Johan Fredriksson Tv4 Familj

Johan Fredriksson Tv4 Familj
Johan Fredriksson Tv4 Familj

Johan Fredriksson Tv4 Familj – Den svenska journalisten, utrikeskorrespondenten och låtskrivaren Johan Fredriksson föddes i Ekerö den 9 mars 1962.

Ett biografiskt uttalande

Fredriksson gick i Träkvistaskolan och Tappströmsskolan för sin grundutbildning. 1977 till 1981 gick han på Nya Elementars, ett gymnasium beläget i Bromma. 1988–1989 fortsatte han sina journaliststudier vid Journalisthögskolan i Göteborg. arbetade som sportreporter på TV-sporten, SVT, 1989 efter att ha lämnat Gotlands Tidningar 1988. Han arbetade på Sveriges Radios Ekoredaktion som korrespondent från 1990 till 1994. Han arbetade som korrespondent för Sveriges Radio i Oslo från 1994 till 1996. Han började arbeta som utlandsjournalist för TV4 News 1996.

Som utlandsjournalist

Åtskilliga krig, inklusive Kuwaitkriget, Bosnienkriget och krigen i Afghanistan, Irak, Ukraina och Syrien, har alla rapporterats om av Fredriksson på plats. När kollegan Ulf Strömberg sköts ihjäl i orten Taloqan av oidentifierade personer 2001 var han med i TV4-teamet som evakuerades ut ur Afghanistan. Fotografen Martin Gustafsson och journalisten Johan Fredriksson bevakade talibanernas tillbakadragande från Kabul när slutet var nära.

2008 avslöjade han och Martin Gustafsson Sveriges mest topphemliga militära specialstyrkor, SSG, medan de var på uppdrag i Tchad. Organisationen Grävande Journalister nominerade hans “Skotten i Gor Tepa” TV-reportage från Afghanistan till en “Guldspade” i kategorin Nationell TV 2012.

TV4 släppte dokumentären “Front avsnitt 5 – Kriget mot IS” 2016, som visar agerandet av PAK, en kurdisk organisation, i Irak. Johan Sundström redigerade filmen; porträtt av Jacek Machula. Dokumentären Drottninggatan 17.04.07, som berättades av Johan Fredriksson, fick 2018 en nominering till TV-priset Kristallen i kategorin Årets innovatör.

Utgivning av en bok

Boken When the World Looked Away, medförfattare av Jesper Söder, en anti-IS-kombattant som kämpade tillsammans med kurdiska styrkor i Syrien och Irak 2015 till 2017, gavs ut av Fredriksson 2016. Bland annat Aftonbladets recensent Inga-Lina Lindqvist gav boken ett positivt omdöme.

Johan Fredriksson Tv4 Familj

Musikyrket

Som musiker och låtskrivare medverkade Johan Fredriksson i punkbandet The Baiters från 1978 till 1980 som trummis. Bandet var en del av den tidiga punkscenen i Stockholm från 1978 till 1979. EMI-skivbolaget gav ut singeln “Moderna Mysterier” 1985, med dåvarande Johan Fredrikssons band Rex de Rox. Producenterna Lasse Lindbom och Kjell Andersson arbetade med skivan. Låten “Kalla mig vad du vill” har bakgrundssång av sångerskan Marie Fredriksson.

En ung Martin Sandberg (som så småningom skulle gå under monikern Max Martin) och han samarbetade på musikinspelningar 1987 med gitarristen och ljudteknikern Janne Ljungwaldh. Ett album med titeln “JK Fredriksson & Blooming Late Baiters” släpptes av Johan Fredriksson 2020. Albumet “Keep on Livin'” släpptes på Undefined Sounds-etiketten och innehöll tolv spår som spelades in av Emil Nilsson, mixade av Alar Suurna och Daniel Johansson. Närvarande artister: Janne Ljungwaldh, Urban Persson och Andreas Lindgren (av Bröderna Lindgren).

Joachim Hiort af Ornäs, Svante Karlsson, Andreas Gidlund, Jesper Sporre, och Johan Skogh medverkar alla. Fredriksson släppte två singlar 2021, “Universum står still” och “One more chance for love to rule my world”, som båda producerades av den oberoende musikern Eric Palmqwist.

Sekretess

Rosa Metukwa Lind är maka till Johan Fredriksson. Han flyttade till Hägersten, Stockholm, 1998, och han är pappa till fyra barn. Hans föräldrar är Palle Fredriksson, pionjär inom IT och sjukvårdsutredare, och Margaretha Pollak, manusförfattare och tv-producent från Sverige. I en artikel rapporterade TV4 att dess team i Ukraina på tisdagen fångades av ett ryskt drönarangrepp. Fotografen Daniel Zdolsek och utrikeskorrespondenten Johan Fredriksson klarade sig båda levande.

Johan Fredriksson säger till TV4 att “den här gången hade vi tur.” Ett TV4-team var i Zaporizhzhya-regionen på tisdagen klockan 11.30 för att genomföra ett inslag om den ukrainska motoffensiven. Efteråt befann sig teamet mitt i en rysk drönareattack, vilket tvingade dem att evakuera området. Den ryska missilen som vår bils baklucka träffades av, avfyrad av drönaren vi hörde, avfyrades. Tur för oss var det ingen inne i bilen, säger Johan Fredriksson till TV4.

