Amanda Lundeteg Familj

Amanda Lundeteg Familj
Amanda Lundeteg Familj

Amanda Lundeteg Familj – “Antalet kvinnor i toppen av näringslivet ökar”, säger Amanda Lundeteg på Allbright. Allbright Foundations vd, Amanda Lundeteg, är angelägen om att organisationen ska gå i konkurs. Det skulle tyda på att insatserna för att öka mångfalden på arbetsplatsen har varit fruktbara.

Amanda Lundeteg, VD för Allbright, strävar efter att alltid upprätthålla ett orubbligt engagemang för företagets sak. Annars kan det bli på samma sätt som när hon jobbade på banken. Två varningar och en begäran om att överväga hennes framtid utfärdades till henne där. Allbright är en ideell organisation som främjar jämställdhet mellan könen och rasmångfald i företagsledarskap.

2012 när Amanda Lundeteg internerade på Allbright kändes det som att komma hem. Efter att ha varit praktikant i ett år befordrades hon till chef för företaget. När Rebecca Lucander meddelade sin avgång som vd tyckte jag att det var löjligt att hon inte kunde ge mig två år på sig för att förbereda sig för rollen. Amanda Lundeteg erkänner att hon blev häpen när hon blev ombedd att gifta sig med prinsen.

Allbright är en ideell organisation som främjar jämställdhet mellan könen och rasmångfald i företagsledarskap. 2012 när Amanda Lundeteg internerade på Allbright kändes det som att komma hem. Efter att ha varit praktikant i ett år befordrades hon till chef för företaget.

När Rebecca Lucander meddelade sin avgång som vd tyckte jag att det var löjligt att hon inte kunde ge mig två år på sig för att förbereda sig för rollen. Amanda Lundeteg erkänner att hon blev häpen när hon blev ombedd att gifta sig med prinsen. Allbright är en ideell organisation som främjar jämställdhet mellan könen och rasmångfald i företagsledarskap.

2012 när Amanda Lundeteg internerade på Allbright kändes det som att komma hem. Efter att ha varit praktikant i ett år befordrades hon till chef för företaget. När Rebecca Lucander meddelade sin avgång som vd tyckte jag att det var löjligt att hon inte kunde ge mig två år på sig för att förbereda sig för rollen. Amanda Lundeteg erkänner att hon blev häpen när hon blev ombedd att gifta sig med prinsen.

Amanda Lundeteg Familj

Att hon sa ja kapslar in hennes inställning till professionella hinder: Börja med ett ja. Tänk på det. Kvinnor anställs utifrån sina kvalifikationer, medan män rekryteras utifrån sin potential. Styrelsen här hade modet att se vad jag var kapabel att åstadkomma. Amanda Lundetegs ursprungliga karriärmål var att bli psykolog eller författare. Hon blev uppmuntrad av sin studievägledare till huvudämne i ekonomi.

Känslan av isolering hon hade känt som ett Sri Lankas adoptivbarn på sin förskola i Östersund kom tillbaka till henne vid Uppsala universitet. Det blev snart uppenbart att killar krävde större utrymme. Författarna och den stora majoriteten av talarna var män, och de verkställande direktörerna för alla fiktiva företag var också män.

Amanda Lundeteg förklarar, “Fram till den tidpunkten trodde jag inte att det fanns några glastak för kvinnor. Efter att ha avslutat sin utbildning fick hon anställning inom en mängd olika områden i Stockholm, varav ett var finanssektorn. De berättade för mig att tona ner för att de hörde mig prata för mycket om politik och jämställdhet. När det gällde de tjänster vi tillhandahåller var jag också väldigt kritisk. De sa till mig: ‘Vi gillar dig, men du stör dig'”, Amanda Lundeteg minns.

Hon fortsatte att inte visa några bevis på “förbättring”, så en andra varning utfärdades. Hon blev tillsagd att börja tänka på sin framtid med företaget. Amanda Lundeteg utvecklade en djup förståelse för vem hon är under hela denna tid. Hennes karriär har blomstrat delvis för att hon varit villig att slå sin egen väg.

Hon tror att hon inte skulle ha kunnat ta steget från Allbright-praktikant till VD på ett år om hon inte först hade etablerat personliga gränser. Hon har inte förväntat sig att någon annan ska lösa problemet åt henne utan har istället förlitat sig på eget initiativ och påhittighet. Närhelst hon känner att hon är i en farlig situation tar hon ett djupt andetag och frågar sig själv: “Vad är det värsta som kan hända?”

Det värsta har hänt henne, och nu kan hon bättre hantera de svårigheter hon kommer att möta i sitt valda yrke. För tio år sedan hjälpte hon sin pappa i Jämtland att fälla träd vid familjens stuga. Pappan skadades när ett träd välte över honom. Hans familj varnades av läkarna att han hade en mycket låg chans att överleva.

