Göran Rise Förmögenhet

Göran Rise Förmögenhet
Göran Rise Förmögenhet

Göran Rise Förmögenhet – Flera miljarder dollar gick förlorade på grund av dödsobligationsbluffen. Nu har svenska investerare berättat för snuten om styrelsen för EFG Bank. Men Ekobrottsmyndigheten vill inte undersöka det. Myndigheten säger att bedrägerier och bedrägerier “inte är EBM-brott”. Realtid har tidigare skrivit om den svenska banken EFG Bank, som sålde “dödsobligationer” som en lågriskinvestering med en årlig avkastning på 10 till 20%.

Svenska Magasinet kan idag berätta att den svenska advokaten Göran Rise stämmer den tidigare kyrkoherden Mikael Jonsson för att Jonsson inte betalat advokatarvodet på 109 941 euro, vilket är cirka 1,5 miljoner kronor. Genom Ola Josefsson Advokat Goran Rise säger att han slipper betala räkningen.

Jag har varit advokat i 50 år, och jag har aldrig blivit så illa behandlad som Mikael Jonsson och hans fru Lena Ottosson har behandlat mig. Jag har aldrig behövt prata om vad jag tar betalt. Göran Rise var Mikael Jonsson och Lena Ottossons ombud i konflikten som fick dem att stämma Svenska kyrkan i utlandet fram till den 30 december 2019. Rise kom efter att prästparet Jonsson/Ottosson och Skut pratat om det.

Mikael Jonsson ringde mig och sa att de hade gjort en affär med Skut. Han sa till mig, “Tack för din hjälp”, och jag har inte hört från honom sedan dess. Jag har försökt komma i kontakt med honom mer än en gång, men han vill inte prata med mig. Nu ska det prövas. Advokat Goran Rise sa till Svenska Magasinet, “Prästparet fick 4,6 miljoner kronor på grund av mig.” Om de inte hade gjort det skulle de inte ha fått en krona”.

Jag vill påpeka att de också vet detta. Prästparet sa till Goran Rise att de inte hade råd att betala medan processen pågick, så Goran Rise lät dem gå utan att betala. På grund av detta beslutade Rise att skjuta upp betalningen. Några privatpersoner på Costa del Sol gick med i gruppen för att starta en insamling. Prästparets rättegångsavgifter skulle betalas med pengarna. Ur Svenska Magasinets synvinkel skulle den summan ha varit några tusen euro.

Jag fick inte de här pengarna, säger Goran Rise. Vad tror du att prästparets underlåtenhet att betala advokatarvoden handlar om? De når en överenskommelse med Skut. Men prästen och hans fru vet att jag inte gjorde detta gratis. Det skulle i så fall vara något de tänker på. Den 1 april väcktes talan vid tingsrätten i Uppsala. Av vad Svenska Magasinet tagit del av i aktbilagor ser det ut som att den före detta prästen vid Svenska kyrkan på Costa del Sol kände till kostnaderna.

https://youtu.be/JbIHebP5ByI
Göran Rise Förmögenhet

I ett mejl den 26 september 2019 berättar Göran Rise lite för Mikael Jonsson och Lena Ottosson om hur mycket saker kostade just då. Prästparet har fått veta vad de är skyldiga, men de har inte sagt något illa om det. Vid ett tillfälle sa de att det här skulle bli dyrt. Mellan mars och januari skickade vi 1 300 mejl till varandra. Goran Rise säger att Mikael och Lena alltid har vetat om kostnaderna. Göran Rise får hjälp av advokat Lars Sandberg på Skarp Advokatbyr.

Lena Ottosson stäms också för att hon inte har betalat advokatarvodet på cirka 28 120 euro (inklusive moms och ränta enligt räntelagen) enligt överenskommelse. Lena Ottosson har redan betalat för tjänster till och med den 25 juni 2019. Denna tvist påverkar arbete som utförs efter detta. Svenska Magasinet har försökt komma i kontakt med Mikael Jonsson via telefon och sms många gånger, men inte lyckats.

