Amanda Ooms Ung

Amanda Ooms Ung
Amanda Ooms Ung

Amanda Ooms Ung – Amanda Francisca Ooms är en svensk skådespelare och författare som föddes den 5 september 1964 i Kalmar, Kalmar län. Ooms är hemmahörande i trakten kring Trelleborg och tillbringade sin barndom på Söderslätt. Ooms var väldigt ung när hennes mamma tog sitt liv. Senare gifte hennes pappa sig igen. Så småningom hittade hon till Suzanne Ostens teatergrupp efter att hon lämnat hemmet.

Hennes första film var Ostens Bröderna Mozart; Efterföljande filmer inkluderar Hotel St. Pauli, Kvinnorna på taket och den norska filmen Karachi, för vilken hon vann en Amanda-pris för bästa kvinnliga huvudroll. Hon flyttade till Storbritannien på 1990-talet och startade omedelbart en världsomspännande karriär.

Hon bosatte sig senare tillbaka i Sverige, där hon spelade i filmer som So vit som en snö av Jan Troell. I sin bok Varg srk sin flock från 1989 antyder Ulf Lundell att Ooms var ansvarig för hans inträde i ett kristet nyktert boende. På den tiden dejtade de. O används för att referera till Ooms genom hela boken. Ooms är för närvarande bosatt i Sverige med sin man, fotografen JH Engström; paret har två barn, båda födda 2008. Necessity, hennes första roman, har också släppts.

Amanda Ooms tillbringade sina uppväxtår på många platser runt om i Skåne och Sydeuropa. Wivi-Ann Ooms (ogift Fust, 1945-1979), Amanda Ooms mamma, tog sitt liv när Amanda var en ung flicka. Hennes holländskfödda konstnärsfar gifte om sig efter att hans första fru gick bort. Ooms lämnade hemmet i unga år och gick så småningom med i Suzanne Ostens teaterkollektiv Unga Klara på stadsteatern i Stockholm.

Ostens Bröderna Mozart var hennes första film, och hon fortsatte med att spela i Hotel St. Pauli, Kvinnorna på taket och den norska filmen Karachi, för vilken hon vann en Amanda-pris för bästa kvinnliga huvudroll. Från och med 1990-talet blev hon en internationell stjärna, med huvudrollen tillsammans med Donald Sutherland, Alan Rickman, Geraldine Chaplin, Michael Kitchen, Ciarán Hinds och John Turturro. Hon tillbringade tid i London, Berlin, Brighton och Amsterdam under flera år.

Hon bosatte sig senare tillbaka i Sverige, där hon spelade i filmer som So vit som en snö av Jan Troell. 2006, för Harrys döttrar, 2007 för Sök och 2009 för sin roll i Maria Larssons Eternal Moment, nominerades hon till en Guldbagge. Hennes första roman, Necessity, släpptes 1991 och var delvis självbiografisk. Hennes roman Tla mod publicerades 2006, och 2013 anpassades den till en pjäs på Dramaten, med Ooms i huvudrollen och regisserad av Lena Endre.

För att samla in pengar till soppköket i Klara kyrka målade Ooms ett självporträtt i kol under varje föreställning. Ooms har även gjort svenska översättningar av Sara Kanes Crave och David Hares My Zink Bed. Hon har samarbetat med musikern/poeten Blixa Bargeld från bandet Einstürzende Neubauten och har arbetat med det Londonbaserade teaterbolaget Complicité.

Hon har visat sina verk över hela världen, från Stockholm till Malmö till Brighton till London till Bryssel till Köln. Hon har även bidragit i radio som krönikör för P4 Värmland och programledare för reportageprogrammet P4 Kultur. Amanda Ooms har inkluderats i verk av många framstående fotografer, inklusive Nan Goldin, JH Engström och Sam Taylor-Wood. I avsnittet 1 januari 2016 av hennes radioprogram Jag ska bli svenska, avslöjade Ooms att hon alltid varit nederländsk medborgare.

Integritet

Under en lång tid med början på 1980-talet dejtade Amanda Ooms den svenska popstjärnan Joakim Thström. Efter en lång separation blev de två tillsammans igen och är nu förlovade och bor tillsammans 2010. I SVT:s Stjärnorna p slotlett den 9 januari 2016 öppnade hon upp om sina känslor för Thström, varför hon bestämde sig för att bo utomlands när deras förhållande tog slut , och hur glad hon är att de är tillbaka tillsammans.

Ooms tvillingpappa är fotografen Jan Henrik Engström, som hon bodde med under den tiden. 2010 splittrades Engström och Ooms. Amanda Ooms är “så glad för kärleken” efter att ha återförenats med Joakim Thström. Amanda Ooms, nu 50 år gammal, gifte sig med killen hon älskat sedan hon var 16 år. Skådespelerskans förhållande med Joakim Thström, nu 58, slutade katastrofalt på 1980-talet.

Drömmen om att återförenas med musikern bestod dock. Hon berättade för Tara: ”Jag gick runt i hela Europa och tände ljus i alla kyrkor och bad om att få tillbaka honom. För sju år sedan välkomnade Amanda och hennes dåvarande partner JH Engström tvillingarna Mischa och Tula. Men efter att paret blev föräldrar fortsatte deras kärlek inte. Hon har tidigare sagt till Aftonbladet att hon inte kunde vara med någon som inte var bra mot henne, så insikten att hon fick två barn med fel man var jäkligt jobbig.

