Shima Niavarani Familj

Shima Niavarani Familj
Shima Niavarani Familj

Shima Niavarani Familj – Shima Niavarani var väldigt rättfram när det kom till att diskutera kärlek. En gång vart fjärde år hittar hon kärleken eller sin “för evigt person” i sitt hjärta. När jag älskar någon förbinder jag mig för dem för alltid. Ungefär vart fjärde år hittar jag den “för evigt person” jag har väntat på. Vänskap är inte annorlunda.

Som Shima tidigare har berättat i en intervju med Aftonbladet kan du när du väl kommit under huden på mig ringa vid tretiden på morgonen berusad och be om undsättning. Även om vi inte har hört av varandra på flera år, skulle jag gärna komma ut i mina varma kläder och rädda individen, sa hon.

Från arbetarklass till att leva sparsamt familjeliv

Shima Niavarani och hennes pappa flydde Teheran, Iran, när hon bara var fyra år gammal, och de bosatte sig i Sverige. Allt övergavs av dem. Hon och hennes far återförenades så småningom med sin familj efter en längre vandring genom Turkiet och Schweiz. Året innan hade Shimas bror och mamma rymt till Sverige.

Skulle Shima vilja ha en familj?

Shima är nu barnlös, men hon kan inte förstå en värld utan dem en dag. Egentligen säger skådespelerskan att hon är en hängiven, medkännande och familjeorienterad person. Barn är bäst. Shima har berättat för pressen att hon hoppas på att få en stor familj någon gång och att hon inte kan förstå en värld utan många barn.

Det var i Teheran, Iran, den 7 juli 1985 som Shima Niavarani – en svensk skådespelare, dramatiker, regissör, sångare och låtskrivare föddes. Hon har gjort framträdanden i mer än femtio scen-, film-och tv-projekt. Autodidakt, en enmansföreställning hon gjorde på Riksteatern när hon var 19 år, blev hennes stora genombrott.

Shima Niavarani Familj

Bland hennes många krediter kan nämnas att hon spelat Pippi i TV4:s Boy Machine, Lily för fyra säsonger av Sjölyckan och Maiken för Allt faller. I musikalfilmen Part of my heart var hon också Molly. Tillsammans med Måns Zelmerlöw var hon värd för Melodifestivalens final 2021. Hennes genombrottsframträdande i She’s Wild Again Tonight 2016 gav henne en Golden Globe-nominering. 2012 och 2020 höll hon sommartal.

Personlig historia

Medan kriget mellan Iran och Irak rasade kom Shima Niavarani till denna värld 1985 i Teheran, Irans huvudstad. Efter fyra år av tvångsförflyttning från sitt hem tog familjen vägen till Sverige via Turkiet och Schweiz. Separation skedde före rymningen, men de kunde försonas på en jämtländsk flyktingförläggning. Upplands Väsby var deras slutmål efter en period av boende i Örnsköldsvik. Upplands Väsby var Niavaranis hemstad. En annan skådespelare, Shebly Niavarani, är hennes syster.

Scen

När hon var nitton år gammal slog Shima Niavarani igenom med sin enkvinna-show Self-teught, där hon skrev, regisserade, deltog i, iscensatte, komponerade, kostymerade och tände showen. Efter mer än ett år på resande fot med showen blev hon erkänd med flera utmärkelser för sin prestation. Hennes scenkrediter inkluderar framträdanden på bland annat Riksteatern, Radioteatern, Södra Teatern, Stockholms Stadsteater och Dramaten.

Hon flyttade sitt fokus till att spela dramatiska roller i teaterproduktioner efter sin första soloföreställning. För sina scenframträdanden, som inkluderar “Apathetic for beginners” och “Jag ringer mina bröder” av Jonas Hassen Khemiri, där hon medverkade tillsammans med sin bror Shebly Niavarani, har hon fått många utmärkelser, bland annat Bernadotte Art Awards och Stockholm Stadens hederspris.

Candida presenterar sitt samarbete med Thommy Berggren. Hennes scenkrediter inkluderar även den brittiske komikern Eddie Izzards “Stand up for Stockholm” och andra komiska samarbeten. Bertolt Brechts Bageriet (2007) presenterade henne som änkan Queck. Under ledning av Lars Rudolfsson. Hon debuterade på Uppsala Stadsteater våren 2008 som Hedvig, huvudrollsinnehavaren i Göran Tunströms Tjuven, i regi av Linus Tunström.

Uppsala Stadsteater har gjutit Niavarani i ett flertal huvudroller sedan dess, bland annat Rigoletto, Knutby, Drottning Kristina med flera. Hon skapade, utvecklade och satte upp solomusikalen Shima Niavarani is an Übermensch i november 2009 på Södra Teatern. DN:s “På Stan” kände igen henne som en av 50 Stockholmshjältar relaterat till detta.