Mikael Jonsson har redan betalat för tjänster till och med den 25 juni 2019. Denna tvist påverkar arbete som utförs efter detta. Lars Sandberg säger i yrkandet att det skulle vara bra för utredningen och ekonomin om tingsrätten beslutade att båda målen ska prövas samtidigt. Svenskar som bor i Spanien måste anmäla sina utlandstillgångar senast imorgon tisdag. Gör de inte det riskerar de att betala straffskatt och stora böter.

Tommy Wallén, juridisk expert på Skatteverket, säger att stora böter är ett ovanligt sätt för europeiska länder att hantera saker på. Det är mer ett amerikanskt sätt att göra saker på, där man inte har något kontrollsystem utan istället använder stora böter eller annat för att hålla lektioner. Tommy Wallén säger att det inte är ett typiskt europeiskt sätt att göra saker på.

Svenskar som bor i Spanien har alltid varit tvungna att rapportera sina tillgångar utomlands, men ett nytt formulär kräver mer detaljerad information om din förmögenhet, vilket kan orsaka problem, säger Bo Wennertorp, revisor med hundratals svenska kunder i Spanien. Problemet är inte att det ska anmälas, utan att det finns så mycket kunskap om det att det är ett orimligt problem. Han säger att det är svårt att hitta blanketten och att man behöver kunna mycket om datorer för att kunna skicka tillbaka den.

Den som bodde i Spanien 2012 och har tillgångar utanför landet värda mer än 50 000 euro eller 430 000 kronor måste meddela det till de spanska skattemyndigheterna senast imorgon tisdag. Om du inte redovisar dina tillgångar kan du få en massa böter och bli tvungen att betalay en skatt som motsvarar mer än hälften av deras värde. Bo Wennerstorp säger att om du ger fel information, som vilket år du startade ett visst bankkonto, kan du få böter på 5 000 euro per misstag.

Han säger: “Jag har pratat med några svenskar som inte ens vet om det här”. Goran Rise, en svensk advokat i Marbella, Spanien, säger att efter att de nya reglerna införts lämnade några av hans kunder Spanien. Många människor har varit oroliga över detta, och jag har sett några klienter som tror att de har hamnat i ett samhälle i Spanien som påminner dem om tiden då George Orwell skrev 1984. På grund av detta har en del människor lämnat Spanien och flyttade till Sverige, Schweiz eller Luxemburg.

Skatteverket kan inte säga något om andra länders lagar. Britt-Marie Hallberg Eriksson, juridikexpert på Skatteverket, säger att dessa regler kommer från Spanien och att Skatteverket inte har något att säga till om vilka regler som görs. Hur delar Skatteverket och Spanska Skatteverket information? Inom EU finns ett “handslagsavtal” som säger att information måste och kan delas mellan länder. Revisor Bo Wennertorp är orolig för att den spanska regeringen verkligen menar vad den säger om höga böter.

Bo Wennertorp säger: “Jag hoppas att det inte blir för det är ett meningslöst straff och jobbigt att fylla i.” Som professionella skatteberedare vet vi inte om “den här informationen ska finnas eller inte”. Göran Rise stämmer Mikael Jonsson, tidigare kyrkoherde i Svenska kyrkan på Costa del Sol, och hans fru Lena Ottosson, före detta kyrkohjälpare, på närmare 138 000 euro.

Han säger att de inte betalade honom när han försvarade dem mot Svenska Utlandskyrkan SKUT i ett uppmärksammat fall förra året. Goran Rise säger till Sydkusten, “De säger att jag skulle ha jobbat gratis, vilket är en ren lögn”. De flesta familjer i Spanien skulle ha börjat sin påskhelg idag, men på grund av karantänen blir det inga påsktåg eller familjemöten i år. Men det ser ut som att Mikael Jonsson och Lena Ottosson får ett eget Golgata i form av ett nytt rättsfall. Den här gången kommer de att ha samma advokat som hjälpte dem tidigare.

