Daniel Alm Familj

Daniel Alm Familj
Daniel Alm Familj

Daniel Alm Familj – Född 15 december 1971 i Björköby, Björkö församling, Vetlanda kommun, Daniel Karl-Olov Alm är en pastor och författare som varit chef för Svenska Pingströrelsen från 2016 till 2023.

Biografi

Sedan 2006 har Alm tjänstgjort som pastor i Pingstförsamlingen i Västers, efter att tidigare ha lett församlingar i Oskarström (1994-99) och Trans (2000-06). 2016 utsågs han till föreståndare för pingstfria församlingar i samverkan. Han är en pingstpastor och författare som har publicerat flera böcker om kristna ämnen, inklusive Private Church: Caring for Your Community (2010), Practical Christianity: Insights from Jacob’s Letter (2012), Andens Frukter og Gvor (2013), To Edification ( 2016), Tongues Thinking Service (2019), Alla Kan Beg (2020) och Can’t Go, It Must Go (2023).

Kallad, bekräftad, överlämnad (2017), redigerad av Alm, innehåller skrifter från 38 pingstföreståndare. Han har varit med i eller intervjuad för tidningar som Dagen, Världen idag och Vestmanlands Läns Tidning. I oktober 2023 avgick Alm som chef för FFS Pingströrelse efter att en tidigare anställd anklagat honom för sexuella trakasserier och myndighetsmissbruk. Pingstledaren Daniel Alm ger en stor intervju om sin nya bok om ledarskap. I den diskuterar han den kritik han fått och den bitterhet han tillskriver sin uppväxt.

Signs of the Times: The Pentecostal and Charismatic Movements in the U.S. I ett uttalande säger han själv att han presenterades för anklagelser från en före detta kvinnlig medarbetare. Enligt uppgifter till Kristna Dagen ska det gälla händelser av “sexuell karaktär”. Ett permitteringsvarsel har troligen skickats ut på onsdagskvällen, enligt den kristna tidningen Dagen.

Händelser av “sexuell karaktär” ingår i anklagelsen. Sedan 2016 har Daniel Alm tjänstgjort som pingstförsamlingens föreståndare. Utöver rollen som pastor och föreståndare för Västers församling är han även den högst uppsatta ledaren för rörelsen i Sverige.

Daniel Alm Familj

“Ånger och skäms”

I ett Facebook-inlägg tar Daniel Alm upp anklagelserna mot honom. Han hävdar att en före detta kvinnlig arbetskamrat konfronterade honom med anklagelserna i tisdags. Han erkänner också att ha varit i ett förhållande med en kvinna tidigare som “gick för långt”, vilket han “ångrar och skäms för.” Jag har kommit överens med att det är svårt för mig att i samverkan fullgöra min roll som föreståndare för pingstfria församlingar.

En strävan jag alltid har känt mig tvungen att göra. Dessutom uttrycker Daniel Alm sin önskan om att “försoning och lugn” ska bli verklighet. Dagen rapporterar att anspråken mot Daniel Alm nu ska granskas av en extern byrå. Svenska pingstkyrkans före detta direktör Daniel Alm, Björköby i Vetlanda, har sagt upp sig. Han säger att det är på grund av anklagelser mot honom av en före detta kvinnlig arbetare.

För det ändamålet avgår Daniel Alm från sin tjänst som föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan, en grupp som representerar över 430 pingstförsamlingar i Sverige. Först att rapportera det var P4 Jönköping. Den kunskap vi har skaffat oss behandlas med största vikt. Richard Svensson, Pingsts verksamhetschef, säger till SVT att Daniel drogs ur tjänst på tisdagskvällen.

Jag hoppades att du skulle kunna gå vidare om arten av anklagelserna mot Alm. Anklagelserna omfattar sexuella övergrepp och maktmissbruk. I ett Facebook-inlägg i veckan avslöjar Daniel Alm att han anklagats av en tidigare arbetskamrat.

