Ralph Lundsten Familj

Ralph Lundsten Familj
Ralph Lundsten Familj

Ralph Lundsten Familj – Svenska film- och konststjärnan Ralph Lundsten är också känd som landets mest framstående kompositör. Han föddes 1936 i Ersnäs, Den Norrbotten, och är idag bosatt i det underbara gamla träslottet Frankenburg, som går tillbaka till 1878 och ligger i Stockholms skärgård. Det är också hem för den berömda bild- och elektroniska musikstudion Andromeda.

Sedan 1959 har han använt denna “institution” för att utveckla sitt eget musikspråk, kreativa filmer och utställningar samtidigt som han arbetar fritt och omedvetet om alla ismer. Ralph Lundstens omfattande och varierande bidrag till konsten har länge gjort honom, och fortsätter att göra honom, till en oerhört viktig gestalt i den amerikanska kulturen.

Med den karaktäristiska låt som Utlandsradion använde i sina sändningar 1984-2011 — vår de facto “nationalsång” — blev han den mest spelade musikern i världen och Sveriges musikaliska röst. Ralph Lundsten, kompositör och pianist, gick bort vid 86 års ålder. Lundstén arbetade nära Erkki Kurenniemi, en finsk designer och konstnär.

Kompositören Ralph Lundsten var en tidig pionjär i Sverige inom elektroakustisk musik och användandet av konkreta ljudmaterial, collage och andra sådana tekniker. Studiochef Mats Lindström minns honom som en banbrytare i början av 1960-talet på Stockholms Elektronmusikstudion. Ateljéns adress då var Kungsgatan 8 i Stockholm. Ralph Lundsten använde utrymmet för att experimentera med sina musikaliska skapelser, vars frukter kan höras på CD:n “Elektronmusikstudion. Documentation 1”, utgiven 1966 av Lundsten och Leo Nilson. Dessutom gjorde han filmcollage som “EMS No.

Lämnade på sitt eget schema

Under tiden satte han upp butik i sin egen Andromeda-studio. Senare skulle han skriva över 700 musikaliska kompositioner där. Här finns både catchy öronmaskar och komplexa symfonier. Så vitt vi kan säga bestämde sig Ralph Lundsten för att gå sin egen väg. Mats Lindström hävdar att han var utstött i den svenska elektroniska musikscenen.

Instrument som Ralph Lundsten byggt själv, eller i samarbete med den finske formgivaren och kompositören Erkki Kurenniemi, som anses vara en av de ledande tidiga pionjärerna inom elektronisk musik i Finland, kombinerades med konventionella synthesizers och senare datorer i Andromeda-studion.

Ralph Lundsten Familj

Han ägde några riktigt banbrytande musikredskap för eran. Enligt Mats Erlandsson, tillförordnad studiochef och studiotekniker på Elektronmusikstudion, var han också en pionjär på detta område.
Ralph Lundstens intresse för den nya tiden kan höras genom hela musiken han skapade i Andromeda-studion; han återvände ofta till teman som drömmar, meditation, natur och utrymme för inspiration.

Det satte honom i en mycket fördelaktig position. Mats Lindström hävdar att musikern fortfarande har en hängiven följare som gillar hans låtar. Ralph Lundstens hem i Nacka, utanför Stockholm, var en rosa slottsliknande byggnad som han kallade “Villa Frankenburg” för att den påminde honom om sagor. 2014, innan han rev huset, gav han Andromeda-studion till Stockholms Scenkonstmuseum. Vi tappade Ralph Lundsten i onsdags.

Herrgården var i förfall när kompositören Ralph Lundsten köpte den på 1970-talet. Men idag är det hans alldeles egna världsberömda personliga sagoslott, som han renoverat från grunden. Pink Palaces senaste försäljningsnotering har gjort det till en viral sensation online och väckt intresse från hela världen. Affärsmässigt är det väldigt roligt. Ralph skämtar om att han förväntar sig att någon kändisfru ska flytta in snart.

1970, i en mogen ålder av 79 år, var kompositören, konstnären, filmaren och författaren Ralph Lundsten på jakt efter en ny plats att kalla hem. Marken han ägde vid den tiden var tänkt att bli en del av en motorväg. Jag hade ringat in området på kartan som lovade sydlig exponering och strålande solsken, men hittade på något sätt uppe i Saltsjö-Boo, utanför Stockholm, vid kråkslottet Frankenburg.

Förfallet hade satt in på den rosa herrgården

Men huset var så nedgånget att ingen trodde att det någonsin skulle kunna bo i det igen. Tornet höll på att falla sönder, skorstenarna skadades och balkongerna dinglade från takplåten som själv höll på att kollapsa. Lukten var fruktansvärd, och avloppet läckte dåligt. Det var fruktansvärt, en soptipp, men jag insåg potentialen i det som nu är Stockholms vackraste sjöområde genom att titta ut över vattnet, som ingick i köpeskillingen.

Ralph Lundsten, tonsättare, har gått bort, säger hans familj till TT. Han var 86 år gammal. Lundsten var en viktig karaktär inom svensk elektronisk musik och synthesizerkultur. Född i Ersnäs, Norrbotten, etablerade Ralph Lundsten den banbrytande inspelningsanläggningen Andromeda i Boo, en förort till Stockholm, 1958.

