Ferry Grill Död – När Gunde Svan diskuterar sin koppling med sin ex-militär Ferdinand “Ferry” Grill snyftar han okontrollerat. Den osannolika guldbonusen diskuteras också i den nya dokumentären “Gunde Svan – Skidåkaren” i SVT. Ett innovativt samarbete började när Grill tog in den talangfulla tonårsskidåkaren Gunde Svan till sitt skidföretag.
Trots att “Ferry” hade ett antal av sina rivaler att tjäna, kretsade partnerskapet mer och mer på Gunde.
Enligt Vladimir Smirnov, Svans främsta sovjetiska rival och skidkollega, var Gunde alltid den som fick det största materialet, och “Ferry” arbetade till stor del med Gunde. Enligt Svan var “Ferry” Gundes personliga serviceman och de två inledde ett banbrytande samarbete inom längdskidåkningens värld när Gunde betalade för honom.
Den osannolika bonusen med guld
De gick vidare och spenderade mer pengar inför Svans sista VM 1991. Till råga på allt erbjöd Gunde sin tjänsteman ett penningincitament i utbyte mot ett VM-guld. Det kom för mig att jag skulle suga in det hela när Gunde ville veta hur mycket jag ville. Gunde utbrast: “Dubbel!” som svar på min angivna summa.
Ett känslosamt ögonblick som avslutade ett långt samarbete var Gunde Svans seger i det 30 kilometer långa världsmästerskapsloppet, trots att hon hade blivit besegrad. Upplevelsen, enligt “Ferry” Grill, som sammanfattar det med glänsande ögon, räcker för att hålla en livstid. Ferry, Gundes son, är uppkallad efter honom, och han är gudfar för honom nu.
På SVT Play kan du se hela dokumentärserien Gunde Svan—skidåkaren. Serviceman Ferdinand “Ferry” Grill och Gunde Svan revolutionerade skidåkningen. Gunde Svans tal om vännen får henne att få tårar i ögonen. I en dokumentär som sänds i SVT konstaterar Gunde Svan “Jag tror att du förstår varför jag har en son som heter Ferry.” Tidigt förvärvades “Ferry” som fäktare genom sitt skidmärke av Gunde Svan och en rad andra skidåkare.
Jag såg direkt att han skulle passa bra för det här. På kvällarna kunde många av soldaterna besöka hotellbaren för att varva ner med en drink och komma ikapp med kollegor. Ha det så kul. “Färja” dröjde sig kvar vid ståndet betydligt längre än de andra, enligt Svan. För att säkerställa att han hade tillgång till de finaste materialen, tvingade den svenska skidstjärnan österrikaren att arbeta exklusivt för honom. I slutändan föredrog jag att ha Ferry helt för mig själv.
Ges Ferry äran att bli uppkallad efter sin son
De blir båda tysta när de träffas i dokumentären och diskuterar hur viktiga varandra är och hur de arbetar tillsammans. Sedan börjar snyftningarna. Han instruerade mig väl. Jag har en son som heter Ferry eftersom jag antar att du förstår det. En trolig guldbonus utlovades till Svans militärer 1991, inför hans sista VM. Enligt vad “Ferry” säger, “kände jag att det var dags att suga in det hela” när Gunde frågade hur mycket jag ville. Gunde utbrast: “Dubbel!” som svar på min angivna summa.
“Ferry” fick sin bonus efter att Svan vunnit tremilen. Enligt “Ferry” Grill var det en tävling med bestående minnen. “Gunde Svan – Skidåkaren” är en dokumentär på SVT som beskriver det extraordinära samarbetet mellan österrikiske Ferdinand “Ferry” Grill och Gunde Svan, som var Svans tjänsteman.
Efter sin tid med att åka “Färjan” med flera andra skidåkare, bestämde sig Gunde Svan för att anställa honom som sin personliga skötare. I intervjun minns Gunde Svan hur hans pappa lärde honom allt som finns att veta innan han bröt ut i tårar och förklarade för intervjuaren varför han döpte sin son till Ferry. “Gunde Svan – Skidåkaren” är titeln på en nyligen publicerad dokumentär i SVT.
När han förklarar för sitt barn Ferry var hans namn kom ifrån kollapsar ikonen totalt. En av våra bästa skidåkare, Gunde Svan är också en av Sveriges genom tiderna stora idrottare. Hans banbrytande materialval, precision och vinnarskalle drev honom till total dominans i VM och OS. Ferdinand Grill förtjänar också mycket beröm.
Helt kollapsande
Den första delen av en ny dokumentär med titeln “Gunde Svan – Skidåkaren” släpptes på onsdagen av SVT. Dokumentären fördjupar sig i Gundes lysande karriär och de faktorer som bidrar till hans enorma framgång. Men så småningom blir det för mycket för Gunde, och det handlar specifikt om Ferdinand Grill.
Allt började med att Grill tog Svan ombord på skidföretaget han jobbade på. Efter att snabbt observera Grills utmärkta servicemanskap bad Svan att han skulle börja tjänstgöra som sin personliga serviceman. Dokumentären kommer att innehålla Gunde Svans olyckliga försök att uttrycka djupet i hans känslor för Ferdinand Grill.
