Ludvig Åberg Familj

Ludvig Åberg Familj
Ludvig Åberg Familj

Ludvig Åberg Familj – Fotografer hade sopat över vårt land redan när Ludvig berg föddes här 1870. Det tog inte lång tid för de flesta städer att få en egen fotograf efter teknikens uppfinning på 1830-talet. I en tidningsintervju förklarade Ludvig Berg att hans tidiga intresse för konst fick honom att ägna sig åt fotografi.

När jag gick i gymnasiet ansågs jag allmänt vara bland de bästa serietecknarna som finns. Kanske är det konstigt att jag inte bara nöjde mig med att rita. Tvärtemot vad många tror var hans fru ingen serietecknare. Det var betydligt lättare att gå för en fotograf som hade en gedigen bakgrund. Det var därför jag gick in i filmbranschen.

En linje inom konsten

På den tiden var fotografi en verkligt imponerande konstform. Konstnärlig känsla var nödvändig för mer än bara programmering och bildredigering. Sammansättningen av fotografiet var också avgörande. Även inom den akademiska disciplinen konstvetenskap upplever porträttfotografi något av en pånyttfödelse just nu. Många tittare av porträttfotografi hoppas kunna hitta en viss likhet med traditionellt porträttmåleri.

Fotografen modellerade motivets pose för bilden efter de klassiska mästarnas. De använde tofsdraperier, balustrader, stolar och ett litet bord för att stödja en av sina armar. I takt med att processen att ta ett porträtt blev enklare och mer tillgänglig, ökade dess popularitet. Människor skulle byta fotografier med varandra, och de resulterande porträttalbumen skulle bli en symbol för rikedom och social ställning. Ett dussin fotografier beställdes vanligen av kunder och skickades eller byttes som en del av “Cartomanin”-vurmarna.

Lidköping, Sverige

1870 trädde Ludvig berg in i världen i byn Blomberg, Husaby socken, Västergötland. Anders Johan Svensson, riksbonde, föddes i Bondstorp, Småland, 1841, och hans mor, Anna Maria Eriksdotter berg, föddes i Medelplana 1842. Kort därefter, 1875, flyttade familjen på tre till Arvidstorp, en by. i Mellby socken, där fadern tjänstgjorde som domare. I samma stad 1875 föddes Johan Arvid. Ett stort bakslag för den lilla familjen inträffade vid Arvidstorp.

I januari 1876 gick fadern bort och en månad senare gjorde lille Johan Arvid det också. Så det var bara Ludvig Berg och hans mamma, Anna Maria. Samma år flyttade de till sitt nya hem i Loftarebacken i Husaby. De fortsatte till Lidköping senare samma höst. Före sin död den 5 juni 1889 flyttade mamma Anna Maria familjen åtskilliga gånger inom området. Då var Ludvig helt plötsligt för sig själv. Under tjugo år.

Ludvig Åberg Familj

Ludvig berg anlände till Säffle i november månad 1890. Han hävdar att han fick besked om att det fanns en ateljé tillgänglig på den adress som han fick. Anders Persson, urmakare, var hyresvärd. 1884 lät han sin dotter fotograferna Maria Sofia och Ida sätta upp butik i en ateljé i Perssons stråk. 1887 stod ateljén tom efter systrarna Perssons dubbelbröllop. Efter att ha gift sig med affärsmannen Johan Fredrik Söderqvist 1889 öppnade Maria Sofia Persson en krydd- och diverseaffär i Säffle.

MS Söderqvist var snart hennes officiella moniker. Fotografen Ida Johansson blev känd i Trossnäs efter att hon gift sig med bataljonsadjutanten Anton Johansson berg kom till Säffle när han var 20 år. De första åren tillbringade han på egen hand vid Perssons gränd tills han gifte sig med Olga Johansson, hemmahörande i Tofteryd, Småland, i december 1896. På fastigheten Solhem i Skillingaryd föddes hon 1874 av hemman Johan Johannesson och Emma Kristina Bergman. Sörgrden, ett pensionärssamhälle, ligger nu där Solhem en gång gjorde.

Dessutom kan en tavla krediterad “berg, Seffle” ses hänga i matsalen fortfarande nu. Olgas föräldrar verkar ha kommit bra överens med de nygifta och de tog med sig kameran på flera av sina besök i Smland. Parets första barn, en son som de döpte till Allan, föddes i september 1898. Harald, deras son, anslöt sig till familjen åtta år senare. De var gifta i drygt 20 år, Ludvig och Olga. Tråkiga nyheter rapporterades i Säffle-Tidinning den 9 november 1918.

Fru Olga Berg, hustru till fotografen Ludvig Berg, avled i tisdags i Seffle. Hon var stark i hälsa tills hon drabbades av den dödliga spanska sjukan. Fru Berg var en utmärkt husmor, en snäll moder för sina barn och en hängiven hustru och arbetare för sin man. Ludvig lämnades därmed abrupt som ansvarig för sina två unga avkommor. Allan fick sin utbildning i Karlstad och kom sedan in i läraryrket. Han gjorde en karriär inom militären senare.