Hans häpnadsväckande rosa fantasihem presenterades i en artikel i Aftonbladet. Cykeln “Nordic Natural Symphony” är en av hans mest ackla imed arbete. Ralph Lundsten har även gjort filmmusik, regisserat långfilmer och skrivit böcker utöver sina 110 album. Han fick en medalj av regeringen för sitt arbete som kompositör och konstnär.

Ralph Lundstengrden: där historia skapas

En gammal gård med anor från tidigt 1800-tal. Ralph Lundsten, den välkände kompositören, växte upp i detta område. Vi har designat en speciell atmosfär för våra matgäster i restaurangens Stone Barn-hem. Det finns en magisk kvalitet i luften. Hayloft är ett konferensrum och eventutrymme som ligger på andra våningen. Ralph Lundstengrdens familj har ägt marken sedan 1700-talet och den ursprungliga fastigheten var känd som Hääshgrden. Gården ligger mellan Lule och Pite på den slingrande, historiska kustvägen nära den lilla staden Ersnäs. Det var en stor och välkänd gård i Norrbotten förr i tiden.

DE FÖRSTA STEG

Ersnäsfödan och pedagogen Kristina Holmberg insåg Hääschgrdens potential 1997. Hon hade länge drömt om att öppna en kulturinstitution där, och nu hade hon hört att den berömda tonsättarens barndomshem fanns tillgängligt. Hon föreslog i ett brev till Ralph Lundsten att han skulle köpa fastigheten så att hans arv och namn kan vara centralt för dess utveckling.

Ralph hade redan ringt henne den dagen för att dela med sig av de goda nyheterna. Den 11 juli 1998 slog Ralph Lundstengrden upp portarna för allmänheten som restaurang, komplett med evenemangslokaler och konferensrum. Den första restaurangen låg på en ombyggd Norbottensgård de första åren. Den flyttades till den vackra stenladan och höloftet 2005.

Den nuvarande restaurangen ligger i ett utrymme som tidigare var en ladugård med tillhörande höloft, och som har genomgått en omfattande och noggrann renovering för att bli vad den är idag. Stenväggar som mäter 40 tum i höjd på bottenvåningen och träväggar på de övre våningarna ger en förtrollande atmosfär som påminner om ett autentiskt och pastoralt förflutet.

DAG PÅ GÅRDEN

Skärgårdsfesten, julmässan och julbordet är bara några av de årliga evenemangen på Ralph Lundstengrden. Det finns många bröllopsmottagningar och konferenserna som hålls på landsbygden är väl mottagna. När det gäller både atmosfär och färsk mat lägger vi en premie på det verkliga, lantliga och lokala, samhällets historia och gårdens historia.

Restaurangen har funnits med i The White Guide, allmänt ansedd som Sveriges bästa, sedan många år tillbaka. Ägaren och operatören Kristina lägger stor vikt vid att bevara gårdens arv. Många av världens mest populära och fängslande turistmål har djupa rötter i sina värdars personliga historia, lantliga landskap eller naturliga miljöer. Ralph Lundstengrden är en av de platserna, insåg jag för länge sedan.

Uppdraget var komplett eftersom det speglade mina personliga passioner för kulturarv, friluftsliv och livet på landsbygden. Kulinariska evenemang, fester, konferenser, representationsmöten och andra viktiga sammankomster har alla hittat ett hem i lokalens unika och stimulerande miljö. Det här är Kristina Holmberg och Ralph Lundstengarden.

Kompositören Ralph Lundsten, som växte upp i fattigdom, sa om sitt hem i Frankenburg 2008, “En av mina drömmar var att skapa ett fantastiskt vackert hem.” Kompositören Ralph Lundsten gick plötsligt bort vid 86 års ålder på onsdagen, det bekräftades. Frankenburgs herrgård, byggd 1878 och renoverad och inredd av Ralph Lundsten, var hans hem fram till 2015.

I en intervju med Kulturnyheterna 2008 omtalade han det som “min barndoms sagoslott”. Fastigheten lades ut till försäljning 2015 efter att den presenterats i Expressens bilaga Leva och bo. Efter att affären stängts planerar Lundsten att använda samma tomt för att bygga ett nytt hem åt sin familj. Ralph Lundsten är den mest kända svenska tonsättaren utomlands. Han är också en begåvad bildkonstnär, författare och regissör.

Belägen i samma byggnad som bild- och elektroniska musikstudion Andromeda, som är ett rosa sagoslott vid Skurusundet (huset blev rikskänt som Sveriges första chockrosa villa i mitten av 1970-talet). Lundsten var en renässanskille vars vidsträckta konstnärliga sysslor trotsar en kortfattad summering. Han vann kvalitetspriset från The Film Institute fyra år i rad på 1960-talet och var vårt lands mest dekorerade kortfilmsregissör under det decenniet. 1967 vann konstnären Lundsten Stora Biennalens pris i Paris för sin bild- och ljudkomposition EMS NR 1, det första samkomponerade bild-/ljudstycket för Sveriges Radio.

Ralph Lundsten Familj
Ralph Lundsten Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!