
Knut Knutsson Familj – Lennart Knutson, vars far var bonde från Sandsbro i Gårdsby socken i Kronobergs län, bestämde sig för att ta en okonventionell väg till Juridicum en morgon på 1970-talet när han pendlade från sitt hus på Östra Vallgatan i Lund. Hans liv förändrades för alltid av beslutet, och han är nu igenkänd av ett annat efternamn än Lennart. Han gjorde en karriär inom antikviteter istället för juridik och blev en framstående figur på SVT:s Antikrundan som expert och auktionsförrättare. Så småningom bytte han namn till Knut Knutson.
Jobbar sidospelningar
Eftersom omvägen ledde honom att passera föreningen Kulturens personalingång, där en skylt annonserade om deras behov av museilärare som efter genomgången utbildning kunde leda skolklasser, bestämde han sig för att söka. A Money var aldrig ett problem för dig när du var student. De letade ständigt efter nya vägar att gå vidare. Det var inte alltid kul att sitta vaken på sjukstugan; du visste aldrig om personen du vakade över skulle vara vid liv på morgonen, men det var ett populärt hack.
Blev antagen
Till sist blev Lennart Knutson museipedagog efter att ha anmält sig till en kurs och registrerat sig på Kulturen. A De antecknade mitt namn, Knut Lennart Knutson, när de skickade min första lönecheck till mig. Museets chef hette Bengt Bengtsson, medan Nils Nilsson övervakade avdelningen som sysslade med populärkultur och folkkonst. Det var inte lätt att byta identitet efter att ha blivit Knut Knutson.
Insikten
Outtalat men verkligt pressade Lennarts föräldrar honom att “bli något” när han var liten. När han var liten ville hans pappa gå på college, men han var tvungen att driva familjeföretaget. Min låga GPA på gymnasiet tyder på att jag inte precis var en skarpskytt. Så, exakt vad skulle jag kunna bli om jag tränade? Lagen, faktiskt. Min pappa var ganska positiv till mitt beslut att gå på juristutbildningen i Lund. Snart blev det klart.
Sanna följeslagare
Till en början fortsatte Knut Knutson plikttroget sina studier i juridik samtidigt som han fungerade som kulturguide för studenter på Kulturen. Han rapporterar att allt gick smidigt och att han blev förvånad över hur mycket han tyckte om att minnas det förflutna. En annan sak som väckte hans uppmärksamhet var att träffa Jörgen Martinsson, advokat, och Jan Bäckman, ekonomistudent. De övergick till en brokig besättning förälskad i antikviteter. Alla tre bemästrade så småningom Antikrundan. Cancern tog Bäckmans liv för sju år sedan.
Reviderade arbetsuppgifter
Han tog mycket hand om sin extra spricka på Kulturen – “den där unga Double-Knut” kallar sig själv – med stor kraft och intensitet. Han fick till exempel ofta nya jobb, som att koordinera en utställning för synskadade som heter Känn på keramik. Detta påverkade Law, och hans far var förbryllad över varför det fanns ett examenslucka.
Jag var tvungen att informera honom om att jag hade börjat studera etnologi, trots att jag var nere på mina sista resurser efter att ha nått finansjuridik. Jag fick höra av Svenska museiorganisationen att jag inte kunde behålla mitt arbete som guide om jag inte hade studerat museiämnen. Far var oförlåtande; enligt hans uppfattning utgjorde mitt arbete inte ett kall. Kanske är det ett tidsfördriv.
Publicerad i en tidning
Knut Knutson klev in för att vara värd för en pressvisning för Känn på keramik i Helsingborg. Utställningen bevakades naturligtvis av Helsingborgs Dagblad. Jag skickade en kopia av tidningen till min pappa. Han kontaktade mig inte långt efter att ha läst min tidningsprofil, komplimenterade den och föreslog att jag skulle fortsätta att satsa på den karriärvägen.
Katalogiserade
Far borde inte ha varit orolig. På det området har Knut Knutson utmärkt sig. Gripsholms slotts gamla bageri var en skattkammare av antikviteter, inklusive slagbord och gardinstänger från 1700-talet, som han anlitades för att katalogisera i slutet av 1970-talet.
Sittande i stället för intendenten
Hösten 1981 lockades han bort från Kulturen i Lund, där han hade börjat katalogisera möbelavdelningen, och fördes till Stockholms auktionshus Bukowskis. Detta gjordes för att tillsätta den tjänst som lämnats vakant av chefen Charlotte Widenfelt, som skulle starta Bukowskis Göteborgsfilial och senare skulle gifta sig med Knut Knutson.
Vad uppfattade de hos dig?
Blixtsnabbt svarar Knut Knutson. Det måste ha varit en kombination av spänning, intriger och vitalitet. Varken hunger eller trötthet drabbar mig särskilt ofta. Och det är. Jag ärvde min mammas gränslösa vitalitet, vilket bara är anmärkningsvärt. Hon var ganska energisk. Bara för att jag gick ut på kvällen betyder det inte att hon låg i sängen när jag kom hem.
