Vladimir Putin Sjukdom

Vladimir Putin Sjukdom
Vladimir Putin Sjukdom

Vladimir Putin Sjukdom – Putin, Vladimir, är i kritiskt tillstånd. Även om det betyder döden. Och medicinen har gjort honom till en galen galning. Förr eller senare kommer han att läggas in på sjukhus eller läggas in på mentalanstalt. Liknande nyheter har dykt upp regelbundet i media ända sedan Rysslands invasion av Ukraina började. Men hur pålitliga är dessa konton? När det gäller den ryske presidentens hälsa, hur övertygande är bevisen?

Låt mig först entydigt säga att jag inte har någon speciell kunskap om Vladimir Putins fysiska eller mentala tillstånd. Jag kan bara göra välgrundade gissningar, liksom andra författare. Många stycken präglas dock av polemisk entusiasm och oklar medicinsk logik när man diskuterar Putins hälsa. Mitt mål är att ge mer rimliga spekulationer än vad som hittills varit tillgängligt.

Det finns en uppsjö av information om hälsa

Många källor har citerats om Putins hälsa, vilket gör en sammanfattning utmanande. I detta avsnitt kommer jag att betona de resurser som oftast erkänns av auktoritativa publikationer. Tidigare professor vid Moskvas statliga institut för internationella relationer i Moskva (MGIMO) och statsvetaren Valery Solovej är ett anmärkningsvärt exempel.

2016 spekulerade Solovej att Putin kan avgå som president på grund av ett ospecificerat hälsoproblem. Putin, enligt Solovejs senaste anklagelser, lider av cancer och Parkinsons sjukdom. Han påstår sig ha dolda kopplingar till “mycket maktens epicentrum”, och han använder detta för att backa upp sina påståenden.

Professor Solovej är framgångsrik i pressen eftersom han framstår som både kunnig och lättillgänglig. Hans föreläsningsserie på YouTube om rysk historia är fascinerande, och jag har njutit av att lyssna på den. Men professorns tendens till konspirationsteorier undergräver hans auktoritet.

Till exempel påstår han i en föreläsning (igen, med hänvisning till icke namngivna källor) att den ryske befälhavaren Lev Rochlin planerade en statskupp när han plötsligt dödades 1998. Det har förekommit betydande gissningar genom åren om orsaken till Lev Rochlins död, men få människor tror att generalen hade någon avsikt att storma Kreml.

Vladimir Putin Sjukdom

Den ryska nättidningen Proekt publicerade förra året en artikel som sedan dess har blivit en stor källa till rykten om Putins hälsa. Bevis från hotellkvitton tyder på att Putin ofta reser med högprofilerade läkare som onkologer och neurokirurger. Proekts skribenter erbjöd en teori eller två om Putins hälsa för varje besökande expert.

Putins vana att skjuta upp eller ställa in möten i sista minuten citerades också som bevis på hans hälsoproblem. Han håller ena foten på bordskanten och vickar nervöst fram och tillbaka under hela diskussionen. En telefondiskussion mellan en amerikansk affärsman och en rysk “oligark” (med aliaset “Yurij”) är den tredje trovärdiga källan.

American magazine New Lines Magazine hävdar att den var “mycket sjuk av blodcancer” och att presidentens tillstånd borde ha haft avslöjats i “Jurij”-serien. Det är svårt att bedöma “Juris” sanningsenlighet när vi inte har en aning om vem han är eller om han ens existerar. Även tidningens användning av termen “oligark” är misstänkt.

På 1990-talet hänvisades till rika individer som Boris Berezovsky och Vladimir Gusinsky med denna term. Det går inte att förneka att dåtidens miljardärer hade mycket inflytande och var ofta insatta i detaljer om Boris Jeltsins personliga liv. En av Putins första order som president var dock att avlägsna alla oligarker från makten.

Termen “oligark” har bestått till våra dagar, men den har inte längre samma inverkan som den en gång hade, utan används istället för att karakterisera främst rika ryssar som stöder regimen.

Som framgår av dessa fotografier

Vissa personer har gjort antaganden om Vladimir Putins hälsa baserat på utdrag från onlinevideor. Den mest kända av dem togs förra året, och bilden föreställer Putins möte med försvarsminister Sergei Shoigu. I filmen ses ledaren för den fria världen vara orolig och särskilt irriterad. Han håller ena foten på bordskanten och vickar nervöst fram och tillbaka under hela diskussionen.

Putin visar skakiga ben igen under ett efterföljande framträdande inför ryska barn.
Olika rykten om Putins hälsa har spridits tack vare dessa videor. Parkinsons sjukdom har misstänkts på grund av presidentens hårda grepp om bordet och hans subtila blandning av fötter och ben.

Vissa har spekulerat i att Putins fylliga ansikte är resultatet av kortisonbehandling, som i höga doser kan orsaka en ökad fettavlagring i ansiktet, även känt som det så kallade månansiktet. Kortison används ofta i kampen mot blodcancer, som endokrinolog Ashley Grossman beskriver i New Lines Magazine.

En hypotes om Putins mentala hälsa har uppstått som ett resultat av denna föreställning. Enligt Dr Grossman, “deeirrationellt och paranoid beteende” kan bli resultatet av att ta för mycket kortison. Det stämmer: kanske Vladimir Putins invasion av Ukraina bara var en galen drogreaktion.

