Har Linn Ullmann Barn

Har Linn Ullmann Barn
Har Linn Ullmann Barn

Har Linn Ullmann Barn – Den norske författaren och kulturjournalisten “Linn” Ullmann föddes den 9 augusti 1966 i Oslo.

Biografi

Linn Ullmann är halvsyster till Lena, Eva, Jan, Anna, Mats, Ingmar Jr, Daniel Bergman, och Maria von Rosen. Hon är dotter till Liv Ullmann och Ingmar Bergman. Hon medverkade i sin fars Viskningar och viskningar och Höstsonaten och hennes mammas Utvandrarna och Nybyggarna. Hon hade en kort karriär som bildmodell i tonåren, och hon och hennes mamma flyttade så småningom till USA efter att hennes föräldrar skilde sig i början av 1970-talet.

Hon tackade nej till Hollywoods filmerbjudanden till förmån för en examen i engelsk litteratur från New York University. Efter att ha flyttat till Norge blev hon snabbt framträdande som kulturkommentator, särskilt för Dagbladet, landets mest lästa dagstidning. Hennes första roman, Innan du sover, släpptes 1998 och blev en omedelbar bestseller, vilket gav henne TCO-litteraturpriset och ledde till översättningar och nomineringar för en rad europeiska litterära utmärkelser.

Har Linn Ullmann Barn : Halfdan Ullmann Tøndel

2007 anpassades hennes roman Grace för scenen på Norges Riksteatret. Hon tilldelades även Norske Leserprisen för sin roman. Ullmann är för närvarande skribent och journalist för den norska tidningen Aftenposten, för vilken han belönades med Gullpennen-priset 2007 och Amalie Skram-priset samma år.

2009 var hon drivkraften bakom och interimistisk konstnärlig ledare för kulturhuset Bergmangrdarna på Frörö, hennes pappas tidigare hus och verksamhetsställe. Hon var med i juryn för filmfestivalen i Cannes 2011. Hon skrev också en biografi om den norske filmaren Arne Skouen 1998. Hon är tvåbarnsmamma med sin man, författaren Niels Fredrik Dahl.

När det gäller resten av världen var mamma inspirationen och pappa var chef. Linn Ullmann skingrar dock missuppfattningarna kring sin familj i sin självbiografiska roman “De oroliga”. Regissören Ingmar Bergman kallade sin dotter Linn Ullmann in för privata “sittningar” när hon var liten. Efter en lång paus sa han: “Problemet är att det är så stor åldersskillnad mellan oss”, vilket hon beskriver i sitt nya arbete. Det finns inte mycket för oss att diskutera.

Har Linn Ullmann Barn

Vi två skulle ha meningsfulla samtal. Linn Ullmann konstaterar att skärpan i deras samtal har minskat med tillkomsten av den terminala ålderdomen. Hennes far var inspirationen för hennes nuvarande arbete. De hade planerat att ge ut en bok om “arbetet med åldrandet” ganska länge. Far och dotter skrattade gott när de berättade om sin jeepboktur och pekade ut titlar som “Deathfuck in Eldorado Valley”. När banden så småningom sattes igång var Ingmar Bergman redan 89 år gammal. Alla våra planer glömdes bort av honom. Det var en chans att improvisera, vilket var en sällsynthet för oss.

Massiv mänsklig utställning

De sex subpar-inspelningarna sågs som ett misslyckande av Linn Ullman under ganska lång tid. Fadern fick ihop sina makar och avkommor. Samtal om dagens lunch fick ersätta de om konsten och livet. Men efter hans död lyssnade hon på skivorna en gång till, sju år senare. Oväntat lustiga och bisarra diskussioner med litterär kvalitet kom från de livfulla inspelningarna.

Han påminde mig om en gammal Beckett-karaktär. “Vet han verkligen exakt vad han gör, en sorts absurd, sista pjäs”, säger hon och refererar till samtalen som “en sista gåva”. Processen att skriva boken var upplysande. Ingen historia där hon “satt under en tall” på Frö. Ett foto på Georgia O’Keeffe och Fellini-filmen “Amarcord” var de omvägar hon tog för att komma närmare en fadersfigur.

Dessutom lade hon till en mängd karaktärer till boken, inklusive mamman som var en Hollywoodstjärna, de svenska barnskötarna som gjorde udda grytor, syskonen och ex-fruarna. I den här boken är varje karaktär orolig. Linn Ullmann, som tycker att oro inte bara representerar ångest eller förlust, utan också drivkraften att leva, tillägger att oroande människor smutsar ner sina livsmål.

Önsketänkande

Romanens huvudperson och antagonist kallas helt enkelt flickan, mamman och pappan. Linn Ullman skriver om sitt förflutna som om det vore vilken annan roman som helst. Berättelsen flödar lätt från huvudpersonens många tidsperioder, från hennes sårbara barndom genom tonåren till hennes vuxna liv, där hennes äktenskap är på väg att kollapsa.

