Johan Kleberg Förmögenhet

Johan Kleberg Förmögenhet
Johan Kleberg Förmögenhet

Johan Kleberg Förmögenhet – De var framstående figurer i branschen som toppchefer, men sedan försvann de. Market har undersökt flera anmärkningsvärda siffror från det förflutna och undersökt deras nuvarande aktiviteter. Johan Klebergs påtvingade avgång från Adlibris gjorde att han kände sig fullständigt desillusionerad av företagsvärlden.

Han och hans fru Ebba Kleberg von Sydow håller just nu på att etablera en ny företagsorganisation. I den här intervjun diskuterar han händelserna som ledde fram till hans brott med Adlibris chef, hans erfarenheter inom tv-branschen och hans planer för den nya satsningen.Hennes livskamrat, Tore, och barnen Jonas och Annika, tillsammans med deras familjer, sörjer hennes bortgång vid 85 års ålder.

Familjen beskriver henne som en medkännande, generös och självständig kvinna som också var mycket uppfinningsrik och envis. Tragiskt nog har Margareta Wallenius-Kleberg lämnat denna värld. Efter en vilsam eftermiddag hemma i sitt “älskade Menhammar” den 14 april gick Margareta Wallenius-Kleberg bort, enligt ett uttalande skrivet av hennes barn Jonas och Annika, deras familjer, och Tore, hennes livskamrat.

“Company Mother” är monikern hon använde i en intervju för en av gruppens interna tidningar; icke desto mindre omtalades hon också som “Skeppsredrottningen” och “Travrottningen” av de utanför företaget, enligt deras skrift. Det de kallar sin mamma och livspartner är “en stark, kreativ och envis kvinna som också var otroligt omtänksam och hjälpsam”.

Travvärldens mest inflytelserika spelare

Margareta Wallenius-Kleberg var en framstående person i travvärlden, ägde stuteriet Menhammar, och var huvudägare i rederiet Walleniusrederierna när hon gick bort. Sportchefen i Solvalla, Anders Malmrot, kallar Margareta Wallenius-Kleberg för en “stor person” i en intervju 2021 med Expressen.

Hon har ett bra sinne för humor och lyssnar gärna på brats när det är så. Hon är väldigt lättillgänglig för någon av hennes storlek. Oavsett om det är styrelserummet eller stallryggen så kan hon få plats med allt. Hennes tilldelade plats är alltid säker. Allt är synligt för henne. United States Trotting Hall of Fame valde Wallenius-Kleberg 2018, vilket gjorde henne till den första honan att göra det. Hon valdes till Sveriges dito redan 2013. Som hedersambassadör för travsporten utsågs hon 2014.

Johan Kleberg Förmögenhet

En klok företagsledare

Olof Wallenius, affärsman, och Signe fick en dotter som hette Margareta. Hennes familj berättar att hon tillbringade sina uppväxtår på Södermalm i Stockholm, i samma byggnad som sedan länge varit rederiets huvudkontor. 1934 grundade far Olof det rederiföretag som sedan skulle bli Walleniusrederierna.

Ursprungligen känd som Rederi AB Soya, flyttade företaget sin koncentration till biltransporter på 1960-talet, vilket gjorde att det kunde växa från en oljeexportör till den mångmiljarddollarstorm som den är idag. Efter hennes fars bortgång ärvde Margareta och John Kleberg familjeföretaget och satte snabbt igång att städa upp det.

Familjen skriver att Margaretha skulle berätta för sitt dekorationsteam, “Våra fartyg är våra anställdas “hem borta från hem”, eftersom de skulle gå ut till fartygen för att hänga upp minst 200 tavlor per fartyg av ofta okända konstnärer. Margaretha skulle också hjälpa artister att starta sina karriärer genom att placera ut lampor, kuddar och några nallar.

Värde: 5 miljarder svenska kronor

Familjen Wallenius Menhammar köpte en gård i Ekerö i Stockholm när Margareta var tio år gammal. Gården, som ägdes av Birger Jarls yngste son Bengt Birgersson på 1200-talet, tillät avelsverksamhet och pappa Olof var en travfantast med flera travhästar. Margareta utökade den grund hennes föräldrar lade i Menhammar i slutet av 1940-talet.

Familjen hävdar att Margareta Wallenius haft samma inverkan på den svenska travsporten, den svenska avelsnäringen och andra fält i nästan 50 år som Olof Wallenius hade under sin livstid. Margareta Wallenius-Kleberg var en slug affärskvinna som gjorde ett bra jobb med att förvalta och utöka familjeförmögenheten, som värderades till fem miljarder kronor 2016 enligt Veckans Affärer.

Den svenska affärsmagnaten Johan Kleberg var VD för Adlibris från 2014 till 2019. Han föddes den 22 mars 1975. Hans tidigare erfarenhet har varit i ett antal chefsroller inom tv-branschen. Hans namne, personhistorikern Johan Kleberg, var Olof Klebergs kusin, och han är Johan Klebergs kusin, sonson.

Karriär

Johan Kleberg gick på Handelshögskolan i Stockholm för att ta en examen i nationalekonomi. Bland Klebergs tidiga roller på MTG var den som kanalchef för ZTV.

Han utsågs till chef för den nya ungdomskanalen TV 400 av TV4 i slutet av 2004. Han tog sedan över som chef för TV4:s affärsenhet “Nya kanaler”. Kleberg utsågs till ny vd för TV4 Sport-Expressen i maj 2007, samtidigt som TV4 ökade sitt aktieinnehav i stationen. Efter godkännandet av TV4:s förvärv av C More Entertainment AB i december 2008 tilldelades Kleberg ansvaret för att övervaka verksamheten för både TV4 och Canal+.

