Börje Salming Död

Börje Salming Död
Börje Salming Död

Börje Salming Död – En av svensk ishockeys största har lämnat oss. Toronto Maple Leafs, där Börje Salming tidigare spelade i NHL, har bekräftat hans död av ALS-relaterade komplikationer. Salmings ålder angavs till 71. Börje Salming kämpade till slutet och hedrades med stora firanden i både Toronto och Sverige.

Den legendariske svenske hockeyspelaren gick bort idag den 24 november 2022. Han nådde den mogen ålder av 71. I somras avslöjade Börje Salming att han fått diagnosen den invalidiserande nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Jag har hört nyheter som har skakat livet för mig och min familj. På ett ögonblick förändras allt, konstaterade han i ett uttalande. Hans hälsa tog en snabb vändning till det sämre.

Toronto var värd för en Salming-fest

Icke desto mindre kunde han resa till sitt andra hem i Toronto för Hall of Fame-helgen bara veckan innan med sin familj. Börje spelade för Maple Leafs i 16 säsonger och mer än 1 000 matcher i NHL. När han väl kom till Toronto blev han hyllad som en hjälte. På Tidernas hockeygala i Stockholm förra veckan kände han också kärleken till den svenska hockeygemenskapen. Pia, Börje Salmings fru, deklarerade kort därefter att de inte skulle göra några fler offentliga framträdanden. Vi låser dörren bakom oss; det finns inga externa distraktioner nu.

“Var en pionjär”

Börje Salming avled denna dag 2022, den 24 november. Han nådde den mogna åldern av 71 år. Förlusten av Börje Salming är djupt känt av Toronto Maple Leafs. Börjes enastående persona och styrka gjorde honom till en förebild för idrottare överallt. Han bröt barriärer för europeiska spelare i NHL och kom till sin rätt som spelare och ledare utanför isen.

Börjes 50 år med Maple Leafs befäster sin plats i våra hockeyhistorieböcker. Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan utfärdade ett uttalande där han kondoleanser Pia, deras barn Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara samt Stig. Toronto Maple Leafs twittrade sent på torsdagskvällen att hockeystjärnan hade dött av komplikationer relaterade till ALS.

Börje Salming Död

Brendan Shanahan, klubbens ordförande, uttryckte sina sympatier för sin familj i ett uttalande Börje Salming avslöjade i augusti att han fått diagnosen nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros. Salmings hälsa har snabbt försämrats sedan dess, och han har först på senare tid förlorat sin förmåga att kommunicera verbalt. Trots det gjorde Börje Salming resan för att ta emot hyllningar. Tidigare i november hyllades han två gånger av sitt tidigare lag, Toronto Maple Leafs. Klubben har nu bekräftat Börje Salmings död.

SVT slog ut nyheten live: Börje Salming har dött

Toronto Maple Leafs är förkrossade över Börje Salmings förlust. Börje var en tidig innovatör och en sportlegend känd för sin okuvliga vilja och beslutsamhet. Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan sa om honom på Twitter, “Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina bidrag till samhället.”

För alltid en medlem av Maple Leafs-familjen, skrev Börje på med laget för 50 år sedan. Vi sänder våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, hans barn Theresa, Anders, Rasmus, Bianca och bror Stig”. Efter Börje Salmings bortgång fällde hockeygemenskapen många tårar. Människor från hela världen sänder sina kondoleanser och hyllningar.

Han har varit otroligt betydelsefull inte bara för mig utan för svensk ishockey som helhet. Nicklas Lidström sa till Sportbladet att han alltid kommer att sakna honom. “Jag är i chock och djupt ledsen”, skriver Mats Sundin till TT. Beskedet om att Börje Salming har avlidit i efterdyningarna av ALS-sjukdomen, 71 år gammal, kom på torsdagskvällen.

Salming var en av svensk hockeys absolut största genom tiderna och en pionjär som ledde vägen för européerna i NHL. Hans bortgång beklagas nu av hela världens hockeyfamilj. Det var väldigt tungt och med stor sorg att jag fick beskedet att Börje somnade i dag. Han har varit otroligt betydelsefull inte bara för mig utan för svensk ishockey som helhet.

