Johan Ehrenberg Familj – Den svenske journalisten, publicisten, entreprenören, debattören och författaren Johan Jenny Ehrenberg föddes i Linköping, Östergötlands län, den 14 juli 1957. Ehrenberg driver ETC Utveckling, en produktionsfirma som ger ut tidningen ETC, som verkställande direktör.
Personlig biografi
I Linköping kom Johan Ehrenberg till denna värld. Han är född och uppvuxen i Hässleholm och Hästveda i Skåne, men han lämnade hemmet sexton år gammal och bosatte sig i Stockholm. I december 1976 grundade han och några kompisar tidningen Partisano, som senare blev känd som ETC. Tidningen blev väl mottagen på 1980-talet för sin insiktsfulla journalistik, humoristiska grafik och personliga inslag.
Efter ett kort uppehåll återupptogs publiceringen 1990, och sedan 1996 har en elektronisk version också varit tillgänglig. När nyheten kom 1983 om att Ehrenberg hade tillbringat sex månader som kvinna med identiteten Jenny Ehrenberg, blev han en medieälskling. 1986, med Bara lite kärlek, gjorde han sin skönlitterära författardebut. Boken The Ridiculous Family kom året efter det. Ehrenberg är en skönlitterär författare vars verk inkluderar fantasyboken Aileme: the moment of emancipation från 2005.
Men Johan Ehrenberg har verkligen kommit till sin rätt som journalist och samhällsdebattör. En dekonstruerad välfärdsstat, där befolkningen vilseleds när det gäller statsskulden, Europeiska unionen och globaliseringen, visas i hans romaner Money, power and every else (1994), More money (1996), Globalization myth (1998) och Socialismen, min kompis (2000).
Han fokuserar på ekonomi och i ETC skriver han ofta tillsammans med Sten Ljunggren om ekonomi från en radikal synvinkel. Dessutom driver de på för att Sverige ska införa euron som valuta. En intervju med DN Kultur och Nöje hävdar att Ehrenberg är socialist. Johan Jenny Ehrenberg var Ehrenbergs nya namn när hon kom ut som transperson 2023. Därefter kom Ehrenberg ut som medlem av ett icke-binärt kön.
1983 års studie “Sex Change”
1983 gjorde Ehrenberg ett stänk med ett stycke i tidningen ETC angående hans personliga resa för genusforskning. Han beskriver sina långa möten med transvestiter, homosexuella, transsexuella och transsexuella i Stockholm, USA, Paris och Köpenhamn, samt hans efterföljande liv som kvinna.
Han möter trångsynthet och brutalitet under sina resor till både öppna och slutna samhällen och utforskar gränsöverskridande sexualitet. Bortsett från Ehrenbergs intervju i Sveriges Television fick historien stor bevakning i kvällstidningarna. Han förklarar drivkraften i ett följeslag från 2007 till reportagets bokåterutgivning, “Vad hände sedan?”:
Jag skulle vilja diskutera idén om transpersoner och vad den säger om vår könsidentitet. I bojorna av våra skepnader och fångar. Angående de sätt på vilka vårt kön försämrar vårt värde. Jag ville också tala för de transpersoner jag känner och stödja deras valfrihet. Å andra sidan var jag fast besluten att bryta mig ur fängelset på egen hand.
Privat. Hela könsbytesrapporten handlar om det hemska med att tvingas välja mellan två fängelser, så nej, jag ville aldrig bli kvinna. Mitt mål var att upptäcka en könsneutral identitet. Transsexualism, skriver han i rapporten, är som att kliva in i ett könsneutralt limbo. Transvestism och transsexualitet, tillägger han, är manifestationer av samma önskan att korsa kön. Han försökte behålla sin könsneutrala identitet som J. Ehrenberg under ett helt år efter rapporten.
I sin bok Könsbytet från 2005 sa Ehrenberg att han kände ånger för rapporten på grund av den skada den orsakade hans föräldrar, snarare än för honom själv. Efter det höll han tyst om fynden under de kommande 22 åren. Efter föräldrarnas bortgång godkändes slutligen återutgivningen. “Gender change: The True Story: My name is Johan Jenny Ehrenberg” dök upp i Dagens ETC den 30 november 2023, efter den första rapporten.
Vidta åtgärder mot klimatkatastrofen
Samtidigt som Ehrenberg startade flera företag har han varit en uttalad röst i klimatrörelsen sedan 90-talet. Han hjälper människor att generera sin egen kraft bland annat genom sin roll som vd för Egen El. Alternativa energikällor är något han passionerat stödjer. Ehrenberg äger ETC El, en elfirma som Greenpeace utsåg till bäst i sin kategori. En butik med “klimatsmarta” varor är också under hans ägo. Kloka Hem är en ekofokuserad inredningstidskrift utgiven av Ehrenberg förlag, ETC förlag.
