Henrik Hittad Död

Henrik Hittad Död
Henrik Hittad Död

Henrik Hittad Död – Henrik, en 15-åring från Alingss, anmäldes försvunnen och hans kropp lokaliserades i Säven sex dagar senare. Nära korsningen där han senast sågs har ett provisoriskt minnesmärke rests. Fredrik Ivarsson, en lokal i Alings, tillägger: “Du är chockad, du tror inte att det är sant.” Henrik, 15, anmäldes försvunnen på måndagskvällen och hans kropp lokaliserades på tisdagen vid 17.30-tiden. Hans kropp fanns i Säven, där tjänstemän hade genomfört en sökinsats i många dagar.

Det finns nu ett provisoriskt minnesmärke bredvid floden, bara några hundra meter från där Henriks senast kända plats fanns på Snapchats karta. Där samlades Alingsborna en söndagskväll för att minnas Henrik genom att tända ljus. Jag är ledsen för den sämre stämningen. Ett vittne som kom till området för att tända en bloss sa till Aftonbladet: “Jag är mycket ledsen för de anhöriga.” På söndagskvällarna tände besökarna ljus där.

“Tycker synd om sin pappa”

Platsen hade två ljus och en vit nallebjörn när polisen anlände vid 20.30-tiden. Fastigheten som spärrats av som en del av den fortsatta brottsutredningen ligger i närheten, mindre än en halvtimmes promenad nerför Säven. 16-åringen fängslad anklagad för mord i samband med Henriks försvinnande och död är precis hemma i den cellen.

På måndagseftermiddagen sågs Henriks pappa, Mika, senast tillsammans med honom i deras lägenhet. Efter att ha diskuterat vad som hade hänt i skolan, åkte pappan till en väns plats i stan. Henrik hade redan lämnat huset när han kom tillbaka. Sedan dess har en storskalig sökinsats genomförts i Alings och två unga män sitter för närvarande anhållna av polis. Två misstänkta, en för mord och en för grovt skydd av brottsling, har anhållits.

Många människor i Alingss är oroliga över försvinnandet och dödsfallet. Jag har hängt med i historien genom att titta på nyheterna. Invånare i Alingss, däribland Fredrik Ivarsson, har varit oroliga och hoppats på det bästa att de skulle hitta honom vid liv. I söndagskvällens minnesgudstjänst fanns även Fredrik Ivarsson med. Allt som har hänt har gjort mig ledsen. Jag tycker också synd om hans pappa. Du är förbluffad; man kan inte tro vad han säger, säger han.

Henrik Hittad Död

Assisterande rättsläkare

Polisen i Alingss har sedan en tid tillbaka hållit avspärrningarna runt Säven på E20. Rättsläkaren dök upp runt 20.30. Vägspärrarna bevakas av poliser. Dödsfallet har rapporterats till familjemedlemmar. De som följde Henriks fall och höll ett hopp om att han skulle upptäckas vid liv känner sig deprimerade och tomma. Jag är ledsen för familjens förlust och mina kondoleanser går ut till dem, sa personen i telefon med Aftonbladet på söndagskvällen, förbli anonym.

Fredrik Ivarsson, boende i Alings, har uttryckt föräldrarnas oro. Det är klart att du börjar oroa dig för din egen son. Man blir rädd, tillägger han, “väldigt orolig”, trots att han är vuxen. Polisen uppger att Henrik, en 15-åring som anmälts försvunnen, hittades avliden. Alingsspolisen har letat efter Henrik sedan i måndags och på söndagen vid 17.30-tiden rapporterade man att de hittat honom i sökområdet nära Säven.

Hans-Jörgen Ostler, presstalesman, säger till SVT Väst, “Jag kan just nu inte uttala mig om dödsorsaken, annat än att han är avliden.” En tonåringspojke har gripits anklagad för mord; han vidhåller sin oskuld. En annan person tas i förvar för att ge skydd åt en lagöverträdare. Familjen har underrättats.

Leatherback, en invasiv art, upptäcktes i somras av dykare vid Lysekils småbåtshamn. Nu när den har nått västkusten blir dess utrotning en allt mer angelägen prioritet. Dykaren Johan Rolandsson säger att de gav upp för att det var för många. Johan Rolandsson, yrkesdykare, och Ellen Schagerström, också dykare, halkade på sina lufttankar. Var och en av påsarna på 30 pund innehåller 14 liter luft vid 200 atmosfärers tryck.

När de står upp stödjer de sig mot dykbåtens sittbrunnssäte för att de inte ska bli för topptunga. Ellen spänner sig, dubbelkollar lufttrycket och hoppar från bryggan vid Rixö småbåtshamn. Preems oljeraffinaderi är synligt från Lysekil, trots sitt läge på en udde mitt i Brofjorden. När lastvolymen beaktas är oljeraffinaderiet den näst största hamnen i Sverige.

