Johanna Nilsson Död

Johanna Nilsson Död
Johanna Nilsson Död

Johanna Nilsson Död – Den svenska medel- och långdistanslöparen Johanna Nilsson tävlade från den 27 mars 1983 till sin alltför tidiga död den 25 juni 2013. 2005 tävlade hon i EM i terränglöpning och tog brons. En mycket framgångsrik amerikansk kollegial karriär avslutades i förtid 2006, men inte innan hon vann tre NCAA inomhustitlar och 2005 NCAA Women’s Division I Cross Country Championship. Ida Nilsson, hennes syskon, är också en maratonlöpare i världsklass.

Karriär

Hon växte upp i Kalmar, Sverige, där hon deltog i ungdomsmästerskapen i löpning. Ida Nilsson, hennes syster, tävlade också för Sverige på den internationella scenen. I junioravdelningen i Nordiska mästerskapen i längdåkning 2000 vann hon silver som individuellt och guld som medlem i det vinnande laget. Systrarna Nilsson, båda svenska, svepte till seger i det loppet. 2002 vann hon ett stipendium för att gå med sin syster vid Northern Arizona University som student och idrottare.

Båda systrarna klarade sig ganska bra akademiskt på universitetet. 2005, medan hon tävlade för Northern Arizona Lumberjacks, vann Johanna Nilsson både inomhusmile-run och NCAA Women’s Division I Cross Country Championships. Under sitt sista år på college (2006) svepte hon milen och tre tusen meter vid NCAA Indoor Championships.

Hon utmärkte sig också vid Big Sky Conference-mästerskapen, vann medeldistansdubbeln vid de regionala utomhusmästerskapen tre år i rad och tog fem Big Sky-titlar på medeldistans inomhus. Efter två gånger att ha kommit på andra plats till sin syster tog hon äntligen hem Big Sky Cross Country-titeln 2005. I en omröstning 2014 av de bästa kvinnliga idrottarna i Big Sky Conferences historia kom Ida Nilsson in på #3 medan Johanna Nilsson kom in på #2. The Northern Arizona Lumberjacks har hedrat dem båda med en plats i deras hall of fame.

Nilsson representerade Sverige i tre stora internationella turneringar. Efter att ha börjat på femte plats innan Rasa Drazdauskaits diskvalificering, slutade hon fyra i damernas 1 500 meter vid EM i friidrott U23 2003. Vid U23-EM i friidrott 2005 tävlade hon i samma tävling igen, men hon kom på 12:e plats.

Hennes sista årsdebut i EM 2005 var hennes första och största internationella tävling, och hon vann. Där gick hon sent om prispallen och vann till slut brons. Efter tidigare vinnare Sara Wedlund blev hon den andra svenska kvinnan oavsett ålder att ta medalj där. Nilsson började träna inför friidrotts-EM 2006, som skulle hållas i hennes hemland Sverige i staden Göteborg, men hon bestämde sig till slut för att sluta eftersom hon var uttråkad med sporten.

Johanna Nilsson Död

Tränaren John Hayes från Lumberjacks kommenterade därefter att Nilssons engagemang för löpningen hade varit inkonsekvent. Ibland lade hon ner långa timmar på banan, och andra gånger hoppade hon över långa träningspass till förmån för att resa, en aktivitet som hon behöll ett starkt intresse för. 2013, vid trettio års ålder, tog Nilsson sitt liv.

Livet efter detta utforskas i detalj i den senaste ljudboksserien. Tre änkor avvisar gränserna för traditionell sorg för att möta döden rakt av. Johanna Nilsson, ursprungligen från Uppsala, tar sig an en ny roll som författare med ljudboksserien “Änkornas begravningsbyrå”, och hennes mörka humor lyser igenom. Romanen, menar författaren, är avsedd att göra två saker: få läsare att skratta och gråta.

I Marocko hittar du Johanna Nilsson. Mitt i pandemin var det en utmaning att ta sig dit. Efter att ha varit separerad från sin man i fem månader på grund av cancer har hon äntligen återförenats med honom. Hon har ingen aning om hur länge hon kan, eller måste, stanna. Tidigare har jag lidit av en betydande rädsla för att dö.

Jag var redan livrädd för att dö innan covid kom. Jag var ensam i Uppsala eftersom min man bor i Marocko. Jag trodde att det var världens undergång som vi känner den. Hon berättar vidare att hon har hittat en viss tröst i sitt arbete med änkor. Författaren har begränsat inflytande över handlingen när väl karaktärerna tar över. Änkorna har lugnat och pratat med mig.

