Henrik Widegren Barn – Henrik Daniel Widegren är en svensk läkare, musiker och bildkonstnär. Han föddes den 11 maj 1971. Widegren är läkarexamen och praktiserar otolaryngologi och foniatri vid Lunds Universitetssjukhus. Nasal Airways medfödda försvarsmekanismer var ämnet för hans avhandling, som han avslutade 2010.
Henrik Widegren är läkare som även har deltagit i musik- och nöjesscenerna, till en början som student. Han skrev musikalen Spel tillsammans med kompositören Joel Bexelius, och den hade premiär på Akademikerförbundet 2001. 1998 tjänstgjorde Widegren som sektionschef för Lundakarnavalens karnevalsspektakel Shaka Zulu, till vilken han skrev manus tillsammans med Hugo Carlsson och Ola Bergstrand och även uppträdde. Han skrev texterna till både 2002 och 2006 års vinnande karnevalslåtar tillsammans med Joel Bexelius.
Widegren är en av initiativtagarna till Lunds musikteater, ett semiprofessionellt bolag som producerade två produktioner: Moby Dick (2007) och The Best of Worlds (2008). Visfestivalen i Västervik var ett stort stopp för Last Call både 2007 och 2008, då de uppträdde där. Det har beskrivits som “en blandning av träregel och Tomas Ledin” för musiken av Verklighents Folk, ett housepopband. Verklighetens Folk har spelat på Lund Comedy Festival och Lundakarnevalen och de har producerat fyra EP:s, Villapop 1–4.
Sedan 2012 har Widegren även släppt en rad låtar han kallar “sjuka sånger” som fokuserar på vården. Widegrens YouTube-konto och tidningen Sjukhusläkarens hemsida innehåller rutinmässigt nya låtar av artisten. Låtarna har även sammanställts på albumen Sjuka låtar, Absolute Landsting 2 och Du är inte frisk. Du har inte läst tillräckligt.
Många har lyssnat på singeln “Googla aldrig dina symptom”. Hösten 2017 stämdes Widegren av kirurgen Paolo Macchiarini för grovt förtal för en passage i låten “Ballad of star surgeon Paolo Macchiarini”. Efter en dag bestämde sig JK för att sluta titta på det. Medical Melodies & Surgical Songs, ett album av Widegren, släpptes 2019.
Musikvideon Never Google Your Symptoms blev viral, med över 4 miljoner visningar på YouTube och 3 miljoner likes på Facebook i oktober 2020. Hans album “Ear-nose-neck candy” och “X-Ray to Hell” kom ut 2021. Widegren har varit krönikör i Dagens Medicin sedan 2016, och han är sedan samma år även paneldeltagare i SVT-programmet Frga Lund. Medicinens sjuka historia är en ny soloshow som debuterade på 2018 års komedifestival i Lund.
Showen, som turnerade i hela Sverige under 2019 och 2020 för att få lovord, kombinerar medicinsk historia med musik. 2020 och 2022 reste han med sin soloshow Sjuk, frisk ou mittemmellen och hösten 2022 debuterade han med sin tredje soloshow, Bäst före. Widegren uppträdde i den restaurerade Arlövsrevyn år 2023 som en speciell gäststjärna.
Familj
Henrik Widegren är gift med Jessica Widegren, född Petri, som bland annat har ett förflutet inom Boelspex. Deras båda näsor, gjutna i gips, visas i Nasoteket i Aten i Lund, i luckorna 132 och 133. Frga Lund är ett populärvetenskapligt program på SVT med doktor Henrik Widegren som värd. Förutom sina musikaliska talanger är han även artist, föreläsare, krönikör och YouTuber.
2019 tog han med sin enmansshow Medicines sjuka historia på en turné över Sverige. Nu, med denna nya föreställning, har han fått återfall. Sjuk, ja, eller någonstans däremellan. Den ena ljusa sidan är att ditt läkarbesök kommer att pågå i en hel timme. Annars får du aldrig göra det. Hans position som lungexpert gör att han ibland känner sig hjälplös och frustrerad, men han finner befrielse i att göra fåniga musikvideor.
Vårdcentralschefen pratade med Trond Björge, norrmannen Henrik Widegren. Den första komedimusikvideon kom till efter att Trond Björges klinik lagt ut sina IT-tjänster och allt gick fruktansvärt fel. After 9 600 visningar på YouTube, är det säkert att säga att klippet av Trond som ilsket dunkade en telefon på skallen, fick tittarna resonans. Det är fortfarande min bästsäljande låt. Sex eller sju verk till, som “Korridorpatientens glada sång” och “Vem kan andas före NIV”, har skrivits sedan dess.
Trond Björges arbete som lungspecialist på det ansenliga (med norska mått mätt) sjukhuset stfold förser honom med material för sina kompositioner. Otillräckligt ledarskap som inte inkluderar personal och andra faktorer som kan störa en läkares vardag är vanliga inspirationskällor. Idéer kommer bara till mig. Musiken och humorn har blivit ett sätt för mig att ventilera dessa känslor av frustration och maktlöshet.
Under de senaste 15 åren har jag haft en ledande roll inom Norges hälso- och sjukvårdssystem, vilket har gett mig möjlighet att observera dess inre funktioner. Jag har sett mycket gott och mycket ont under hela min tid här. I synnerhet när det gäller fjärrstyrning inom vården utan att förstå hur det fungerar. Du är inte en ledare om du bara klarar dig.
Tidigare har Trond Björge spelat piano och keyboard “på amatörbasis” i stora ensembler. När en idé till en ny låt får fäste spelar han vanligtvis in den själv hemma framför en dator, där han också komponerar melodin, arrangerar instrumenten och skriver texten. Min medarbetare Vinjar Romsvik är en expert på filmskapare och klippare. Han har varit till stor hjälp för mig i processen att göra musikvideor. På grund av våra fullspäckade scheman tar det normalt nästan ett år för oss att producera en ny video.
Den senaste tidens händelser har visat Trond Björge att han inte är den första äldre läkaren att skapa sig ett namn som komisk musikproducent med fokus på vårdfrågan. I Sverige upptäckte jag att det finns en “broder i anden” som heter Henrik Widegren, som skriver musik som liknar min. Jag kontaktade honom igår och hörde direkt av honom. Den 17 november är MD Henrik Widegren, tv-personlighet och medicinsk expert från Lunds universitets “Frga Lund”, i Strömsnäsbruk.
Det är absolut inget roligt med det här
Skratt har i kliniska tester visat sig ha många hälsofördelar, inklusive men inte begränsat till ökad energiförbrukning, minskad risk för högt blodtryck och hjärtsjukdomar, förbättrad immunologisk funktion och skydd mot utbrändhet. Dessutom är det alltid ett plus att ha det bra. Sknes universitetssjukhus anställer Henrik Widegren som otolaryngolog och foniatriker.
Han har regelbundna spalter i Dagens Medicin och medverkar i SVT:s Frga Lund. Han kom fram till denna slutsats efter att ha forskat om komedis positiva effekter på människors hälsa och lycka. Dessutom kommer Henrik att ta med sin gitarr. Och om vi har riktigt otur kommer han förmodligen att bryta in i sång.