infödd svensk som har kallat Kungsholmen i Stockholm för hem sedan september 2001. 2004–2005 var han ordförande för KDU som dess ordförande. Slottner är en stolt gay man. Man tänkte på honom som en del av den liberala falangen inom KDU, som motsätter sig KDU:s värdekonservativa.
Slottner utsågs till förbundsordförande vid KDU:s bolagsstämma den 22 maj 2004 i en omröstning som han vann med två rösters majoritet över den värdekonservative Andreas Olofsson. Efter att ha förlorat församlingens förtroende den 6 maj 2005 avgick han som ordförande. Efter sin tid som förbundschef blev han politisk rådgivare för Kristdemokraternas riksdagskansli.
Slottner är Stockholms stads äldre- och trygghetsborgarråd och hon har suttit i Stockholms kommunfullmäktige sedan 2018. När han var 11 år spelade han in två program på tv – det ena var partiledardiskussionerna, det andra var Melodifestivalen. Regeringen har nu tre öppet homosexuella ministrar, inklusive honom. Erik Slottner, kristdemokrat, är civilminister.
Det har bara gått en kort tid sedan statsminister Ulf Kristersson presenterade sin nya förvaltning och valde Erik Slottner, 42-årig kristdemokrat från Kalmar, till tjänsten som civilminister. Något som fångade Erik. Det gjorde det, berättar han när vi äntligen träffas i Peter Knutsons studio. Andra i partiet hade sagt att de trodde att jag skulle få en ministerpost, och jag hade upprepade gånger ignorerat deras förutsägelser sedan jag var så oförberedd.
Erik hann dock inte fundera över situationen eftersom Ebba Busch ringde. Efter att ha diskuterat det med min partner Robert, bestämde jag mig för att kontakta Ebba tillbaka och berätta för henne de goda nyheterna. Mycket information, från regeringskansliets inre verksamhet till rutinerna för att fatta beslut och anpassa sig till livet på kansliet, kastades över honom på kort tid under de första veckorna som minister, som han liknar att bli kastad. i en torktumlare.
Hans nya utgrävningar kommer komplett med en säng och ett eget badrum. Jag är inte säker på vad det betyder, svarar Erik, för det finns en säng i rummet. Antas det att jag kommer att arbeta långt in på natten till den grad att jag kommer att behöva sova på kontoret, eller anges det att jag kommer att behöva vila på dagarna?
Eriks pressagent är en tredje möjlighet. Martin ansluter sig med ett rejält skratt. Med ett ord, ja. Vad har jag egentligen i bagaget? Men jag är ingen ny person i politiken, jag har funnits länge så jag har lärt mig att vara försiktig och tänka innan, men det är såklart kollat att jag inte har något liggande hos Kronofogden eller har blivit polisanmäld för något.
Erik och hans föräldrar och två bröder växte upp i Kalmar. Han har alltid varit intresserad av politik. Pappa var engagerad i Moderaterna och det var mycket diskurs om politik på hemmaplan. När jag bara var 11 år såg och spelade jag in de tv-sända debatterna mellan partiledarna. Det var Melodifestivalen (skämt) och bråk bland partiledarna. Jag har alltid dokumenterat dem.
Naturligtvis var valet 1991 också en viktig faktor. Han höll sig till det religiöst. Men för tillfället var han mer intresserad av New Democracy ledd av Ian och Bert än Kristdemokraterna. Men efter att ha hört Ian Wachtmeister och Alf Svensson debattera konverterade han till Kristdemokratiska partiet. Något med Alfs röst resonerade hos mig, och jag fann mig snart alltmer skeptisk till Ny Demokratis behandling av migranter och humanitär hjälp.
Ja, men med en twist: Erik grundade också ett eget politiskt parti. Demokratiska ungdomspartiet är en studentorganisation. Ett firande där alla elever deltog. Om det hade att göra med att ingen ville gå ut på paus så ska jag vara tyst, skrattar Erik. Vi var oense om många saker och jag stötte nyligen på några mötesprotokoll där det står: “Erik lämnar mötet i protest” (skratt).
Melodifestivalen och debatter mellan partiledare pågick också. I dag är året 2003. Erik ska fortsätta sina studier i Linköping, men övertygas av dåvarande riksdagsledamoten Inger Davidsson att istället resa till Stockholm och bli politisk expert i utbildningsfrågor. Erik håller med och väljer att också komma ut. Det kändes som en fantastisk chans att börja om genom att flytta till en ny stad och börja på ett nytt jobb.
Det var väl känt att Kristdemokraterna inte precis var en välkomnande grupp för HBT-gemenskapen. Att förstå reaktionen var avgörande för mig. Min identitet var viktigare för mig än min partitrohet, därför skulle jag inte ha stannat om jag hade blivit misshandlad i partiet. Erik tog chansen att berätta för sin mamma och syster att han var gay innan han offentligt kom ut.
Det gick till och med…Efter en lång period av förnekande verkade allt plötsligt så enkelt. Mamma berättade äntligen för pappa. Och här inbillade jag mig att min far skulle vara den som skulle ta nyheterna svårast av någon. Hon var orolig över vad andra tyckte om henne och tittade på hennes bakgrund för att få svar.
När hon fick reda på att jag inte skulle skaffa några barn var hon förstås förkrossad. Men de var båda mycket noga med att försäkra mig om sin tillgivenhet. Mina föräldrar är stora fans av mig, och allt löste sig snabbt. Ibland behöver föräldrar en paus. Svaren kom också snabbt. Mängden stöd jag fick från mina partikamrater via sms, kramar, mejl och telefonsamtal var överväldigande.
Att ha en utåtriktad och stolt homosexuell person på så hög nivå i partiet gjorde många glada, och inte bara för mig. Det blev fult när Erik sedan valdes till ordförande i KDU; han vann ordförandeposten med minsta tänkbara marginal, men störtades därefter och den efterföljande konflikten i KDU fick omfattande mediebevakning.
Sedan påminde jag mig om vikten av mitt uppträdande, som jag nu anser var olämpligt. Mer än Kd-Erik förvandlade jag mig till en homo-Erik. Men saker och ting är annorlunda nu; det förvånar mig att inte en enda journalist har vänt sig till mig med en fråga angående min nya roll som minister. Detta är dock det bästa.
Men som kristen har du bestämt dig för att hålla dig borta från KD. Sedan jag gick med har jag varit noga med att undvika att blanda min religiösa och politiska övertygelse. Jag gick med av politiska, snarare än andliga, skäl.
Känner du dig stöttad av ditt parti sedan du kom ut som gay?
– Ja, jag kan aldrig minnas att jag blev ifrågasatt på grund av min sexuella läggning, tvärtom, jag har blivit framhävd i åtskilliga omständigheter. Eftersom jag kom ut tvingade många individer att undersöka sina egna fördomar, känner jag att jag har åstadkommit mycket utan att dra särskilt mycket uppmärksamhet till mig själv.
Jag vill också påpeka att jag inte är den enda personen i HBTQ+-gemenskapen som arbetar för KD. Vi är fler nu, och jag känner flera. KD är dock inte ett parti som konsekvent har förespråkat hbtq-rättigheter. Nej… (Notera från redaktionen. Senare begär Slottner mer detaljer) Detta stämmer till en viss grad.
Men det har varit mycket action på festen. Möjligheten att donera blod på lika villkor, förbättrat skydd för hbtq-flyktingar, bredare antidiskrimineringslagar och utökade rättigheter för barn födda genom surrogatmödraskap är bara några av de funderingar som KD har tagit upp för att värna hbtq-personers rättigheter.