Vad är det rätta sättet att sörja?

Den nya ljudboksserien “Änkors begravningsbyrå” av Johanna Nilsson för Storytel handlar om tre kvinnor vid namn Änkan. De tre ansluter sig till en sorggrupp, där de delar berättelser om sitt oroliga förflutna. Ingen av dem klarar sig riktigt bra i den begränsade miljön att prata om död och förlust. De tror att begravningar är opersonliga eftersom de styrs av stereotyper och normer kring sorg.

Enligt Johanna Nilsson beter de sig riktigt konstigt för sin ålder. De går ut och hamnar i en ödslig butik efter att ha fallit genom ett glasfönster på en nattklubb. De två fortsätter sitt samtal till gryningen, då de bestämmer sig för att öppna en begravningsbyrå tillsammans.

Historien är vi

mäktiga ämnen, inklusive hur man hanterar döden, ramas in av svart och mörk komedi. Finns det en fast procedur som måste följas vid en begravning? Vad är det rätta sättet att sörja? Jag kunde arbeta med min egen sjuklighet genom att skriva om änkorna. Radion spelade ett program om begravningsbyråer. De presenterade sitt arbete på ett så ädelt och hedervärt sätt. De knäböjde och bugade sig inför gravarna. Jag tänkte att morticians förmodligen inte är rädd för kyrkogården.

Liknar “TV-manusskrivning”

Född i Uppsala, men uppvuxen i Borlänge, är Johanna Nilsson författare till många romaner och ett brett utbud av bästsäljande ungdomstitlar. 1996 släppte hon sin debutroman, med titeln “Hon gr genom tavlan, ut ur bilden.” Hon har vunnit Karin Boyes litteraturpris och nominerats till Augustpriset vid flera tillfällen. Att skriva för ljudböcker är dock en ny upplevelse för henne.

Eftersom detta gav en möjlighet att prova en ny skrivande persona, tog jag den. Med stöd av ett nytt förlag som uppskattar mörk komedi, kunde jag hitta ett nytt utlopp för mitt sinne för humor. Hon jämför det med att skriva för tv i det att varje avsnitt måste ha en viss längd, fokus ligger på berättelsen och det måste finnas en “krok” vid avslutningen.

Det har varit en fantastisk tid hittills! Personligen har jag haft det jättekul. Detta gör att jag kan uttrycka många aspekter av min personlighet. Oväntat har det hjälpt mig att locka många nya lyssnare och läsare.

Vad kommer att hända nu?

Jag skriver under. Jag har alltid minst tre eller fyra berättelser på gång. En av sakerna jag håller på med är en roman för unga vuxna. Widows säsong två har premiär i höst. Marcus Nilsson avslutade tiokampen på en 24:e plats, med en poäng på drygt 8100. Trots det svaga VM-resultatet blev han nöjd.

Efter en familjetragedi tidigare under året övervägde Nilsson allvarligt att missa turneringen. I början av sommaren förlorade jag min syster Johanna. Precis när jag kom tillbaka från USA. Allt har varit en berg-och-dalbana. Själva träningsnivån har sjunkit.

Vad hände, av en slump?

Nej, det valet gjorde hon frivilligt. Nilsson hävdar att han under tävlingen tillfälligt kan blockera de flesta distraktioner.

“Sorgen i huvudet”

Han känner effekterna den här gången. Under tävlingarna här har jag ansträngt mig för att lägga det åt sidan så mycket som möjligt. All melankoli är internaliserad.

Hur har din sommar varit när VM närmar sig?

Jag har som mål att ta itu med saker en dag i taget, jag har försökt varva ner under mina träningspass. Det har funnits tillfällen då det här har varit ganska utmanande. Den senaste tiden har jag tillbringat mycket tid med att besöka mina släktingar.

Är det från din familj som du har fått den hjälp du behöver?

Vänner, tränare och lagkamrater har alla visat mig ett enormt stöd. Alla här har varit oerhört hjälpsamma och trevliga. Jag uppskattar det väldigt mycket.

Ångrar du att du reste till Moskva?

Det har jag gjort länge. Men efter att ha fått reda på att jag kunde lämna, tänkte jag allvarligt på det en dag eller två. Det skulle vara bra att ha ett mål eller ett mål att arbeta mot. Nu när jag är borta känner jag ingen ånger, och jag ser fram emot många underbara tider.

Johanna Nilsson Död
Johanna Nilsson Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!