Om jag kom hem till smörgåsar som väntade på mig, skulle jag lätt kunna ha tre eller fyra vänner i närheten. Vilken märklig kvinna. Det var faktiskt också pappa. Medan mamma var lite slarvig, var pappa en stickling. Någonstans i mitten, antar jag.
Samtida kreativa sysselsättningar
Moderna möbler, konstglas och hantverk var Knut Knutsons specialitet. Runt mitten av 1970-talet började han och kompisen Jörgen Martinsson frekventera loppisar, där blahej upptäckte modern design av konstnärer som Simon Gate, Edward Hald, Vicke Lindstrand, Uppsala Ekeby, Spisa Ribb och Stig Lindberg för otroligt låga priser.
Ett verk av Bukowski
Beväpnad med denna kunskap fick han ansvaret för att etablera Bukowskis moderna designavdelning. På grund av företagets ekonomiska problem i början av 90-talet lämnade han Bukowskis efter att ha avancerat till positionen som marknadsdirektör.
Efter sina anställningar vid Medborgarskolan, Läckö slott, Historiska museet och Skåne förvärvade han och en kollega den konkursade Uppsala auktionskammare 1996. För närvarande äger han 25 % av bolaget medan Magnus Bexhed, en av hans expertkollegor i Antikrundan. , kontrollerar de återstående 25 %.
Mycket favoriserad
Allt flyter också på simmande. Med berättigad förtjusning upplyser Knut Knutson att Uppsala auktionskammare har passerat Bukowskis för att bli landets näst största auktionshus. De blev marknadsledande inom segmenten rysk konst och Fabergé-objekt eftersom de satsade tidigt på dessa saker.
Att Knut Knutson är allmänt betraktad som en ledande auktoritet på Antikrundan är en annan. Med sin lätt dramatiska, ständigt energiska och tidvis underhållande framtoning har han varit en del av programmet sedan starten 1989 och är omåttligt populär bland programsökande.
Alla som känner mig väl vet att medan jag är i lådan är jag bara mig själv. Han tillskriver sin mamma den dramatiska stilen. Östersund i norr och Höör i söder var de sex platser där årets Antikrundan spelades in i början av augusti och september. En solig lördag mötte vi upp producenterna, experterna och kameramännen på Noras järnvägsmuseum.
Den svenske antikspecialisten Knut Lennart Knutson föddes den 23 februari 1951 i Sandsbro, Gårdsby socken, Växjö kommun, Kronobergs län. I [1] har hans mest anmärkningsvärda bidrag varit hans framträdanden på Antikrundan, en show på SVT som han har varit medlem i sedan 1989.
Personlig biografi
I Sandsbro, strax utanför Växjö, hade Knutsons pappa en lanthandel och sedan en antikaffär. Innan han tog anställning som guide på Kulturen i Lund 1976 gick Knutson förbi Lennart. Han bytte senare namn till Knut. 1970 tog han en examen i naturvetenskap vid Växjös Katedralskolan. Han skrev in sig på Lunds universitet med avsikt att studera juridik, men bytte senare huvudämnet till konstvetenskap och etnologi.
Han är en auktoritet inom antiken och har fokuserat på samtida hantverk, konstglas, möbler och vardagsföremål. Han var med och etablerade sektionen “Modernt konsthantverk” på Bukowskis, ett auktionshus i Stockholm, från 1980 till 1989. Han var även marknadschef ett tag.
Uppsala Auktionskammare är det tredje största auktionshuset i Sverige (2017) och Knutson har varit delägare och intendent där sedan 1996. Han har varit ensam ägare sedan 2007. Han ropade ut en Rubens för 15 000 svenska kronor i december 2006, vilket bidrog till att sätta rekord för undervärdering.
Den slutliga summan var 16,6 miljoner svenska kronor. Men det var inte förrän hösten 2009 som det fastställdes att det sannolikt var en Jan van den Hoecke-målning och inte en Rubens. Hans stoltaste stund som auktionsförrättare, berättar han, var uppdraget att sälja ägodelar från den uppländska gården Frötuna, som tillhörde släkterna De Geer och Bernadotte.
En av SVT:s mest framgångsrika program, Antikrundan har funnits ganska länge. Kärleken blommar ut bakom kulisserna för flera av programmets specialister, som blivit framstående profiler, men det vet ingen. Eftersom proffs har ett egenintresse inom sina områden och tenderar att hålla sig för sig själva, kanske det inte är så förvånande.
Ganska lite är kretsen. Enligt 70-årige Nestor Knut Knutson, som pratat med Expressen, säger han ofta att personer som jobbar på auktionshus har varit gifta eller är på väg att gifta sig. En av de mest framstående personerna i Antikrundan, Knut Knutson har varit med i trettio år, från första säsongen. Charlotte Widenfelt, konsthistoriker och hans 65-åriga fru, har också fungerat som expert på programmet.
Två experter kunde dela hotellrum, vilket var bra för Antikrundans budget eftersom de hela tiden siktar på att hålla nere kostnaderna, förklarar Knut Knutson och skrattar. Dagskift i Uppsala auktionskammare finner också Knutson-Widenfeldt-duon samarbeta. Ändå tröttnar de aldrig på att vara med varandra.