Ehrenberg låter bygga vertikala vindkraftverk och solceller på en kulle som han hyr av Katrineholms stad. Han hyr sedan ut dessa tillgångar. Företag och människor kan hyra dessa för att generera sin egen gröna kraft. Människor kan också tjäna pengar på att sälja den el de producerar. Enligt Ehrenberg “Allt som snurrar kan också generera el” (TV4-nyheterna), och han noterade också att Sweden ligger långt efter Nederländerna och Tyskland när det gäller framsteg.
Ehrenberg känner att bilbranschen tjänar på att skjuta upp forskningen om elfordon, även om han tycker att det borde uppmuntras. Ehrenberg hävdar att trots vindkraftens breda stöd är solceller överlägsna. All kraft till Gersnäs förskola Katrineholm i augusti 2010 kom från Ehrenbergs vindkraftverk. Årets klimatrådgivare 2009 och Katrineholms miljöpris (2008) är bara två av de utmärkelser han fått för sitt arbete inom miljöområdet.
Olika åsikter
Både ETC Produktion och Nuevo AB, som Ehrenberg ägde och drev, gick i konkurs 2005. Enligt tidningen Resumé, som bevakade konkursförfarandet, förlorade över hundra leverantörer sammanlagt 9 miljoner dollar när företaget gick i konkurs. Därutöver fanns det löneskulder på totalt 1 705 995 kronor som företaget är skyldigt.
Transflaggans färger – blå och rosa – målas på Johan Ehrenbergs naglar en fredag 2009. På väg genom stan bär han dem i fickorna, inte beredd att svara på förfrågningar men ivrig att fira ändå. Just nu slog riksdagen fast att transpersoner inte lider av några medicinska tillstånd. Ehrenberg har nu blivit sig själv, även på pappret, och händerna finns inte längre i fickorna. Att byta namn på Skatteverkets hemsida tog tre minuter och 250 kronor. Ägaren och skaparen av vänstertidningen ETC, Johan Jenny Ehrenberg, har nu kommit ut som transperson.
Avskriven som en fars
Ehrenberg försökte för exakt fyrtio år sedan. Hon var känd som “Sveriges sämst klädda kvinna” efter att ha blivit fotograferad i kvinnlig klädsel av fotografen Hatte Stiwenius och medverkat i tv som Jenny. Enligt Johan Jenny tror alla som kommer ihåg det nu bara att det var ett skämt.
Det är nu gjort
Hon gör iakttagelsen att det är lättare att komma ut som transperson nu än för fyrtio år sedan. Dock utmanande. En kontroversiell debatt rasar om lämpligheten av att dragqueens läser barnsagor i biblioteksmiljöer. Självmordsfrekvensen bland transpersoner är oroväckande hög.
Ses som en fara
“Drag Race Sweden” sändes definitivt under bästa sändningstid på SVT. Programledaren Robert Fux har uttryckt sin önskan att göra det som en public service, vilket visar att alla människor kan hitta något de gillar. Dokumentären “Transkriget” sänds på SVT och har hamnat under eld för sin påstått fientliga skildring av transpersoner.
Framstående feminister ser på transpersoner med misstänksamhet och fientlighet. S:s egen tidigare socialminister Annika Strandhäll har uttryckt sorg över den könsidentitetslagstiftning hon försvarat. Enligt Strandhäll skulle utsikterna att föra avgörande statistik om jämställdhet uppstå om det var lätt att ändra sitt juridiska kön.
Begränsning av rättigheter för HBT-personer
Det är i det progressiva landet Sverige. I många delar av världen är det mycket värre. Som ett exempel förbjöds HBTQ-rörelsen i Ryssland på torsdagen direkt av landets högsta domstol. I en diktatur är det möjligt att göra det. Representanter för HBTQ-rörelsen har inte längre behörighet att planera evenemang eller protester på grund av rörelsens farliga extremism. Natten faller.
Johan Jenny Ehrenberg skriver i Dagens ETC “Varje dag, i över femtio år, har jag gått upp och klätt mig till man.” Detta är dock inte längre fallet. Läppstiftet har applicerats igen. En grupp rödskjortade individer i en skrämmande era. Faktum är att saker och ting inte försämras. Förutom att vara utgivare av den vänsterinriktade tidningen ETC är han även verkställande direktör för ETC Utveckling.
Han har skrivit flera verk som attackerar det tillväxtorienterade kapitalistiska samhället, globaliseringen och bankbranschen; han är också engagerad i grön- och feministiskt orienterad socialism i egenskap av förläggare. Nyheten om Ehrenbergs könsbyte till Jenny Ehrenberg fick stor publicitet 1983 när den rapporterades i ETC.
Särskilt tabloiderna i Sverige framställde Ehrenberg och hans berättelse som “falsk” när det avslöjades att han bara hade tillbringat sex månader utklädd till kvinna för att undersöka samhälleliga könsroller utan att genomgå någon form av kirurgisk operation eller juridiskt byte av kön.