
Henrik Wahlström Familj – Henrik Wahlström, en svensk producent och Instagramprofil med 145 000 följare per mars 2023, föddes den 10 april 1984. Han är författare och talare i ämnena jämställdhet och psykisk hälsa, nämligen bipolär sjukdom. Han är involverad i Up and Down-kampanjen, som samlar in pengar till Mind i ett försök att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa. 2021 skrev han på för att representera Mind som ambassadör.
Biografi
Wahlströms uppväxt var i Lund. Han gick samhällsvetenskapliga klasser hela gymnasiet. Han har också utbildning i media, musikvetenskap, ljudteknik och radiodrama. Han behandlades för drickande 2008 efter att ha fått diagnosen depression i gymnasiet. 2021 avslöjade han offentligt att han hade fått diagnosen bipolär sjukdom under hela behandlingen.
Henrik föddes den 10 april 1984 och är för närvarande bosatt på Västratornsvägen 15 i Lund. För ett år sedan, den 18 augusti 2022, flyttade han till sin nuvarande villa eller hem. Henrik är mycket efterfrågad för denna roll. Hittills denna månad har vi gjort 442 meddelanden relaterade till honom. Henrik bidrar med sin tid och energi till en organisation där han sitter i styrelsen. Henrik Wahlströms Instagram är en del av hans uppdrag att normalisera diskussioner om psykisk hälsa och utbilda allmänheten om bipolär sjukdom, ett tillstånd han gömt för världen under lång tid.
Han insisterar på att vi inte längre kan undvika att diskutera sådana frågor. Efter tolv års inlägg på Instagram om jämställdhet och skeva kulturideal och vad han kallar “skämt” (skämt fram och tillbaka med sig själv) avslöjade Henrik Wahlström äntligen att han lider av bipolär sjukdom. Det gick bättre än jag hade kunnat hoppas på, säger han och tillägger, “Jag visste inte hur det skulle sluta och jag var beredd att möta många fördomar.”
Han har hållit sin diagnos hemlig för alla utom sina närmaste vänner och familj eftersom han är rädd för att förlora sitt arbete i tv-branschen. Hur mycket enklare det decenniet hade varit om jag inte hade behövt hitta på en ursäkt för min oväntade frånvaro från mitt jobb. Jag hittade på ursäkter, som att ha maginfluensa.
Skapat ikon för psykologisk nöd
Han förlorade tragiskt från sin sjukdom för drygt två år sedan, men hans Instagramföljare har bara ökat sedan dess. Han har nu cirka 150 000 följare efter att ha skrivit om sin kamp med bipolär sjukdom. Förutom att starta uppochner.nu föreläser han också och fungerar som ambassadör för Mind. På t-shirts, väskor och kavajnålar marknadsför han “Uppochner”-emblemet, som föreställer ett hjärta som innehåller både en glad och ledsen smiley. Symbolens bärare visar en förståelse och icke-dömande hållning gentemot dem som kämpar med psykiska problem.
Ingen personlig diagnos krävs för att använda ett av dessa plåster. Det är tänkt att förmedla en attityd av acceptans och förståelse gentemot personer med psykiska problem. Henrik Wahlström hävdar att han inte skulle ha varit tyst om sin diagnos lika länge som han gjorde om hans handledare hade burit en sådan nål försökte behandla genom att dricka ensam.
I hans fall började epidemin i gymnasiet. När han var som lägst sökte han hjälp hos en läkare, men allt han såg var en deprimerad man. Han fick psykoterapi och antidepressiva mediciner, som båda slog fruktansvärt tillbaka. Effekterna av antidepressiva medel på en person med bipolär sjukdom kan vara katastrofala. Du ligger på ett stadigt plus tio och går aldrig tillbaka till noll. Så gick det för mig, säger Henrik Wahlström; Jag steg upp i ett upppumpat, gränslöst sinnestillstånd.
Det är dock omöjligt att leva till 110, och den efterföljande nedgången var allvarlig. Han drack alkohol i ett försök att reglera sitt humör. Hjälp mig att sluta alkoholen äntligen. Och det var först då som jag mötte en verkligt klok person som frågade om mitt välbefinnande under de föregående månaderna. Vi tittade på mitt humör över tid och märkte en tydlig uppgång och nedgång i min entusiasm och produktivitet under två tydliga månader. Hon antog att bipolär sjukdom var skyldig, vilket föranledde ytterligare undersökning.
