Staffan Hellstrand Barn

Staffan Hellstrand Barn
Staffan Hellstrand Barn

Staffan Hellstrand Barn – Den svenska rockmusikern, låtskrivaren och skivproducenten Staffan Hellstrand föddes i Stockholm den 13 maj 1956. Han spelar sång, gitarr, keyboard och munspel. Friidrottaren och kärnfysikern Eric Hellstrand och läraren Inger (ogift Hjertqvist) fick en son som hette Staffan. Hans far var gästforskare i USA i två år, men förutom det tillbringade han sin barndom i Nyköping.

Hellstrand har uppträtt som både medlem i Dimmornas Bro och sångare för SH!. Som ett sidoprojekt från SH!, hans soloalbum Homeless från 1990 innehöll Dan Anderssons poesi arrangerad till musik; men gruppen upplöstes snabbt. Han har även uppträtt med Isabel De Lescano, Fredrik Blank på gitarr, och själv som medlem i bandet De Lescano. Båda har varit med på ett flertal soloalbum av Hellstrand.

Melodisk rock är det bästa sättet att karakterisera Hellstrands musik, som ofta spelas på elektriska men ibland på akustiska instrument. Det paras ofta med texter som är både poetiska och socialt utmanande. Det kan hävdas att Eld (1992), Pascha Jims dagbok (1996) och Elektriska gatan (2004) genomgående fick bäst beröm bland hans många album.

Hans Grammy 1992 för bästa manliga pop/rockartist och hans Grammy 1993 för Årets låt, “Little Blue Bird”, presenterades båda av Grammy Association. Den svenska nationalsången för fotbolls-EM 2000, “Expandera”, skrevs och sjöngs av Hellstrand. Han sjunger låten “Vi är Öster” för Östers IF, ett fotbollslag som han öppet stödjer, och han har också en stark passion för fotboll.

Inte bara det, han har skrivit många låtar för andra musiker. En av hans mest framgångsrika kompositioner var “Fiskarna i haven” från 1995 års Idde Schultz debutalbum. “Marie, Marie” är en låt han skrivit och spelat in tillsammans med Sven-Ingvars. “God morgon” skrevs av Hellstrand och Svenningsson och framfördes av Uno Svenningsson och Irma Schultz Keller i Melodifestivalen 2007. Delar av Jag sjunger för dig (2008), ett album av Svenningsson, skrevs av detta låtskrivarpar.

Staffan Hellstrand Barn

Staffan Hellstrands album Eld och Pascha Jims dagbok medverkar garagerockbandet The Nomads.
Nångang måste allting skaka, en föreställning som Hellstrand skapade tillsammans med poeten Bob Hansson och andra, debuterade 2014 och bygger på passionssagan från Matteusevangeliet.

Murdet i Nürnbergbryggeriet, ett temaalbum, släpptes hösten 2020 av honom. Han blev uppslukad av ett mord som inträffade på platsen för Nürnbergbryggeriet i Stockholm efter att ha bott där i fem år. Det här är berättelsen som dessa sånger berättar. Musik har alltid varit Staffan Hellstrands första kärlek. Förändringarna i uttrycket är ett resultat av hans självständighet och benägenhet att prova nya saker.

Texterna från hans senaste album är baserade på ett verkligt mord som inträffade i hans område. Musik har alltid varit Staffan Hellstrands första kärlek. Förändringarna i uttrycket är ett resultat av hans självständighet och benägenhet att prova nya saker. Texterna från hans senaste album är baserade på ett verkligt mord som inträffade i hans område.

Staffan Hellstrand är känd på stan och det händer att folk kommer fram till honom för att uttrycka sin tacksamhet för en låt han har komponerat. Dramatikern Lars Norén hörde till de många beundrare som så småningom dök upp. När jag strosade längs Söders Timmermansgatan hörde jag en röst bakom mig som ropade mitt namn. Han stod där, klädd i helsvart, när jag vände mig om. Vilken vacker sång. Han rådde dig att fortsätta skriva.

En musikalisk tillvaro

I nuläget är möjligheten att Staffan Hellstrand slutar komponera musik ganska osannolik. Han började göra det när han var fem år gammal. Musik genomsyrar hela hans tillvaro; den är konstant och kokande, och den har aldrig blivit eller kommer någonsin att raderas. Det är troligen orsaken till hans bestörtning när han tillfrågades om han aldrig övervägde att bli en kärnkraftsforskare som sin pappa när han var yngre.

Absolut stygg. Vi hade en humanist här – jag. Intresserad av politik, hängde med i aktuella händelser och samhällsfrågor. Så korrumperad var jag att jag började recensera popkonserter för lokaltidningen, även sådana som jag hade organiserat själv! Han gick på journalistskola av en önskan att tjäna sitt samhälle. Han resonerade att om hans musikaliska ansträngningar inte skulle ge några resultat, kunde han alltid vända sig till att skriva om musik. Att vara en framgångsrik musiker och låtskrivare var mer än tillräckligt, därför fanns det inget behov av det längre.