Han var en av de första som banade väg för oss svenskar i NHL i sitt sätt att spela. så varm. Han kommer för alltid att vara saknad, säger Nicklas Lidström . Det är tråkigt och det är en så fruktansvärd sjukdom. Vi får minnas alla bra saker med Börje, säger Darryl Sittler, tidigare lagkamrat i Toronto Maple Leafs och nära vän till Salming sedan 50 år.

“Kära minne”

Sittler är tacksam för att Salming, trots sin sjukdom, kunde ta sig till Toronto förra veckan och ta emot kärleken till staden och klubben. Det var ett mäktigt ögonblick. Han visade den vilja han alltid haft och det blev ett kärt minne för Börje själv, hans familj och för alla oss andra. Jag är väldigt glad att jag fick tillbringa några dagar med honom när han var i Kanada, säger Sittler.

Foppa: “Tragiskt”

Peter Forsberg var på plats på Tidernas hockeygala i Stockholm förra veckan när Börje Salming vas hyllade och sörjer nu Salmings död. Väldigt tragiskt. Jag har spelat mot Börje några gånger och vi umgicks lite i samband med NHL 100-helgen. Jag får en känsla av att han banade väg för oss svenskar i NHL. ch. Sen var han en riktigt bra offensiv spelare, det kanske man har glömt lite, att han var jättebra framåt, säger Foppa.

“Gick så jäkla snabbt”

Anders Hedberg, lagkamrat med Salming i Tre Kronor, fyller i: Det gick så jäkla snabbt. Benen skakar men jag är jävligt glad att Börje fick ta del av alla hyllningar i Toronto och att jag fick vara med honom och krama honom. Men det gick så fort. Jag kommer att minnas honom som en jävligt bra kille och en otrolig spelare, säger han till TT.

Håkan Loob :

Jag skulle vilja säga att han betydde mycket, hela den eran i början av 70-talet. Det var svårt för icke-nordamerikaner att bosätta sig, inte minst européer. Mats Näslund: Börje såg ingen skillnad på Bobby Orr eller vaktmästaren på Maple Leaf Garden. Han behandlade alla lika. Även Henrik Lundqvist är drabbad.
“En av de största”, skriver han på Twitter. Kenta “Mr Magic” Nilsson håller med. Börje var en bra kille. Det här är för jävligt.

“Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med okrossbar anda och obestridlig tuffhet. NHL-laget sänder sina kondoleanser till Salmings familj och skriver att han “för alltid kommer att vara en del av vår hockeyfamilj”. Börje Salming är en av svensk ishockeys absolut största. Han föddes i Kiruna 1951 och började sin yrkeskarriär i dåvarande Elitserielaget Brynäs. 1973 tog han språnget till Kanada och gjorde sig snabbt ett namn i Toronto.

En svensk pionjär

Hans framsteg i Nordamerika hjälpte till att öppna dörren för andra svenskar, vilket hjälpte NHL att bli den svenska ligan det är idag. Salmings hyllningar från den kanadensiska publiken under Canada Cup 1976 utsågs till tidernas svenska hockeyögonblick på Tidernas hockeygala tidigare denna månad. Det var Salmings sista offentliga framträdande.

Firas i Toronto

Tidigare samma månad hade han hedrats över två nätter i Toronto vid en ceremoni helt tillägnad Salming. Där hedrades han av hemmapubliken för klubben han representerade under 16 säsonger. Jag pratade med hans familj och de säger att de nästan aldrig har sett honom så här glad, sa vännen Daryll Sittler om hyllningarna till TT.

Börje Salming utsågs till NHL:s All Star-lag säsongen 1976–77. Han blev den första svenska spelaren i hockeyns Hall of Fame när han valdes in 1996. Salming representerade Tre Kronor i fyra världscuper, tre Kanadacuper och vinter-OS 1992.

led av ALS

I somras berättade Salming att han var drabbad av sjukdomen ALS. Nervsjukdomen försämrade hans hälsotillstånd och mot slutet hade Salming svårt att både gå och prata. Vad som orsakar ALS är för närvarande oklart, och de som diagnostiseras med sjukdomen dör vanligtvis inom två till fyra år efter att de fått diagnosen.

Det som händer är att musklerna vissnar och andningen påverkas också. I slutändan blir andningsfunktionen så dålig att man dör, sa Caroline Ingre, adjungerad lektor som leder en forskargrupp om ALS vid Karolinska Institutet, till TT.

Börje Salming Död
Börje Salming Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!