Peter Rätz Barn

Peter Rätz Barn
Peter Rätz Barn

Peter Rätz Barn – Peter Rätz, född 1965, blev känd som en påstådd nioårig svensk polisinfiltratör som även penetrerade kriminella organisationer som Bandidos och Hells Angels. 2009 gav Dick Sundevall ut en intervjubok där Peter Rätz diskuterade sin tid som infiltratör. Journalisten Gubb Jan Stigson på dagstidningen Dalademokraten motbevisar några av bokens påståenden och är ansvarig för att avslöja Peter Rätzs sanna identitet.

1995, när han arbetade på en krog i hjärtat av Stockholm, ska Rätz ha rekryterats av polisen. Han behövde samarbete från kriminella så att han kunde komma in i deras nätverk. Intervjuboken hävdar att Rätz var inblandad i flera kriminella gäng, inklusive Bandidos, Brotherhood och Hells Angels.

Han upptäckte allvarlig brottslighet och informerade sina polisanknytningar. Han hotades till livet och fick fly landet när hans sanna identitet avslöjades. Enligt Sundevall försökte polisen få det att se ut som att han dödats i tsunamin 2004 när han avslöjades. En bartender går med på att hjälpa polisen genom att infiltrera våldsamma bikergäng. Dokumentären Infilträtören, som visas i SVT, hävdar att Peter Rätz fortfarande är i livsfara.

Peter Rätz tillbringar sin barndom i Falun med sin familj. Precis som andra barn är han just nu ute och spelar spratt med sina kamrater på gården. Som ung vuxen umgås han med stadens oönskade. Peter har följt i sin mammas fotspår och gått in i storköksbranschen. Börjar som diskare, går vidare till porslin och blir sedan kock. Systrarna hävdar att Peter är en total ladykiller och Don Juan. Bartending på Café Opera, Berns och Daily News är bland Peter Rätz jobb på 90-talet. Just nu finns det också gott om kriminella som hänger runt barerna.

Sveriges kriminella mc-klubbar

De illegala mc-gängen har anlänt till Sverige, och klubbarna ställer upp för att lägga vantarna på några nya trådar. Peter Rätz har en utmärkt tumme med klientelet. En grupp vars medlemmar delar ett engagemang för våldsam kriminell verksamhet som deras enda förenande mål. Klubben prioriterade inte motorcykling. Med bara en stöld i sitt namn hade Peter ingen lust att gå med i en motorcykelorganisation.

Peter Rätz Barn

Den attraktiva bartendern var dock inte bara intresserad av brödraskapet. De hoppas att Peter Rätz accepterar deras inbjudan och går med i deras hemliga sällskap. Pengarna i handen ska lämnas ut av medborgaren. Det handlar inte om de stora pengarna, utan snarare om att göra det som är rätt för kungen och landet.

Medlem i brödraskapet

Kanske till och med den 29-årige falunaren påverkas av uppdragets dolda lockelse. Att arbeta i hemlighet behåller sin lockelse. Detta är också för ett värdigt syfte. Tvärtemot protokoll berättade han för sin följeslagare Susanne om sitt nya uppdrag med Brödraskapet och initierade henne i gänget. Och brödraskapet lät som ett underbart koncept.

Susanne insisterar på att du måste förstå hur oskyldig hon var. Peter Rätz, som är en gängmedlem, är insatt i information om både rån och mord. Men han ska samtidigt se till att hans “varumärke” som brottsling hålls intakt. Han kan till exempel vara inblandad i leverans av vapen eller indrivning av skulder. Hans polisbeskyddare uppmuntrar det aktivt. Infiltratören hjälpte till med att gripa flera brottslingar och efterföljande fastställande av flera fängelsestraff.

