Ulf Dageby Familj

Ulf Dageby Familj
Ulf Dageby Familj

Ulf Dageby Familj – Dagebys mest framstående yrkesprestationer kom som medlem i den socialistiska “rockorkestern” och teatersällskapet Nationalteatern. Han hedrades med Special Achievement-priset vid den 18:e årliga Guldbagge Awards.

Biografi

Han är född och uppvuxen i Göteborg, där han gick sin gymnasieutbildning på Hvitfeldtska och där hans tidiga musiksmak skiftade från jazz till Bob Dylan till rock & roll. Gitarristiskt sett var han drivkraften bakom Nationalteaterns tidiga hits som “Barn av vr tid” och “Bara om min älskade väntar”, den svenska versionen av “Tomorrow is a long time” av Bob Dylan.

Dageby sjöng “Doin the omoralisk schlagerfestival” (även känd som “Doin’ the Immoral Schlager festival”) 1975 under aliaset “Sillstryparn” på “Alternativfestivalen”, en tävling avsedd att vara ett alternativ till Eurovision Song Contest. Tältprojektet, en musikteaterföreställning om den svenska arbetarklassens historia, turnerade landet under sommaren 1977 och han var en av de främsta låtskrivarna i uppsättningen. Dageby släppte sitt första soloalbum, En dag p sjön, 1983.

Karriär

Dageby började uppträda med Nationalteatern 1969. Flera låtar av bandet skrevs av honom, bland annat “Vår tids barn”, “Rånarkungens ö”, “Livet är en fest”, “Hanna frn Arlöv”, “Vi cyklar runt i world,” och “But only if my beloved waiting”, en cover på Bob Dylans “Tomorrow Is a Long Time.” Frasen “doin’ the immoral schlagerfestival” blev mycket känd.

1983 släppte han sin första solosatsning med titeln En dag p sjön. Året därpå slog Lata till stort, och “El Dorado” blev hennes mest populära låt. Baserat på verk av Birger Sjöberg, gav Ulf Dageby och Twilight Quartet ut Minnen frn jorden 1986. Det sista soloalbum han släppte var 1989:s Sensitive Soldiers.

I jämförelse med hans arbete med Nationalteatern har Dagebys soloarbete varit mindre politiskt laddat. Han har också etablerat sig som filmkompositör och gjort filmer som A Decent Life och The Threat tillsammans med regissören Stefan Jarl. Efter att ha ägnat fyra år åt att finslipa sina komponerande färdigheter fokuserar han nu på att poängsätta filmer, inklusive de av Martin Beck.

Ulf Dageby Familj

Cornelis Vreeswijk-stipendiet för 2023 har tilldelats honom. Mellan åren 1969 och 1982 var han medlem i Nationalteatern och han har varit på återföreningsföreställningar de senaste åren. Låtar som “Barn av vr tid”, “Röparkungens ö”, “Life’s a party”, “Hanna från Arlöv”, “Vi cyklar rum i världen” och “Men bara om min älskade väntar”, en cover på Bob Dylans ” Imorgon är en lång tid”, skrev han alla. Under artistnamnet Sillstryparn (“Sellastrôparn”) spelade han hiten “Doin’ the omoralisk schlagerfestival” under Stockholms Alternativfestival 1975.

Ett antal soloalbum har också getts ut av honom. På senare tid har hans främsta fokus legat på att komponera musik till filmer. Han blev medlem i bandet Nationalteatern 1971. Många av bandets låtar skrevs av honom, som “Barn of our Time”, “Lifet er en fest”, “Hanna frn Arlöv” och “Men only om min äläsde” verur”, en cover av Bob Dylans “Tomorrow is a Long Time”. Under artistnamnet Sillstryparn (“Sellastrôparn”) sjöng han hiten “Doin’ the immoral schlagerfestival” under Stockholms Alternativfestival 1975.

1983 släppte han sin första solosatsning med titeln En dag p sjön. Albumet “Lata Rika” släpptes nästa år, med “El Dorado” som det enastående spåret. “Minnen fr jorden”, skriven av Ulf Dageby och framförd av Twilight Quartet och baserad på dikter av Birger Sjöberg, släpptes 1986. Hans senaste solosatsning, “Kensliga Soldater”, släpptes 1989.

I jämförelse med hans arbete med Nationalteatern har Dagebys soloarbete varit mindre politiskt laddat. Han är också känd för de filmpartitur han har komponerat, särskilt partituren till Ett anständigt liv och Hotet, som han båda arbetade på tillsammans med regissören Stefan Jarl. Nationalteaterns rockorkester skulle spela sin sista konsert förra året, men de är tillbaka på efterfrågan.

