Henrik Schyffert Ung

Henrik Schyffert Ung
Henrik Schyffert Ung

Henrik Schyffert Ung – Den svenska komikern, skådespelaren, sångaren och TV- och radiovärden Henrik Schyffert föddes den 23 februari 1968. I slutet av 80-talet arbetade Schyffert som videojockey för MTV Europe. Komediserien I Manegen Med Glenn Killing från 1992, med Robert Gustafsson och Johan Rheborg, var värd för honom. En scenproduktion baserad på programmet blev senare en dundersuccé.

Han och Kristian Luuk var med och grundade Stockholms radioprogram Hassan 1993. Offbeat komiska sketcher och bustelefonsamtal var programmets stöttepelare. Efter att karriären med “Killing”-gruppen tog fart lämnade han och Luuk Hassan och Fredrik Lindström tog plats. Hassan blev en kultsensation efter showens avslutning i december 1994; sju CD-skivor med programinnehåll har getts ut i oktober 2008.

Tillsammans med Gordon Cyrus och hans ex-flickvän Cia Berg spelade han in spåret “Hobo Humpin’ Slobo Babe” 1993 under namnet Whale. Debutalbumet av Whale var We Care, som kom ut två år senare. 1998 släppte bandet All Disco Dance Must End In Broken Bones. Gruppen turnerade mycket, inklusive 1995 USA:s stöd för Blur. I slutet av 90-talet bröt Whale upp.

Innan han hoppade till den stora duken med Fyra Nyanser Av Brunt, som vann fyra Guldbagge Awards 2005, inklusive bästa film och bästa huvudroll, skapade han och resten av gruppen “Killing” ytterligare tre mycket framgångsrika tv-serier: NileCity 105.6 , Percy Tårar, och Fyra Små Filmer. Förutom att spela som Richard var Schyffert med och skrev manuset.

2003 debuterade han som ståuppkomiker och blev den tredje programledaren för parlamentet, Sveriges version av If I Ruled the World, en politisk satirshow. Han intervjuade kändisar som John Cleese, Eddie Izzard, Conan O’Brien, Dylan Moran och andra för 2005 års svenska nationella TV-dokumentär Dokument:comedy, som fokuserade på komedi från hela världen. Hans andra resa var till Japan, där han gjorde japansk ståuppkomedi.

Henrik Schyffert Ung

På grund av detta kom han på idén till dokusåpan Stor i Japan (Big In Japan), där Schyfferts kompisar Jens Sjögren och Sebastian Hedin åker till Tokyo och försöker bli kända om 30 dagar. Åtta entimmesavsnitt av Stor i Japan sändes hösten 2008 i TV6 Sverige. Han var programledare för Kanal 5:s Veckans nyheter 2006.

Han fyllde 40 år 2008 och för att fira samlade han ihop ett gäng av sina seriekompisar för att grilla honom inför publik. Hans turnerande enmansshow, 90-talet – Ett Försvarstal, blev en succé 2008 och 2009. Direktsändning av slutföreställningen sändes i svensk tv den 23 maj 2009. Guldbagge-priset för bästa film gick till Run Uje Run, hans debutfilm i regi av Schyffert 2020, och han nominerades för bästa regi.

Även om Henrik Schyfferts födelseort var Ronneby, flyttade familjen till Rosersberg i Sigtuna kommun när han var två år gammal. Hans mamma var entreprenör inom hotellbranschen, medan hans pappa var stridspilot. En tysk farfar till honom emigrerade till USA före andra världskriget.

Efter att ha hoppat av gymnasiet tog Schyffert ett jobb på MTV. Schyffert var en nyckelperson i bildandet av Killinggänget efter att ha arbetat med radioprogrammet Hassan på ZTV och Sveriges Radio P3. De samarbetade i tv-serien I manegen med Glenn Killing, som senare sattes upp på Berns. TV-program som NileCity 105.6, Percy Tears och Four Little Films bibehöll gruppens framgång.

Schyffert var värd för TV4:s riksdag en kort stund med början 2003. Han gick med i samma programs panel 2004, ett år efter det första. Han började också spela stand-up komedi ungefär samma period. Han blev en omedelbar sensation och hedrades som årets mest lovande nykomling vid 2003 års Svenska Stand Up Gala.

Han har bibehållit sin framgång och blivit utsedd till Årets manliga komiker två gånger (2007 och 2016). 90-talet – Ett försvarstal, en enmansföreställning, hade premiär den 4 december 2007. Finalföreställningen ägde rum på Stockholms Cirkus den 23 maj 2009 och eftersom Schyfferts idé visades den även live i SVT 1.

Schyffert blev berömmelse som musiker efter att ha gått med i popgruppen Whale. En annan sak han har gjort är direktreklam och musikvideor, liknande hans kollega Johan Rheborg. Baserat på Uje Brandelius självbiografiska föreställning med samma titel gjorde Schyffert sin långfilmsregidebut 2020 med Spring Uje spring. Bilden fick sex nomineringar och tre vinster, inklusive bästa film, på Guldbaggegalan 2021.

