Inge Hammarström Familj

Inge Hammarström Familj
Inge Hammarström Familj

Inge Hammarström Familj – Hans Inge Hammarström är en före detta professionell ishockeyspelare från Sverige. Han föddes den 20 januari 1948 i Timrs församling. Inge Hammarström har varit på planen i 123 matcher med Tre Kronor, Sveriges högsta division.

Karriär inom spel

1963, vid 15 års ålder, debuterade Inge Hammarström professionellt för Timr IK. Efter säsongen 1967–1968 gick han över till Brynäs IF från Timr. Hammarström blev ett så kallat ettårsfall eftersom lagen inte kunde komma överens om en övergångssumma. Under sin klubbavstängning spelade han för de svenska A- och B-lagen och för Skutskärs IFs bandytrupp.

Han återvände på Brynäs 1970, 1971, 1972 och 1980, och vann SM-guld varje gång. Säsongen 1973–74 skrev Hammarström historia genom att vara en av de första svenska spelarna som fick chansen i National Hockey League. Efter 10 år i NHL, inklusive fem med Toronto Maple Leafs och två med St. Louis Blues, var Brynäs IF i hemlandet Sverige där han slutade 1982.

Letar efter nya talanger

Efter att ha gått i pension från professionell hockey började Hammarström en karriär som en europeisk talangscout och övervakade europeisk scouting för Philadelphia Flyers från 1990 till 2018. I den egenskapen gav han rekommendationer för spelare som Jaromr Jágr och Peter Forsberg, men Flyers slutligen draftade och bytte för olika spelare.

Norra Skeppargatan 23 A, lägenhet 1101 är där Inge Hammarström är bosatt i Gävle stads matrikel. Holy Trinity Church i Gävle är där han bor. Inge Hammarström (75 år), Tommy Ljunggren (75 år), Irene Ljunggren (72 år), och ytterligare en person är alla listade som boende på detta boende. Tage Erlander från Sveriges Socialdemokrater var på posten när Inge Hammarström föddes.

Inge Hammarström Familj

Det året uppgick vår befolkning till 6 924 888 individer och svenska mästare i herrfotboll blev IFK Norrköping. Han kom in i världen mitt på vintern, under Vattumannens tecken (kinesiska: Grisens år). Han är en medelålders man. Inge är en kort version av det fullständiga namnet Ing- (från patronymet Ing), som översätts till “nordiskt namn.”

Om 61 dagar kommer han att fylla 76 år, och 83 dagar efter det är hans namnsdag. Nu har han en fru. Inge, en man med födelsedag den 20 januari 1948 och Gävleadress Norra Skeppargatan 23 A, är en av stadens invånare. För 15 år sedan, den 7 juli 2008, flyttade han in i den lägenhet han nu bor i. Här delar han bostad med ett antal andra, däribland till exempel Tommy och Irene.

Inge är som alltid eftertraktad. Hittills denna månad har vi gjort 25 tillkännagivanden om honom. Stockholms stad har den högsta koncentrationen av människor som söker Inge. Inför sin födelsedag i år tackade Inge Hammarström nej till en jätteintervju. När jag berättar att jag ska skriva om honom på hans födelsedag, skrattar han och säger att jag nog hittar något att skriva om i arkiven.

Och det gör jag såklart. Visst, ingen svett. Av alla hockeyspelare som har spelat för Brynäs genom åren har Inge Hammarström fått mest uppmärksamhet från skribenter. Kort sagt, han är född och uppvuxen i Timr, där han först tog upp ishockeysporten som 15-åring; från 1968 hette laget Brynäs. Med fyra SM-guld blev Brynäs karriär en stor succé. Redan som 17-åring gjorde han även debut i Tre Kronor.

Från 1973 till 1977 passade Inge för Toronto Maple Leafs, och från 1977 till 1979 passade han för St. Louis Blues, vilket gjorde honom till en av de tidigaste svenska spelarna som fick en chans i National Hockey League. Efter att ha vunnit ytterligare ett SM-guld 1980 när han återvände till Sverige och Brynäs, drog han sig tillbaka från hockeyn 1982.

Inge följde inte den typiska vägen för tidigare NHL-spelare och övergick till tränare efter att ha gått i pension. Snarare var han avgörande för att etablera europeisk scouting. Han tillbringade tjugoett år i den rollen med Philadelphia Flyers. Nuförtiden delar han sin tid mellan sina roller som scout för Vancouver Canucks och konsult för Brynäs.

Han vill hellre att hans födelsedag går obemärkt förbi. Han har en lågmäld fest hemma med sina nära och kära. Från 1973 till 1979 tillbringade han sex säsonger som medlem i Toronto Maple Leafs och St. Louis Blues i National Hockey League (NHL). Han tillbringade resten av sin karriär, som varade fram till 1982, med att spela i Elitserien och division 1 av svensk fotboll.