Han var hemmabo ganska länge, men han slog sig till slut 1941 när han gifte sig med Olga Halvardsson från Södra Finnskoga. Deras nya hem är i Molkom. Allans chanser att överleva var låga, därför tog han sitt liv 1945. 1926 lämnade sonen Harald Säffle för ett nytt liv i USA. Han blev tydligen elektriker och till och medgjorde sitt hem i Chicago.

Hans far Ludvig och han pratade sällan. Sönerna var däremot en deprimerande del av Ludvig bergs berättelse. Det har rapporterats om honom att han undvek att diskutera sådana frågor. I 1958 års bouppteckning anges inte var Harald befinner sig. Även om han officiellt rapporterades död 1946, kan han vara samma person som Harold Oberg som gick bort i Illinois 1989.

Antik verkstad

Ateljén i Perssons körfält följer alla arkitektoniska standardkonventioner. “Glasrummet” var en lång korridor med många fönster mot norr. Fotograferna kämpade med ljusförhållandena. Magnesiumblixten var en lösning, även om naturligt ljus skulle ha varit idealiskt för fotografering. Fönstren sattes upp i ett visst mönster för att släppa in så mycket naturligt ljus som möjligt. Ljusa, matta tapeter var standarden för väggarna.

För att undvika att ge kunderna “kattögon” måste hela färgskalan hållas i dämpade toner. Det skulle finnas skugga i bakgrunderna, med mitten som ljusast. Studion var belägen på andra våningen, en position vald specifikt för sin överlägsna belysning. De första bilderna visar Ludvig Berg experimentera med ljus och bakgrunder. Han verkar ha etablerat sitt spår kring sekelskiftet, och dessa sekvenser består fram till 1940-talet.

Bakgrunderna och förgrundsmålningen av Bergs bilder är ofta tecken på hans stil. Ludvig Berg hade dock en sällsynt förmåga att organisera sina idéer. Studiostycken och fotografier av både inhemska miljöer verkar ha planerats ut med minimal precision. Till skillnad från många andra fotografer som bara använder en handfull stockposer, tillför han mycket variation och uppfinningsrikedom i sina bilder.

Ta med utomhus inomhus

Men studion utvecklades med tiden. Ett rutgolv och en fondvägg med pelare och målade draperier kan ses i de tidigaste avbildningarna. Berg har, precis som många andra fotografer, ofta försökt återskapa en yttre miljö i studion. En häck av vridna lemmar och ibland gräs täcker marken. Berg nöjde sig vanligtvis med den målade draperifonden på 1900-talet. Han hade sedan egentliga, tunga tygdraperier hängda runt sig.

Under vissa omständigheter tvekar han dock inte att ta fram björkstamfonden så sent som på 1920-talet. Dessa utomhusscener var redan ute ur studiorna på 1870-talet i de större städerna. Halvvägs under 1940-talet fick bergs studio en mjukare färgpalett, och efter det använde han sällan om någonsin rörliga medel eller bakgrunder. Istället ska själva väggen fungera som bas. Utbudet är imponerande och det är lätt att se andra fotografers arbete som informerar Ludvig bergs egna. Kanske får han sina idéer från studier gjorda i området.

Studions möbler har inte uppdaterats på flera år. Bruna stolar, vita Bondrococo-stolar och munkstolar i ek finns alla tillgängliga. De som skjuts får regelbundet tillåtelse att luta sig mot baksidan av en dubbelsoffa, och barn får ofta tillåtelse att stå bredvid en stålstol i stil med ett kafé. När det kommer till barn är kreativiteten också på topp. Korgar, trähästar och plyschekorrar är några av de mer typiska tilläggen.

Detta var något han ofta gömde bakom den svarta ridån tills strax innan han tog bilden, då ekorren kikade ut och i bästa fall fick ett leende ur motiven. Det är dock inte ovanligt att barn tar med sig sina egna husdjur eller leksaker till inspelningsstudion. Den vita gunghästen är dock den absolut mest typiska. Kontinuiteten kan ses hela vägen fram till 1957.

67 år i samma inspelningsutrymme

Ludvig bergs 67-åriga karriär är anmärkningsvärd. Han hade också ett boende i sin ateljé på 5 Perssons Grd under hela denna tid. Som tidigare rapporterats var urmakaren Anders Persson ägare till det tvåvåningshus i trä. På första våningen hittar du Maria Stina och JF Söderqvists lägenhet. Yngve Söderqvist flyttade in sin familj hustrun Margit och deras tre barn till lägenheten efter föräldrarnas död. Berg avsatte ett par rum på bottenvåningen för att hantera konstverket. Det mörka rummet låg i norr, och han hade en roterande grupp assistenter där.

Ludvig Åberg Familj
Ludvig Åberg Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!