Påstår förlägenhet

Alm hävdar att han och hans ex-flickvän-kollega perspektiv på händelsen var väldigt olika. Han tillägger att det är andra gången något av detta slag inträffar. “Jag ångrar och skäms över mitt beteende”, skriver Alm. Han har nått den punkt att han inte längre kan fullgöra sina plikter och har sagt upp sig med omedelbar verkan.

har inverkan på rörelsen

Vi arbetar med ett stort ärende som involverar flera parter just nu. Rörelsens ledare och anhängare utbildas och organiseras nu. Richard Svensson från Pentecost förklarar, ”Vi går igenom en tuff och utmanande tid som vi vill hantera på bästa möjliga sätt för alla inblandade. Sedan 2016 har Daniel Alm varit ordförande för lokala pingstmöten. Han meddelade idag efter lunch att han lämnar företaget med omedelbar verkan, där Pelle Hörnmark tar över som tillförordnad direktör. Daniel Alm meddelade i går sina närmaste kollegor att han skulle säga upp sig på grund av krav

maktmissbruk mot en underordnad

Broadcaster fick veta att pastorerna i de drabbade kyrkorna kommer att kontaktas under eftermiddagen. Det hade den förre intendenten antytt redan idag under lunchtid när han meddelade sin avgång i sociala medier.

Facebook-inlägg

Enligt hans Facebook anklagades han för sexuellt ofredande av en före detta kvinnlig anställd på tisdagskvällen vid 18:00-tiden. Vad är en anställds uppfattning om vad som sägs av en annan? En annan gång ett förhållande med en dam gick för långt är när jag känner som mest sorg och skam. Jag förstår att mitt uppdrag som föreståndare för Pingst – fria församlingar i partnerskap är omöjligt att uppnå och fortsätta med.

Ett uppdrag som jag alltid har känt mig kallad att fullfölja. Som ett resultat av detta vill jag informera dig om att jag kommer att säga upp mig från min tjänst med omedelbar verkan. Sorg, men också uppskattning, för pingståren fyller Daniel Alms hjärta, skriver han. I kväll samlas medlemmar i

Pingstförsamlingen i Västers, där även Daniel Alm arbetar, till ett akutmöte för att informeras om läget. Daniel Alm, Pelle Hörnmark, och Rickard Svensson är efterlysta av programföretaget i nuläget. Hur har processen sett ut för att besluta om Daniels avgång, Richard Svensson, nationell verksamhetschef för pingst?

Sexuellt motiverat maktmissbruk

En av Daniels tidigare arbetare kontaktade Pingstsamfundets personalavdelning och under vårt möte berättade hon om sin erfarenhet av maktmissbruk och sexuella trakasserier från Daniels händer. Vi vill betona att vi känner igen det mod som krävs av henne för att dela detta med oss. Med omedelbar verkan beslutade Västers församlingsledning att säga upp Daniel från sin tjänst. Lennart Edström, chef för rikspingststyrelsen, informerades skyndsamt efter Västers och Daniels avsättning som pingst ffs riksledare.

Eftermiddagens mejl som skickades ut till alla på Pingst betonade mediestrategin framträdande. Tills vidare vill jag vara noggrann med detaljer av hänsyn till alla inblandade. Dessa människor är i allvarliga problem. Vi måste också komma ihåg att deras nära och kära är de som lider mest. Richard Svensson betonar behovet av att prioritera varandra när vi fortsätter att implementera denna strategi.

Du skriver i brevet till pastorerna att du tillsatt en extern oberoende sond, vem ingår i den?

Vi samrådde med Arbetsgivaralliansen och tog hänsyn till deras synpunkter när vi beslutade vilka parter vi skulle upprätthålla vårt samarbete med.

Finns det en plan för när en ny ledare ska väljas?

Det finns inget riktigt schema just nu. Vi uppskattar att Pelle tar ansvar och ser till att verksamheten fortsätter så att kristeamet kan fokusera på att lösa problemet. Dessutom kommer den nationella krisgruppen att fortsätta arbeta tillsammans med församlingsledningen i Västers och vi ska se till att all berörd personal inom organisationen har tillgång till rådgivning.

Som tidigare chef för Sveriges Kristna Råd har Daniel Alm omfattande kopplingar i den svenska ekumeniska samfundet. Västers församlingsordförande Wivecka Ljungh förmedlade nyheten om att en före detta anställd klagat på att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier och myndighetsmissbruk.

På grund av anklagelsernas allvar kallade vi till ett akut möte i församlingsrådet. Vi tog också direkt kontakt med FFS:s ordförande för att sätta igång vår beredskapsplan. Båda nämnderna har kommit överens om att Daniel ska stängas av utan lön fram till utgången av en utredning. Församlingsförvaltningen beslutade efter den första mötesomgången att en utomstående utredare skulle vara nödvändig för ett rättvist resultat, därför slutade de att kommunicera med de berörda parterna.

Hur mår alla efter mötet igår kväll?

Publiken känner djup melankoli och många är olyckliga och pessimistiska. Detta är väldigt svårt för oss eftersom vi av erfarenhet vet att Daniel är en fantastisk ledare för vår kyrka.

Daniel Alm Familj
Daniel Alm Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!