Åke Strömmers Fem Barn

Åke Strömmers Fem Barn
Åke Strömmers Fem Barn

Åke Strömmers Fem Barn – Vid hans sida när han gick bort i går morse fanns hans fru Lena Ingels och deras fem barn. ke Strömmer blev 68 år gammal. Det var extremt snabbt. Diagnosen prostatacancer levererades till ke Strömmer för två år sedan. Det var inte direkt en rolig tid. Jag är på ett fruktansvärt humör och har liten insikt om vad framtiden har att erbjuda. Det gör så ont här. Trots att han genomgick bestrålning och kemoterapi, spreds hans cancer till slut till hans ben, vilket gjorde det nödvändigt att använda svåra smärtstillande medel.

Författare: Lars-Gunnar Björklund. Björklund, Lars-Gunnar. Bra gjort, sa jag inte? Du vet att cancer har ätit upp mig fysiskt och känslomässigt. Nu kommer jag så kan vi slå oss ner på Centralen i Stockholm och minnas vår tid på Orientexpressen med Tommy Engstrand och dig, tillade jag. – Mötet var inplanerat, men sedan ringde han för att ställa in det. Jag är ledsen, men tågresan är för lång för att jag ska klara det. Jag är helt orörlig just nu.

Köpta biljetter

Vi kompromissade med att träffas på ke i Borlänge. Det gjorde att Fredrik Belfrage, Tommy Engstrand och jag beställde mat till onsdagens tågresa. Det är en hemsk, smutsig känsla. Vi spårade upp varandra och började umgås. Som ordspråket säger, “Bättre förr”. De skulle besöka Assar och Toini i deras bergshus Hemavan igår. För att testa om förstårna är i farten eller inte, sa ke,

En radiolegend ke Strömmer gick bort i morse vid 68 års ålder. Han har mått mycket dåligt en tid och i januari berättade han för Aftonbladet att han tog sin sjukdom “en dag i taget”. Hans radioröst har hörts av miljoner varje dag i 40 år. Det var släktträff i morse vid den sjukes säng. Efter en tvåårig kamp dukade radioveteranen under för cancer.

Pär tycker att det är fantastiskt att kunna gå vidare efter en sådan prövande period. Erik Strömmer var en välkänd röst inom svensk sportsändning i över 40 år tack vare sitt arbete för Radiosporten och andra kanaler. Någon nämnde honom som sportjournalist. Om några månader är Borlänge värd för världspremiären av hans nyaste revy, så han kan lika gärna kallas revykungen.

Han har åstadkommit så mycket och är en så mångsidig artist inom sändningsmediet; han förtjänar verkligen sin plats bland de stora mästarna, som många har noterat aftonbladets kompis Lars-Gunnar Björklund. ke Strömmer hade ett brett spektrum av färdigheter och var särskilt begåvad i musikaliska sammanhang. Han skrev framgångsrika låtar och komponerade revyrutiner, och han gjorde framträdanden i tv.

Åke Strömmers Fem Barn

Ett pris för kulturell prestation

1958 började han arbeta på Sveriges Radio. Han började på Radiosporten 1963 och i slutet av det följande decenniet drev han programmet som stationens sportredaktör. Enligt Pär, hans son, gick allt lugnt och fridfullt och hans nära och kära var med till slutet. Vi är djupt ledsna. Men herr Strömmer och hans nära och kära fick utstå stora svårigheter och vånda under hela sin sjukdom. ke Strömmer hade dock lång radioerfarenhet redan innan han kom. Innan dess, för mer än 30 år sedan, var han DJ i det landmärke musikprogrammet Midnight Hour, där han ofta samarbetade med popmusikens grädde.

Rock ‘n’ roll och schlager

Medan Erik Strömmers rötter finns i hemstaden Härnösand, gav Borlänge stad honom en solid grund som vuxen. Han hade nog ett finger med i det som distriktschef för radiostationen i Falun. Han har varit där sedan 1979. Han anställdes som Folkets Hus-chef i Borlänge fyra år in på 1980-talet.

Innan han 1987 gick tillbaka till sitt gamla jobb som distriktschef i Falun arbetade han på Folkets Hus. Han hedrades med ett kulturpris från Borlänge stad i december förra året. Han mindes att det faktum att en revykille vann priset väckte en del uppståndelse vid den tiden. Efter en lång kamp mot sjukdom, radioprofiler and sportjournalisten Jo Strömmer avled i tisdags. Hans arbete för Radiosporten, där han varit chef i många år, är till stor del ansvarig för hans berömmelse. I nästan 40 år stod han för spel-för-spel av otaliga sportevenemang.