“Det verkar som att du förstår…”
Meningen börjar med att Gunde Svan säger att Grill “lärt mig förut utan”‚ men han blir sedan mållös. Snarare börjar Gunde Svan gråta okontrollerat. “Det är på grund av denna anledning som jag har en son som heter Ferry”, tillägger han i slutet. Ferdinand Grill var känd som Ferry, och Gunde bestämde sig för att hedra honom genom att döpa sitt barn efter honom. Ovanpå thatt, Ferrys gudfar är Ferdinand Grill, som också är med i dokumentären.
Dessutom visar dokumentären hur Gunde erbjöd Grill en rejäl ekonomisk bonus i händelse av ett guldfynd, vilket lockade Grill att göra en stor guldinvestering inför VM 1991. Medan resten av skidlandslaget tävlar i världscupen kommer manager Gunde Svan att intressera sig för Vasaloppet.
Något som kan verka lite utöver det vanliga. – Ja, jag förstår. Jag meddelade dock åkarna och Svenska Skidförbundet detta i god tid före säsongens start. Enligt Gunde Svan är det därför alla vet att jag återvänder hem och alla får mig. Tanken på att Gunde Svan och hans tidigare tjänsteman Ferry Grill ska göra Vasaloppet tillsammans har svävat i mer än 20 år. Äntligen är det dags i år.
Redan när jag var aktiv pratade vi om att åka Vasaloppet någon gång, men det har aldrig hänt förrän nu, förklarar Gunde. Min anledning till detta är för att Vasaloppet väljs samma dag som jag fyller 50. Det är anledningen till att vi enligt Ferry Grill bestämde att det skulle ske nu. 1993 gjorde Gunde Svan Vasaloppsdebut och placerade sig på 181:a plats. Tillsammans med Ingemar Stenmark drog han 1998 iväg.
Precis som ett syskon
Från 1979 till 1991 fungerade Ferry Grill som Gunde Svans personliga livvakt. Ännu färre är medvetna om att Gundes mentor Ferry Grill lagt lika mycket pengar på sin karriär. Som ett exempel, ta Gunde och Maries australiensiska bröllop 1990. Grill, trots att han var nybliven pappa, åkte på bröllops- och träningsresan med Gunde och Marie.
För att hjälpa Gunde åka skidor körde nyblivne pappan uppför skidspår medan han höll i skidor. Av oss två är Gunde den bättre skridskoåkaren. Vi kommer dock att gå utan dröjsmål. Mindre än sex timmar är målet. Ferry Grill och Gunde är överens om att de satsar seriöst och efter bästa förmåga.
På Grills 50-årsdag avslutade Gunde och Grill Vasaloppet tillsammans och Gunde är fortfarande den bättre åkaren. Även om Ferry stötte på några problem mot slutet, var dagen ändå trevlig överlag. Som Gunde uttryckte det var han utmattad en tid. Som fick kritik för att ha tävlat i Vasaloppet istället för skidlandslaget vid VM i tjeckiska Liberec.
Den kritiken är inte så vettig för mig. Mitt löfte till Ferry var ett av flera åtaganden jag gjorde när jag tackade ja till posten som landslagschef. Det var min önskan, och föreningen beviljade den. Den är alltså i grunden inte ny. Två decennier har gått sedan Gunde gjorde sitt löfte att avsluta ett Vasalopp med Ferry, som var ansvarig för underhållet av Gundes skidor från 1979 till 1991.
Inför Grills sjukdom var det för Ferrys 30-årsdag. Jag kunde äntligen uppfylla löftet på hans femtioförsta födelsedag efter att vi flyttat fram det med tio år, men även då var det omöjligt att uppnå. Det var ytterligare en löpare emellan dem, så även om de båda tjänade 4.40.10 så kom de inte i mål tillsammans.
Plats 1 611 var Gundes inkörsport, två platser före Ferry Grill. Nära Salzburg, Österrike, kan du hitta en ny Ferry Grill sportbutik. Han upplever att det blir otillräckligt mycket skidåkning. Grill, som verkade utmattad efter att ha passerat mållinjen, medgav att han borde ha tränat mer innan loppet eftersom han kände hur energin tappade de sista kilometrarna.
Dessutom har Gunde inte kört så ofta som vanligt. A Årets Vasalopp är bara sextio eller sju mil bort. Det beror på att mitt schema är fullproppat med andra åtaganden. Inför mitt senaste Vasalopp hade jag tränat mer omfattande. 2004 hände det. Även om Vasaloppet återvänder till tävlingsbanan i år blir det bara för ett kort besök. Jag kommer att vara i Lahtis på torsdag för att bevittna landslagsryttarnas återkomst.
Om det lönade sig för Gunde Svan som chef för skidlandslaget att åka till Mora för att springa Vasaloppet var inget han hela tiden funderade på. Det måste det ha varit. Ingenting är viktigare än att hålla sitt ord. Enligt Gunde Svan “har jag nog gått sönder några genom åren”, men han hävdar att antalet är ganska litet.