Vid vinter-OS 1972 och fem världsmästerskap representerade Hammarström Sverige på den internationella scenen. Hammarström blev scout efter att han gick i pension från akademin. Hammarström, då 15 år gammal, debuterade i den högsta nationella divisionen för ishockey med Timr IK 1963. 1970, 1971, och 1972, samt 1980, ledde han Brynäs IF till SM. Han lämnade för Brynäs IF under t

han säsongen 1968–1969

Hammarström skrev historia 1973 när han kom in i NHL som den första spelaren från Timr IK. Han var en av de två första européerna, tillsammans med Börje Salming, som spelade för Toronto Maple Leafs. Hammarström och Salming, båda kanadensare i NHL, var tvungna att skingra stereotypen om “kycklingsvensken”.

Harold Ballard, ägare till Maple Leafs, anmärkte berömt: “Hammarström kunde gå in i hörnet med ett dussin ägg i fickan och inte slå sönder ett av dem.”[3] Han spelade sedan med Maple Leafs i fem år och St. Louis Blues för två. Den 1 november 1977 skickades han från Maple Leafs till Blues i utbyte mot Jerry Butler.[4] Efter att ha spelat i Brynäs IF i ytterligare tre säsonger gick han 1982 i pension vid 35 års ålder.

OS

Han deltog i de olympiska spelen 1972 i Japan som medlem av det svenska herrlaget i ishockey.

En gång pensionerad

Efter sin pensionering från spelet arbetade Hammarström som ishockeyscout i Europa, bland annat för Centralscoutingen. För Philadelphia Flyers var han huvudscout för Europa från 1990 till 2008. Från 2008 till 2018 var han också anställd i Vancouver Canucks. I 1991 NHL Entry Draft valde Philadelphia Peter Forsberg med det sjätte totalvalet eftersom han rekommenderades till dem av scouten Hammarström.

Valet var oväntat för tillfället. Hockey News’ Draft Preview 1991 rankade Forsberg mycket lägre, och de flesta trodde att han skulle bli utvald mot slutet av den första omgången eller i början av den andra. Inge Hammarström, nu 69 år gammal, har letat jorden runt sedan 1980-talet i jakten på talanger till NHL-lagen.

Nu, efter nästan 7 000 matcher, kan han känna slutet i sikte. Det finns många glada minnen, men det finns också några sorgliga: En mamma med tre barn. Framför mina ögon sprang ett av barnen ut på gatan och dödades tragiskt. Det är något jag aldrig kommer att glömma, säger han. Vid det här laget har Inge Hammarström tagit plats på kaféet i hjärtat av Gävle.

Nu när han har beställt kaffe och bisque vill han inte höra mer om att jag står för notan. “Jag har råd att betala själv”, tillägger han. Då kommer naturligtvis frågan, har du blivit rik som scout? Nej, du kommer inte att bli rik. Vi som har varit här ett tag får bra betalt; det går inte att förneka det. Våra löner bleknar dock i jämförelse med spelarnas.

Lönerna för Sveriges bästa scouter

Jag är inte säker. Men om de har bestått tidens tand bör de vara värda ungefär $100 000 USD. Inge Hammarström var en enormt populär svensk idrottare. 1973 blev han en av de första svenska NHL-spelarna när han gick med i formidabla Toronto Maple Leafs tillsammans med lagkamraten Börje Salming. Förutom framgångarna på SM-nivå har Brynäs och Tre Kronor även tagit medaljer i VM och OS.

Det sista året av aktiv tjänst var 1982. Den snabba vingforwarden arbetade och delägde en mäklarfirma efter att hans spelarkarriär tog slut. Det var lite av en lyckoträff som han visade där i scoutkapacitet. Jim Gregory, min tidigare manager i Toronto, var ansvarig för att scouta för Central i hela Amerika.

Central scouting erbjöd samma data till alla NHL-klubbar under en tid då många lag inte hade en egen scoutingorganisation. Jim Gregory var ivrig att starta ett jämförbart företag i Europa. Frågan ställdes till Hammarström och den nu kända scouten, den 82-årige finländaren Göran Stubb.

Från Sibirien till Smaragdstaden

Tillsammans med Göran Stubb började Inge Hammarström scouta europeiska spelare för NHL-klubbarna. Något han gjorde i samband med mäklarhuset. Junior-VM hölls för första gången 1984 i Norrköping och Nyköping, och det blev en stor succé. Många europeiska utflykter följde. Bobby Clarke, general manager för Philadelphia Flyers vid den tiden, var någon han korsade vägar med vid flera tillfällen.

Och 1989 befordrade Flyers Hammarström till att övervaka europeisk spelarscouting. Klubben han stannade med under de kommande två decennierna. Då var han en pionjär bland Svenska National Hockey Leagues scouter. Min fru Ann-Sofie frågade mig först: “Är du villig att sova ensam i 100 nätter?” innan jag tackade ja. Det hade varit bäst att gå vidare om hon hade sagt nej. Hammarström gick i snitt 240 matcher per säsong och snittade 130 övernattningar under sina mest hektiska år på 1990-talet.

Inge Hammarström Familj
Inge Hammarström Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!