Han kunde vicka på tårna när han vaknade. Han har nu åttio skruvar och arton metallplåtar i bara ansiktet. Han hade en total makeover. I ett helt år stannade jag hemma för att ta hand om honom när han återhämtade sig från sin sjukdom. Den erfarenheten lärde mig mycket.

Tre professionella tips från Amanda Lundeteg

Bara acceptera det. Erbjudanden kan vara nervkittlande, men de ger också möjligheter till tillväxt, och misslyckanden är sällan katastrofala. Försök inte göra för mycket. I de flesta fall är de sista 20 % omärkliga. Du kommer att ha mer tid att göra andra saker och att läka om du slutar när de är tillräckligt bra.

Haviss självmedkänsla. Misstag kan tolereras; så mycket är säkert. Vanligtvis kan situationen fixas. Kanske gör det, kanske inte. Men du klarar dig och blir starkare nästa gång. Brunflo-infödda Amanda Lundeteg fungerar som chef för välgörenhetsorganisationen Allbright, som genomför revisioner av börsnoterade företag för att bedöma deras framsteg mot jämställdhet mellan könen.

När LT stötte på henne under ett hembesök i länet diskuterade de bristen på kvinnor i ledande roller och förekomsten av förbittrade pensionärer. LT hittar henne på ett café i stersund, där hon läser en tysk nyhetswebbplats på sin datortelefon. Amanda, som försöker komma ihåg sin gymnasietyska, tillägger: “Jag försöker läsa vad som skrivs om mig i en tysk tidning, men det är svårt.”

Hennes forskning om de övre skikten av industrin har gett eko i diskussionen om kvinnors rättigheter. Allbright Foundation publicerar en årlig studie som bedömer mångfaldsnivån i alla börsnoterade företag. Amanda berättar att de har bestämt sig för att fokusera på företagets ledningsgrupper snarare än på styrelsen eftersom det ska ge en tydligare bild av företagets dagliga verksamhet och avslöja vilka anställda som har blivit befordrade.

Hennes uppgång till vd var långt ifrån smidig. Amanda har, liksom många av sina unga landsmän, arbetat i Norge, rest mycket och är nu inskriven på college i Uppsala. Processen var lugn för mig. Hon strävade efter att bli ledare och började sin utbildning på pol.kand-programmet men insåg snart att ekonomi skulle förbereda henne bättre.

hon bestämde sig för att studera ekonomi istället. hon blev chockad när hon upptäckte att de flesta professorerna var män och att majoriteten av den obligatoriska läsningen skrevs av män. Mycket få människor ifrågasatte det ens. Hon började ägna mer av sin fritid åt att umgås med medlemmar av de konstnärliga och sociologiska samfunden. Från Amandas egen berättelse låter det som att hon började fundera.

Amanda hävdar att hon började gå på föreläsningar med andra professorer, framför allt Gudrun Schyman. Hennes kunskap och erfarenhet stelnade efter en praktik på en modebyrå i New York.
Absolut sexistiskt. När hon återvände till Sverige beslutade hon och ett par vänner som delade hennes intresse för rasrättsliga frågor och starta en blogg. Där människor delade med sig av sina berättelser och idéer från alla samhällsskikt i hopp om att göra skillnad i världen.

När Amandas blogg ökade i popularitet sattes hon i kontakt med Allbright Foundation, vars uppdrag stämde överens med hennes eget. Heltidsanställning följde och så småningom en assistentroll för VD. Amanda var ett självklart val för allbright att välja som ny VD. På bara ett år gick jag från att vara praktikant till att vara VD, som Amanda stolt uttrycker det.

2015 års Allbright-rapport avslöjar bland annat en minskning av andelen jämställdhetsföretag och placeringen av en tredjedel av de granskade företagen på en “svart lista” över organisationer utan kvinnor i ledande befattningar. Amanda hävdar att affärsvärlden är hemsk och att unga människor bör avskräckas från att söka jobb på de företag som har svartlistats som ett sätt att forma den allmänna opinionen.

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright och en förkämpe för jämställdhet i svenskt näringsliv, har tilldelats det årliga Kerstin Hesselgren-priset. Den är uppkallad efter Kerstin Hesselgren, den första kvinnan som tjänstgjorde i överhuset i Sveriges riksdag, riksdagen, 1921. Det är överlag en stor upplevelse. Amanda Lundeteg konstaterar att även om jämställdhetsdiskussioner är livsviktiga nu, kommer de att bli ännu mer så efter valet 2014, då sådana diskussioner kommer att få ökad uppmärksamhet i media och ekonomiska belöningar.

Amanda Lundeteg Familj
Amanda Lundeteg Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!