Johan Fredriksson och Daniel Zdolsek klarade sig oskadda i händelsen, men en lokal producent fick en mindre armskada. Dessutom fick en polis som träffades av splitter i ryggen lindriga skador. I attacken blev lagets fordon påkörda och kamerautrustningen skadades. Det faktum att ingen skadades fysiskt är en lättnad. Redaktionens säkerhetsprotokoll har följts av oss. Nyhetschef på TV4 Nyheterna Fredrick Malmberg berättar för kanalen att båda våra sändebud hade en hel del rutin och erfarenhet av att arbeta i stridszoner, vilket hjälpte dem att snabbt förstå vad som pågick.

Fredriksson gick på Tappströmskola och Träkvistaskolan för grundskolan innan han gick på Nya Elementars gymnasium i Bromma 1977-1981. Han studerade 1988-1989 vid Journalisthögskolan i Göteborg. arbetade som sportreporter för Gotland Tidningar 1988 och för tv-stationen bl.a. SVT 1989. Han var korrespondent för Ekoredaktion i Sveriges Radio 1990–1994. Han ledde Sveriges Radios byrå i Oslo 1994–1996. När han började arbeta på TV4 News 1996 var han utrikeskorrespondent.

En ukrainsk journalist

Efter att ha varit närvarande under flera konflikter, till exempel i Kuwait, Bosnien, Afghanistan, Irak, Ukraina och Syrien, har Fredriksson sett åtgärder i ett antal av dessa konflikter. Han var en del av TV4-teamet som lämnade Afghanistan 2001 efter att deras kollega Ulf Strömberg mördades i Taloqan av oidentifierade angripare. Fotografen Martin Gustafsson och Johan Fredriksson red talibanernas reträtt tillbaka till säkerhet när döden höll på att hända i Kabul.

Borta från Sveriges främsta specialstyrkor separerades han och Martin Gustafsson 2008 när de var på uppdrag i Tchad. I kategorin Nationell TV fick hans TV-program “Skotten i Gor Tepa” från Afghanistan en nominering 2012 för en “Guldspade” från Association of Graveyard Shift Journalists. TV4:s dokumentär “Frontavsnitt 5-Kriget mot IS” släpptes 2016.

Den belyser den kurdiska organisationen PAKs verksamhet i Irak. Jacek Machula tog bilderna medan Johan Sundström redigerade filmen. I kategorin Årets nykomling fick dokumentären Drottninggatan 17.04.07 (berättad av Johan Fredriksson) en nominering till 2018 års tv-pris Kristallen. En attackdrönare riktad mot TV4:s besättning på plats i Ukraina i landets öster har attackerat dem.

Tack och lov fick varken fotograf Daniel Zdolsek eller reporter Johan Fredriksson några skador. Johan Fredriksson kommenterar, “Den här gången hade vi tur.” Zaporizjzjaborna Johan Fredriksson och Daniel Zdolsek filmade när bilen påkördes på tisdagen vid 11.30-tiden. Varken Daniel eller Johan fick några skador. Både de två ukrainska poliserna som eskorterade TV4-teamet till området och deras lokala producent Alexander Pavlov fick lindriga skador i attacken. Vi hade turen den här gången.

Johan Fredriksson rapporterar att “den ryska attackdrönaren slog rakt in i vår bils baklucka; lyckligtvis var ingen inne.” Detta var praktiskt taget i ögat. Han fortsätter med att säga att det är så livet ser ut att vara för miljontals människor i Ukraina just nu – de är alltid i fara. “Vi är lugna.” TV4-anställda skulle spela in ett inslag om motoffensiven i Ukraina när de var på en reportageresa i landet. Den lokala brottsbekämpande myndigheten organiserade och planerade besöket i den berörda regionen.

Under attacken skadades kamerautrustningen och bilen de körde. Det faktum att ingen skadades fysiskt är en lättnad. De säkerhetsprotokoll som lagts fram av nyhetsrummet har följts. Nyhetschefen på TV4 Nyheterna Fredrick Malmberg tillägger: “Båda våra sändebud har stor rutin och erfarenhet av att arbeta i krigsområden och det hjälpte dem att snabbt förstå vad som hände.”

I början av förra veckan började ansökningsprocessen för att få åka tillsammans med polispatrullen. Teamets innehav av lämpligt fordon för terrängen och säkerhetsutrustning, inklusive en hjälm och väst, verifierades före avgång.

“Trumma, trumma!”

Redan förra veckan började myndigheterna verifiera teammedlemmarnas namn och professionella bakgrund. På grund av krigslagar, som förbjuder fotografering av militärt känsliga föremål, valde polismyndigheterna vägen samt vad som får tas. Med detta sagt hade teamet total kontroll över vem som valdes ut för intervjuer.

Teamet hade gått igenom säkerhetsåtgärder med föraren och säkerhetstjänsteman innan de gick av vid platsen för drönarangreppet. Den lokala polischefens agerande förhindrade med största sannolikhet dödade i attacken. Strax innan vi andra lade märke till drönaren höll han blicken mot himlen och sa “drönare, drönare”, enligt Johan Fredriksson.

Premiärministern: Helt hemskt

Attacken har chockat myndigheterna i Zaporizhzhya Oblast. Olena Zhuk hävdar i en intervju med TV4 Nyheterna att det är en flagrant attack mot media. Johan Fredriksson är van vid att rapportera från områden med pågående våld och TV4-personalen har genomgått flera säkerhetsutbildningar. Under de elva besök som jag har gjort i hela Ukraina sedan februari förra året har inget större gått fel. Enligt honom har jag över 30 års praktisk expertis inom utländsk säkerhet i konfliktområden som

Johan Fredriksson Tv4 Familj
Johan Fredriksson Tv4 Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!