Ulf Dageby diskuterar historien om sitt unika boende och sitt liv med sin fru Anki i en intervju med Expressen Nöje. Avskedsturnén från förra året var tänkt att bli den sista. De utsålda föreställningarna på Sweden Rock och Liseberg gav dock evenemangen en extra kick. Nu, under Ulf Dagebys stafettpinnen,

Nationalteaterns Rockorkester gör nya föreställningar i sommar och höst. I höstas spelade vi vår sista föreställning på Liseberg för femtonde gången. Det var faktiskt så. Däremot var det fortfarande många som vistades utanför. Det var oundvikligt att vi skulle spela en show till, säger Ulf Dageby, 78, till Expressen Nöje. I sommar turnerar Riksteatern i Ystad, Halmstad och Göteborg med rockbandet Wilmer X.

Frasen “ingen mer ungdom”

Nästa steg är en snabbresa på hösten. Med start i Stockholm på Cirkus går premiären till Linköpings Konsert & Kongress. Jag kan inte hålla tillbaka min entusiasm. Den nya mixen av bandet låter fantastiskt. Förväntan tar död på mig, säger han. Även efter mer än 40 års uppträdande på väg med Riksteatern har Ulf Dageby fortfarande en stark längtan efter att stå inför publik. Det har dock skett en del förändringar över tid. Nuförtiden tar bokningsbyråer utmärkt hand om honom före och under hans framträdanden.
Nu används ett plektrum i min ficka sällan.

Skilda från Anki, men tillsammans

Ulf Dageby tillbringar sin tid i sin lägenhet i Majorna i Göteborg med att komponera ny musik medan han inte övar inför framtida framträdanden. Hans personliga liv har lidit som ett resultat av de tidsförpliktelser som hans karriär kräver. Ulf Dageby hävdar att han och hans 76-åriga make, Anki, inte längre bor tillsammans.

Han säger att det är svårt att leva med en musiker och kompositör (som menar sig själv). I grund och botten vill Anki bara leva sitt eget liv. Det får min högsta aktning. Annars skulle jag inte föreslå att ansöka om särskild invånarstatus. Tillsammans är vi perfekta. Men jag vill helst inte sticka ut som en raring. Så mycket av sanningen är känd för mig. Ditt kärleksliv verkar vara en kärlekstriangel. Vad sägs om Anki och några låtar? Så är fallet, verkligen. Det är möjligt att utöva för mycket kontroll ibland.

Ett överraskande band med Ken Ring

Ulf Dageby var med i TV4-succén “Så mycket bättre” för tio år sedan. Ulf är tacksam för att han fick möjligheten att delta i programmet. Det var en utmärkt tid. Att träffa andra musiker är vanligtvis en bra tid. Då kan du komma ner till kärnan i saken. Under programmets gång fick Ulf Dageby också en vän han inte hade väntat sig. Närmare bestämt Ken Ring, 44, en rappare. Jag är glad att kunna rapportera att vi hittade varandra snabbt.

Hur upptagen är du idag?

Wow, det är bra att säga. Ett tag nu har jag tänkt skicka ett meddelande till Ken och fråga hur han mår. Enligt Ulf Dageby har det pågått ett tag. Faderns död bekräftades av spökena. Ulf Dageby berättar om natten som förändrade hans livs gång i “Så mycket bättre”. Han hade livliga minnen från dagen då hans pappa gick bort. Föräldrarna, som bott i sommarstugan, återvände hem när pappan föll illa.

Den ödesdigra kvällen var jag ensam hemma. En hemsökt herrgård, för att vara exakt. Man hörde någons fotsteg komma ner för trappan varje natt. När Ulf Dageby i “Så mycket bättre” slår upp ögonen på morgonen inser han att hans pappa är död eftersom gardinerna framför fönstren har rest sig och står rakt ut i rummet.

“Det var ett totalt misslyckande”

Ulf Dageby, då tolv år gammal, hade helt plötsligt ingenstans att ringa hem. Hela min värld vändes upp och ner när jag kom hem från skolan en dag och upptäckte att min pappa på ett mystiskt sätt hade försvunnit. Jag menar, i det ögonblicket förändrades allt för den här unge pojken. Från säker till helt oskyddad.

Bodde det verkligen spöken där?

Ja det stämmer; det gjorde. Ljud av klättring kunde höras. närvarande var en tydlig närvaro i köket, trots att ingen faktiskt var närvarande. Trots vad Ulf Dageby hävdar var han aldrig rädd.

Ulf Dageby Familj
Ulf Dageby Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!