Jon Fosse Familj – Dramatikern och författaren Jon Olav Fosse föddes den 29 september 1959 i Haugesund, Rogaland, Norge. Han skriver på nynorsk. Även om han också skrev poesi, prosa, essäer och barnböcker, är Fosse mest känd för sina dramatiska verk. Nobelpriset i litteratur tilldelades honom år 2023.
Biografi
Strandebarm, Kvams kommun, Hardanger, är där han växte upp. Hans eftergymnasiala destination var Bergen, där han skrevs in vid det lokala universitetet. Han bor i Wien, där familjen Haag har bott i generationer. I Oslo bor han i Grotten, norska statens konstnärsresidens, som han tilldelades 2011.
Hans första roman, Raudt, svart, kom ut 1983, och han följde snabbt upp den med en annan, Stängd gitar, året därpå. Han var även då professor vid Skrivekunstakademiet, då Karl Ove Knausgrd var en av hans elever. Hans första pjäs, Og aldri skal vi shilkast, hade premiär 1994. Premiären av pjäsen ägde rum i Bergen på Den Nationale Scene.
Han är allmänt erkänd för att ha lagt grunden för utvecklingen av postmodernt skrivande i Norge. 1999 gav den franske regissören Claude Régy Fosse sitt första stora internationella avbrott med en produktion av Someone Will Come. Fosse publicerade 14 skönlitterära verk, 6 diktsamlingar, 9 böcker för barn, 3 essäsamlingar och 28 pjäser mellan 1983 och 2012.
Efter 1999 fokuserade han nästan helt på dramatiska verk och producerade flera pjäser per år. Hans pjäser har hade långa spelningar på bio. Vid millennieskiftet var han fast inventarie på minst hundra scener runt om i världen, och antalet produktioner var sannolikt långt över tusen. Fosse slutade skriva dramer och gå på premiärer 2010 och fokuserade på att skriva prosa igen.
Trilogin släpptes 2016 och han tilldelades litteraturpriset av Nordiska rådet samma år. Hans nästa opus, Septology, var uppdelad i tre volymer trots att han hade sju komponenter. Fosses Septologin vann Norges två högsta litterära utmärkelser, Kritikerpriset och Bragepriset. Hans författarskap präglas av en grammatisk minimalism som påminner om poesi och en melodisk prosa som påminner om symfonisk musik genom sin täta upprepning av teman.
Tidens obevekliga marsch, nuet som en illusion, nya början och slut och relationer är vanliga teman genom hela hans pjäser. Handlingen i hans verk utspelar sig i allmänhet på norska Vestlandet. The Girl in the Yellow Raincoat (Jonathan P. Fossey) hade premiär hösten 2009. Hans “innovativa drama och prosa som ger röst åt det outsägliga” gav honom Nobelpriset i litteratur 2023.
Integritet
Han har sex barn totalt, fyra från tidigare relationer, och är gift med en slovakisk kvinna som heter Anna Fosse. Han gick över till katolicismen 2013.
Vilken person och vilken plats
Han är gift och har fem barn. Han delar för närvarande sin tid mellan sina hem i Bergen, Norge; Oslos “Grotten” kulturbostäder; och Hainsburg, Österrike.
Sysselsättning
Postmodernistisk dramatiker, romanförfattare och poet. Tusentals föreställningar i Europa, Asien och USA har tolkat hans pjäser, och hans verk har översatts till dussintals språk. I Norge är han dock minst lika respekterad som en romanförfattare. Debutverket “Raudt, svart” (1983) etablerade honom som författare och 2015 vann “Trilogin” Nordiska rådets litteraturpris.
Fosse har sedan dess skrivit flera verk i en mängd olika genrer, inklusive romaner, diktsamlingar, barnböcker, pjäser och essäsamlingar. Hans diktsamling “Stein til stein” (med undertiteln “39 dikter och 1 psalm”) släpptes 2013. Med tiden har “Nattsalme” blivit en stapelvara i den norska psalmboken.
Ordförrådet
I ett försök att rensa språket från danskt inflytande skriver Jon Fosse på nynorska, en rekonstruktion av norskan baserad på olika dialekter som fick popularitet i mitten av artonhundratalet.
Fyra, modern
Den sista delen av den svenska översättningen av “Septologien”, med titeln “Ett nyt namn”, kommer att finnas tillgänglig för läsarna under hösten i år. Dramatikern och författaren Jon Fosse. Sedan debuten 1983 har han släppt över fyrtio romaner inom ett brett spektrum av genrer. Hans verk har översatts till mer än fyrtio språk och hans pjäser har visats över hela världen. Hans författarskap kombinerar en akut medvetenhet om sociala situationer med en modernistisk, formmedveten stil.