Hans arbete för Radiosporten, där han varit chef i många år, är till stor del ansvarig för hans berömmelse. I nästan 40 år stod han för spel-för-spel av otaliga sportevenemang. Många svenskar minns till exempel Strömmers många skidhistorier med Assar Rönnlund som åskådare. Lusten att bli journalist väcktes först i tidig ålder. ke Strömmer har i intervjuer sagt att han visste vad han ville göra med sitt liv efter att ha lyssnat på Lennart Hyland och Sven Jerrings bevakning av vinter-OS 1948 från sitt hem i Sollefte när han var 11 år gammal.

I slutet av 1950-talet började han sin karriär som journalist på Allehanda i Västernorrland. De säger att när han väl hade det kunde han “diktera minuter, prata med killarna och prata i en annan telefon samtidigt”. Ake Strömmers oratoriska färdigheter var allmänt erkända och respekterade, särskilt bland hans radio- och tv-kamrater. Det som sticker ut mest för mig med honom är hans verbala skicklighet. Hans kusliga förmåga att formulera precis rätt sak vid precis rätt tidpunkt. Spännande nog hördes han. Både du och han hade förmodligen ingen aning om vad han skulle säga härnäst. Arne Hegerfors sa till Aftonbladet att det “kraschade” över honom.

Erik Strömmer, radiojournalist, vann Stora Journalistpriset 1980 för sina “mästerliga livereportage präglade av empati, kunskap, humor och journalistiskt berättande”, varav några kom från OS i Lake Placid. Vid sidan av tv-arbetet skötte han Folkets Hus i Borlänge under några år och skrev succétexter och revystycken. ke Strömmer var en otrolig figur. allt som händer när man försöker formulera något. Det är svårt att föreställa sig att det finns många av dem. Och de flesta är inte ens i närheten av att vara lika bra som Strömmer.

Istället för att behöva leta efter de lämpliga orden som vi andra som försöker komma på användbara formuleringar gör, var ke bara tvungen att öppna sina läppar, och de perfekta orden skulle falla ur det i rätt ordning och vid en jättefint klipp. Många av oss var influerade av ke Strömmers vältaliga skildringar av idrottsvärlden när vi bevittnade den, och jag är övertygad om att många stora idrottsevenemang förstärktes helt enkelt av ke Strömmers närvaro.

Orden “gör det, gör det, gör det…” kan ha varit ke Strömmers samlingsrop. En del av oss blir fortfarande djupt rörda av någon typ av kombinerad stolthet och obegriplig tur när vi hör berättelsen om Patrik Sjöberg som knappt halkar över sin världsrekordhöjd på Stockholms stadion för 43:e gången i rad. Visst är det jättestort och världsrekord, men det vore inte alls lika underbart om det inte var för Strömmer. Mycket av det som ke Strömmer bevittnade fanns dokumenterat i hans berättelser.

CV som kort täcker

Efter att ha gjort sin radiodebut 1958 blev ke Strömmer snabbt framträdande som trendsättare, ikon och legend inom sportjournalistiken. Strömmer och Assar Rönnlund arbetade som skidreportrar i 25 år och under den tiden bevakade de både svenska och internationella skidtävlingar och rapporterade om bland annat mellantider och totala resultat.

Strömmer är av många ihågkommen som en legendarisk radiovärd i paritet med Sven Jerring, Lennart Hyland, och Lars-Gunnar Björklund. Stora journalistpriset tilldelades honom 1980. ke Strömmer avled på tisdagsmorgonen efter en längre tids sjukdom. Ake Strömmer kom in i världen 1936, i Härnösand. Han började som reporter för Sollefteupplagan av Västernorrlands Allehanda 1958 innan han gick vidare till Sveriges Radio. Från 1963 till 1978 arbetade han för Radiosporten, först som utropare för Dagens Eko och sedan som chef för stationen de sista fyra åren. 1979 till 1984 arbetade han på Sveriges Radio i Falun som distriktschef.

När tiden som ledare för Borlänge Folkets Hus var ute 1987 gick han tillbaka till etern. Han gick i pension från Sveriges Radio enligt sitt kontrakt 1996 och gick vidare till andra mediejobb. Sveriges radioikon och veterananställde på Radio ke Strömmer, ke Strömmer, avled på tisdagsmorgonen efter en längre tids sjukdom. Erik Strömmer har ett legendariskt rykte för sina tidlösa Sveriges Radios sportsändningar, särskilt inom löpning och skidåkning.

Sedan länge har ke Strömmer varit ansvarig för både Radiosport och Riksradion i Falun. Sedan flytten till Borlänge har han engagerat sig aktivt i stadens konstnärliga gemenskap genom sina roller som författare och filmare. 68 år var hur gammal ke Strömmer var.

Åke Strömmers Fem Barn
Åke Strömmers Fem Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!