Han tillträdde också rollen som Chief Operating Officer (COO) för C More den 24 april 2009. Han blev C Mores verkställande direktör 2011.C More ersatte Canal+ medan han var vd, och företaget fick också hantera konkurrensen från uppstickaren Netflix. Efter att ha avgått som VD för C More 2014 blev han sedan 1 oktober 2014 styrelseordförande i Discshop Svenska Näthandel AB och VD för nätbokhandeln Adlibris Aktiebolag.

Familj

Sedan 2011 har han varit gift med författaren och journalisten Ebba von Sydow. Margareta Wallenius-Kleberg, en av de rikaste och mest framgångsrika affärskvinnorna i Sverige, dog i våras. Hon var länge chef för familjeföretaget och nya siffror avslöjar att det går bra. Konglomeratet på mångmiljarddollar förblir påstås ha förbundit sig till sitt ursprungliga tillvägagångssätt, med den börsnoterade sjöfartsgiganten Wallenius Wilhelmsen som dess främsta tillgång.

Fördelningen av det massiva arvet är dock fortfarande osäkert. Delägarna Johan och Ebba Kleberg von Sydow har investerat i designbyrån Bookbinders design, som tillverkar pappersvaror för den rika marknaden. Johan Kleberg, som tidigare var vd för Adlibris, är också nu vd för företaget. Adlibris tidigare verkställande direktör, Johan Kleberg, har börjat bygga upp sitt eget affärsimperium. Han utvecklar sina avsikter i ett samtal med Market.

Vd:n som ryktades förvärva TV4 är den här killen. Däremot lämnade han tv-branschen för att gå med i Adlibris. Medan han diskuterar sin mediekarriär reflekterar Johan Kleberg över sina misstag på C More och vikten av att alltid ha kunden i åtanke. C Mores vd Johan Kleberg fick våren 2012 beskedet att den nordiska marknaden var på väg att få en ny världsomspännande streamingtjänst. Vi behövde vidta åtgärder nu.

Till koncernens högsta ledning förklarade han att den nya rivalen “inte är svensk”, vilket innebär att företaget inte har något svenskt innehåll eller anställda i Sverige. Men vi har svenska medarbetare, stor lokalkännedom och ett respektabelt rykte som varumärke. Hur hemskt skulle det vara att lämna?

Netflix omfördelade sin dominans på den svenska marknaden i oktober samma år. Ur konsumentsynpunkt gjorde den nya världsomspännande konkurrensen alla potentiella fördelar med C Mer fullständigt irrelevanta, vilket är allmänt känt. Ekonomiskt var C More redan i minus. Det var som om dolken hade vridits och tryckts längre in i dem nu.

Misstaget får katastrofala konsekvenser. Händelsen fick Johan Kleberg att avgå som vd nästa år och företaget har förlorat hundratals miljoner dollar varje år sedan dess. Med några lektioner under bältet har han nu gått in i nästa fas av karriären. Paulo Roberto, den faste bokförfattaren, luskar oroligt runt Bonnierförlagens reception, som om han vore bosatt där.

Inte långt därefter dyker tre (!) representanter från förlaget upp och följer lydigt med honom bakom stängda dörrar. Naturligtvis finns det böcker i lokalen samt mat- och sportälskare. Äldre böcker med ryggradsfärger i rött, grönt och blått skrivna av författare som Lagerlöf, Moberg och Strindberg finns på ena sidan.

Alternativt har vi verk av samtida författare som Mat-Tina Nordström, Ranelid och GW. En av receptionisterna ropar, “Ernest! Hej!” som om någon känd från tv precis hade kommit. Men i själva verket syftar hon på den lilla ungen med blont hår som sitter i Johan Klebergs famn.

Okej, jag är ledsen för det. Var säker, det är ingen effektsökning! “Jag försöker inte använda min 11 månader gamla son för att ge sken av extraordinärt jämlikt föräldraskap”, säger han snabbt för att understryka i intervjun med Resumé. Det var bara ett litet barnvaktsproblem.

Efter det får Ernst åka på en riktig berg-och dalbana när hans pappa frenetiskt letar efter andra mötesplatser. Det kunde ha varit klokt att reservera en. Johan Kleberg har varit på jobbet som vd för Adlibris, nätbokhandeln som ägs av Bonnier, sedan juni 2014. Han har funnits ett tag inom tv, men nu för tiden handlar han om näthandel.

Hans senaste befordran till chef för det nybildade affärsområdet “E-Commerce” är en utlöpare av Bonniers nya e-handelsstrategi; Denna plan gjorde att Adlibris-gruppen, som inkluderar systersajter som Roliga Prylar, Odla och Kökets Favoriter, separerade bokaffärsområdet. Det finns en direktväg som förbinder det nya kommersiella området med TV4produktioner, till exempel genom Kökets Favoriter.

Ifall du undrade var allt matrelaterat innehåll på kanalen hamnade så var det på Köket. Det är en sammanställning av recept från många källor, bland annat Nyhetsmorgon, Mandelmanns gård och Halv åtta hos mig. Kökets Favoriter, en nätbutik som säljer matlagningsvaror, är också relaterad till sajten. Så det är en reklambyrå som också sysslar med onlineförsäljning.

Johan Kleberg Förmögenhet
Johan Kleberg Förmögenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!