Bengt Palmers Familj – Bengt Palmers hemstad Lidingö, Sverige, är hem för 5 118 miljonärer. Bengts postnummer, 181 31, har en genomsnittlig årsinkomst på 1 222 540 kronor och 2,6 % andel invånare som har betalningsanmärkningar. I denna region tjänar kvinnor ungefär 44,3 % lika mycket som män, lägre än riksgenomsnittet på 74,00 % i Sverige.
Bengt Palmers är bosatt i Lidingö kommun i villa/radhus på Norrstigen 12. Hans kvarter är en del av Lidingö socken. Bengt Palmers (75 år) och Carina Palmers (60 år) anges som boende. Bengt Palmers föddes under ledning av Tage Erlander från Socialdemokraterna. Samma år som Sveriges befolkning nådde 6 924 888 vann IFK Norrköping det svenska mästerskapet i fotboll för herrar.
Han är i fyrtioårsåldern nu och föddes på våren under Vädurens tecken (den kinesiska kalendern klassificerar honom som en råtta). Den svenska bearbetningen av det latinska namnet Benedi’ctus, som betyder “den salige”, skänker honom denna ära. Om 269 dagar fyller han 76 år och om 257 dagar är det hans namnsdag. Bengt har knutit ihop säcken.
Förutom BENGT PALMERS MUSIC PRODUCTION är Bengt även en del av Backbeat Enterprises Aktiebolag. Fru P. Friskvrd, Träning, Kost är ett aktiebolags säte. På Lidingö ligger Bengt Gustaf Palmers villa. Han och Carina Palmers delar ett hem tillsammans. Hans faktiska födelsedatum är den 2 april, men den 21 mars är hans namnsdag. Hans bostad beräknas vara värd cirka 13 300 000 kronor.
Det svenska musikfenomenet grundades av mannen bakom Hooked on a feeling och Movie Star, den svenska schlagermaskinen. Bengt Palmers är ansvarig för att bevara Sveriges rykte som ett musikaliskt paradis långt efter hans död. Globala hits som “Hooked on a Feeling” och “Movie Star” producerades av honom. Samtidigt banade han vägen för moderna svenska kraftproducenter som Max Martin, som han inte har annat än beundran och respekt för. Trots detta oroar han sig för hur det går för folk i musikbranschen idag.
Vi träffas på hans Lidingö-villa och han erbjuder prompt att köra mig dit från närmaste tunnelbanestation. Och i samma ögonblick dyker han upp. Under körningen frågar jag om han alltid är så exakt eller inte, och hans svar låter som om det lyfts direkt från en nybörjarkurs i musikproduktion. Fem minuter av din tid skulle ha gått till spillo om jag kom fem minuter för sent.
Dessa sekunder kan inte hämtas. En kompetent producent behöver en ovanlig blandning av egenskaper, inklusive disciplin, anpassningsförmåga, ett skarpt psykologiskt öga och, viktigast av allt, ett skarpt öra för catchy låtar. Jag har en tydlig mental bild av Bengt Palmers efter bara några minuters samtal med honom.
Han slösar inte med ord och kommer rakt på sak, men ändå klär han sina idéer i filosofiska fraser.
Framgång vid 20 års ålder
Han fick sin start i branschen med att sjunga för Sveriges Radio. Allt började när han vann en radiostations sångtävling och en av deras producenter råkade höra honom uppträda. Robban Broberg, programmets ursprungliga programledare, lämnade för att utöva andra möjligheter och gav Palmers mikrofonen.
Men han intervjuade också många av de gästande artisterna i Sverige. Några exempel på legendariska musiker är Beatles, Jimi Hendrix, Frank Zappa och James Brown. När han bara var tjugo år gammal var han engagerad som producent på det svenska skivbolaget Olga och var snart ansvarig för nummer ett och tvåa på landets topp tio-lista. Hans första stora genombrott som musikproducent kom genom coverlåtarna One way ticket och Da doo ron ron.
Det är obegripligt att jag redan vid 20 års ålder har nått sådana framgångar som producent och arrangör. Palmers medger att han kunde ha blivit övermodig till följd av sina prestationer. Tyvärr för Palmer höll inte hans logik, som den ofta gör för idrottare som har satt nya personbästa. Du kanske snabbt undrar, “Vad kan jag göra för att överträffa detta? Åtminstone var det så jag tolkade prestation på den tiden.