Möjliga diagnoser sträcker sig från ortopediska problem till spetälska, och listan kan göras mycket längre. Men jag kommer bara att diskutera de mediagynnade möjligheterna, såsom Parkinsons sjukdom, cancer och kortisons psykologiska konsekvenser.

Är det cancer eller Parkinsons?

Även om det exakta ursprunget till Parkinsons sjukdom förblir okänt, är stora delar av hjärnan med brist på signalsubstansen dopamin karakteristiska för sjukdomen. Skakningar i händer eller fötter är ett vanligt tecken, men Parkinsons sjukdom orsakar också mer än 40 andra fysiska och psykiska problem.

Patienter kan ha problem med att resa sig och röra sig, samt ha problem med att tänka, kommunicera eller till och med le på egen hand. Parkinsons sjukdom kan inte diagnostiseras från en videoinspelning av ett enda symptom. Putin, i sitt tal till ryska barn, svarar på publikens frågor med en nivå av ebullience och lätthet som någon med en neurologisk funktionsnedsättning skulle finna utmanande.

Det är inte klart vilken, om någon, verklig effekt Putins eventuella Parkinsons sjukdom skulle ha. I början av 1990-talet fick Michael J. Fox denna diagnos. Han lämnade inte skådespelarbranschen förrän 30 år senare.9 Utvecklingen av Parkinsons sjukdom är ofta trög och svår att förutse, men den kan vara förödande ändå.

Men fluffiga ansikten är ganska vanliga. Vanligast bland dem som ersätter placebo med faktisk medicinering. Eftersom cancer kan visa sig på många olika sätt är det mycket mer utmanande att motbevisa teorin om att Putin har sjukdomen. Några av de hypoteserade diagnoserna, såsom cancer i bukspottkörteln, motbevisas bestämt av presidentens fortsatta överlevnad.

Putin har kopplats till en lång rad symtom, men inget av dem pekar direkt på cancer. Mest uppenbart kännetecknas cancerpatienter av deras viktminskning och efterföljande håravfall som ett resultat av kemoterapi. Under mötet med Sergej Shoigu kan Putins ansikte ha sett svullet ut eftersom han tog kortisonbehandling mot cancer. Kortison används för en mängd olika medicinska ändamål förutom cancerterapi.

Men fluffiga ansikten är ganska vanliga. Vanligast bland dem som ersätter placebo med faktisk medicinering. Det har funnits några bevis som tyder på att Putin inte har cancer. Proekt, till exempel, ägnar mycket tid åt att detaljera Pavel Bures legendariska tackling av Vladimir Putin vid en av Putins årliga hockeymatcher. Journalister på tidningen spekulerar om presidentens eventuella isrelaterade åkommor.

Det är dock osannolikt att en president som är försvagad av cancer skulle fortsätta spela sporten. Risken för frakturer ökar kraftigt av både malignitet och höga kortikosteroiddoser. Putin är känd för att vara fåfäng, men han är inte så kunnig att han sätter sitt liv i fara för en fotografering med Pavel Bure och Slava Fetisov.

Biverkningar av kortikosteroider

Tanken att kortison skulle ha orsakat mani eller paranoia hos Putin är den mest fantastiska av alla. Det förutsätter att presidenten är mycket sjuk och använder ett specifikt läkemedel i mycket stora doser, som båda är ytterst osannolika. Den förutsätter också att, när Putin väl började agera oberäkneligt, skulle hans läkare ha fortsatt att skriva ut kortison till presidenten.

Mani eller psykos orsakad av kortison är dosberoende och förbättras ofta när medicineringen avbryts. Psykotiska patienter är extremt sällsynta och läkare skulle bara fortsätta behandlingen om det är absolut nödvändigt. Dessutom är det utmanande att få information om när den potentiella psykosen skulle ha inträffat och hur den skulle ha sett ut.

Putins orubbliga hållning gentemot Ukraina är gamla nyheter vid det här laget. Han annekterade Krim efter händelserna vid Maidantorget 2014. Under åren som följde tillhandahöll han vapen och logistiskt stöd till Donbass-upprorsmän. Han började samla styrkor vid gränsen till Ukraina för två år sedan och ett år senare invaderade han landet.

Presidenten har inte visat några symtom på utslag eller förvirring i sina handlingar. Det är rimligt att anta att Putins paranoia informerar om hans övergripande ställning till Nato och Ukraina. Detta perspektiv är dock produkten av långsiktig utveckling snarare än plötslig galenskap. Putin må vara galen, men hans galenskap tjänar ett syfte.

En förstorad prostata påverkar 80 % av männen i Putins ålder eller äldre. Kan vi anta att Vladimir Putin är vid perfekt hälsa nu? Absolut inte! Hälsan för de flesta män i 70-årsåldern är dålig. Putins allvarliga cancersjukdom verkar osannolik. Men godartad prostataförstoring, ett mycket vanligare tillstånd, är också en möjlighet för presidenten. Jag vill återigen betona att jag aldrig har haft Putin som patient och därför inte kan erbjuda en diagnos till presidenten. Putins hälsa har fått mycket uppmärksamhet, men ingen verkar ha gett det

Vladimir Putin Sjukdom
Vladimir Putin Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!