Sofijah Död

Sofijah Död
Sofijah Död

Sofijah Död – Sofijah är en rappare och sångerska från Malmslätt, en förort till Linköping i stergötland. Hon föddes där 1991. Hon blev en stor stjärna på YouTube i Sverige mellan 2006 och 2007. Hennes låtar, som ofta handlade om universella teman som ungdom, kärlek och smärtan av interpersonellt svek, fick genklang hos en bred publik.

Det fanns inget sätt för en ungdom född mellan 1991 och 2000 som tillbringade mycket tid online att inte bli exponerad för hennes musik. Sofijah kände sig ignorerad och ogiltig av sina kamrater och vuxna både under sin depressiva tonåren. Låtarna hjälpte honom att hantera situationen. 2005 började Sofia sin musikaliska karriär.

Hennes kusin tog med lite av Sofias musik till radiostationen East FM, där den fick mycket airplay och uppmärksamhet. Singeln “Fly away” blev en stor succé. Hennes låtar blev snabbt virala efter det på anslagstavlor för tonåringar och YouTube. 2013 sa hon på Facebook att hon slutat komponera musik någon gång 2008.

Ingen ny musik har släppts sedan dess, och det är inte klart om Sofijah var ansvarig för att skriva eller inte. Nu finns bara återuppladdningar av hennes musik på YouTube. Hennes musik var tidigare tillgänglig på Spotify runt 2016, men togs bort kort efter. Karlsson deltog i folkgrupperna Eter och Groupa mellan åren 1998 och 2002 efter att ha studerat folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan.

2001 samarbetade hon på Mary’s Question, ett album av musikern och kompositören Sofie Livebrant. Folk Songs, hennes debut som soloartist, släpptes samma år. Hon har uppträtt med Folkteatern i Gävleborg och Träteatern i Järvsö som musiker, sångerska och skådespelerska sedan 2003.

Några av de shower hon har varit med i är Molières Marriage School, Brechts Galileo Galilei och Trollkarlen från Oz. Svarta ballader, ett album som släpptes 2005, har musikaliska inställningar av dikter av Dan Andersson. Tack vare detta album hedrades Sofia Karlsson med flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive en svensk Grammis (2005) och dess danska motsvarighet.

Sofijah Död

Hon gjorde också ett framträdande på det kritikerrosade albumet Jul I folkton (2005). Både Black Ballads och Christmas in a Folk Tone har haft en imponerande försäljning. De två karaktärerna är utmärkta exempel på den typen. Karlsson medverkade till 2007 års Folkjul, ännu en helg-CD.

Både “Nu är det gott att leva” och “Helga Andersson” av Sofia Karlsson finns kanske på ett hyllningsalbum till Olle Adolphson. Duetten “lskar dig”, som hon spelade in tillsammans med Rikard Wolff för ett samlingsalbum, stannade på Svensktoppen en längre tid 2005. Karlsson tillbringade en stor del av 2006 på resande fot; mellan 2005 och 2007 uppträdde hon på mer än 230 shower.

Visor fr n vinden, hennes tredje album, publicerades i april 2007 och innehöll samarbeten med kompositörer och låtskrivare som Peps Persson, Lars Forssell, Fred Kerström och Evert Taube. Albumet debuterade på #2 och sköt snabbt till toppen av listorna. Skivan blev guld efter fjärde försäljningsveckan.

Norge och Danmark visar båda stort stöd för Karlsson och hennes band. 2007 dök Karlsson upp som en speciell gäst på album av olika musiker som Svante Thuresson och Dan Berglund. Hon gjorde också ett framträdande på en nyinspelning av Poem, ballads, and little blues som en del av ett hyllningsalbum för Cornelis Vreeswijk (för mer information, se Poem, ballads, and little blues – The Revisited). Karlsson reciterar Frödings Ett forntida Bergtroll som Cornelis tolkat där.

2007 vann Sofia Karlssons cd Visor frn vinden Grammis för “Årets Folkmusik/Visa”, en annan Grammis hon har vunnit. Karlsson tog även hem den danska musikbranschens svar på Grammis för just denna skiva. Hon har uppträtt för utsålda publik över hela världen sedan 2008 och har inga planer på att sluta.

Det eftertraktade Dan Andersson-priset delades ut till henne i somras. Söder om kärleken, ett nytt album utgivet i mars 2009, innehåller allt originalmaterial, med undantag för några omslag. Singeln “Gamla Stan” släpptes dock i slutet av 2008; det hade planerats för det förestående albumet men skrotades till slut.

I februari släpptes istället digitalradiosingeln “Skärmarbrink” från skivan. Söder om kärleken, känt som hennes “fjärde album”, är Sofia Karlssons senaste. Så fort det släpptes hoppade albumet till fyran på Sveriges albumlista. North of Eden är namnet på en EP som gavs ut av Karlsson 2009. Hon tillbringade större delen av året på resande fot och uppträdde runt om i Sverige och släppte bara denna EP på sina konserter.

Hon tilldelades i december det svensk-norska Prins Eugenes kulturpris. Hon sjöng julsånger i katedralen i Göteborg till SVT Luciafirandet 2011, och hon var med på rebro Luciafestivalen samma år. Efter att ha gift sig med den franske cirkusartist och musiker Benoît Fauchier 2018 har Sofia Karlsson gjort sig hemmastadd på en fastighet i Järvsö med anor från 1600-talet.

Sofijah Död
Sofijah Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!