Sara Downfire Familj

Sara Downfire Familj
Sara Downfire Familj

Sara Downfire Familj – Sara (“Sarah”) Dawn Finer är en svensk sångerska, låtskrivare, programledare och skådespelerska. Hon föddes den 14 september 1981 i Adolf Fredriks församling, Stockholm. Hon uppträdde i ett brett spektrum av musikaliska, teater-, film- och tv-sammanhang innan hon släppte sin första EP med originalmaterial 2005; sedan dess har hon släppt ett antal soloalbum som har uppnått guldcertifiering. Hon har också varit värd för ett antal tv-serier och haft ledande roller i musikaler på scen.

Ursprung och uppväxt

Sarah Dawn Finer växte upp i Sverige men var influerad av sina brittiska och amerikanska föräldrar. Hennes föräldrar, David Finer, en medicinsk författare från London, och Francine Lee Mirro-Finer, en psykoterapeut och dansterapeut från New York, är hennes inspirationskällor. Hon är syster till sångerskan Zoie Finer och halvsyster till musikalartist och koreograf Rennie Mirro. Hennes farfar, Dr. Basil Finer, specialiserade sig på hypnos, och hennes mormor, professor Dorothy Irving, sjöng opera, romantik och lärde ut röst.

Sarah Dawn Finers kärlek till musik började i unga år. Hon var väldigt nära sin sjungande mormor, sin halvbror Rennie Mirro, och hans far, Eric Bibb, en bluesmusiker. Hon gjorde sin skådespelardebut på SVT:s Maskrosbarn 1989, när hon bara var ung. På grund av detta blev hon intresserad av skådespeleri, och hon och hennes storasyster, Zoie Finer, gick med i flera barnensembler på turné i Sverige. Hon fick en roll på Bert 1994. Vid 12 års ålder gick hon med i gospel- och soulkören One Voice, där hon stannade de kommande sju åren. Det var ett antal shower, turnéer och albumsessioner.

Ursprung och uppväxt

Sarah Dawn Finer växte upp i Sverige men var influerad av sina brittiska och amerikanska föräldrar. Hennes föräldrar, David Finer, en medicinsk författare från London, och Francine Lee Mirro-Finer, en psykoterapeut och dansterapeut från New York, är hennes inspirationskällor. Hon är syster till sångerskan Zoie Finer och halvsyster till musikalartist och koreograf Rennie Mirro. Hennes farfar, Dr. Basil Finer, specialiserade sig på hypnos, och hennes mormor, professor Dorothy Irving, sjöng opera, romantik och lärde ut röst.

Sarah Dawn Finers kärlek till musik började i unga år. Hon var väldigt nära sin sjungande mormor, sin halvbror Rennie Mirro, och hans far, Eric Bibb, en bluesmusiker. Hon gjorde sin skådespelardebut på SVT:s Maskrosbarn 1989, när hon bara var ung. På grund av detta blev hon intresserad av skådespeleri, och hon och hennes storasyster, Zoie Finer, gick med i flera barnensembler på turné i Sverige. Hon fick en roll på Bert 1994.

Sara Downfire Familj

Vid 12 års ålder gick hon med i gospel- och soulkören One Voice, där hon stannade de kommande sju åren. Det var ett antal shower, turnéer och albumsessioner. När hon var yngre var hon turnébusschaufför för ett antal kända musiker och studiosångerska för några av de mest framgångsrika kompositörerna i landet. Hon började sin karriär när hon var tonåring, medverkade i tv-program, filmer och till och med talangtävlingar. Samtidigt gick hon på Stockholms Adolf Fredriks Musikskola och Rytmus.

Karriär

Otaliga artister, allt från Agnetha Fältskog och Eric Gadd till Stephen Simmonds och Jonas Jonas Gardell, Dilba, Martin Stenmarck och Teddybears, har medverkat på Finers inspelningar och framträdanden. Så var fallet redan innan hon släppte sitt debutalbum. Hon har arbetat med artister som Moneybrother, Mauro Scocco, Peter Jöback, Samuel Ljungblahd, Fatboy och Patrik Isaksson för att skapa otrolig samarbetsmusik.

Hennes självbetitlade debutstudioalbum med originallåtar publicerades 2007. Den innehöll hitsingeln “I Remember Love”, som toppade på #4 i Melodifestivalen, #1 på Svensktoppen och #2 på diverse andra listor, och gick guld. Två år senare, den 26 augusti 2009, släppte hon sitt andra soloalbum, med samma titel “Moving On”, vilket också var hennes Melodifestival-bidrag det året.

Standing Strong och Does She Know You var ytterligare två hitsinglar från albumet. Hon samarbetade med sådana som Dilba, Magnus Tingsek, Fredrik Kempe, Peter Hallström, Peter Kvint, Michel Zitron och Glen Scott för att skriva albumets 13 spår. 2007 var “I Remember Love” den mest spelade låten på Sveriges radio, medan 2009 var “Moving On” den mest spelade låten. Hon bidrog också med musik till Helena Bergströms film 2009 Så annorlunda.