Amanda Ooms Ung

Kanske var det ödet att hon åkte på den resan, för hon hittade så småningom sin rockstjärna igen efter att ha skilt sig från döttrarnas pappa. Jag har min själsfrände tillbaka, och den här gången släpper jag honom inte. Om han lämnar mig nu, sa hon till Tara, jag är klar med män. Nu tillbringar Amanda tid både i

ge hela sin uppmärksamhet åt varje grupp när hon är med dem. Jag och mina barn har en tradition att tillbringa de första och sista nätterna tillsammans efter att ha varit ifrån varandra i två veckor. Hon undervisar också i karisma, ritar i bläck, framför en monolog på Dramaten och har en del i den kommande filmen Videomannen. Amanda Ooms går i den riktning som livet leder henne. – Varje strävan måste börja med de resurser som finns till hands.

Hon vinkade hejdå till Mischa och Tula, hennes tvillingdöttrar, för några dagar sedan. De vill besöka pappan i Värmland några veckor över sommaren. Amanda Ooms har rest till Malmö och tillbaka sedan dess. Hon har instruerat elever i filmkonsten. Sedan kastar hon sig in i den nya konstutställningen. Det finns många oinramade skisser som ligger runt huset. Hon säger till sig själv att hon måste ta sig till ramaffären innan dagen är slut. Gör dig redo att åka och packa dina väskor. Hon och hennes pojkvän Joakim Thström planerar en resa till Berlin dagen efter intervjun sänds.

Amanda Ooms är en välkänd skådespelerska som nog känns igen av de flesta. Hon uppmärksammades först i Suzanne Ostens Bröderna Mozar t, och hon har sedan dess medverkat i en rad andra filmer, bland annat Kvinnorna p taket, Så vit som snö, Maria Larssons odödliga ögonblick och Himlen är oskyldigt blå. Hennes primära medium har varit film, men hon hade en soloshow i Lena Endres regi för några år sedan.

Amanda Ooms är också författare och konstnär. Hon har dock också varit föremål för omfattande mediebevakning på grund av sitt personliga liv. De var Sveriges mest kända konstnärliga par på 1980-talet tillsammans med konstnären Joakim Thström. De bröt upp efter att ha dejtat i elva år och tillbringade mycket tid ifrån varandra. De kunde hitta varandra och återförenas. För det ändamålet, håll utkik.

Amanda Ooms är liten och skröplig, “för smal” enligt hennes egen uppskattning; hon skyller på stressen i sitt yrke för detta. Hon har helt svart på sig. Svarta byxor, svart jacka, svart spetsskjorta och svarta skor för män. En svart hatt bärs ovanpå huvudet. En kvinna i hatt. Producera det. “Karl, för hans hatt”, som man säger.

Men i verkligheten är jag en “Kvinna för min hatt” eftersom jag är orädd för att säga vad jag tycker och vidta åtgärder. Jag har alltid varit väldigt produktiv med ord. Ord är min favoritgrej någonsin. Jag tycker om att arbeta med ord och symboler för att skapa mina egna unika ordspråk. Leva i nuet. Amanda Ooms uppskattar ett bra ord, även om hon sällan ger intervjuer nu för tiden.

Du hade absolut säkerhet om allt när du var 20, men vid 53 års ålder har du ett helt annat perspektiv. Den lätthet med vilken jag brukade urskilja livets realiteter har minskat. Det är också relevant för min nuvarande situation. Mina dagar är fullspäckade eftersom jag är mamma till två små barn. Jag har utvecklat en mycket mer blygsam syn på livet som ett resultat. Att anstränga sig för att skapa konst av det.

Intervjun är gjord i flera olika områden i Stockholms stadsdel Vasastan. Amanda Ooms hembygd heter Vasastan. Hon kallar en av sekelskiftesstugorna i Vasaparken för sitt hem och utnyttjar utrymmet för sin personliga trädgård. De tar med sig en picknicklunch, breder ut sig på en filt, läser, sover, leker och springer omkring här.

Vi går till vinbaren Amanda Oom frekventerar, Combo. Hennes vanliga skrivarplats är vid detta bord. Ungdomarna hänger i parken och besöker henne när de har ett akut behov. Amanda Ooms inspirerar sina kollegor. Hon påpekar hur enkelt det är för henne att träffa nya människor. Hon har en global bakgrund och har tidigare kallat Amsterdam, Brighton och Berlin hem. Och hon tillbringade mycket tid där, mitt i den värmländska skogen.

Hon hade sina barn där och även efter att hon och barnens pappa skildes bodde de fortfarande i Värmland. Så Amanda Ooms fick stå ut med pendlingen i åtta år. Värmland i två veckor. I Stockholm i två veckor. Tio dagar med barnen. I Stockholm jobbade jag nonstop i två veckor. En kompromiss som kostade mycket att uppnå.

Amanda Ooms Ung
Amanda Ooms Ung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!