Madelen Janogy Familj

Madelen Janogy Familj
Madelen Janogy Familj

Madelen Janogy Familj – Madelen Janogy, nu 26, insåg inte att hon skapade rubriker när hon kom in i landslaget. Hon vill nu bidra till positiv förändring inom damfotbollen. EM-nooben, telefonsamtalet som tog henne hit och rasismen hennes yngre syster mötte är alla ämnen som Hammarbystjärnan diskuterar utförligt i en lång intervju.

Vi kan inte låta detta fortsätta hända; det lämnade mig i lågor och med ett brustet hjärta. Temperaturen på Kanalplan är hög, men Madelen Janogy verkar oberörd. Det var ett rekordsettande tittartal och en 4-1-poäng i det senaste derbyt på Tele2, så vi vet att det kommer att bli en bra tid. Hon uttrycker önskemålet att “många människor” ska vara på plats. 26-åringen hade väntat hela sommaren på EM-aktion. Trots Janogys skadedrabbade vårsäsong valde förbundskapten Peter Gerhardsson honom till priset.

Detta är en mycket utmanande uppgift. Sedan dess har säsongen börjat och jag har lyckats undvika skador. Det som återstår är att planera för framtiden. När valmöjligheterna var begränsade på det sättet var det utmanande. Även om jag var distraherad kunde jag fortfarande hänga med i mästerskapet.

Vissa har sagt att “det vita landslaget” är dåligt

Diskussioner fördes och Englands guldlag kallades “det vita landslaget” under EM. I kölvattnet av Englands seger i gruppspelet med 8-0 över Norge, beklagade BBC-kommentatorn Eilidh Barbour lagets brist på mångfald genom att notera att alla elva startande och alla fem avbytare var vita. Både beröm och kritik framfördes för pjäsen. I ett skrift för The Guardian tog Anita Asante, en före detta elitspelare som spelade i damdivisionen, upp saken. En brist på kvinnliga förebilder inom sporten kommer att avskräcka unga kvinnor, hävdade hon.

Bara Kosovare Asllani och Zecira Musovic, som båda är från Albanien, var inte svenska medborgare när de tävlade i EM. Madelen Janogy anser att det är livsviktigt att hon kan fungera som ett exempel eftersom det utan tvekan är något man måste jobba med. Hans pappa är från Mali, och Janogy blev en historisk figur vid VM 2019 i Frankrike. Det är första gången en kvinna med afrikansk ättling spelar för det svenska landslaget. När jag upptäckte det trodde jag att det var sjukt. Otillräcklig mångfald kan spåras tillbaka till tonåren.

Jämfört med svenskfödda flickor är det mindre benägna att flickor från andra länder går med i en idrottsklubb, enligt uppgifter som sammanställts av forskargruppen Young Lifestyle och publicerades 2020. Sverige kommer sannolikt att se det som en stor fråga. Det finns mycket grejer runt omkring, och det måste hissas upp. Det är väldigt viktigt för mig, och jag hoppas att det förbättras, för det ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Madelen Janogy Familj

Madelen Janogys introduktion till fotboll kom vid elva års ålder, när hon blev inbjuden till sin första träning. När jag var liten ägnade min fars familj inte mycket åt sport eftersom han föddes i Afrika. Även om skolan var viktigare än fotboll, tänkte pappa aldrig ens på det. Jag var tvungen att tigga och vädja till min pappa innan han äntligen lät mig börja.

Skolpersonalen hade redan sett potential i framtidens All-Star. Till slut kontaktade min lärare min pappa för att berätta för honom att han borde engagera mig i fotboll. Och jag tvivlar allvarligt på att jag skulle vara här just nu om det inte hade hänt. Många finns, men de handlar egentligen inte om själva sporten. I så fall måste du bistå på utsidan. Enligt min personliga erfarenhet, gör det att du känner dig riktigt isolerad.

Kan du berätta för mig om att bli en framgångsrik kvinnlig förebild? Det betyder väldigt mycket för mig. Jag kände mig ännu mer malplacerad när jag fick reda på att jag var den första personen där som hade en afrikansk härkomst. Om jag kan vara ett exempel för andra så gör jag det. Av den enkla anledningen att jag är väl medveten om den stora pool av briljanta fotbollsspelare som har stått där jag är nu.

Under uppväxten i Falköping säger Janogy att hon aldrig upplevt rasism eller fördomar när hon spelade ungdomsfotboll. Det var nog lite tuffare innan fotbollen. Det var dock inte förrän jag hittade fotboll som jag kände att jag äntligen hade en gemenskap av människor att lita på. Min första träning var en total katastrof eftersom alla andra hade spelat sedan de var sex år gamla och jag var bara elva. Detta innebar att jag behövde ta med mig överdimensionerade skor och en mängd olika strumpor. Trots det njöt jag av upplevelsen och kommer alltid att vara tacksam för den utbildning jag fått.

