Fucking Amol Död

Fucking Amol Död
Fucking Amol Död

Fucking Amol Död – Den svenska premiären av Lukas Moodyssons kärleksdrama Fucking ml ägde rum på en teater den 23 oktober 1998. Två unga kvinnor, i sina tidiga tonår, står i fokus för den här filmen som utspelar sig i slutet av 1990-talet i lantstaden ml. Agnes (Rebecka Liljeberg) är en blyg och tafatt elev som är kär i Elin (Alexandra Dahlström), skolans populäraste och mest utåtriktade elev. De träffas och blir förälskade trots stadens intolerans och fördomar eftersom de båda känner sig som outsiders där.

Ursprungligen planerade Lukas Moodysson att regissera en film om två systrar som hamnar i bråk med sin psykopatiska granne. Moodysson tog historien i en ny riktning och förvandlade den till en berättelse om förbjuden kärlek och att växa upp som tonåring i en liten by med två systrar vid namn Elin och Jessica.

Det var Moodyssons första bild som regissör, och det var den första filmen som bild i Väst gjorde i deras nya studio i Trollhättan, som blev känd som “Trollywood” Memfis Film, Film i Väst, Zentropa, och Sveriges Television samarbetade om filmens produktion. Trollhättans unga filmteam och amatörskådespelare drog igång filmen på en knapp budget på 9,4 miljoner kronor.

Filmen spelades in i “äkta, svenska hemmiljöer” i Trollhättan under våren 1998. Sonet Film ansvarade för filmens distribution i Sverige och över trettio andra länder. Filmen fick titeln Show me Love in engelsktalande nationer. Både svensk och internationell publik hyllade filmen. Bland de många saker som folk gillade med den var det äkta manuset och de unga skådespelarnas arbete.

Filmen vann flera utmärkelser på festivaler över hela världen, inklusive Teddy Award i Berlin och Guldbaggegala för bästa film. Efter den första releasen blev bilden snabbt en kultklassiker och rankades genomgående som en av Sveriges toppfilmer. Genusexperten Tiina Rosenberg såg filmen som en del av Sveriges “coming out-process”, eftersom den var en av landets tidigaste skildringar av en lesbisk romans. Manuset till filmen publicerades och den har spelats på scenen flera gånger.

Fucking Amol Död

Handling

Agnes, en ensam tjej från Mariefred som plågas för att vara lesbisk på sin mellanstadie, flyttar till den lugna staden Km i slutet av 1990-talet. Den populära och ljusa Elin, som sägs ha dejtat “70 000 killar”, är föremål för hennes hemliga förälskelse. Elin och hennes äldre syster Jessica hade ofta bråk, och Jessica dejtar just nu Elins gymnasieförälskelse Markus.

Agnes föräldrar är oroliga för henne, så de planerar ett födelsedagsfirande för henne trots att hon inte vill ha det. Agnes rullstolsburna klasskamrat Viktoria är den enda gästen. Efter att Agnes berättat för henne att hon helt enkelt låtsades vara hennes vän, hoppar hon ur festen. Agnes vill dö och gråter och skriker när hennes pappa försöker lugna henne i hennes rum.

När Elin sökte kolla sitt utseende i lägenhetens hiss när hon var naken fick hon och hennes syster Jessica utegångsförbud den natten. Elin blir omedelbart uttråkad hemma när hennes mamma åker till natttjänsten. Jessica rekommenderar en utekväll på stan. Johan, Marks ishockeylagkamrat och Elinfan, dyker upp till festen. Elin är dock angelägen om att undvika honom och rekommenderar att de hoppar över det hela till förmån för att delta i Agnes födelsedagsfirande.

De går till Agnes hus, där Jessica informerar Elin om att Agnes är lesbisk efter att de låst in sig på hennes rum. Så hon satsar med Elin om att hon ska gå vidare och kyssa Agnes. Jessica väntar utanför dörren medan Elin tackar ja till Agnes inbjudan och stjäl en kyss innan systrarna slår till för det andra firandet. Agnes blir deprimerad och skär sig i handleden med en rakhyvel.

Elin mår dåligt över hur hon behandlade Agnes, och hon försöker gottgöra sig under den andra festen. Hon undviker den flirtig Johan och går till Agnes ställe för att gottgöra sig. Elin erbjuder att Agnes och hon ska gå på den andra festen när hon förbinder Agnes blödande handled och bjuder in henne. De diskuterar sina ambitioner, romantiska intressen och monotonin i vardagen i Chicago på resan dit. De får ta en lift till Stockholm, föreslår Elin.