Ellen ger “okej”-tecknet till dykarmästaren Lars-Ove Loo, och sedan hoppar Johan in efter henne. Vattnet är behagliga 16 grader. Ellen flyter med ansiktet nedåt i vattnet medan Johans två strålkastare försvinner under flytbryggan. När Anna Dimming, Länsstyrelsen i Västra Götalands läns samordnare för invasiva vattenlevande arter, lägger sig platt på bryggan och stoppar ner armarna i vattnet stiger luftbubblor upp till ytan.

Anna Dimming, gnuggar händerna på måfå motjetens dinglande komponenter, utbrister, “De är så hårda att man kan känna dem ganska tydligt i jämförelse med våra inhemska inälvda sjöborrar, som är slappa.” Hon letar efter Lädersjöpung, en fisk som nyligen kommit till svenska hav.

Har veck och trassel

Läderryggen, eller Styela clava, är en art av manteldjur som har fått sitt namn från sin rynkiga, knotiga hud. Pacific Northwest är födelseplatsen för denna sjöborre, som börjar livet som en fiskliknande larv. Under larvstadiet söker den efter en fri, hård yta att fästa vid så att den kan förvandlas till en cysta. Larvstadiet varar bara en kort tid, därför kan den inte använda det för att resa stora avstånd. När den slår sig ner på en bra plats, vanligtvis nära konstgjorda föremål som bojar, bryggor och båtar, utsöndrar den ett lim och förvandlas till en sjöborre.

Hjärnan och ryggmärgen omformas efter att varelsen har satt sig, vilket bara lämnar det genitourinära systemet och matsmältningssystemet. Eftersom de har ett filter behöver de inte jaga efter maten. Marinbiologen och dykmästaren Lars-Ove Loo uttrycker det enkelt: “den bara sitter där och gäspar och förökar sig.”

Vilken underbar tillvaro!

Lars-Ove Loo hävdar att den är omedveten om händelserna som utspelar sig runt den. Arten har spridit sig över världshaven, kanske ridit på skroven av brittiska krigsfartyg som återvände från Koreakriget, och upptäcktes först i Västeuropa utanför Plymouths kust, Storbritannien, 1953. Den har sedan dess spridit sig till Norge, Danmark, Irland och Frankrike. Lädersälen är nu också allmänt spridd runt kusterna i Nordamerika, Oceanien och Antarktis.

Hittade för första gången i Sverige

Lädersjöborrarna upptäcktes i betydande mängd i hamnen nära Havets hus i Lysekil i mitten av augusti. Länsstyrelsen tog hjälp av en dykaresättning för att så snabbt som möjligt försöka få bort den invasiva arten i hamnen. Jag hade hoppats att allt skulle kunna städas upp för en tid. Johan Rolandsson, sportdykare, rapporterar att det var så många att de till slut gav upp.

påverkar mussel- och ostronodlare avsevärt

Läderryggen klassas som en invasiv art på grund av den negativa påverkan den har på sin miljö. Stora kluster av den som bosätter sig på och täcker kanadensiska mussel- och ostronodlingar har orsakat allvarliga problem för bönderna. Dess diet av växter och djurplankton kan sätta den i en konkurrensnackdel mot blötdjur.

De genomförde ett smittspår efter att ha upptäckt läderpåsar på en vågbrytare nära de ursprungliga fynden. Dykbesättningen letar just nu efter ytterligare sjöborrar i läder eftersom vågbrytaren, som är tänkt att försvara hamnen i starkt väder, bogserades för ett år sedan från Rixö småbåtshamn.

“Det är nog över”

Ljuset återvänder till djupet och Ellen räcker upp en hand mot oktoberhimlens lysande blå. På kajen dumpar hon ett gäng läderhandväskor. Anna Dimming är bestört eftersom hon hade antagit att den var innesluten till en liten region. Men tyvärr har vi också upptäckt ganska ansenliga siffror i detta område.

Ganska kört är en möjlig tolkning. Vi kan inte hindra den från att sprida sig till skyddade områden, men vi kan försöka bromsa den. Främmande invasiva organismer kan inte utrotas från havet när de väl har fått fotfäste där. Förväntningen är att den ska agera på samma sätt som den gör i Norges hamnar, där det är relativt ovanligt att se den i naturen.

Vi har ingen aning om hur den här kommer att agera omkring oss ännu. Anna Dimming, som plockar upp en läderväska från en återförslutningsbar väska, tillägger: “Om du hittar dem får du gärna slänga dem på land och anmäla fyndet till hemsidan rappen.nu, så vi kan se hur de sprider sig.” En meter lång vätskestråle kommer fram när hon trycker på pungen. Anna Dimming skrattar när hon stoppar tillbaka den i väskan och säger: “De är lite ambivalenta”, innan hon överlämnar den till Kennet Lundin, en fisk- och skaldjursfantast.

Henrik Hittad Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!