Storebrors rasism mot lillasyster

Janogy dokumenterade dagen då en främling caropade henne och föreslog att hon skulle ta med sin syster till en djurpark på Instagram. Inga ord kan beskriva hur jag kände när hon… Den som känner sig skyldig är hon. Enligt Hammarbyspelaren vågade hon “knappt säga det” till mig. Oförmågan att förhindra skada på sin syster är en källa till frustration för Janogy, säger hon.

Tolv år gammal och sittande ensam lyssnar hon på en man säga något sådant. Känslan i min kropp trotsar beskrivningen. Även om jag generellt sett inte är sån att dela saker online, inspirerade detta mig verkligen att göra det. Hon verkade ta det med ro trots våra upprepade diskussioner om ämnet. Å andra sidan brann jag hela dagen av sorg över hur enkelt allt är.

Sagan blev snabbt viral på sociala medier. Svarsmängden från alla var häpnadsväckande. Jag visade henne hur mycket jag brydde mig, och kombinationen av de två gjorde henne extatisk. Det mesta vi kan göra är att be att hon aldrig behöver gå igenom något liknande igen. Sent i matchen klipptes Madelen Janogy från EM-laget.

Ändå finns det värre händelser, som den gången hennes yngre syster var målet för trångsynthet. Jag kan inte sätta ord på vad som händer mig just nu”, säger hon till Expressen. Svag och i en knipa som satte hälsoproblem före fotbollen. Sannolikheten för att Madelen Janogy skulle behålla sin fotbollskarriär var låg.

Vid midnatt var Victoria, den andra tvillingen, där. Janogy säger till SVT Sport, “Utan henne hade jag inte varit där jag är idag.” Madelen Janogy lämnade Wolfsburg i mitten av 2020, bara sex månader in i hans affär. Hon berättade efteråt att hon hade psykiska problem och hade slagit sig in på Hammarby som sin favoritklubb på grund av dess närhet till vänner och släktingar. Stockholmsklubben hon nu briljerar i och landslaget som hon nyligen gick med i.

Säsongen hon just avslutat var den mest produktiva i hennes karriär sett till mål. Madelen Janogy krediterar sin tvillingsyster, Victoria, för att hon hjälpte till att bana väg för hennes framgångsrika återkomst till Sverige efter en längre tids resa.

Hon är ganska seriös med det hela

Hennes tvillingsyster överraskar henne med en hälsning i intervjun, och hon blir synbart berörd av mötet. För mig är hon världen. Janogy medger, “Även jag blir känslomässig nu.” Jag tvivlar på att jag skulle ha klarat mig utan hennes hjälp. Hon betyder mer för mig än ord kan säga. Att ha en tvilling är den största gåvan, och vi har delat så många otroliga stunder. Jag är skyldig henne lika mycket som mig själv för mina prestationer.

Om hon inte hade varit där tvivlar jag på att jag hade suttit här eller någonsin funderat på att besöka Bajen. Falköpingsbon Madelen Janogy gjorde storseriedebut och Pite chockade alla med att ta hem 2018 års VM-guld. Som medlem i det svenska landslaget spelade hon en komisk roll sommaren året därpå, då de vann brons i fotbolls-VM i Frankrike.

Tyska Wolfsburg värvade Janogy, och allt var hunky dory. Men det roliga slutade så småningom för mig i Tyskland. På grund av psykisk ohälsa övergav anfallaren sitt kontrakt. Hennes fart har tagit fart sedan dess. Nu i Hammarby där det gick så pass svalt att hon på allvar övervägdes för EM sommarlaget. Janogy undersöktes dock mycket senare än de andra. När valmöjligheterna var begränsade på det sättet var det utmanande. Däremot hävdar hon i en intervju med Expressen, “Jag tycker att jag hanterade det bra och kunde följa mästerskapet.”

Det är mycket smärta inblandat

Janogy tillbringade sommaren inklämd hemma. Anfallaren var i Stockholm och hanterade en smärtsam situation medan hans lagkamrater där hemma oroade sig över lagets prestation på planen. Hennes syster, 12 år, hade en hemsk upplevelse med en främling, vilket hon berättade om på Instagram. Min yngre syster ringde upp mig häromdagen för att berätta att hon och hennes kompisar hade åkt till Stockholm och att en slumpmässig kille närmade sig henne och berättade att hon hörde hemma i en djurpark.

Den här tjejen är 12 år. 12. Jag har tillbringat hela mitt liv i det här landet. Och det är äckligt att det fortfarande händer, vilket gör så jäkla ont, säger Janogy. Hennes nuvarande roll på Expressen är utvecklare. Tolv år gammal och sittande ensam lyssnar hon på en man säga något sådant. Känslan i min kropp trotsar beskrivningen.

I en intervju med en tidning sa hon, “Jag brukar inte vara en som lägger upp saker, men det fick mig att känna för att göra det.” Skådespelerskan hävdar att hon var “tänd” under resten av dagen. Tack och lov överöstes hon med komplimanger efter inlägget. Det uppskattar hon väldigt mycket. Hon säger till Expressen att hon hoppas att hon aldrig går igenom något sådant igen, för det har ingen plats i samhället.

Madelen Janogy Familj
Madelen Janogy Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!