Nordiska rådet tilldelade honom litteraturpriset för trilogin 2015. Natten kan Olav inte sova, hans mardrömmar. Hans magnuminsats, The Septology, gav Jon Fosse Brage-priset för skönlitteratur 2021 (den norska motsvarigheten till Augustpriset) för novellen Ett nytt namn. Han nominerades till International Booker Prize, såväl som National Book Awards 2022, för den engelska översättningen av A New Name.
Fosse vann Nobelpriset i litteratur 2023. Jon Fosse räknar sitt debutår till 1981. Han var drygt 20 år när han gjorde sin förlagsdebut i Bergens studenttidning Studvest. Huvudpersonen i novellen “Han” har en intern monolog när han observerar sin svärson. Fosse var säker på att han skulle ta förstaplatsen i novelltävlingen. Det var precis vad han gjorde.
Börjar med “Han” och sträcker sig över fyra decennier, “Prosa 1” är en samling av tio korta prosaverk. Både den här boken och den som följer efter den, “Prosa 2”, fungerar som en utmärkt introduktion till skrivarhantverket. Efter att ha varit oddsfavorit till Nobelpriset i litteratur i tio år blir Jon Fosse förbluffad när han faktiskt vinner det. Jag har vant mig vid att andra har det, säger han.
På väg till sitt fritidshus vid Sognefjorden fick Jon Fosse ett samtal från Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Det var ett långt skott, men planen var att komma hem i tid för att se det officiella tillkännagivandet på TV. Det var många som ringde och det var svårt att höra dem.
Några minuter senare är hans ton full av glädje och förväntan. Fosse hävdar att han var den klara föregångaren så länge att han helt enkelt blev van vid den statusen, trots att han aldrig faktiskt vann priset. Det har varit så här varje år under det senaste decenniet, någonsin när jag först utropades som en möjlig utmanare. Till viss del hade jag varit van vid det, men jag hade inte räknat med att förstå det.
primärt ansvar
Han anser dock att det är rätt tidpunkt. Han avslutade nyligen vad han anser vara sitt viktigaste verk hittills, romansviten Septologin, vars sista delar just publicerats på svenska. Han berättade också för oss, med hänvisning till den norska boken, att han har varit orolig för att han inte kommer att leva länge nog för att se boken färdig.
Det var rätt tid att skaffa det nu eftersom det har blivit ett slags mästerverk i mitt liv och mitt skrivande. Den nuvarande nobelpristagaren anser att skrivandet är ett sätt att leva. Jag kommer att fortsätta skriva, även om det har gått 40 år sedan min första bok kom ut, men jag kommer inte att försöka överträffa mig själv. Parafrasera – eller ännu bättre, etymologi om du vill ha etymologi. Att skriva är verkligen viktigt för mig, därför hoppas jag verkligen att jag kan göra det rättvisa.
Kommer Nobelpriset att påverka din förmåga att skriva?
Jag vet att jag kan göra det för att skriva ligger i mitt blod. Jag började när jag var 12, det var nästan 50 år sedan, det är hela mitt liv, säger Jon Fosse, innan han börjar fumla inför sin planerade intervju med NRK.
Har du en plan för att spendera pengarna du vann?
Nej, det har jag inte uppmärksammat; Jag har kommit så långt som författare, samtidigt som jag är fattig och rik. Nynorsk, Norges officiella språk, används för första gången. Hans “innovativa drama och prosa som ger röst åt det outsägliga” citeras som skälet till att ge honom priset på ungefär 1 miljon euro.
Anders Olsson, akademiledamot, berättade för TT att han började läsa Fosse för många år sedan. Enligt Olsson exemplifieras Fosses oförsonlighet som författare bäst av den flit med vilken han utforskar djupet i den mänskliga erfarenheten. Det är rädsla, osäkerhet och djup oro över dödens natur och tröskeln mellan liv och död.
Faktum är att
Endast 17 av de 120 litteraturpristagarna har varit kvinnor; om en kvinna hade blivit vald i år skulle det ha varit enastående för en kvinna att vinna priset två gånger i rad.
Är du redo för folks svar på att en europeisk man får priset?
Jag tror inte att vi har behövt göra det när det gäller genuint utmärkta författare. Då borde de vara uppenbara. Anders Olsson tillägger, “Vi försöker ta hänsyn till hela spektrumet av kandidater”, men när det kommer till namnet Jon Fosse, “finns det en självklarhet där utan att behöva förklara det närmare.”