Behöver en hel del viljestyrka, tydligen
Att hitta rätt medicin och dos för Henrik Wahlströms bipolära sjukdom typ 2 har varit en lång process. Sist men inte minst måste han anstränga sig för att lära sig om sig själv och sin sjukdom så att han kan sakta ner när hans humör skiftar från hypomani till förtvivlan. Det är en grov aspekt av sjukdomen som kräver mycket självkontroll och insikt. Det kräver att man uppmärksammar varningsindikeringar och vidtar åtgärder
hatten går emot din vilja. På vägen ner igen måste jag tvinga mig själv att njuta av aktiviteter som jag normalt tycker om även om jag inte känner för det. Tyvärr, säger han, måste han börja ställa in och se till att han får tid för återhämtning när han är på uppgång och takten har ökat till den punkt där han har, säg, tio projekt igång samtidigt.
Jag måste göra vad jag kan för att stoppa den förestående tidvattnet. När mina energinivåer är som högst är när jag vet att jag måste fånga ögat lite. När jag är så trött kan jag knappt hålla ögonen öppna, tillägger Henrik Wahlström, jag måste tvinga mig själv att vara uppe och aktiv.
Rätt läkemedel kan lindra symtomen i stor utsträckning
Nu när han är på lämplig medicin säger han att hans symtom i bästa fall är minimala, även om de varierar. Jag har inte råd att sjunka till de lägsta djupen eller sväva till de högsta höjderna så att jag börjar orsaka förödelse i mitt eget liv. Henrik Wahlström understryker att han har haft turen att kunna leva ett normalt liv trots att han fått diagnosen bipolär sjukdom, som kan vara svår och förödande om den inte behandlas. Tyvärr kan inte alla säga detsamma.
Ändå känner jag att det är avgörande att betona vikten av att alla som hör denna diagnos antar att de är en del av de 70 % som kan ha ett normalt liv. Enkelt sagt, det kommer inte att fungera om du inte tror på det. Då inser du att det inte finns något behov av att försöka ge upp. Han delar med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa på Instagram och i offentliga föreläsningar i hopp om att andra skulle lära av dem och söka stöd om de har det kämpigt.
Genom att starta den här debatten hoppas jag kunna ta bort det stigma som är förknippat med psykiatrisk och NPF-diagnos. Bokstavligen alla har en personlig koppling till någon som har blivit skadad. Han insisterar på att vi inte längre kan undvika att diskutera sådana frågor. Henrik Wahlström, filmare och Instagram-personlighet, är bipolär och vill utrota det stigmat som förknippas med psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Han kom ut som bipolär för nästan ett år sedan.
Det måste ske ett skifte bort från att se sin överordnade som en domare med makten att spåra ur sitt yrkesöde, hävdar han. Beslutet att avslöja var hans eget. Det förväntades äga rum den 1 januari. Han fortsatte att slita av sig bandaget. Det var allt eller inget. Att ha en säker miljö att arbeta i var ett plus. Han lovade sig själv att han aldrig mer skulle hitta på en sjukdom som det inte fanns några fysiska bevis för. Jag lider av bipolär sjukdom.
Jag har bestämt mig för att vara ärlig om min diagnos av bipolär sjukdom efter tolv års levnad med den (och mycket mer innan dess utan diagnos). Eller, rättare sagt, jag har alltid önskat att jag kunde, men jag har nyligen insett att det faktiskt är mitt ansvar att göra det. Så började det nya året för Henrik Wahlström, regissör och producent med 50 000 följare på Instagram. Efter det lade han undan sin telefon och undvek Instagram i hela sex timmar. Inte förrän en vän berättade för mig om den positiva feedback han hade fått.
Sedan gillade hundratals människor inlägget och började skicka meddelanden. Jag såg till att titta på företaget och tjänsten också. Gav de dig ett svar? Och de berömde min ärlighet i ett brev. Det är ett bevis på hur tufft det är att diskutera psykisk ohälsa att det tog tolv år och en fast övertygelse om att hans chef, Klas Lindberg på Brand New Content, borde kunna hantera detta.
Det är ett stort steg att komma ut, men jag hade kommit så långt genom att lita på mig själv att jag visste att jag kunde göra det. Henrik Wahlström säger, “Om min arbetsgivare inte accepterar mig för den jag är, då hör jag inte hemma här.” Alla är drabbade av psykisk ohälsa på något sätt, och det finns på alla arbetsplatser.
Alla här känner någon vars barn, förälder eller vän är drabbad. Men de flesta känner sig obekväma med att diskutera psykiska problem på jobbet. Chefen rankas död sist på din lista över föredragna bekantskaper. När Henrik Wahlström håller föredrag i ämnet får han ständigt höra detta.
Får inte arbetsgivaren reda på vad jag ställs inför och måste hantera dagligen så är det över för mig. Det får aldrig förekomma. När vi träffas på ett Stockholmskafé tillägger han, “Vi måste få bort synen på chefen som en slags domare, att det är en person som kommer att förstöra ens karriär och framtida möjligheter.”
