Åke Strömmer Barn

Åke Strömmer Barn

Åke Strömmer Barn – Han föddes den 10 juni 1936 i Härnösand, Sverige, och avled den 22 februari 2005 i Borlänge. ke Per-Erik Strömmer var en svensk sportskribent. Strömmer började arbeta på Sveriges Radio 1958. ke Strömmer började på Radiosporten fem år senare och blev en av outletens bosatta sportjournaliststylist.

Han fick först ett brett erkännande under sin tid som snabbeldande radiovärd. Ake Strömmer gav minnesvärda radioreportage under 100 meter fjäril av simmaren Gunnar Larsson vid olympiska sommarspelen 1972 i München, den 100 kilometer långa individuella jakten av längdskidåkaren Thomas Wassberg mot Juha Mieto vid de olympiska vinterspelen 1980 i Lake Placid, och upploppsstriden mellan häcklöparen Anders Gärderud och polisen vid olympiska sommarspelen 1976 i Montréal.

Strömmers inslag på Radiosport sändes regelbundet på måndagar i många år innan han gick i pension. Efter Lennart Hylands pensionering var en av de mest framstående svenska radio- och tv-sportjournalisterna ke Strömmer. Det var han som, förutom domaren, på allvar införlivade gästtalare i radiosportsändningarna.

En av dem var Assar Rönnlund, en före detta längdskidåkare som tillsammans med Strömmer kommenterade radiosändningar av längdskidåkare. Strömmer hade tillsyn över Radiosporten från 1974 till 1978. Därefter blev han nära knuten till Faluredaktionen på Sveriges Radio.

Filmer och TV-program

Som frilansare för TV4 efter avhoppet från Radiosporten 1996 kommenterade han och parhästen från radio A, Lennart Julin, en rad stora friidrottstävlingar. Under de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney arbetade han för Sveriges Television och gav analyser av idrottstävlingarna för deras digitala sändningar. Han rapporterade om sa-Nisse för radio, tv och film också.

Flera andra sysselsättningar

Strömmer arbetade med Peter Flack på hans revyer genom att bidra med sketcher. Han övervakade Folkets Hus i Borlänge som dess chef mellan 1984 och 1987. Han har också skrivit orden till en rad populära svenska sånger, som “Du som bara har set vr” (sjungit av Doris Svensson), “Hörru Rut” ( Sjungs av dansbandet Jigs), och “Gitarzan” (Sjungit av Jerry Williams).

Åke Strömmer Barn

ke Strömmer sattes till vila på Stora Tuna kyrkogårds minneslund. De fick inte säga sitt sista farväl innan hans vän, radiosensationen Jo Strömmer, dog. För en månad sedan ringde Ke upp mig och sa: “Nu är det gjort! Nu är det klart!” Jag slukas sakta av cancern. De hade planerat att träffas, men sjukdomen spred sig snabbare än att tåget kunde nå Borlänge.

ke Strömmer, 68, avled tisdagsmorgonen med sin fru Lena Ingels och fem av deras barn vid sin sida. Oj, det var snabbt! Miljön var lugnande och allt han behövde göra var att sova. Marie Ingels, Lenas 44-åriga dotter, säger till Expressen att hela familjen kunde ta sig dit säkert. Diagnosen prostatacancer kom till ke Strömmer för två år sedan.

Det var inte särskilt roligt. Jag är på ett fruktansvärt humör och har inget hopp för framtiden. Mitt obehag är allvarligt. Cancern hade spridit sig till hans ben trots bestrålning och behandling, så han behövde omfattande smärtstillande medicin. “Bra gjort”, sa Lars-Gunnar Björklund. Den där cancern har tärt på mig, ni förstår.

Nu kommer jag så kan vi slå oss ner på Centralen i Stockholm där du, jag och Tommy Engstrand kan minnas vår tid på Orientexpressen, sa ke. Men sedan ringde han för att säga att han inte klarade det trots allt. Jag är helt oförmögen att sitta still. Istället bestämde vi oss för att besöka ke i Borlänge.

Som förberedelse för vår tågresa på onsdag gjorde Tommy Engstrand, Fredrik Belfrage och jag en beställning på servis. På tisdagskvällen fick vi dock ett ogynnsamt svar: “ke var för hemskt.” Det är en hemsk, smutsig känsla. Man skulle kunna tro att två slöare av Strömmer och Björklunds storlek skulle ha skött allt själva, men egentligen fanns det inte så mycket att diskutera.

Den legendariske skidåkaren ke Strömmer, nu 62, och hans radiokommentatorhustru, 69-årige Assar Rönnlund. Assar Rönnlund konstaterar att Ke var en jättebra kille som verkligen var hjälpsam. De skulle resa till Assar och Toinisfjällstuga i Hemavan igår, men planerna gick i lås. Vi brukade sitta runt tv:n och titta på skidåkare.

Växjö utjämnade till 2-2 i SM-slutspelets första möte med Skellefte, vilket tvingade fram förlängning. Tjänstemännen fick skjuta upp den andra övertidsperioden. Till vilket syfte? Det finns stora isproblem. Det är bara konstigt. I slutet av den tredje kunde jag konstatera att vissa områden hade försämrats.

Viktigast av allt är att området utanför isen där jag står är lerigt och slaskigt på sina ställen, sånt man ofta köper till barnen. Men, Lindström är inte övertygad. I SM-slutspelet kan du nu smälla pucken om. Det är en riktigt avskyvärd handling. Det är fortfarande SM-final, därför måste vi se till att grabbarna har de bästa möjliga spelförhållandena, sa domare Mikael Nord.

Även om det inte var idealiskt, förstod spelarna resonemanget bakom förseningen: Visst vill du spela när förhållandena är idealiska, men när det är så här varmt ute är det tufft att spela i fem fjärdedelar. Det är ingen risk, enligt Linus Högberg, eftersom båda lagen använder samma anläggningar.

Åke Strömmer Barn
Åke Strömmer Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!