En bil stannar för att plocka upp dem, men den manlige föraren blir arg när han ser dem kyssas i ryggen och släpper omedelbart av dem. Elin måste gå innan hennes mamma kommer hem från jobbet, men hon försäkrar Agnes att hon kommer att ringa henne dagen efter. När Elin inser sina känslor för Agnes upplever hon en identitetskris. Hon vet att det är sant, men hon kan inte förmå sig att berätta för någon.

Nästa dag, när hon förbereder sig för att ringa Agnes, vänder sig Jessica, och inte för att hon ringer senare. Jessica anklagar henne för att vara kär i en manlig vän och kräver att hon avslöjar hans identitet. Elin avslöjar sina känslor för Johan, mannen som hon så småningom dejtar, om än motvilligt. Elin väljer att ignorera Agnes dagen efter när hon ringer henne, istället väljer hon detumgås med Johan, som hon så småningom förlorar sin oskuld med.

Senare, när de stöter på varandra i skolan, ger Agnes Elin en örfil eftersom hon inte heller vill prata med henne. När Agnes mamma läser hennes onlinedagbok blir hon orolig för att hennes dotter är homosexuell. Agnes blir arg och sparkar ut henne från sitt rum som ett resultat. Elin inser hur lite hon har gemensamt med Johan när de tittar på Bingolotto en kväll och honorna är sexistiska i ett samtal av Markus. Johan försvarar inte Elin.

Hon avslutar förhållandet genom att ringa Johan i Marks telefon medan hon är ensam i sitt rum. Efter att ha sovit på den berättar hon nästa dag att hon har blivit kär i någon annan. Elin drar in Agnes i ett badrum i skolan och säger till henne att hon älskar henne och är ledsen för att hon ignorerar henne.

När Camilla, Elins kompis, ser att Elin inte är ensam på toaletten larmar hon resten av eleverna. En stor skara nyfikna barn samlas utanför toaletten och undrar vem Elin är med. Johan lämnar skolan i ett tillstånd av sorg efter att ha fått höra den här nyheten och tröstas av Jessica på väg hem.

Elin är för rädd för att lämna huset, men när Agnes frågar om det är sant att hon älskar henne, samlar hon krafterna för att möta världen. Elin presenterar sedan sin nya flickvän för sina klasskamrater när de kommer ut från toaletten. De går ut ur skolan tillsammans och beger sig tillbaka till Elin för lite o’boy.

Stjärnan i “Jävla ml” Stefan Hörberg har gått bort. De medverkande i den tidlösa filmen är häpna över den plötsliga dödsdomen. Regissören Lukas Moodysson beskriver en djup känsla av sorg. Två killar diskuterar sina respektive mobila enheter. “Min är smalare än din”, säger en av dem. I filmen gick han under namnet Markus, men i verkligheten var han Stefan Hörberg, och han har sedan dess gått bort.

Det har gått 12 år sedan filmen “Fucking ml” exploderade på den svenska filmscenen. Unga, oerfarna skådespelare blev omedelbara sensationer efter att regissören Lukas Moodysson fick stor uppskattning för sin skildring av ungdomsromantik i en sammanhållen stad. En av dem har nyligen gått bort. Döden kom tidigt i december för 29-årige Stefan Hörberg.

Det är hemskt. Vi delade ett klassrum i mellanstadiet, och han spelade senare min pojkvän på skärmen. Erica Carlson, som spelade Jessica, säger: “Just nu är han en stor del av mina tankar.” Hon har fina minnen från sin sedan länge förlorade barndomsvän. Filmen förde oss väldigt nära varandra. Han var en man med få ord men mycket attityd, tillägger hon, och han bar med sig mycket som ingen annan visste om.

“Alldeles för tidigt”

Rebecca Liljeberg, som spelade Agnes i den kritikerrosade filmen, är förtvivlad över sin alltför tidiga bortgång. Vad tragiskt. Jag saknar ord. Kultfilmen regisserades av 41-årige Lukas Moodysson.
Det är otroligt upprörande och ovanligt för mig just nu eftersom jag precis fick reda på det. Han hävdar att timingen var helt olämplig.

En betydande mängd arbete har bidragit

Stefan Hörberg var en gemytlig närvaro på inspelningsplatsen, enligt hans minnen. Han tillförde mycket liv, entusiasm och humor till filmen och spelade en avgörande roll. Han gjorde alla omkring honom glada, och vi hade en fantastisk tid. Det är en besvikelse eftersom han var väldigt rolig att umgås med. Efter att bandet var färdigt kommunicerade Lukas Moodysson och Stefan Hörberg kort, men det var år sedan. Stefan Hörbergs vänner har skapat en minnessida på Facebook.

Fucking Amol Död
Fucking Amol Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!