Och som Linn Ullmann visar kan det vara lika utmanande att vara 12 som att vara 89. “Tjejen” reser fram och tillbaka mellan USA, Frö och Norge. Mamman var hela tiden borta och filmade och lämnade sin dotter att vänta oroligt vid telefonen. En strävan efter kärlek är ämnet för denna roman. Frågan om “var där kärlek” är aldrig aktuell. Linn Ullmann hävdar att det fanns mycket, men att exponering och isolering är nödvändiga för kärlek.

Mamma etablerade en regel att hon inte skulle förstöra sin dotters “hemgjorda säkerhet” efter deras skilsmässa. Huvudpersonen iboken finner trygghet i att föra noggranna register över hennes liv, från antalet barnvakter hon har haft till de män som hennes mamma har gift sig med. Kanske skulle oron och osäkerheten kunna avta om det fanns någon sorts yttre ordning att följa. Hon insisterar: “Det är fortfarande jag.”

Objektiverar kvinnor och män

Både föräldrarna och barnet i “De oroliga” vill helst inte växa upp i berättelsen. Eftersom hon identifierar sig mer med sin pappa har flickan ingen aning om hur hon ska bete sig som tjej. Linn Ullmann siktade på att skriva kritiskt om könsnormer och i synnerhet titeln “mästare”. Även om boken inte handlar om kända personer kan hon inte desto mindre identifiera sig med dess skildring av fadern som upptäckaren och modern som den upptäckte.

Flickan kommer aldrig att mäta sig med sin fantastiskt attraktiva mamma. Pappan är den som har skarp syn. Linn Ullmann insisterar: “Jag föredrar att vara observatören.” Hon tar illa upp av föreställningen att mamman bara var faderns inspiration. Ta en titt på alla otroliga damer som hjälpte min pappa. Utan Käbi Laretei, som lärde honom allt han kan om musik, utan Ingrid, som gjorde hans livsstil tänkbar, och utan hans mamma, som gjorde hans regi på den stora duken till något att se, var skulle han vara nu?

Romanen De oroliga av Linn Ullmann fokuserar på en pappa, en mamma och deras dotter, en flicka. Medan flickans namn, Karin Beate, nämns kort i berättelsen, identifieras ingen av hennes föräldrar någonsin med namn. Karin Beate Linn Ullmann är hennes förnamn, men det är så ovanligt att hon knappt märker när folk tilltalar henne med hennes förnamn.

Verket är baserat på författarens liv. Både Ingmar Bergman och Liv Ullmann kan se ekon av sig själva i bokens pappa och mamma. Linn Ullmann tycker att romanen var roligare och mer befriande för henne att skriva eftersom hon inte behövde oroa sig för att ge karaktärerna namn. Mina föräldrars namn är kopplade till många saker, men inte de jag vill fokusera på i mitt skrivande.

På grund av namnens vikt kan vi vara begränsade till dem. Våra namn ges till oss vid födseln, och vi har inget att säga till om vi behåller dem eller inte. Att undvika allt detta är vad jag är ute efter. På Bokmässan i Helsingfors i helgen som gick sa Linn Ullman att berättelsen om flickan och hennes föräldrar var som en drömpjäs. Det förflutna och framtiden blir omöjliga att skilja när minnen och fantasier smälter samman i varandra.

Det är möjligt att sagan om pappan och Gunnar Björling är ett påhitt. Jag minns att jag blev övertalad om att scenen jag skapade var baserad på ett verkligt minne av att min far förlorade sig själv i en dikt av Gunnar Björling. Min förläggare såg manuset och informerade mig om att jag redan skrivit en liknande scen i min roman Innan du sover, där en förälder läser Björling för sin son. Även om Gunnar Björling är en av mina favoritförfattare tvivlar jag på att min pappa har läst honom eller någonsin hört talas om honom. Återkallelsen av händelser är felbar.

Aktiva vuxna

Huvudpersonen i The Worried är en tjej som inte verkar ha något roligt alls i sin unga ålder. Hennes föräldrar, å andra sidan, är ett par vuxna med en livslång önskan att låtsas som att de fortfarande är barn. Ett slag för mognad utdelas av Linn Ullmann. Jag hatade att vara barn och hade ingen aning om vad de andra barnen lekte med. Ullmann fnyser åt alla passionerade vädjanden om att återupptäcka våra inre barn. Det är fantastiskt att vara vuxen. Det är löjligt att individer nuförtiden firar att fylla 40 genom att klä ut sig till tonåringar.

Ineffektiv bindning

Berättelsen om flickan som vuxen, när hon och hennes pappa bestämmer sig för att ge ut en bok, går i takt med flickans och hennes föräldrars. Faderns hälsa hade vid det laget sjunkit. Han har svårt att uttrycka sig, har svårt att klä på sig och är alltid utmattad. Dottern försöker spela in deras samtal men lyckas inte göra det i tid. Efter att ha blivit oåtkomlig går fadern så småningom bort.

Har Linn Ullmann Barn
Har Linn Ullmann Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!