Goran Rise är en välkänd advokat på Costa del Sol. I mars förra året representerade han ett prästpar som arbetade på Costa del Sol genom att väcka en uppmärksammad stämningsansökan mot SKUT. Mikael Jonsson och Lena Ottosson sa att de hade en muntlig förståelse för att deras femårskontrakt, som löpte ut i början av året, skulle förlängas till 2027. Men de nya ansvariga på SKUT ville inte gå med planen så gick målet till tingsrätten i Uppsala.

Samma som nu tittar på Goran Rises klagomål om prästparet. Stockholmsadvokatbolaget Skar lämnade in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt den 1 april 2020. De gör det som Göran Rises ombud. Han säger att Mikael Jonsson inte har betalat honom 109 941 euro i arvode, vilket motsvarar 259,6 timmars arbete på 350 euro plus moms per timme. I en annan rättegång vill han ha ytterligare 28 000 euro av Lena Ottosson.

I början av det nya året avgjordes ärendet mot SKUT och Mikael Jonsson och Lena Ottosson fick vardera 4,6 miljoner kronor i ersättning från SKUT. Detta var lika med deras lön och bostadsbidrag under hälften av den tid de hade använt sitt kontrakt för. Goran Rise säger dock till Sydkusten att affären gjordes utan honom. Jag var säker på att vi skulle vinna målet från start, men Mikael Jonsson och Lena Ottsson bestämde sig för att göra upp utan att fråga mig.

Göran Rise säger att han blev chockad när Lena Ottosson skickade ett mejl till honom i början av januari, inte långt efter förlikningen, och tackade honom för att han försvarade dem gratis. Ingen har någonsin pratat om det. Jag hade faktiskt fått 24 000 euro för mina tjänster fram till i somras, men de sa att de inte hade tillräckligt med pengar, så jag släppte dem.

I höstas försökte församlingsmedlemmarna samla in pengar för att betala prästparets rättegångsavgifter, men planen skrotades. Rise säger att de inte har något med varandra att göra när prästparet säger att hans arvode är lika med en fjärdedel av pengarna de förlorat. Jag hade som sagt inget med affären att göra och om vi hade gått till domstol hade de fått mycket mer pengar. Han säger att mina anspråk är avgifter för specifika timmar jag spenderat på deras mål.

Fallet handlar om brev mellan Rise och hans tidigare klienter, som skulle visa att det aldrig var fråga om fri representation. Göran Rise säger att målet nu ligger i tingsrätten eftersom han inte har kunnat nå Mikael Jonsson eller Lena Ottosson. De kommer inte att prata med mig alls. När Mikael Jonsson och Lena Ottosson blev uppringda av Sydkusten på fredagseftermiddagen sa de att de inte fått kallelsen. På grund av detta gör de inte watt säga något just nu.

En lång rad svenska toppledare har tjänat mycket pengar på att lämna politiken för näringslivet. Aftonbladet har tittat på fonder hos flera personer som tidigare haft ansvaret. Ena sidan sticker verkligen ut. Advokaten Goran Rise har arbetat i Spanien i 30 år. I en serie böcker vill han visa läsaren hur en advokat arbetar med stora ekomål.

Bulvanen, en första bok, kom ut i november. Min plan från början var att skriva en berättelse om att vara advokat och alla bra och dåliga saker som kommer med det. Jag kom till slut fram till att berättelser om att vara advokat på egen hand inte skulle vara intressanta nog att läsa. Jag valde att skriva en uppsättning av fem böcker om krafterna som verkar i Mellanösterns politiska spel. Berättelserna börjar i San Pedro de Alcántara, som är en liten stad nära Marbella.

Göran Rise Förmögenhet
Göran Rise Förmögenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!