Johanna Skottheim Föräldrar – Född den 29 maj 1994, svenska skidskytten Johanna Karin Margareta Skottheim tävlar för Lima SKG Skidskytte. Skottheim är ordinarie i det svenska landslaget från och med säsongen 2019/2020. Den 28 november 2020 tog hon sin första pallplats efter att ha placerat sig trea i distansloppet i Kontiolax.
Det svenska världscuplaget i skidskytte presenterades på måndagen. När Johanna Skottheim blev uttagen till en av Sveriges fem landslagsplatser firade Transtrands stad med stor stil. Enligt hennes pappa, Arne Skottheim, ansträngde hon sig mycket för att nå sina mål. Viktor Thorn och Johanna Skottheims 40 kvadratmeter centrala stersundshyreshus började kännas för liten för dem.
De övervägde att flytta in i en lägenhet eftersom de behövde mer utrymme men valde till slut nej. Konceptet att bygga ett hem dök upp. Och nu börjar de hemresan. Från att ansöka om bygglov till att äntligen flytta in vid årsskiftet 2019/2020 kommer vi att finnas där hela vägen. Viktor är med i A-landslaget för längdskidåkning och flickvännen Johanna tävlar i skidskytte för Framtidslagen.
Viktor hade nyligen flyttat från Bengtsfors till Torsby och Johanna hade flyttat till Torsby från Transtrand när de träffades första gången. De tillbringade en tid i Torsby, men bosatte sig till sist i stersund. De blomstrar där på grund av den lätta tillgången till snö och skidbackar. Hyreshuset är dock nu för trångt för våra behov. På grund av sin växande familj har Viktor och Johanna valt att bygga ett nytt hem. De lokaliserade sin idealiska tomt, kopplade till en Eksjöhusrepresentant, och bestämde sig till slut om en lämplig husdesign.
Den obebyggda marken ligger nära skog och naturområden i utkanten av stersund. Den uppfyller kriterierna på grund av dess närhet till skidstadion och skidspåren. Det tar cirka tio minuter att köra till skidstadion. Dessutom passerar skidspåren direkt bakom handlingen. Johanna hävdar att vi inte kunde vara mer nöjda med läget. Det blir även lite löpning och rullskidor. Enligt Viktor är tomtens inramning idealisk för sådana här aktiviteter.
Vad fick dig att bestämma dig för Eksjöhus?
Två förklaringar kommer att tänka på. För det första märkte vi att Eksjöhus samarbetade med ett visst sportevenemang. Ena sidan vet vi att deras hem är fina och av hög kvalitet. Köpmannen var också mycket trevlig och flexibel. Att ha delade intressen för vintersport är en bra sak att se, tillägger en skämtande Viktor.
Paret började sin husjakt med att utforska flera olika planlösningar. En större bostad eller Eksjöhus Prio 116? Det var det slutgiltiga beslutet. Prio 116 utsågs till vinnare. Den har tre sovrum (varav ett kommer att fungera som kontor) och två badrum (varav ett kommer att användas för gäster). Dessutom ska Viktor och Johanna bygga ett enbilsgarage.
Dessutom finns det en tvättstuga i huset. Det är avgörande för oss. Från och med idag påminner vår lägenhet om ett gym med träningsväskor och kläder utströdda. Vi kan montera ihop allt i tvättstugan och sedan säkra dörren. Viktor påpekade att han såg fram emot att skapa någon sorts ordning och inte alltid stöta på sin träningsutrustning.
Vad mer behöver du i ditt nya hem förutom en tvättmaskin och torktumlare?
Ett gym! Ungefär hälften av garaget kommer att göras om till ett gym. Den kommer att innehålla löpband, vikter och ett knäböjsställ och kommer att vara cirka 20 kvadratmeter stort. Det är lockande att börja visualisera hur du vill att gymmet ska se möblerat ut just nu, men Johanna råder dig att ta det lugnt.
Gymmet är ett behov, det håller jag med om. Passen kan lätt brännas. För oavsett om det är två grader eller minus tjugo ute så kan du träna på ditt eget gym. Viktor säger: “Sätt dig i bilen, gå ut till garaget och gå.” Viktor och Johanna kommer under de kommande dagarna att lämna in sina ansökningar om nödvändiga bygglov. Nästa steg är att få ansökningarna accepterade och huset planerat.
Ett organiserat hem ger en känsla av trygghet och komfort. Sedan kan vi inspektera köket, väggbeklädnaden och kakel. Och basen kan byggas på så lite som sex månader. Johanna lovar att det snart är över. Med tanke på hur ofta vi både tränar och reser, har vi fått frågan om vi faktiskt har tid att underhålla ett hem.