Det som varit trendigt och dolt är nu allmänt känt

Det var inte intern friktion och meningsskiljaktigheter som ledde till gruppens bortgång. Syftet uppnåddes med infiltratörens hjälp genom att så oenighet bland gruppens beståndsdelar. Peter vill få back till en vanlig rutin och bilda familj nu. Men han har gjort sig ett namn i den kriminella undre världen som en pålitlig tuffing.

Så han bestämmer sig för att gå med strömmen istället för att sitta still i klassen. Återigen är myndigheterna i Norge intresserade av att använda hans tjänster för att infiltrera Bandidos. Dokumentären hävdar att Peter är så övertygande i denna roll att klubben han tillhör befordrar honom till en ledarposition.

Mycket få brottsbekämpande personal är medvetna om Peter Rätz dubbelspel under uppdrag. De är i huvudsak hans “hanterare”. Hans medbrottslingar och brottsbekämpande samfund ser honom som en farlig våldsam ligist. I hans spår väntas betydande arresteringar. En stor narkotikaaffär med Peter Rätz kommer att slutföras i Visby.

Istället för att göra en deal genomför polisen en razzia och hittar 1,5 kilo brunt heroin. Med tanke på att polisen föreslog att affären skulle hållas på Gotland verkar det som att de effektivt skickade flera fiender med ett enda slag. Det har fått ett nytt rykte för herren från Falun som tidigare var känd som “en spelman” enligt systrarna. Han fortsätter att acceptera farliga jobb, och han verkar vara villig att riskera sitt liv för att utföra dem.

En metod är att ansluta sig till den rysk-estniska drogkartellen som ansvarar för att transportera droger och prostituerade till Sverige. Susanne, Peters partner, hävdar att han blir allt mer missnöjd med sina uppgifter. De unga flickornas svåra situation slog särskilt an hos honom. Pengar till mat och näring var ungefär allt han hade råd att ge som infiltrat utan att spränga skyddet.

Han hade själv sett vad maffian kunde göra med uppgiftslämnare. Konstigt nog leder karriärvägen direkt tillbaka till huset. En skottlossning utbryter och någon blir skjuten. Lösningen är att Bandidos skickar upp en medlem för att hålla fredsförhandlingar mellan organisationerna. Hotellfredssamtal bryts upp av stormande poliser.

Det sker en luxation av käken och förlust av två tänder

Attacken är effektiv, men infiltratören dödas av en efterföljande händelse. Hans omslag är redan krossat, även om bilderna på honom är suddiga. Det är lätt att se vilken fara som finns. Du tänker förmodligen först och främst på dina föräldrar, syskon, make/maka och/eller barn. Om du var död, resonerar Peter Rätz i dokumentären, skulle åtminstone farobilden försvinna.

Dold identitet på en oidentifierad plats

Polisen accepterade dock inte omedelbart hans hjälp. Nu ensam. Kriminalitetens stigmat har kostat mycket. Att vara skådespelare är en bra liknelse. En viktig skillnad är att skådespelare kan göra om sina repliker. Du kommer att bli skjuten i huvudet om du flummar den här delen. En kopia av “Infiltratören” kan ses på SVT play.

Två romaner om Peter Rätz har skrivits av journalisten och författaren Dick Sundevall. Både “Handare. Uppdrag: infiltrera den svenska maffian” (2008) och “Peter Rätz levande död” (2009) fokuserar på Peter Rätz och hans hanterare, Olle Liljegren. I nästan ett decennium tjänstgjorde han som undercover för den svenska polisen. Men efter att ha blivit avslöjad för nästan 20 år sedan försvann han och gömde sig.

Peter Rätz var ett välkänt ansikte i Stockholms undre värld på grund av sitt yrke som bartender i stadens viktiga vattenhål. Huvudpersonen i “Mauri – Vad hände sedan?” är Peter Rätz, svensk polisinformatör sedan sammanlagt nio år. Han var avgörande för att lösa många brott, upptäckten av många droger och fällande domen av många våldsförbrytare.

Peter Rätz Barn
Peter Rätz Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!