Den uppfinningsrika teaterföreställningen vann tävlingen “Puls på Sverige”, som arrangeras vartannat år av SVT i samarbete med Dramaten. Den hade världspremiär 2010 på Dramatens stora scen, följt av inspelning för SVT och oktobersändning på SVT2. Jean Paul Gaultier applåderade hennes 2013 framförande av en presentation som hon skrev för honom på Arkitekturmuseet, som hon gav som en del av hans besök på museet. Förutom att vara värd och skriva manus till QX-galan 2017 och 2018 gjorde hon det för evenemangets 20-årsjubileum.

Bilder, TV och radio

Till och med Shima Niavarani har sysslat med film- och tv-skådespeleri. Artikeln “En av morgondagens filmstjärnor” i Dagens Nyheter uppmärksammade hennes hårda arbete. Hon arbetade främst med independentfilmer i sin tidiga karriär, som She’s Wild Again Tonight, som medverkade i Gustaf Norén i Mando Diao och till stor del är inspirerad av Fröken Julie av Strindberg. Hennes framträdande i filmen gav henne en nominering för bästa kvinnliga huvudroll inför Guldbaggegalan 2016.

Nånting muss ge säger, regisserad av Esther Martin Bergsmark, är en av flera filmer som hon har nominerats för. Tv-serien Allt faller på TV4, skriven av Henrik Schyffert, Jonas Gardell och Johan Rheborg, gav henne sin stora publikdebut 2013. Där visades hennes komiska tajming för fullt då hon spelade Majken, Rheborgs medhjälpare. [obligatorisk referens]

Tillsammans med Henrik Dorsin, Jonas Karlsson och andra återupptog hon sin komiska karriär som Pippi i TV4:s Boy Machine. Hon blev berömmelse 2019 efter att ha medverkat i En del av mitt hjärta. Hon har samarbetat med Felix Herngren i flera projekt, inklusive People with Anxiety (Netflix), Enkelstöten, Sjölyckan (101-åringen som lämnade räkningen) och andra.

Hennes arbete på SVT inkluderar framträdanden i julkalendrar som Storm på Lugna gatan, Selmas saga, Hotell Gyllene Knorren, Tusen år till julafton och Kristian Petris drama Den fjärde mannen. Hon sjöng bland annat en egenkomponerad tolkning av förra årets vinnarlåt “Move” under sitt framträdande med Måns Zelmerlöv i Melodifestivalen 2021-finalen.

I riksdagen och Allsång på Skansen har Niavarani gjort ett framträdande som serietidning. Du kanske känner igen henne från hennes komiska roller i program som “Humorhimlen”, “Bröllopsreportern” och “Lilla Al Fadji” på P3 Humor. Niavarani har gestaltat Rödluvan i dramatiska radioteaterpjäser, som Angela Carters suggestiva erotik Rödluvan och vargen.

Hon började sin tid som sommarpratare i Sveriges Radios P1 2012 och kommer tillbaka 2020. Nugammalt, regisserad av Filip & Fredrik, medverkade 2013. Tillsammans med Shima var hon värd för SVT1-programmet Filmkväll 2015. Hon var en deltagare i SVT dokusåpa Stjärnorna på slotlett 2020.

musik

Niavarani har gjort solokonserter och visat upp sin musik, som hon komponerade och framförde ensam, i ett antal miljöer. Festivaler som Hultsfred, Arvika och Popaganda var tidiga stopp på hennes karriärturné. Under Allsång på Skansen den 22 juli 2014 sjöng hon två sånger. Hennes egna komposition “Shimmy Shimmy Shimmy Shine” var en av dem. Hon har varit med i flera shower, bland annat Moraeus med flera, och hon var med i So ska det låt den 1 mars 2015. På sitt eget skivbolag lägger hon ut sina låtar i världen.

Utmärkelser

För sitt framträdande som Olive i Bullets over Broadway på Göta Lejon vann Niavarani flera utmärkelser, inklusive Humorpriset 2017 för Årets komediföreställning. Hon fick Bernadotte Art Awards 2014 av sitt tidigare hemlands exildrottning, Farah Diba. Dessutom är hon mottagare av en hedersmedalj från Stockholms stad.

Som den främsta damen i 2016 års She’s Wild Again Tonight, nominerades hon till ett Guldbag Award. På TV4 Humorpriset/Barncancergalan utsågs hon bland sina många utmärkelser till Årets Humorföreställning. Hon har även tilldelats stipendiet till Kim Anderzons minne och priset från Nöjesguiden.

Shima Niavarani Familj
Shima Niavarani Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!