Jag är säker på att det är mycket ansträngning, men Viktor och jag har bara goda känslor och gränslös entusiasm för vår hussemester. Vi pratas snart igen, så tack för din tid! En medlem av USA:s landslag i längdskidåkning, Viktor Thorn. Johanna Skottheim, skidskytt för Framtidslagen, har åtagit sig att ge unga idrottare de resurser de behöver för att tävla på högsta nivå på den internationella scenen.
Även om Johannna Skottheim inte kom med i OS-landslaget i skidskytte, kommer hon att gå på träningsläger som backup. När hon slutade trea i världscupen i början av säsongenn, hon var ett stort utropstecken för föregående år. Sedan dess har det dock varit tufft, och att höra att OS inte kommer att hållas i landet var som att få en dröm krossad.
Jag kommer inte att sockerbelägga det; det var utmanande. Det var svårt att förstå den slutliga innebörden. – Det har varit en livslång ambition för mig och något jag har jobbat extremt hårt för att uppnå, säger Johanna Skottheim till Radiosporten. Nu gör hon sitt bästa för att ignorera distraktionen och koncentrera sig på resten av världscupen. Och för att återställa fysisk funktion. Hon var utmattad och sliten i början av säsongen året innan. Och framdrivningsformen försvann. Målet nu är att gå med i truppen igen och återvända till världstoppen.
Johanna Skottheims utbrytningsår var 2020. Det var början på slutet för den svenska skidskytten. Hon konstaterar i SVT-dokumentären “Bäst när det kommer” att hon inte kunde röra sig eftersom hennes oro hade sjunkit in i varje del av hennes kropp. Ny dokumentärserie “Bäst när det gäder” har premiär i SVT nu på torsdag. Den svenska skidskyttetruppen finns med i denna dokumentär.
Serien filmades under hela säsongen 2017–18 och ger tittarna en inblick i det svenska skidskyttelandslaget när de förberedde sin rekordstora säsongsuppladdning. Johanna Skottheim berättar om sin kamp efter genombrottet 2020 i premiären. Hon hävdar att motivationen hon fick av sin prestation är det som i slutändan bidrog till hennes krasch.
Överträning, förtvivlan och liknande uppstod allt eftersom jag var så fast besluten att lyckas. Saker och ting har äntligen lugnat ner sig. Jag hade en sådan plåga av stress att jag inte ens kunde röra mig. Hon fortsätter med att säga att jag var så trött att allt jag kunde göra var att ligga där och inte göra någonting. Att få tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren verkade vara en oöverstiglig uppgift. Och då tänkte jag: “Nej, jag gör det inte idag, jag tar det imorgon”, tillägger hon.
Johanna Skottheims ord: “Jag känner mig stark”
Medan landslaget är på träningsläger i Antholz, Italien, hävdar Johnanna Skottheim i “Bäst vän det gäll” att hon är helt läkt. Att ha en dag där jag känner mig stark är fantastiskt, och jag kan säga att idag är en sådan dag. Vändpunkten i Johanna Skottheims kamp mot psykisk ohälsa var också början på det kriget. Hon har äntligen börjat prata om prövningen.
Skottheim erkänner i SVT-serien “Bäst när det gäller” att han var “helt, helt, helt utmattad och i princip apatisk.” Vintern 2020 hittade 29-åriga Johanna Skottheim sin nisch. Då, på världscupens 15-kilometer, hamnade hon på pallen för första gången. Skottheim och Linn Persson samt Elvira berg och Hanna berg vann stafetten en vecka senare.
föll i en funk
Efter det var Johanna aldrig riktigt sig lik, och de följande två åren var särskilt ansträngande. Hon hävdar att juni 2020 var sista gången hon hade en framgångsrik träningsperiod, och att det var försäsongen för föregående säsong. Skottheim hävdar att hans historia av psykisk ohälsa har gjort tidigare träningsperioder mer utmanande. Överträning och sorg satte in eftersom jag var så fast besluten att lyckas. I SVT-serien “Bäst när det kommer till” förklarar hon att den psykiska påfrestningen var det jobbigaste.
De prövningar som Johanna Skottheim ställs inför
29-åringen medger att hon vid sin lägsta punkt inte ens kunde ta sig upp ur sängen. Min kropp verkade frysa av ångesten som fick mig att må så hemskt. Utmattad till den grad av ren apati var jag i en yr. Jag kände att varje uppgift var ett oöverstigligt berg att bestiga; till och med något så enkelt som att flytta tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren var en anledning att skjuta upp till imorgon.
Johanna har kommit långt sedan den svåra tiden och ser positivt på framtiden. Det är bra nu, enligt mig. De goda nyheterna, som Skottheim uttrycker det, är att “det går så bra, jag känner mig stark” dagar som idag inträffar.