2010 gav hon ut Vinterland, hennes tredje guldsäljande album och en kritikerrosad jul-cd som ledde till ett liveframträdande på SVT:s julspecial det året. Hon gav sig sedan ut på en massiv liveturné med Vinterland vintern 2011 och tog med sig bandmedlemmarna Jesper Nordenström, Göran Kajfes, Per Lindvall, Sven Lindvall, Ola Gustafsson och Göran Eriksson.

Finer har också varit gäststjärna i flera av Sveriges populäraste tv-program och har uppträtt som backupsångare för Gavin DeGraw. Jan Gradvall från DI Weekend gav hennes album från 2012 Sanningen komma om natten fem stjärnor. Samma år släppte hon singlarna “Nu vet du hur det känns” och “Balladen om ett brustet härja”, samt albumet. Efter att ha fått strålande recensioner, “Truth Comes in the Night” på väg 2013.

Efter att ha tävlat i Eurovision Song Contest-finalen 2013 släppte hon singeln “The Winner Takes It All”. Under riksdagsvalet 2014 sjöng hon “Rise With Me” för albumet F!, som släpptes av Feministiskt initiativ. Den första av hennes sommarturnéer började 2014. Hon återupptog sin Winterland-turné under hösten/vintern till fullsatta teatrar. Samma år medverkade hon i Niklas Strömstedts tv-program “Tack för musiken”.

Bio, scen och filmduk

Den 3 oktober 1993 framförde hon sin första tv-låt, “Kom regn, kom sol”, i SVT-programmet Söndagsöppet för tävlingen Söndagfestivalen. Hon har medverkat i ett antal produktioner över hela Sverige, inklusive de svenska originaluppsättningarna av Rent (på Göta Lejon, Riksteatern och Göteborgsoperan), och Godspell på Stadsteatern/Parkteatern, samt krogshowen Humorator på Grand Hôtel i Stockholm och filmen Bert – den sista oskulden (som Camilla Gevert).

Hon medverkade i Helena Bergström-filmen “So Different” i en biroll. Hon delade också scen med Magnus Uggla i 2010 års Ugglas Revy på Chinateatern och Rennie Mirro och Karl Dyall i 2011 års “Happy Holidays” på Grand Hotel. Hon är också sångerska och röstskådespelerska som har arbetat med TV och animation.

Den 26 januari 2008 spelade Finer som Lucy i China Theatre-produktionen av Jekyll & Hyde. 2008 nominerades hon till en guldmask som bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i den rollen. Finer fick rollen som SVT:s julvärd 2012 och tilldelades året därpå SKAPs låtskrivarstipendium. Finer har haft befattningarna som P1 Winter Speaker 2009 och P1 Summer Speaker 2013.

I december 2013 var Finer tillsammans med radiopersonligheterna Kodjo Akolor och Emma Knyckare värdar för Sveriges Radios radio/tv Musikhjälpen. Hon spelade även den kvicka brittiska arbetskamraten “Lynda Woodruff” i Melodifestivalen 2012 och 2013. Finer gjorde om rollen i flera sketcher vid Eurovision Song Contest 2013 i Malmö, samt 2012, då hon drog tillbaka Sveriges röster. Hon ersatte den tidigare programledaren för So ska det lt på Sveriges Television 2018.

Melodifestivalen

Hon var med i SVT-panelen som bedömde alla bidragen till Before the Eurovision Song Contest 2011, och hon tävlade i Melodifestivalen 2007 och 2009. 2009 var hon ordförande för den svenska jurygruppen vid Eurovision Song Contest och tillkännagav Sveriges röster . Melodifestivalen 2012 hade henne, Helena Bergström, och Gina Dirawi som programledare.

Hon dök upp för första gången i en Dirawi-spinoff 2016, och 2019 är hon en av programledarna, tillsammans med Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade. Med balladen I Remember Love, som Finer och Peter Hallström skrev tillsammans, gick hon in i Melodifestivalen för första gången det året.

Efter att ha tävlat i semin i Gävle tog sig anmälan till final på Globen där man placerade sig fyra. Därefter tillbringade bidraget en vecka på Svensktoppen (och flera veckor efter det, på andra plats) och presterade även bra på Trackslistan och Sverigetopplistan.

Låten hon framförde, “Moving On”, kvalificerade sig till Melodifestivalen 2009-finalen den 14 mars på Globen tack vare ett andra chans-framträdande den 7 mars i Norrköping. Låten nådde en topp på #6 på den lista. 2007 respektive 2009 var båda låtarna den mest spelade låten i Sveriges radio av en svensk artist.

Sara Downfire Familj
Sara Downfire Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!