Populära låtar från 1990-talet

Låtar som “Lilla fågel blå”, “Fiskarna i haven” (framförd av Idde Schultz) och “Fanfar” drev Staffan Hellstrand till storhet i svensk musik under 1990-talet. Texterna till alla hans cirka 300 låtar släpptes i en bok förra hösten, som fungerar som en sorts musikalisk självbiografi. “Du går alltid ensam” heter boken. Allt har sitt ursprung hos mig, på något sätt, som titeln antyder. Trots samarbete med många fantastiska sfolk, min konst har alltid varit ett uttryck för mitt innersta jag och den glädje jag får när jag skapar.

Konstens integritet

Att behålla sin trovärdighet som konstnär har alltid varit en prioritet för Staffan Hellstrand. Hans reaktion på försök till kontroll är att stöta törnen utåt. Trots hans önskan om ett mer känsligt uttryck:

Thriller från artonhundratalet

“Mord i Nürnbergbryggeriet” är det senaste albumet, och det är anmärkningsvärt. Någon hade mördats där för länge sedan, enligt Staffan Hellstrand, som nu bor med sin sambo och designer Monica Förster i en fastighet på Södermalm i Stockholm. En dräng som arbetade sig uppför stegen till grannbryggeriet 1835 var föremål för en historia som han avslöjade när han gjorde research.

Arbetsgivaren misshandlade tjänaren brutalt, som sedan dödade honom och försökte fly, bara för att bli gripen och dödad. Efter att ha fått en mängd information bestämde jag mig för att skapa en musikalisk berättelse. Jag hittade på en kärlekshistoria som involverade en hushållerska. Det är känt som kreativ frihet. Nästa projekt är redan på gång för honom. Eftersom han anser att det är olämpligt att diskutera sådana här ärenden i förväg döljer han sig något över att han har andra projekt på gång.

Njut av att spela fotboll

Staffan Hellstrands talanger sträcker sig dock bortom bara musik. Som ett exempel, fotboll. År 2000 blev han ombedd att komponera den officiella svenska Eurovision-låten, som visade sig vara “Explodera” och blev en framgångsrik singel. Tidigare gillade han fotboll, men nu hindrar knäna honom från att spela.

Det finns åtminstone en TV. Staffan Hellstrand går på så många spännande matcher han kan och blir då och då känslomässigt investerad i dem. Enligt mina släktingar stod jag framför tv:n och kysste golvet när Rasmus Elm kvitterade till 4-4 i VM-kvalmatchen 2012 mot Tyskland. Med en imponerande karriär under bältet kommer Staffan Hellstrand säkerligen att ha ett mycket bättre 2023.

Kärlek, personlig tragedi och livsförändringar präglar artistens liv sedan genombrottet med Little Blue Bird. Enligt vad Staffan Hellstrand uppgett till Aftonbladet har vi engagerat oss i varandras affärer. I säsongen 2023 av TV4:s Så mycket bättre kommer Staffan Hellstrand att framföra coverversioner av låtar av andra artister tillsammans med Jonathan Johansson, Sanne Salomonsen och Lasse Holm.

De andra musikerna kommer sannolikt att tävla om att visa upp sina tolkningar av artistens succé från 1993 Lilla fågel blå. Staffan Hellstrand påpekade dock i en intervju med Aftonbladet att musikern har gjort mer från andra källor, även om låten är hans stora hit, 2021, då han nådde 65. Det är utan tvekan min mest populära låt. Fisarna i haven är ändå min mest lukrativa låt. Enligt vad han säger i intervjun har den lokala anpassningar i många nationer. Staffan Hellstrands första band, Dimmornas Bro., bildades 1975.

Innan han lämnade bandet spelade han in tre album med dem. Soloartist blev han inte förrän 1990 och Lilla fågel blå var hans stora smash tre år senare. Det senaste släppet från Staffan var temaalbumet Mordet på Nürnbergbryggeriet 2020, trots att det fortfarande är hans mest kända sololåt. Förutom att skriva sånger för musiker som Lars Winnerbäck och Lisa Nilsson gav han ut en bok med hans texter, till vilken dramatikern Lars Norén bidrog med ett förord.

Medlemmar av familjen Hellstrand – välkända modeskapares sambo

Staffan Hellstrand är farfar till många och förälder till Johannes, Josefin, Vanessa och Matteus, som alla är vuxna. Han är inte gift längre, men han lever i ett lyckligt sambo med Monica Förster, en internationellt känd designer. Trots sina yrkesskillnader säger artisten i Aftonbladet att de är ganska kreativt komplementära till varandra. Jag tror att vi båda är ganska kreativa, men på våra egna unika sätt. Vi är båda medvetna om vad den andre gör.

I intervjun uttrycker han en nyvunnen entusiasm för design. Det finns andra bröder i Staffan Hellstrands familj, men en av dem gick oväntat bort för några år sedan. Saker och ting blev förvånade. När jag skulle lägga ifrån mig instrumentet efter mitt uppträdande i Värmland ringde min andra bror mig. Det var helt oväntat. Han hade ingen aning om att han hade hjärtproblem förrän han berättade för Aftonbladet att han var 55 år gammal.

Staffan Hellstrand Barn
Staffan Hellstrand Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!