Hougga Chakkas märkliga berättelse
Det tog inte lång tid innan de började se resultat. The Palmers råkade besöka London 1971, när de fångade Johnny Kings framförande av “Hooked on a feeling” på Top of the Pops. Han gillade vad han hörde, så han gick ut och köpte skivan dagen efter. Han tog hem den och lade den på en hylla, där den stod kvar i två år tills Björn Skifs frågade om Palmers hade några lämpliga låtar för en turné.
Eftersom de hade arbetat tillsammans en tid var de mycket bekanta med varandra. När han var i London hade Palmers hört en låt som fastnade för honom. Den repeterades och lades till på setlistan av Björn Skifs och Blue Blues. Skifs vaxade poetiskt om Hooked on a feeling nästa gång de träffades. Palmers minns ögonblicket med ett skratt, “Han sa, vi måste spela in den här eftersom publiken gårhelt bananas när vi spelar det.”
De gick in i inspelningsstudion och Palmers hävdar att det var en av de enklaste sessionerna han någonsin haft. Bandet hade redan utarbetat arrangemanget, så hans enda ansvar var att spela in det korrekt och se till att det lät bra. Inte bara gjorde Palmers det, utan de gjorde det genom att ta fram andra aspekter av låten än vad King hade. Med tanke på att det spelades in för 45 år sedan är det otroligt.
Eftersom Palmers eget skivbolags amerikanska filial inte var intresserade av att släppa skivan, trots dess framgångar i Sverige, började han skicka kopior till andra skivbolag. Och det var fruktbart. Han hörde av sig från CBS, ett av de största företagen i USA, som uttryckte intresse för att publicera Hooked on a Feeling. Skifs kontor vaknade dock så småningom och följde med oss andra på anteckningsblocket. Jag tvivlar inte på att de var oroliga för att förlora sina jobb trots att de aldrig hade hört skivan tidigare. För, som Palmers förklarar, “tänk om det skulle bli en hit för CBS, vi borde släppa det ändå.”
Strängen av hits fortsatte att spela
Låten “Hooked on a Feeling” har levt i evigheter och varit med i en rad filmer. Både kultklassikern Reservoir Dogs av Quentin Tarantino och den senaste storfilmen Guardians of the Galaxy har detta återkommande musikmönster. Över en miljon exemplar av soundtracket köptes. Många andra konstnärer har skapat sina egna tolkningar. Ally McBeals Vonda Sheppard sjöng den, och till och med David Hasselhoff var tvungen att ge den en chans. Men Björn Skifs tolkning står med huvud och axlar över de andra.
Men de goda tiderna fortsatte att rulla för Palmers. Say never my love var Skifs uppföljare, och det är lätt att förbise det faktum att den också toppade på #7 i USA. Två år senare släppte Movie Star Harpo, en annan bra låt som dominerade listorna i många europeiska länder. Och Palmers visade sin talang för att skriva topplåtar. Det är också viktigt att se till att de är lämpligt klädda och arrangerade.
Bakgrundsspåret till Movie Star var helt inspelat; allt som krävdes var sista handen, men familjen Palmers kände att något var fel med arrangemanget. Han återvände till studion klockan sju nästa morgon och gjorde om det mesta av grundkompet. Palmer skämtar om att låten är ovanlig eftersom den saknar virveltrumma och vi skrattar båda när vi granskar arrangemanget.
Faderns självmord var en betydande förlust
Bengt Palmers liv har dock inte varit utan sin del av mörker. Han beskriver den känslomässiga belastningen av sin fars självmord i sin självbiografi, Slumpens sjördar. The Palmers första smak av produktionsframgång kom precis när patriarken råkade ut för en fruktansvärd olycka i familjens sommarhem. När han försöker hoppa upp på en båt fastnar ett rep runt hans fot, vilket gör att han faller på båtens sittbräda med sin raka axel.
Han led olidlig smärta i hela sin kropp 24/7, vars orsak aldrig upptäcktes men troligen var relaterad till antingen olyckan eller hans efterföljande terapi. Något han bara inte kunde tolerera längre.
På grund av hur nära de hade varit tog familjen Palmer ett tag att komma över sin fars död, och under den tiden tappade de driften till jobbet. Han längtade efter chansen att visa sin överlägsna karaktär för sin kärleksfulla far.
Fattar inte Max Martin alls
Sverige har producerat ett antal producenter som har samarbetat med stora märken runt om i världen. Men en musiker sticker ut från resten: Max Martin, som belönades med Polarpriset 2017.