Integritet

Paret har två barn tillsammans; Henrik Schyffert var gift med Bea Uusma (tidigare Schyffert) från 1996 till 2012. Hans son, född i oktober 2019, är resultatet av hans förhållande med komikern Nour El Refai, som började 2013. En av de mest kända manusförfattarna och komikerna i Sverige är Henrik Schyffert.

Han var medlem i de komiska ensemblerna Killinggänget och Hassangänget innan han slog igenom i början av tjugoårsåldern. Han har varit upptagen i år med att vinna en Guldbagge för sitt arbete i filmen Vår Uje vår och är just nu med i TV4:s Sjölyckan. Henrik har samlat på sig en hängiven fanbas under sina aktiva år. Just nu delar han ett Instagram-foto som får många att prata.

Visdomsorden från Henrik Schyffert och Nour El Refai till sina yngre jag

I sin podcast Nours Poddelipodd diskuterar Henrik och hans fästmö Nour El Refai alla tänkbara ämnen. Ett gemensamt tema är deras reminiscens av deras yngre jag; i ett avsnitt erbjuder de till och med visdomsord till sina yngre jag när de var 20 år gamla. Fula saker är på väg att hända, så var försiktig. Åh, gud, folk oroar sig för mycket över hur de ser ut och slösar tid på saker som inte är nödvändiga.

Nour säger i avsnittet, “Om du bara visste hur mycket fulare du kommer att bli, hade du helt enkelt mått bra.” Henrik tillägger: “Träna benen också.” De fortsätter sitt samtal. Inget skämt. Du struntar i det eftersom du inte tycker att det spelar någon roll och använder istället armar och bröst. Nuförtiden har jag dock ont i ryggen. Mina svaga benmuskler gör det så svårt för mig att ens ta mig upp ur sängen på morgonen.

Chock bland Henriks fans efter att hans foto släppts

Tidsresor finns dock på fler ställen än bara deras podcast. Dessutom har Henrik Schyffert lagt till en återgångsbild till sitt Instagram-konto. Nitton år gammal. Londons Hawley Crescent, hem för MTV. Utför arbetsuppgifterna som produktionsassistent samtidigt som han sitter och fyller i körschemat för VJ-skiftet som följer.

Tyst utifrån och in. Känner mig osäker och internt desorienterad. “Frisyr med uppkavlade ärmar och pomada”, rubricerar han bilden. Många kommentatorer tar tillbaka fina minnen från komikerns tidigare dagar och erbjuder sin beundran för hans anmärkningsvärda karriärtillväxt. Men många andra förmedlar sin bestörtning.

Många trodde först felaktigt att de stirrade på en ungdomlig Leonardo DiCaprio. Ett fan skriver bland annat “Jag trodde jag såg Leonardo DiCaprio!” en gång. En annan av Henrik Schyfferts beundrare skriver: “Du ser ut som Leonardo Dicaprio på bilden!Hur bekant är du dock med komiken? Svenskarnas vanligaste frågor om Schyffert, rapporterat av Nyheter24.

När lyckades Henrik Schyffert först?

I tjugoårsåldern gjorde Henrik Schyffert ett massivt plask. Relaterat till höstens SVT-serie “In the arena with Glenn Killing” 1992 Det var dessförinnan som Schyffert bland annat arbetade som produktionsassistent.

Hade Henrik Schyffert varit medlem i mordringen?

Det fanns en medlem som hette Henrik Schyffert som var medlem i Killinggängets kultkomedi-ensemble. Dessutom fanns Jonas Inde, Martin Luuk, Andres Lokko, Johan Rheborg och Robert Gustafsson. På 1990-talet samarbetade de i flera tv-program, bland annat “In the ring with Glenn Killing” och andra som “Percy Tårar” och “NileCity 105.6”. “Fyra nuyän av brunt” var Killinggängets långfilm från 2004.

Var Henrik Schyffert i Hassan?

Tillsammans med Kristian Luuk, Erik Haag, Fredrik Lindström, Felix Herngren, Lars Sundholm, Hasse Pihl och Pontus Djanaieff var Henrik Schyffert med i radioprogrammet Hassan på 1990-talet.

Kan du berätta vilka föreställningar som Fredrik Lindström och Henrik Schyffert ger?

Under åren har Henrik Schyffert och Fredrik Lindström uppträtt live vid flera tillfällen. De skapade “Owned-money or life” efter framgången med “Light and fresh.” Enligt Schyffert innehöll det andra verket samhällskritik. Det är som om det är vår plikt att lysa upp en liten ficklampa i samhällets monotona baksida och deklarera, “oh my så här ser det ut”.

Det verkar som att det är vår rutin. Men det är också kritiskt mot en själv. De två förmögna medelålders killarna från innerstan som äter mer och mer än otaliga andra är en stor bidragsgivare till det här problemet, sa han då till SVT.

Henrik Schyffert Ung
Henrik Schyffert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!